website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Luka in Uroš uspešna v Vareseju
(OPENSOARING, 23. junija 2014, besedilo in fotografije Sandi Kavalič)


Luka Žnidaršič

Zmaga Luke Žnidaršiča (35)  tretji tekmovalni dan za veliko nagrado (GP - grand prix Varese, od 16. do 22. junija) ter drugo mesto dan kasneje  in končna uvrstitev na 5. mesto, na tekmovanju za vrhunske jadralne pilote, ki štartajo vsi hkrati, je doslej največji uspeh slovenskih jadralcev na tovrstnih tekmovanjih. Luka je tako znova potrdil svojo jadralsko nadarjenost, zanj pa ima najbrž še poseben pomen, saj je letel z jadralnim letalom ventus, ki ga je sam popravil in opremil še s sistemom FES (Front Electric Sustainer), pomožnim električnim pogonom, ki jadralcu omogoča, da ostane v zraku, tudi ko ni več razmer za jadranje in kljub temu prileti do doma.

Ljubljanski inženir strojništva, ki ima svojo  delavnico za predelavo letal v FES v Logatcu ( je član AK Postojna) postaja v svetu jadralnega letenja vse bolj prepoznaven po svoji inovaciji, kratkih brkih (dvokraka elisa), ki je med jadranjem tesno ob nosu letala in ne zmanjšuje letalnih sposobnosti letala, ko pa jadralec potrebuje pomoč, požene eliso z enim samim stikalom. Pred štirimi leti (2010), ko je prvič predstavil FES, je prejel več nagrad, denimo, na mednarodnem sejmu tehnoloških inovacij v Ljubljani, isto leto pa še priznanji IFIA (Mednarodno združenje inovatorjev), na sejmu AERO pa so mu podelili še priznanje Lindbergh Prize. Luka je začel svojo tekmovalno pot v AK Ljubljana, klubu, ki je medtem postal žrtev tajkunskih prijemov, in je že kot mlad jadralec osvojil naslov državnega prvaka. Od takrat naprej je po svojih uvrstitvah na domačih tekmovanjih na vrhu ali tik ob njem, opažen pa je tudi na mednarodnih tekmovanjih. Dnevna zmaga za VN in visoka končna uvrstitev je višek Lukovih tekmovalnih prizadevanj.   


Uroš Krašovic

V Vareseju je uspešno nastopil tudi celjski jadralec Uroš Krašovic, v petih tekmovalnih dnevih se je dvakrat uvrstil na 5. mesto in zbral 10 točk, kar je drugi najboljši dosežek slovenskih jadralcev na tekmovanjih za VN. Erazem Polutnik je letel na podobnem tekmovanju v Rennes Saint-Suplice in s 7. mestom tretjega tekmovalnega dne ujel 3 točke. Zagotovo lepa bera za slovenske jadralce.

Vprašanji Luki Žnidaršiču
V čem je tekmovanje za VN drugačno od preostalih tekmovanj?

»Pri tekmovanju  za VN v nasprotju s klasično obliko tekmovanj ni taktiziranja in dolgotrajnega čakanja pred startom na najugodnejši trenutek, saj tu vsi tekmovalci štartajo istočasno, kar je precejšnje olajšanje. Start je v ugodnih razmerah že po 20 minutah po odpetju vlečne vrvi zadnjega. Vsi tekmovalci morajo biti dosegljivi na isti radijski frekvenci, kjer se napoveduje le čas odprtja štarta in prihode v cilj. Med nalogo vlada popolna tišina, saj tekmovalcem ni dovoljeno klepetati med seboj in z zemeljskimi ekipami. Namen tega pravila je, da vsi piloti letijo samostojno. Točke dobi le prvih devet tekmovalcev, ki so opravili nalogo,  drugi pa se lahko obrišejo pod nosom, tudi če so za devetim uvrščenim zaostali le nekaj sekund. Med letom je boj za točke zato še toliko bolj vznemirljiv in vse se dogaja zelo hitro. Za vsako napako kot, denimo, prevelike hitrosti ali višine na startu in premajhne višine na cilju, dodelijo tekmovalcu kazenske sekunde.«
 
Po čem se boš tekmovanja najbolj spominjal?

»Četrti tekmovalni dan sem imel dovolj višine za precej hiter dolet že 90 km pred ciljem, vendar je bilo treba še prek precej visokih hribov. Za repom sem imel nemškega zasledovalca in do cilja se je razvnela res prava dirka. Njegovo položaj tik za menoj sem spremljal s pomočjo flarma na LX 9000 in ga poizkušal držati na varni razdalji vse do cilja. Kljub temu sva bila 30 km pred ciljem povsem izenačena. Ker ima moje letalo ožji trup (ventus 2cxa) ima pri večjih hitrostih kljub pogonu FES manjši upor kot ventus 2cxM, z nekoliko širšim trupom. Hitrost sem zato še povečal krepko prek 200 km/h, saj sem vedel, da me ne more več ujeti.«


Razglasitev najboljših za 4 dan – (z leve) Luka Žnidaršič, Peter Hartmann, Matthias Luithardt


Ob skoku v novo jadralno sezono

Športni uredniki in jadralno letenje

Prilika o besedi, ki je delo postala

Pismo

Priznanja za prelete 2014

Avtorji flaminga v Lescah

Bravo – Luka in Matija Žnidaršič

Ptuj in vitlo

Rojstni dan Janeza Starihe

Zgodba o samokritiki (just culture)

Mita Vuković (1948-2014)

Stane Menegalija (1930-2014)

Jadralci in Kontrola zračnega prometa (1)

Prvaka sta Boris Žorž in Sebastjan Ramšak

Roman Sušnik – jadralec in snovalec

Dva na SP v Leszno

Prva svetovna vojna – in jadralci

Odprto pismo jadralnim pilotom!

Vseslovenski jadralski piknik v Celju

Luka in Uroš uspešna v Vareseju

Skoraj - do St. Moritza in nazaj

Boris Žorž četrti v Prievidzi

Sever po mariborsko

Kawa četrtič v Sloveniji, Flytoni uspešen v Nitri

Darilo za Veliko noč

Letalci, prižgite kresove in se veselite predsednika

Za predsednika LZS – Milan Korbar

Lov za naslov »vice« prvaka je odprt

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009