website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Lov za naslov »vice« prvaka je odprt
(OPENSOARING, 20. marca, 2014, besedilo N. S., foto: ruski agent opensoaringa)


Piloti v podmornici

Ali letenje v jadralnih dvosedih pripomore k večji komunikativnosti (SLO) jadralcev? Najbrž bolj malo, če sploh kaj. Vprašanje in odgovor sta za lase privlečena, saj je za komunikacijo med jadralci veliko bolj prikladno letališče. Nekoč so prijatelji jadralcu, z vzdevkom Buco, za hrbet podtaknili diktafon, ker jih je zanimalo, kako se pogovarja s sopilotom med tekmo. Nikoli nismo izvedeli za izid udbovske spretnosti. Se je na limanice zvoka sploh kaj ujelo? Nikoli ni prišlo prav nič v javnost.

Na povabilo k sodelovanju pri ustvarjanju OPENSOARINGA sta se javila dva jadralca, a do dogovora še ni prišlo, tako da trenutno ostaja ekipa v enaki sestavi – en član in Vito, ki je stran prenovil, na javno predstavitev pa še čaka. Nedavno so mi razložili, da se je mnenjska dinamika s foruma opensoaringa preselila na socialno omrežje facebook (FB), ki temelji na učinkih ogledala. Nekje sem prebral, da so se ljudje z iznajdbo FB nehali pogovarjati, da zdaj večina samo še piše (tvita) in se občuduje na svojih fotografijah. Očitno smo postali homoho(minusi). Ljudje se danes, s pomočjo FB, ogledujejo veliko bolj kot kadarkoli v zgodovini. Grški lepotec Onanis, zaljubljen v svojo podobo na vodni gladini, bi bil danes lahko samo pomočnik zadnjega vajenca, ki obvlada FB.

V tem se skriva delni odgovor zakaj je komunikacija na forumu opensoaringa, upam da začasno, zamrla. Sklepamo lahko, da jadralce ne zanimajo, denimo, vzporedne dejavnosti na Letalski zvezi Slovenije, jezikovne blamaže (plovilo, ki je nadomestilo letalo), pa čeprav še nihče v SLO ni videl pluti letala, če izvzamemo jadralna letala »jadran«, od točke dotika z vodo ob pristanku, pa do trenutka ko so ga potegnili na kopno. Od takrat naprej so letalo prepustili vožnji po tleh, a v nekem še neobjavljenem strokovnem delu sem prebral, da se temu pojavu po novem reče »VOŽENJE« po tleh.

Živimo v prelomnih časih v katerih je letenje postalo plutje, vožnja voženje, risinja risa, pisanje tvitanje itd. A ne bomo malenkostni, saj je tako delal tudi Primož Trubar. Če ni našel ustrezne slovenske besede je poslovenil nemško. Težava je v tem, da se je slovenski jezik 428 let po Trubarjevi smrti že lepo izoblikoval in da skoraj ni pojma, ki ga ne bi obvladal.

Ker sem se že naveličal neznansko velikega odziva slovenskih jadralcev na FB-ju o Sebastianovi knjigi Sky Full od Heat, mi ne preostane nič drugega kot da dodam: komu se še ljubi prebirati knjigo, ki je opremljena s slabimi ČB fotografijami in ilustracijami. Še dobro, da Poljak dela dobre video filme, a tudi na njih ne izpostavlja sebe, razen na str. 18, s katero je prijatelj nekoč povedal preiskovalcem letalskih nesreč, kaj si o njih misli. Fotografijo si boste morali pogledat sami.

Sicer pa je že nekaj časa odprt lov za naslov »viceprvaka« v preletih za sezono 2014. Z zanimanjem čakamo razplet – v Postojni so bile vselej dobre zabave. P.S. Naslovna fotografija: Nekaj slovenskih pilotov, ki letijo v Rusiji, so preusmerili v mornarico. Vtaknili so jih v podmornico. Torej je vendarle povezava med letalom in plovilom.


Ciko – v boj za prvenstvo v preletih se bo podal kar iz Livna


Marjan – štart na vrh razpredelnice v preletih 2014?


V Postojni se piloti že zbirajo – pred vikend tekmo

 


Ob skoku v novo jadralno sezono

Športni uredniki in jadralno letenje

Prilika o besedi, ki je delo postala

Pismo

Priznanja za prelete 2014

Avtorji flaminga v Lescah

Bravo – Luka in Matija Žnidaršič

Ptuj in vitlo

Rojstni dan Janeza Starihe

Zgodba o samokritiki (just culture)

Mita Vuković (1948-2014)

Stane Menegalija (1930-2014)

Jadralci in Kontrola zračnega prometa (1)

Prvaka sta Boris Žorž in Sebastjan Ramšak

Roman Sušnik – jadralec in snovalec

Dva na SP v Leszno

Prva svetovna vojna – in jadralci

Odprto pismo jadralnim pilotom!

Vseslovenski jadralski piknik v Celju

Luka in Uroš uspešna v Vareseju

Skoraj - do St. Moritza in nazaj

Boris Žorž četrti v Prievidzi

Sever po mariborsko

Kawa četrtič v Sloveniji, Flytoni uspešen v Nitri

Darilo za Veliko noč

Letalci, prižgite kresove in se veselite predsednika

Za predsednika LZS – Milan Korbar

Lov za naslov »vice« prvaka je odprt

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009