website statistics
Opensoaring.comaerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Prvaka sta Boris Žorž in Sebastjan Ramšak
(OPENSOARING, 24. avgusta, besedilo in fotografije: Niko Slana)


Sebastjan Ramšak

Britanci, mahnjeni na stave, bi dejali, da je bilo letošnje državno prvenstvo dolgočasno, kajti velika večina bi stavila na Borisa Žorža in Sebastjana Ramšaka. Za pravilno napoved bi dobili le nekaj stotinov. A zmaga je zmaga in zato obema novima državnima prvakoma čestitamo. Veliki zmagovalci DP 2014 so celjski jadralci s tremi najboljšimi v odprtem (ob Ramšaku še Toni Šibanc in Teodor Mirnik) in drugim mestom Mihe Berginca v klubskem razredu.

»Saj je bil že čas, da pridejo v ospredje mlajši jadralci,« je Janez Stariha, lanskoletni zmagovalec, ki je zamočil že prvi dan, dejal ob čestitki Mihi Bergincu. To pa je tudi ena od značilnosti letošnjega prvenstva. Zdaj imamo v Sloveniji nekaj novih jadralskih imen, ki pa se bodo morali v prihodnje sproti potrjevati, kajti starejši jadralci (Stariha, Verdev itd) zagotovo niso vrgli puške v koruzo. Manj razveseljiva značilnost DPJL 2024 je slaba udeležba. Po deset letal v enem in drugem razredu je za slovensko jadralno letenje polomija. In tretjič, letos bi lahko slovensko prvenstvo v odprtem razredu preimenovali v DP v 18-metrskem razredu, v katerem, po vzoru svetovnih prvenstev, sploh ne bi rabili izenačevalnih faktorjev. Vso navlako odprtega razreda bi lahko pustili za mednarodno tekmovanje. A organizatorjem kaj takega, žal, ni prišlo na misel in priložnost je splavala po vodi.  

Pri izpeljavi tekmovanja smo pričakovali predvsem člane AK Celje, a so velik del organizacije prevzeli Denis Štrbenc, Attila Mate in drugi. Vsaj na koncu prvenstva sem pričakoval nekoliko bolj slovesno ozračje (zastava, himna, ime podeljevalca itd). Morda bi si zmagovalne stopničke lahko sposodili pri Mihi Peperku, ki jih je nekoč izdelal za potrebe »sindikalnega« boja za uveljavitev klubskega razreda ob prireditvi na Krki. Če bi bila katera od slovenskih pivovarn pokroviteljica DPJL, bi bila improvizacija s pivskimi zaboji še razumljiva. Očitno se bo treba lotiti nove akcije, namreč, za uveljavitev samostojnega 18-metrskega razreda, o čemer smo nekoč že govorili. Čas bi že bil tudi za kaj takega, saj se je kar precej časa vedelo, da s SI ne bo nastopil nihče. Med najbolj prizadevnimi pa so bili zagotovo mladi celjski jadralci, ki so prevzeli delo na štartu, po tekmovanju pa so ostali na jadralskem taboru.

Pomuditi se je treba pri slabi udeležbi. Ne vemo ali je bil vzrok  zanjo bojkot (LC Maribor, AK Ptuj, KLC Slovenj Gradec, PLC Ajdovščina itd) in zamera Celjanom, ki so tekmovanje iz Slovenije premaknili na Madžarsko. Zagotovo je bilo tekmovanje na Madžarskem  izpeljano veliko bolje, kot bi bilo v Sloveniji, pa ne samo zaradi gostovanja pri enem najbolj urejenih klubov v Evropi, pač pa tudi zaradi vremena. Klubsko razmišljanje, da je bolje, če letalo ostane doma, tako, kot smo lahko slišali ob dodatni utemeljitvi Ptujčanov, nima prave teže in kaže na razmišljanje, ki ne pelje nikamor, kaj šele k bolj kakovostnemu letenju. Tudi Mariborčani lahko svoj izgovor za odsotnost prinesejo samo na pasjem repu, saj bi v Szatymaz bi morali priti že zato, ker so imeli na »svojem«  tekmovanju v Prievidzi lepo udeležbo. Zaplotniško razmišljanje se očitno širi. Ob teh zadnjih besedah se opravičujem vsem, ki bi na DPJL 2024 radi prišli, pa niso mogli, ker jim luknja v žepu tega ni dovolila. 

In še šala, ki smo jo lahko slišali med klepetom pred štartom. Kapitan letala (pripovedovalec in tekmovalec) se je s potniškim letalom približeval pristanku na Brniku in je prosil za VFR pristanek. Kontrolor, tudi jadralec, ga je pomiril: »Pozdravljen, B….. danes še nismo opazili v zraku, imaš prosto pot …« Ja, morda pa bi lahko bila pokrovitelj tekmovanja tudi slovenska kontrola letenja. Od takšnega sodelovanja bi bilo zagotovo korist.


Naveza se ni ujela – (z leve) Janez Stariha in Boris Žorž


Ob skoku v novo jadralno sezono

Športni uredniki in jadralno letenje

Prilika o besedi, ki je delo postala

Pismo

Priznanja za prelete 2014

Avtorji flaminga v Lescah

Bravo Luka in Matija Žnidaršič

Ptuj in vitlo

Rojstni dan Janeza Starihe

Zgodba o samokritiki (just culture)

Mita Vuković (1948-2014)

Stane Menegalija (1930-2014)

Jadralci in Kontrola zračnega prometa (1)

Prvaka sta Boris Žorž in Sebastjan Ramšak

Roman Sušnik – jadralec in snovalec

Dva na SP v Leszno

Prva svetovna vojna – in jadralci

Odprto pismo jadralnim pilotom!

Vseslovenski jadralski piknik v Celju

Luka in Uroš uspešna v Vareseju

Skoraj - do St. Moritza in nazaj

Boris Žorž četrti v Prievidzi

Sever po mariborsko

Kawa četrtič v Sloveniji, Flytoni uspešen v Nitri

Darilo za Veliko noč

Letalci, prižgite kresove in se veselite predsednika

Za predsednika LZS – Milan Korbar

Lov za naslov »vice« prvaka je odprt

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009