website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Roman Sušnik – jadralec in snovalec
(OPENSOARING, 9. avgusta 2014, besedilo in fotografije Niko Slana)

Kaj me je v jadralskem središču v Lesznem na Poljskem, med svetovnim prvenstvom, najbolj presenetilo? Predvsem slovensko znanje, od navigacijskih instrumentov in programov SeeYou, ki jih mnogi jadralci uporabljajo na oudi-jih kot navigacijsko podporo. V prvi vrsti pa je za presenečenja, o katerih govorim, še najbolj poskrbel konstruktor vrhunskih dvosedežnih letal Walter Binder, ki je v »avli« letališča razstavil EB29 DElectric, z motorjem Romana Sušnika. Če bi kaj takega naredil še kakšen izdelovalec letal, ki imajo v nosu FES, bi bila zmaga popolna. Ker nestrpnost ne vodi nikamor, počakajmo na prihodnje SP, ki bo zagotovo povsem v znamenju slovenske tehnološke pameti. Slovenci imajo na zalogi še nekaj presenečenj.

Romana Sušnika lahko srečate na vzletišču v Kamniku, denimo, ko s Francijem Popitom ali Matevžem Stanovnikom sestavljata svoji čebelici, on z elektromotorjem svoje izdelave, Franci (ali Matevž) pa z bencinskim. Roman deluje na letališču kot dobra navita ura ko se pripravlja za vzlet pod nebo - če naštejemo samo letalski okvir bi akcije zvrstil takole: nekaj posebnega je že aluminijasta prikolica za čebelico, letalo je potegnil iz prikolice in sestavil kar sam, seveda s svojim sestavljalnim pripomočkom SPRC (Singl Pearson Rigging Car), kolo letala je spustil na električni pogon. Glavna zvezda je njegov motor in pogonski vijak z rahlo zavihanimi konci, ki ga je prav tako izdelal sam. No, Roman ne deluje samo na področju letalstva, v jeseni se bo vozil po Kamniku in okolici z audijem na električni pogon.

»Zavedam se, da električni pogon ni zadnje, kar se je pojavilo v letalski tehniki. Mnogi, in tudi sam sem med njimi, razmišljamo, kako uresničiti projekt pogona z vodikom. To bo resnična tehnološka revolucija, ki ni več daleč,« zatrjuje kamniški inovator in jadralec, ki je vesel, da ga je z Walterjem Binderjem povezal Boštjan Pristavec.     

Ob skoku v novo jadralno sezono

Športni uredniki in jadralno letenje

Prilika o besedi, ki je delo postala

Pismo

Priznanja za prelete 2014

Avtorji flaminga v Lescah

Bravo – Luka in Matija Žnidaršič

Ptuj in vitlo

Rojstni dan Janeza Starihe

Zgodba o samokritiki (just culture)

Mita Vuković (1948-2014)

Stane Menegalija (1930-2014)

Jadralci in Kontrola zračnega prometa (1)

Prvaka sta Boris Žorž in Sebastjan Ramšak

Roman Sušnik – jadralec in snovalec

Dva na SP v Leszno

Prva svetovna vojna – in jadralci

Odprto pismo jadralnim pilotom!

Vseslovenski jadralski piknik v Celju

Luka in Uroš uspešna v Vareseju

Skoraj - do St. Moritza in nazaj

Boris Žorž četrti v Prievidzi

Sever po mariborsko

Kawa četrtič v Sloveniji, Flytoni uspešen v Nitri

Darilo za Veliko noč

Letalci, prižgite kresove in se veselite predsednika

Za predsednika LZS – Milan Korbar

Lov za naslov »vice« prvaka je odprt

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009