website statistics
Opensoaring.com





aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Odprto pismo
z novoletnimi željami Nataliji Polenec,
direktorici Tehniškega muzeja Slovenije
(OPENSOARING, 2. januarja 2015, besedilo Niko Slana, fotografije Milan Korbar in Branko Bunderla)


Kurir, ki ga je obnovil Franc Jaklič-Jaka

Ob voščilu za novo leto je vselej dobro poklepetati, že zato, da voščilo ne izpade kot štanca, ki je za vse znance in prijatelje enako. Pri Opensoaringu, ki smo ga začeli pred leti delati v vaši bližini, na Parmovi 33 v Ljubljani, je neka simbolika, tudi zato ker smo se z mnogimi vašimi sedanjimi sodelavci srečevali v bifeju in včasih tudi poklepetali. Od tega smo imeli vsi korist, tako TMS-jevci kot tudi laiki. Te možnosti zdaj ni več in očitno se je od takrat, čeprav je bilo to še nedavno, čas zavrtel, čeprav skoraj neopazno. Tudi tega nismo opazili, v katero smer se vrti čas, o katerem pišem.

S 1. januarjem 2015 se je od svoje vloge upravnika na letališču v Postojni poslovil Franc Jaklič-Jaka. Ne vem, kaj pomeni ta življenjski premik za Jako, vem pa, da bo moral svojo staro in obnovljeno jadralno letalo, ki je bilo še lani letalno sposobno in je bilo na voljo jadralcem, ki so želeli vzpostaviti osebni stik z zgodovino jadralnega letenja, razstaviti in spraviti v majhnem zasebnem hangarju, ki si ga je, na srečo, v minulih letih postavil ob robu travnate steze.

S tem dejanjem so se odprle še druge neznanke, od tistih, ki nas naj ne bi zanimale, saj nismo člani kluba, denimo, ali bo Jaka še prihajal na travnik skoraj vsak dan in bo na voljo jadralcem za vleko tudi med tednom ali pa se bo odločil za gobarjenje, kuho, hojo in kopanje na kateri od čudovitih opatijskih plaž, kar si je vselej želel; do tistih vprašanj, ki bi morala zanimati širšo javnost. Jaka je najbrž stal pred zahtevo klubskih delavcev, da je treba plačati streho za staro letalo. Razumljivo. Ker Jaka tega denarja nima, če bi ga imel, bi ga najbrž raje vlagal v obnovo letal in ker letalo z navdušenci v kabini ničesar ne prinaša, ga je pospravil. Kakšna bo prihodnost stare »Vaje«, kakršne v deželah z večjo tehniško kulturo cenijo in zanjo znajo poskrbeti, je vprašanje. V Jakovem hangarju je še nekaj letal (zoegling, žerjav, libis 17, delfin, jastreb), ki spadajo v slovensko letalsko zgodovino. Če bi v takšni ali drugačni organizaciji uspelo vzpostaviti nekakšno delavnico za obnovo teh letal – enake pobožne želje imajo tudi hrvaški ljubitelji starih letal, ki so organizirani v društvo VGC Croatia in od mesta Zagreb celo dobivajo nekaj denarja za gradnjo zoeglinga -, bi morda še rešili delček naše letalske dediščine. Tudi prenovljeni kurir in aero-3 sta pod Jakovo streho, kjer je prostora vse manj. Ni potrebno veliko domišljije, da bi dojeli, kaj bo s temi letali čez pet ali deset let. Katero izmed njih bo obdržal, druge bo prodal, nekaj pa se jih bo spremenilo s svoje temeljne sestavne dele. Tu bo konec naše skupne iluzije, da imamo v Sloveniji letala, ki bi jih lahko vtaknili v muzej, če bi ga imeli. A s tem nimam v mislih Jelinčičeve piramide. Slovenski jadralci živimo v sanjah, v katerih smo nekomu drugemu prepustili, da se ukvarja s problemom, mi pa bomo občasno prihajali na letališče, uživali ob pogledu na stara letala in se spotoma odžejali na vrtu restavracije.

Podobna bo najbrž tudi pot vseh drugih naših starodobnikov, saj se lastniki spoprijemajo z enakimi težavami. V mislih imam vajo in mačko v Lescah, ki sta bili še nedavno letalni, nekje se skriva še kavka, jastreb pa visi na letališču na Brniku. Maks Berčič ima v hangarju na Brezovici (?) lesenega trenerja. Letos bo Branko Bunderla dokončal obnovo libisa-180. Tudi Bunderli bodo člani kluba, predvidevam, nekoč v zastavili enako vprašanje o strehi za letalo. Ko bo stal pred vprašanjem kako rešiti nastalo osebno težavo, ki je kot družba najbrž še dolgo ne bomo ponotranjili, ga bo ekonomika prisilila k ukrepanju. Zanima nas tudi slovenski KB-6, ki ima streho v muzeju na Surćinu pri Beogradu.

Spoštovana ga. direktorica TMS, vem, da nakazane težave niso samo vaše, saj bi odprto pismo lahko naslovili tudi na LZS in jih prosil za dejavno razmišljanje, lahko bi ga poslali na JACL, da nekaterim letalom dodeli poseben položaj, morda bi ga lahko poslal tudi na ustrezno ministrstvo itd, toda ime ustanove, ki jo vodite, nedvoumno pravi, da skrbi za tehniško dediščino. To me je prepričalo, da ste pravi naslov.

In kaj bi si želel od vas? Samo kratek odgovor v katerem bi seznanili slovensko letalsko javnost, ki ji ni vseeno za artefakte naše letalske zgodovine, kako gledate na omenjena letala. Kot opazovalcem s strani (ali s terase letališke restavracije) se zdi, da bi delček težav lahko odpravili z namenskimi sredstvi za streho vsem tem letalom, ki bi jih morda zagotovili v imenu tehniške dediščine, morda tudi iz evropskih skladov?

Hvala za razumevanje,
Opensoaring

 


Ptuj: 1205. start na vitlo je bil moj

Čestitke letalcem ob 25-letnici plebiscita o samostojnosti

Med obnovo vitla je nastal film

Vitla znova na letališču v Murski Soboti

Sara – za TED in letalsko psihologijo

Najdite Slano in Korbarja

Ko nimate drugam – zavijte v CD

100.000 – mejnik, ki nič ne pomeni

KB-6 Matajur, razvoj, muzej, darilo 2

Muzej letalstva Beograd

Letalogled se predstavi z – 29

TV-jadranje po zraku

KB-6 - ignoranca, pozaba ali kaj drugega …

Bitka za oslovo senco

Za duha športa in za dobro počutje

Malčki čez krila in v duhu …

Zbirka letalskih modelov Albina Novaka v TMS

Omev na Slavoj Žižek, Balkan in zgibanka

Slavoj Žižek, Balkan in zgibanka

Opensoaringov turistični vodnik po Ptuju - za jadralce

Jadralci smo na njih ponosni

Skupno kroženje orlov in plovil

Skupščina LZS:
vprašanje in odgovor

Slovenj Gradec in Bovec – danes in pred enim letom

Aerodrom Maribor in Rdeči biki

Nekaj asociacij z Aera 2015

Leški arcus T – čeprav samo za nekaj dni

LETALSKO BESEDJE v otroški dobi

Strast Klausa Seemana – razmislek za TMS

Odgovor na odprto pismo

70 let Jožeta Černiča

O »izjavi«, da o »kodeksu« ne govorimo

Arhiv AK Ljubljana v nevarnosti

Varnostna konferenca v Cerkljah

DG 101 na informativnem dnevu v ŠC Kranj

Še nekaj o jeziku – na splošno

O etiki kot se nam kaže s kodeksom LZS

Zimski let – za poletne učinke

Kava na ljubljanski tržnici

Sprehod po jeziku

Odprto pismo
z novoletnimi željami Nataliji Polenec,
direktorici Tehniškega muzeja Slovenije

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009