website statistics
Opensoaring.com





aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Svetovni rekord na vitlo – 1852 m
(Opensoaring, 7. januar 2016, Boris Kožuh)


Čestitka na FB

Jadralni učitelj Ireneusz Boczkowski (AK Rybnik) je s posodobljenim dvosedežnim letalom Perkoz SZD-54-2 in s pomočjo vitla WS02 JK, dosegel višino 1852 m in s tem za 61 m izboljšali stari svetovni rekord. Rekordno višino so dosegli na opuščenem letalskem oporišču v Biala Podlaska. Zanimivo je, da si Ptujčani, natančneje Gregor Petrovič, že dolgo ogleduje takšno vitlo. »Cena izjemnega vitla z velikim bobnom je približno 50.000 evrov, vendar pa bi najbrž delovalo vsaj dvajset let. Zanimivo je tudi dvosedežno jadralno letalo Perkoz -54-2, ki spada med novejše izdelke. Ja, večkrat bi se jadralci morali ozreti na Poljsko,« zatrjuje Gregor.



Učenka Dominika Domańska in inštruktor Ireneusz Boczkowski se na rahlo zasneženi stezi pod budnim očesom Stanislawa Rodackiega pripravljata v letalu SZD-54-2 Perkoz registracije SP-3796 na rekordno vleko z vitlomWS-02-JK

Podrobnejši opis dogajanja pa nam je poslal Boris Kožuh. Drugega januarja letos je na letališču Biala Podlaska posadka letalskega centra BB Aero iz Rybnika postavila nov višinski rekord pri vleki jadralnega letala z vitlom. Učitelj letenja Ireneusz Boczkowski se je z jadralnim letalom Perkoz odpel od vlečne vrvi na višini 1852 metrov.

Zadovoljstvo po doseženem rekordu
Julija lani sta mesto Biala Podlaska in šolski letalski center BB Aero podpisala pogodbo o šolanju na omenjenem letališču. Lastnik centra Marian Fiji³ek je ob tem povedal: »Že od ustanovitve šole smo hoteli visoke lete z vitlom. Dolgo smo iskali ustrezno letališče in na koncu smo uspeli na letališču v Bialej Podlaskiej. Jadralno letalo SZD 54-2 je vleklo vitlo Moto-Hurt WS-02-JK, ki smo ga sami izpopolnili. Prilagodili smo ga za visoke vleke tako, da ima dobro uravnovešene bobne in vlečno vrv iz kevlarja. To ni bil prvi poskus rekordnega vleka. Naši jadralni piloti so tukaj od decembra. Šele sedaj so imeli ustrezne vremenske razmere: mraz in nebo brez oblakov. Zanimajo nas predvsem vleki na višino 1350 metrov, ki so nujni za ceneno učenje akrobacij. Prijave za šolanje že sprejemamo. V aprilu bi radi začeli s šolanjem. Poleg šolanja na jadralnih letalih nameravamo razširiti ponudbo na šolanje pilotov motornih letal in pilotov ultralahkih letal.
Po nekaj obiskih smo dobro spoznali staro vojaško letališče, ki je eno najdaljših na Poljskem in okolico in preizkusili opremo. Letališče je v celoti izpolnilo naša pričakovanja. Tudi ljudje so tukaj zelo naklonjeni našim skupnim načrtom.
Sedaj urejamo vse formalnosti. Potrebujemo stalno cono, ki nam jo bo odredila Agencija za civilno letalstvo. To bomo uredili do pomladi. Šele takrat bomo lahko registrirali našo dejavnost na tem letališču. Za sodelovanje je zainteresirana tudi Visoka šola za šport. Skoraj sto študentov te šole je izrazilo željo po šolanjih na jadralnih letalih. Tečaj osnovnega šolanja (teorija in praktični del) stane pri nas okoli 1000 E. Teoretično šolanje omogočamo v obliki e-učenja, praktični del pa obsega približno petdeset letov.«


Na 1100 metrih


Na 1300 metrih


122 km/h na 1550 metrih


Na okrog 1850 metrih

Tukaj je še več fotografij z rekordnega leta.

In še o slovenskem deležu pri tej zadevi. Letos sem bil na narodnem zletu ljubiteljev starodobnih letal v Zabrehu na Češkem.To je le nekaj kilometrov od poljske meje. Tam je bil tudi pilot iz Poljske Roman Kielpikowski, moj stari letalski prijatelj. Nekoč sva skupaj jadrala z mojim dvosedežnim starodobnikom Slingsby T-31. Takrat sva vzletela s pomočjo vitla, a na »običajne« višine okoli 200 metrov. Roman je učitelj letenja v šoli BB Aero. Povabil nas je na preizkus jadralnega letala Perkoz v Rybnik. Rybnik je matično letališče šolskega centra BB Aero. Ker smo že preizkusili vse starodobnike na zletu, smo se na zadnji dan odločili sprejeti njegovo vabilo. Vreme je bilo lepo in na letališču je bilo zelo živo. Potekala so osnovna šolanja in vleki so bili do približno 300 metrov višine. Veliko večjih višin se na tem letališču ni dalo doseči.

Jadralno letalo SZD-54-2 Perkoz
Vzletel sem z Romanom prav na tem Perkozu, ki je postavil rekord in vleklo nas je prav isto vitlo. V šolskem krogu pred tretjim zavojem sva na višini okoli 150 metrov našla rahlo dviganje. V slabih desetih minutah sva se dvignila do višine 700 metrov. Tako sem dobro spoznal okolico letališča. Leži v ravninskem delu Poljske in s te višine vidiš malodane četrtino Poljske. Zaradi učencev, ki sva jim »vzela« Perkoza, sva izvlekla zračne zavore in pristala. Perkoz je čudovito jadralno letalo, ki me je navdušilo, tem bolj, ker se mi je zdelo, da tega ne zmore nobeno sodobno jadralno letalo.


Risba jadralnega letala SZD-54-2 Perkoz

Pogovarjal sem se tudi z vodjo letenja v centru BB Aero o akrobatskem šolanju na Perkozu. Takrat niso omenjali visokih vlekov z vitlom in šolanja. Sam sem jim pripovedoval o petih desetletjih mojih izkušenj z vitlom in še zlasti o uspešnih letih ob vleki z avtomobilom. Omenil sem, da v aeroklubu Krila gora načrtujemo visoki štart s tem načinom vzletanja. Ne sicer tako visoko, kot so ga sedaj oni dosegli, a vendarle visoko. Pripravljeno imamo 1300 metrov dolgo 5mm debelo vrv in samo zaradi pomanjkanja letališča in časa še nismo uresničili načrta. Doseči želimo višino 1000 m. Zadeva je bila tik pred uresničitvijo pred nekaj leti, na starem vojaškem letališču Udbina v Liki na Hrvaškem. Letališče je bilo zapuščeno od vojne in prazno. S tega letališča je nekaj let prej Ivo Šimenc načrtoval šolanja v preletih na jadralnem letalu ASH-25. Takrat sva z Ivom že izbrala zapuščen hangar (kaponir) v katerem bi hranili jadralno letalo in spraševala za možnosti prenočišča v vasi. Šolanja se niso uresničila, a tudi naš višinski vlek z avtomobilom ne. Povsem nepričakovano, kar čez noč je letališče prevzela neka neletalska enota hrvaške vojske in naši načrti so padli v vodo. Stanje je še danes tam enako: letališče, ki sploh ne služi kot letališče. Resnici na ljubo je treba povedati, da razen same vzletne steze na tem letališču ni bilo nobene druge letališke infrastrukture. Bili so samo napol porušeni hangarji in v celoti porušene stavbe.



Za letos načrtujemo visoko vleko z avtomobilom na starem vojaškem letališču Kamen na Češkem. Morebiti pa po novici o rekordu na Poljskem odidemo še na njihovo letališče pokazat naše vleke z avtomobilom. Obstaja celo načrt (le v obrisih), da bi visoko vleko izpeljali na nekdanjem vojaškem letališču v Bihaću. Let bomo opravili na starodobniku Olympia 2b.

| © 2015 BB-Aero BB-Aero | BB-Aero - Biala Podlaska 2015 |

na vrh strani

 


Matt »Balleka« Wright – v spomin

Varnost pred vsem – 4. del
Before Landing check list

Varnost pred vsem – 3. del
The Rudder Waggle

Varnost pred vsem – 2. del
Before Take Off Check List

Nova mladost starega Herkula ali
Prijedor v družbi s Ptujem, Mariborom in Celjem ...

Varnost pred vsem – 1. del

Šolanje jadralnih pilotov 2016 v AK Celje

O Cirrusu d.o.o. malo drugače

Tehnični dan Aerokluba ALC Lesce

Matevž Lenarčič – še tretjič okoli sveta

Sobota z Edom Krištom ter Livno 2016

Dva dneva v Celju – za užitek, izobraževanje in razmislek

Se obetajo letalniku lepši časi?

Svetovni rekord na vitlo – 1852 m

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009