website statistics
Opensoaring.com





aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Fly-in 2015, letališče Šentvid pri Stični
(OPENSOARING, 30. aprila 2015, Zdravko Šteger, Letalski klub Šentvid pri Stični)



Pozdravljeni letalci in strastni ljubitelji letenja!

V Letalskem klubu Šentvid pri Stični konec junija organiziramo mednarodni letalski dogodek. V prvi vrsti namenjen pilotom motornih ter ultralahkih letal, zmajarjem, jadralnim pilotom, motornim padalcem in balonarjem, pa tudi drugim navdušencem, ki nas tako ali drugače združuje ljubezen do letenja.

V želji po uspešni organizaciji vas prisrčno vabimo, da se nam pridružite. Le z množičnim skupnim nastopom bomo dokazali, da je v Sloveniji letalstvo še vedno močno, da se znamo zabavati, izmenjavati svoje izkušnje in se tudi kaj novega naučiti. Bistvo je torej druženje in letenje, ki nas povezujejo. Potrudili se bomo, da bomo vsem udeležencem zagotovili nepozaben vikend, vaša naloga je le, da pridete! Vljudno vabljeni skupinski prihodi z družinami, prijatelji, klubi, … Več vas bo, bolj bo zabavno!

V prilogi vam pošiljamo kratko brošuro s predstavitvijo dogodka. Vljudno vas naprošamo, da brošuro posredujete vašim letalskim kolegom. V kolikor imate poznanstva v klubih okoliških držav, je sedaj pravi čas, da jih povabite! Lahko vam zagotovimo tudi brošure v angleškem jeziku (elektronska oblika, tisk).

Brošure v tiskani obliki bodo na voljo na vseh večjih slovenskih letališčih.

Za lažjo izpeljavo prosimo za predhodno registracijo prihodov letal na spletni strani kluba. Z registracijo si zagotovite tudi 100% udeležbo na zabavnih tekmovanjih z lastnim letalom (pristajanje na točko, imitacijo odpovedi motorja, …).

Datum: 26. - 28. 6. 2015
Lokacija: Letališče Šentvid pri Stični
Registracija: Letalski klub Šentvid pri Stični

V kolikor bi vas zanimala sodelovanje (predstavitev vaše dejavnosti, testni panoramski leti, prodaja storitev ali izdelkov, ipd.) ali pa imate idejo za izpeljvo kakšne druge dejavnosti, nam sporočite na Info LKŠ

Prijeten letalski pozdrav, se vidimo!

Zdravko Šteger
upravni odbor LKŠ

Letalski klub Šentvid pri Stični
Šentvid pri Stični 11
1296 Šentvid pri Stični



Tukaj dobite brošuro s predstavitvijo dogodka v slovenskem in angleškem jeziku.

na vrh strani

NeDelo: »Leon Mesarič: Želim, da me kličejo tovariš«
(OPENSOARING, 26. aprila 2015, Milan Korbar, Foto arhiv ALC in Mavric Pivk/Delo)

Leon Mesarič

Leon Mesarič je zagotovo ime, ki ga starejšim slovenskim letalcem, bralcem revije Krila in ljubiteljem letalstva ni potrebno omenjati dvakrat, da zastrižejo z ušesi. V zlatem obdobju Alpskega letalskega centra Lesce je bil, pod vodstvom Franceta Primožiča, eden najpomembnejših soustvarjalcev gorenjskega kluba in predvsem ustvarjalec javne podobe letalstva na Gorenjskem. Bil je eden od vodilnih v Železarni Jesenice in je zato za letalce organiziral delo pri podiranju in obnovi plavža, kar danes ne bi bilo mogoče. ALC Lesce si je tako lahko privoščil nakup jadralnih in motornih letal. Na travniku v Lescah se je veliko dogajalo, Leon pa ni nikoli manjkal, vse je beležil s fotografskim aparatom. Leon se je ALC zavestno odpovedal, ko so si v klubu za predsednika umislil politika, ki je bil po ideologiji povsem na drugem bregu. In tako, kot je napovedal Leon, so se v klubu prav pod vodstvom predsednika-politika zgodili pretresi, zaradi katerih si klub še danes ni povsem opomogel.

Trener Gimnastike Leon Mesarič. V Žirovnici 20.4.2015 Foto: Mavric Pivk/Delo

Manj znano je, da je Leon pri 82 letih še zmeraj zelo dejaven v gimnastiki. Na Osnovni šoli Toneta Čufarja je vpeljal gimnastiko za učence in učenke, k vadbi so občasno hodile tudi gimnazijke, in prav zato je bil vselej gost na šolskih gimnastičnih tekmovanjih. To in ostale strani bogatega športnega življenja Leona Mesariča v Nedelu (26. 4. 2015) opisuje novinarka Jana Zupančič Grašič v članku z naslovom: »Leon Mesarič: Želim, da me kličejo tovariš«. Toplo priporočam branje. Za spodbudo in dobro voljo.

na vrh strani

Spletna stran DPSJL za leto 2015
(OPENSOARING, 25. aprila 2015, Tomaž Bezjak, Aeroklub Ptuj)



Pozdravljeni,

sporočam vam, da je zaživela spletna stran DPSJL za leto 2015. Najdete jo na Državno prvenstvo Slovenije v jadralnem letenju 2015. Na spletni strani je že objavljen Bilten št. 1 z osnovnimi podatki, ostalo pa se bo urejalo sproti.

Lep pozdrav,
Tomaž Bezjak

na vrh strani

Vabilo na jadralsko druženje Tre Coppe v Pordenone
(OPENSOARING, 25. aprila 2015, Niko Slana)



Jadralski kolega Alessandro Viotto, ki je član Aerokluba Pordenone La Comina, vabi na dvodnevno prijateljsko jadralsko srečanje Tre Coppe, ki bo v soboto in nedeljo, 20. in 21. junija. Prvi dan, ob prihodu, bo prosto jadranje, drugi dan pa lahkotnejše tekmovanje. Letališče je oddaljeno sedem kilometrov od vznožja hribov, na voljo bo več vlečnih letal, povsod pa je dovolj terenov za zunajletališke pristanke.

Aeroklub Pordenone La Comina bo srečanje pripravil prvič. Vzletajo na dveh stezah, na južnem robu teče proizvodnja UL letal. Člani kluba so ponosni, da delujejo na enem od najstarejših letališč v Italiji, saj je bila prva letalska šola ustanovljena že leta 1911. Letalci so si dolgo prizadevali, da bi za svojo dejavnost dobili dovoljenje civilnih in vojaških oblasti, zdaj pa je dejavnost že lepo zaživela. Uporabljajo dvoje dvosedežnih letal - blanika in ASK-21, pod streho pa je vsaj še deset jadralnih letal. V uporabi imajo tudi vitlo.

Cene: 120 evrov za večerjo in vleko enosedežnega letala, za dvosedežna letala je cena 140 evrov, seveda z dvema večerjama. Za spremljevalce je cena prehrane 20 evrov.

Informacijo bomo še dopolnjevali.

na vrh strani

VFR letalska navigacijska karta Republike Slovenije 1:250 000
(OPENSOARING, 21. aprila 2015, Gregor Ambrož, Kontrola zračnega prometa Slovenije, d.o.o.)



Spoštovani uporabniki slovenskega zračnega prostora,

Na podlagi izkušenj iz preteklih let smo se v podjetju Kontrola zračnega prometa Slovenije, d.o.o. tudi letos odločili, da imetnikom veljavnih licenc za pilota katerekoli kategorije brezplačno ponudimo VFR GPS karto. Tovrstna akcija je v preteklih letih naletela na zelo pozitiven odziv.

Vsi imetniki licence pilota letala ali helikopterja lahko VFR GPS karto Slovenije 2015 brezplačno naročijo na spletnem naslovu:


Varno po slovenskem nebu.



Gregor Ambrož
Služba zrakoplovnih publikacij / Aeronautical information publication

Kontrola zračnega prometa Slovenije, d.o.o.
Slovenia Control, Ltd
Zgornji Brnik 130n, 4210 Brnik - aerodrom, Slovenia
T: +386 4 20 40 365,
M: +386 41 713 151
E: Gregor Ambrož
S:

na vrh strani

Slovenske novice, mačka in Zakeršnik
(OPENSOARING, 20. aprila 2015, besedilo Niko Slana, foto Milan Korbar)



Medtem, ko je nekaj jadralcev v Lescah pogledovalo v zrak in razpravljalo o Zakeršnikovi igri v Slovenj Gradcu, – le-ta znova ni pustil jadralcev, da bi začeli jadralsko sezono -, prebiralo Slovenske novice (20. 4. 2015) in si, po dolgih letih, ogledovali članek o jadralnem letenju v športni prilogi Finale, sta prišla na letališče Maks Berčič in Jure Lokovšek, ki sta opravila vsak po en let z mačko. Povedala sta, da je akrobatski starodobnik slovenskih korenin za to sezono znova letalen in zavarovan. Pravzaprav tudi ta simbolika, namreč vzlet mačke v Lescah in pogovor o dogajanjih na letališču v Slovenj Gradcu, veliko pove o prepovedi letenja za jadralce na Koroškem.

na vrh strani

Ekipa UL FS je zmagala na Design/Build/Fly
(OPENSOARING, 20. aprila 2015, Fakulteta za strojništvo Univerze Ljubljana)

Ekipa FS je zmagala na tekmovanju v gradnji daljinsko vodenih letal - Design/Build/Fly, ki je potekalo od 10.4. do 12.4. v Tucsonu, Arizona, ZDA.

Ekipo so oblikovali David Bojanec, Rok Dernikovč, Jaka Dugar, Martin Dušak, Domen Gorjup, Matevž Habjan, Matic Klančnik, Ervin Klemenčič, Alen Korić, Matic Lenaršič (ALUO), Alen Ljoki, Gorazd Matić, Nejc Medved, David Necmeskal, Jernej Novak, Peter Novak, Jernej Plešnar (FRI), Iurie Proca, Tomaž Rakar, Nejc Stravnik in mentor izr. prof. dr. Tadej Kosel.

Ekipi in mentorju iskrene čestitke!



Tekmovalo je 84 ekip iz univerz z vsega sveta, večina je prihajala z ameriških univerz. Tekmovanja se je fakulteta tokrat udeležili osmič.
Bistvo tekmovanja je, da ekipa skonstruira in izdela letalo po zahtevah, ki jih na novo izda organizator 1. septembra vsako leto in so vedno drugačna.
Vsako letalo mora opraviti štiri naloge, pomembna je čim manjša masa letala, tehnične rešitve, nosilnost, pravilna moč pogona in drugo.

Zanimivost:
Danes, 20. 4. 2015, je profesor Tadej Kosel v igri za ime tedna na dopoldanskem programu Val202!

na vrh strani

Koroški aeroklub spet leti v Slovenj Gradcu
(OPENSOARING, 17. aprila 2015, Danijel Kotnik, foto Milan Korbar)

Upamo, da bomo velikokrat lahko videli tale motiv

Pozdravljeni člani KAS,

Od 14. 4. 2015 je letališče SG spet odprto. Za organizacijo letenja se obrnite na Aleša Finka in Jožeta Černiča. Dokler je DAY še na servisu, si lahko za vleko izposodimo Velenjskega Robina.
Za zagon jadralne sezone potrebujemo kar nekaj finančnih sredstev, zato ponovno pozivam k plačilu članarine, kar je pogoj za letenje s klubskimi letali (100,00 EUR člani, 25,00 EUR podporni člani).
Verjetno ste včeraj v časopisu prebrali o burnem dogajanju na predvčerajšnji obravnavi na sodišču glede motenjske tožbe. Včeraj in danes sem imel obširne razgovore z novinarji, replika sledi v DELU in VEČERU čez par dni.



Veliko dobrega jadranja želim,

Danijel Kotnik

na vrh strani

Slovenjgraško letališče spet odprto
(OPENSOARING, 15. aprila 2015, Milan Korbar, Foto Mateja Celin/Delo)

Bo Ikar uspešno letel ali trdo pristal? Foto: Mateja Celin/Delo

Delo je 15. 4. 2015 objavilo članek Mateje Celin z naslovom »Zakeršnik: Koroški Aeroklub obstaja samo za pranje denarja«. Celoten članek je v tiskani izdaji ali za naročnike spletne izdaje časnika Delo. Preberite in si mislite svoje.

na vrh strani

Delovi fotoutrinki: Med oblaki in zemljo
(OPENSOARING, 14. aprila 2015, Milan Korbar, Foto Aleš Černivec/Delo)



Hangar v Pipistrelu. Foto: Aleš Černivec/Delo

Novinar in fotograf Dela Aleš Černivec je v spletni izdaji časnika Delo dne 14. 4. 2015 objavil fotografsko poročilo z obiska nemškega predsednika Joachima Gaucka v podjetju Pipistrel na športnem letališču v Ajdovščini. Ogledate si lahko fotografije proizvodnje letal, obiska predsednikov in tam se najde tudi Ivo Boscarol, lastnik in direktor Pipistrela, ki je goste popeljal z letalom.

na vrh strani

Dan odprtih vrat - Aerodrom Maribor
(OPENSOARING, 13. aprila 2015, Milan Korbar)



Tokrat je za ljubitelje letalstva, njih kibice in ostale letaloglede poskrbel

v sodelovanju s
,
ki bosta ponudili vpogled v zakulisje delovanja letališča. Na ogled bodo dne 24. 4. 2015 letališke službe, njihova oprema in pa seveda letala, ki bodo takrat tam bivala in letela. Organizatorji bodo izkoristili priložnost, ki jo ponuja gostovanje letal Flying Bulls (letečih bikov). Ti so za svoj predsezonski trening v času od 20. do 25. 4. 2015 izbrali prav Letališče Edvarda Rusjana Maribor.

Po načrtu bo v času treninga možno videti naslednja »bikovska« letala:
- North American B-25J »Mitchell«,
- Chance Vought F4U-4 Corsair,
- Lockheed P-38 Lightning,
- Dassault/Dornier Alphajet (v dveh primerkih),
- Bell AH-1 Cobra,
- BO-105.

Seveda pa organizator ni pozabil na vse prave letaloglede, kar nas premore bližnja in daljna okolica. Posebej za te je pripravil omejeno število dovolilnic po ceni 10,00 evrov, za katere se prijavite na:

Geslo za prijavo je: »Kdor se prej prijavi, bo uslišana njegova želja!« Torej pohitite. Ko bomo že tam, pa je objavljen tudi priložnostni fotografski natečaj z imenom LIMA JULIETT MIKE BRAVO.

na vrh strani

Malčki 13.5 m prvič na svetovnem prvenstvu
(OPENSOARING, 12. aprila 2015, Besedilo Niko Slana, fotografija in urejanje Milan Korbar)


Potočnikov AS-13,5 m FAI s FESom

Od 1. do 15 avgusta bo v Pociunai v Litvi I. svetovno prvenstvo v FAI razredu 13.5 m, vsekakor zanimivo tekmovanje, saj se v jadralno letenje odpirajo nova vrata, za katerimi bodo v prihodnosti najbrž cenejša jadralna letala s prav tako najdražjimi pripomočki, za slovensko jadralno letenje pa bo dogodek zanimiv, saj bomo na njem imeli svoje letalo AS FAI 13.5 FES, ki ga bo letel, kot zatrjujejo v ekipi Pavla Potočnika, Janez Stariha. Z letalom silent 2 FES se bo v tekmo podal še Luka Žnidaršič (AK Postojna).


AS-13,5 m FAI z Maksom na predstavitvi za tujce

Da se obeta zanimivo prvenstvo govorijo imena svetovno znanih jadralcev, med katerimi bo tudi Poljak Sebastian Kawa, pa Riccardo Brigliadori, Stefano Ghiozo, Alberto Sironi itd. Očitno so se izdelovalci jadralnih letal dvignili roke pred resnico, da se z jadralnim letenjem ukvarjajo tudi manj premožni jadralci, ki si želijo svoje letalo. Slovenski izdelovalec je zagotovo zamudil priložnost, da bi na WGC nastopilo še več tekmovalcev z AS FAI 13.5 FES, a o tem razmišljati ni posebno produktivno, saj ni dovolj letal, kaj šele pilotov, ki bi bili pripravljeni prijeti za palico gibčnega malčka. Morda se bodo začele stvari spreminjati po prvenstvu.

na vrh strani

Državno prvenstvo v preletih 2015 - pristojbina
(OPENSOARING, 2. aprila 2015, Aeroklub Celje, foto Eric Raymond)


Irena vas vabi, da se udeležite DPSJL-P 2015, opozarja pa, da za to ni potrebno jadralno letalo na sončni pogon.

V letu 2015, Areoklub Celje organizira Državno prvenstvo v preletih (DPSJL-P 2015).

Vsi ki želite sodelovati, morate plačati pristojbino 7€ na TRR AkCelje.

PODATKI ZA IZPOLNITEV POLOŽNICE - PRIJAVO:

V breme: ime in priimek, naslov
Namen plačila: DPSJL-P 2015; Ime priimek; Aeroklub
SWIFT: SBCESI2X
IBAN: SI56 0600-0000-3553-021
Koda namena: NOWS
Ime in Naslov prejemnika: Aeroklub letalska šola Celje, Medlog 20, 3000 Celje

PRIPOROČILO:
Potrdilo o plačilu poslati na e-mail:
vinko.gobec@gmail.com
Jadralna komisija

Veljavni leti so samo tisti, ki so opravljeni po plačilu kotizacije.

na vrh strani

Vabilo na zlet starodobnikov
(OPENSOARING, 25. marca 2015, besedilo in fotografija Boris Kožuh, uredil Milan Korbar)


Morelli M-100S

»Približuje se poletje in Opensoaring vabim, da gre z nami v Zabreh na Češko, kjer bo od 15. do 23. avgusta zlet starodobnih jadralnih letal. Ker je osem dni precej, razmišljamo, da bi šli, denimo, od 17. in ostali do konca. Zdaj se dogovarjamo trije, a čim več nas bo, tem bolj veselo bo. Stran češkega kluba starodobnikov je:

»Zabreh je približno 30 km od Olomouca na severovzhod,« nam je poslal vabilo Boris Kožuh in informacijo še dopolnil: »S seboj bomo vzeli eno ali celo dve jadralni letali. Vsekakor bom šel z olimpijo, mogoče pa do zleta kupimo še čudovito obnovljeno jadralno letalo morelli M-100S. Če nas bo dovolj za dva avtomobila, bi šli celo z dvema letaloma. Tam si lahko sposodimo še dvoseda. Izposoja enosedov, za eno urico jadranja, je možna. Večinoma so lastniki precej naklonjeni temu. Prijavil sem že udeležbo vsaj štirih oseb, a še brez imen. Če se pravočasno prijavimo, lahko rezerviram prenočišča v stavbi na letališču, sicer pa bomo postavili velik šotor. Jaz sem član češkega kluba starodobnikov in po srečanju lani na Grobniku jih tudi ti nekaj poznaš. Tam bomo zagotovo dobrodošli.«


Boris je poslal še fotografijo morellija M-100S, ki je na začetku novice. »Z upokojenim letalskim inženirjem iz Nizozemske, ljubiteljem starodobnikov, ki za zabavo obnavlja stara jadralna letala, se dogovarjamo za nakup M-100S. Nizozemec je letos izpolnil 75 let in namerava končati z letenjem. Za nas je to jadralno letalo še toliko bolj zanimivo, ker imamo v slovenskem registru dvosedežnega starejšega brata – M200,« je še dodal.

na vrh strani

Tudi AK ALC za Iwo Jima
(OPENSOARING, 23. marca 2015)



Tajni agent AK ALC 003 nas je obvestil, da Gorenjci kljub zamudi ne zaostajajo. Prilaga dokaz, le izvajalci so bili prehitri za bolj nazoren prikaz.

na vrh strani

Razstava Aero Vrsar 2015
(OPENSOARING, 17. marca 2015, Robert Latin)



Pozdravljeni prijatelji piloti,

Nedavno sem imel priložnost leteti na letališču Vrsar (LDPV), kjer sem spoznal tamkajšnjega upravnika gospoda Rajka Tomašiča, ki je tudi predsednik ULN komisije pri Hrvaški letalski zvezi in je gonilna sila v hrvaškem letalstvu. Zgradil je letališči Vrsar in Unije, zdaj pa ureja dokumentacijo za še dvoje letališč …
Rajko je slovenske letalce prijazno povabil na drugi sejem Aero Expo Vrsar 2015, ki bo od 23. do 31. maja na letališču Vrsar. Želi si, da bi tja prileteli s svojimi letali, girokopterji, helikopterji in zmaji. Zračna plovila niso zaželena zaradi morebitnega severnega vetra in slabih letalnih sposobnosti plovil. V tem času bo obmejna kontrola za pilote kar na letališču, tako da bo možen prilet naravnost iz Slovenije J (Črni kal – Buzet – dolina reke Mirne – Novi grad – Vrsar – LDPV). In še tole: Vrsar bo tudi baza za letala, ki bodo nastopila na tekmovanju Red Bull. Skratka, v Vrsarju se dogaja.

Vse informacije in dodatna navodila (v angleščini) se nahajajo na

na vrh strani

Trojica - na vojaško SP v jadralnem letenju
(OPENSOARING, 16. marca 2015, foto Niko Slana)


Robert Šlaus
Iz vrst SV je pricurljala novica, da so za letošnje svetovno vojaško prvenstvo v jadralnem letenju skoraj potrjeni že trije kandidati, vsi pripadnik SV in vsi dobri jadralci. Poleg Roberta Šlausa in Damijana Korpiča, ki sta uspešno nastopala že lani, se je za udeležbo prijavil še Miha Einhauer. S tem nismo razkrili kakšne posebne skrivnosti, saj smo o tem že pisali, a če se bo njihova želja uresničila, bomo imeli v Holdorfu v Nemčiji kar zanimivo ekipo.


Miha Einhauer


Damijan Korpič
Ker je v SV še nekaj jadralcev, nekateri od njih tu in tam potegnejo za ročico vlečne kljuke na vojaških zlynih, seveda v želji, da bi jih morda nekoč tudi zares uporabili, denimo, v popoldanskih urah, ko se za poklicne vojake konča službena obveznost.


Benjamin Smole
»Z odhodom Sebastijana Ramšaka in Željka Roškarja iz SV je nekako zastala pobuda, da bi tudi jadralno letenje vpletli v dejavnost pripadnikov SV. Vendarle pa upamo, da bomo nekoč doživeli tudi ta trenutek,« nam je, na tehniškem dnevu aerokluba DLC Novo mesto, dejal Benjamin Smole, prav tako pripadnik SV, ki se bo, morda kdaj v prihodnosti, prav tako potegoval za nastop na vojaškem prvenstvu.

na vrh strani

Iwo Jima, dvoboj dvosedov, DLS
(OPENSOARING, 15. marca 2015)



Tajni agenti Opensoaringa smo povsod prisotni, da je to res, potrjujejo tri fotografije. Na prvi vidite vojake NATO, ki skupaj z ameriškimi marinci – oboji imajo bazo na in nad Počkom, na postojnskem letališču vadijo prizor Iwo Jima 2. Matija Kodrič sicer zatrjuje, da to ni res, da je samo burja naredila svoje in da fantje popravljajo nastalo škodo. Komu verjeti?



Na drugi fotografiji so se člani Aerokluba Novo mesto 10-ročno spravili na twin astirja. To bi lahko bilo znamenje, da bomo v prihajajoči sezoni priča dvobojem dvosedov. Tudi v Lescah so namreč do leska spravili DG 500. Če bo res prišlo do klubskega dvoboja dvosedov (AK Novo mesto : AK ALC Lesce), se bodo z zmagovalcem pomerili Celjani. Zmagovalec drugega dvoboja pa se bo srečal z EB28 edition.



Kaj pripravlja ekipa Dolenjskih letalskih sil (DLS) še ne vemo natančno. Ko so začutili blizu svojega novega hangarja špiclja, so zaprli vrata in si pripravili piknik. Povedali so, da bodo kar trije njihovi člani nastopili na LX pokalu v Szatymazu. Tam je pomembno tudi to, kako se ekipa odreže za mizo. Sezona bo pestra.

na vrh strani

»Vzraku nad morjem«
(DELO, 13. marca 2015, besedilo Boris Šuligoj, foto Arhiv Srečka Gombača)

Takšen je bil Portorož in njegova letala med letoma 1930 in 1934. Foto: Arhiv Srečka Gombača

V četrtek 13. marca je časnik Delo v spletni izdaji objavil članek novinarja Borisa Šuligoja z naslovom »Filmski zapis o dediščini portoroškega letalstva«. V njem avtor opisuje javno predstavitev novega zgodovinskega dokumentarnega filma »V zraku nad morjem«.

O istem dogodku piše tudi Valentina Cigale na spletišču

na vrh strani

Solar Impulse 2 na letu okrog sveta
(OPENSOARING, 9. marca 2015, besedilo Milan Korbar, fotografije splet ©solarimpulse.com in ©flightradar24.com)


Solar Impulse 2 nad Abu Dabijem, Foto: ©solarimpulse.com

Solar Impulse 2 je letalo na sončni pogon, ki namerava v več etapah obleteti svet samo s pogovom na sončno energijo. Danes, 9. 3. 2015 ob 3.12 (UTC, 6.12 LT) je pilot Andre Borschberg vzletel z letališča Al Bateen Executive pri Abu Dabiju v Arabsjih Emiratih na prvi del poti. Na tem delu bo letel preko Masdar Cityja, preko severnih planin Aj Hajar al Gharbi v Omanski zaliv. Pristanek v Muscatu je predviden ob 19.00 LT (15.00 UTC). Naslednji del poti od Muscata do Ahmedabada bo nadaljeval pilot Bertrand Picard.

Pot letala lahko v živo spremljate s pomočjo satelitskega sledenja na


kjer je na voljo tudi slika iz pilotske kabine in kontrolnega centra.

Kolikor bo to mogoče bo sledenje zagotovljeno tudi na Flightrada24.com




| Posnetek jutranjega vzleta letala Solar Impulse 2 | © AFP news agency |


| Neposredno spremljanje leta letala Solar Impulse 2 | © SOLAR IMPULSE |

na vrh strani

»Iz dežele kralja Matjaža: Volk dlako menja (I)«
(DELO, 7. marca 2015, besedilo in foto: Mateja Celin)

Bo Ikar uspešno letel ali trdo pristal? Foto: Mateja Celin/Delo

Delo je 7. 3. 2015 objavilo članek Mateje Celin z naslovom »Iz dežele kralja Matjaža: Volk dlako menja (I)«. Mateja se sprašuje: »Letališče bo vodila družba Ikar. Zlovešče znamenje. Kot če bi banko prevzela družba Bankrot.« Dober razlog za branje. Priporočamo!

Preberite tudi povezan članek Mateje Celin z dne 3. marec 2015 z naslovom »Letališče Slovenj Gradec bo vodil bivši šef Preventa«, ki pa je v celti objavljen v tiskani izdaji.

Letališče od januarja sameva. Foto: Mateja Celin/Delo

na vrh strani

Slovenjgraško letališče ostaja zaprto
(OPENSOARING, 4. marca 2015, STA in VEČER, Foto Karin Potočnik/Večer)


Zadnji let z letališča je bil 31. decembra lani. Foto Karin Potočnik/Večer

Slovenj Gradec, 1. marca (STA) - Slovenjgraško letališče, kjer sta letalsko dejavnost do konca lanskega leta izvajala družba Aviofun in Koroški aeroklub Slovenj Gradec, ostaja še naprej zaprto za letalsko dejavnost. Kot je razvidno iz zadnje objave Kontrole zračnega prometa Slovenije, je zaprtje letališča za letalsko dejavnost podaljšano do 1. maja letos.


Celoten članek je objavil časnik Večer


Pomenljiv je komentar bralca Večera
HodDok:
»Toliko o TURIZMU kot paradnemu konju Slovenije! Samo konji lahko uničijo Slovenijo.«

na vrh strani

AERO 2015 – Friedrichshafen
(OPENSOARING, 3. marca 2015, AK ALC Lesce)



V nemškem mestu Friedrichshafen je tudi letos sejem letal in opreme splošnega letalstva, ki bo potekal od 15. do 18. aprila 2015. Ker je ponavadi, predvsem zaradi bogate udeležbe proizvajalcev opreme iz Slovenije in predstavljenih novitet, precej zanimanja med slovenskimi letalci in letalskimi navdušenci, smo se v AK ALC Lesce odločili, da organiziramo enodnevni izlet z avtobusom. Odločili smo se za soboto, 18. aprila, vabimo pa vse navdušence, ki jih takšna prireditev zanima.

Odhod: letališče Lesce, 18. 4. 2015 ob 1.00 (parkirišče je zagotovljeno na letališču)
Prihod domov: letališče Lesce pozno ponoči
Cena (najmanj 45 udeležencev): 55,00 € (prevoz 40,00€, vstopnina 15,00 € za odrasle, otroci do 14 let imajo brezplačen vstop, plačajo samo prevoz)

Informacije in prijave: Nataša Langus, tel.: 040 710 723
Zaradi zagotovitve udeležbe je potrebno do 10. 4. 2015 vplačati 20,00 €

Več informacij o sejmu najdete na

na vrh strani

Ingo Renner – 36.000 hours of gliding!
(OPENSOARING, Begin forwarded message from: Judy Renner February 26, 2015 at 11:10:30 AM GMT+8, to: Subject: 36,000 hours of gliding!)


Ingo in Petko sedita v bergafalkeu

Dear Members,

Ingo has just achieved 36,000 hours of gliding as of yesterday so I thought it would be a nice surprise if we honoured him with a presentation at a BBQ in the hangar after flying this Saturday.

We would also like to farewell some of our members who have been such a wonderful support to the club over the past months but now have to head back to their homelands overseas.

The BBQ will be a bring your own everything except plates and cutlery. A gold coin donation to cover the BBQ gas would be appreciated.

Ingo is missing a roll of Tesa Band tape that he had brought over from Germany by a friend. If you have borrowed it from the hangar please return it to Ingo.

Today Ingo is test flying the Astir so we look forward to seeing it being flown once again by our members in the near future.

Happy soaring
Judy Renner

P.S.
Najbrž si lahko tudi v imenu Opensoaringa in slovenskih jadralcev dovolimo ćestitati gospodu Ingu Rennerju ob izjemnih 36.000. urah jadralnega letenja. Vest nam je posredoval Milan Petković-Petko (via Karel Čeč), ki je prav tako član Ingovega kluba. Vest je zanimiva, saj pripoveduje, kako pripravljajo klubski raženj in piknik (BBQ) v Avstraliji, hkrati pa smo mirni, ker vemo, da si v tej slovenski kleptomanski eri ni nihče od naših fantov ali deklet od Inga »izposodil« lepilnega traku (tesse) ha ha …

Dosežki in priznanja

Ingo Renner (rojen 1939 v Nemčiji), ki ga povezujejo s pojmom dinamičnega jadranja, je 4-krat osvojil naslov svetovnega prvaka in sicer leta 1976 v standardnem razredu (Rayskala, Finska), leta 1983 (Hobbs, Nova Mehika, ZDA), 1985 (Rieti, Italija) in 1987 (Benalla, Avstralija) pa v odprtem razredu. V svojem najdejavnejšem obdobju je postavil dva svetovna rekorda in sicer leta 1975 z 970,4 km dolgim letom na cilj in hitrostjo 195,30 km/h v FAI trikotniku 100 km. Ima priznanje FAI za 1000 km dolg let (1015 km, nimbus 3, 1980), njegovo Lilienthalovo priznanje ima zaporedno številko 27. Kot tekmovalec je osvojil kar 19 prvenstev Avstralije. Doletela ga je čast, da je dobil svoje mesto v avstralski Hiši slavnih športnikov (Hall of Fame, 1987), Elizabeta II, kraljica Avstralije, mu je podelila kraljevo medaljo (1988), za visoke dosežke za avstralski šport pa so ga leta 2000 odlikovali še z avstralsko športno medaljo. Vsebina njegovih 36.000 ur jadralnega letenja je torej zelo bogata in raznolika. Še zmeraj je jadralsko dejaven.

Pri opisu velikega jadralca v Hiši slavnih, kamor so ga sprejeli 15. decembra 1987, so poudarili: »Ingo je bil rojen v ZRN (Zahodni Nemčiji) in je nedvomno najbolj znan predstavnik svojega športa v Avstraliji. V deželo tam spodaj je imigriral leta 1967, po poklicu je bil iz ladjedelniške stroke. Leta 1971 je dobil avstralsko državljanstvo in istega leta se je pridružil Sportavia Soaring Centru kot vodja učiteljev jadralnega letenja. Že takrat je imel za seboj 26.000 ur letenja, od tega kar 21.000 kot učitelj. Skozi njegovo šolo je šlo na stotine jadralcev. Med naštetimi dosežki so omenjene še zmage na Smirnoff Derbyju (ZDA,1977), na Austraglide (1986), Hitachi Mastersu of Soaring (ZDA, 1987) in Touru Lilienthal (Nemčija, 1991).

na vrh strani

»Občina Radovljica za monopol nad panoramskimi leti«
(DELO, 25. februarja 2015, besedilo in foto: Blaž Račič)

Da je občina storila kaznivo dejanje omejevanja konkurence, trdi nekdanji najemnik restavracije na leškem letališču Anton Jus. Foto: Blaž Račič /Delo

Delo je 25. 2. 2015 objavilo članek Blaža Račiča z naslovom »Občina Radovljica za monopol nad panoramskimi leti«.

»Novi najemnik – unikatne jedi
Novi najemnik restavracije na leškem letališču je Anže Bagi iz Lesc, sicer lastnik znane restavracije Leščan, ki bo za 20-letni najem občini vsak mesec plačal 1411 evrov najemnine. Napoveduje prenovljen jedilnik z »unikatnimi jedmi«, ki jih bodo prvič ponudili 25. aprila, do takrat pa poteka adaptacija restavracije.«

na vrh strani

Vabilo na četrtkovo varnostno konferenco v Cerkljah
(OPENSOARING, 15. februarja)


Fotografija s tekmovanja Flatland 2010 - letala so po tekmovalnem dnevu pristajala kar prek avtomobilov, a vse zelo varno, saj so jadralci in pomočniki uporabljali zdravo pamet. Če bi razmišljali, kako ravnati, da bo zadovoljeno predpisom, bi bila zmeda popolna.

Spoštovani,
v Službi za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov (SPLNl) si že dlje časa prizadevamo za ozaveščanje in razpravo o letalski varnosti. Na področju preventivnega delovanja želimo doseči pravočasno informiranje o letalski varnosti, posebno za letala v kategoriji do 2250 kg največje dovoljenje vzletne teže. To je, po mednarodni klasifikaciji letal, kategorija (po ICAO) s katero se SPLNl ukvarja že vse od ustanovitve.

Cilj izpeljave Varnostne konference je ozaveščanje in osvetlitev dogodkov, ki so zaznamovali slovenski letalski zračni prostor v zadnjih nekaj letih. Namen varnostne konference je ozaveščanje in zmanjševanje tveganj za nastanek letalskih nesreč in incidentov v prihodnje. S preventivnim delom v obliki varnostne konference želimo vplivati na dvig varnostne kulture na področju poznavanja letal, vzdrževanja in priprave za letenje.

Konferenca bo v četrtek dne 19. februarja, med 9. in 15. uro, na vojaškem delu letališča Cerkljah ob Krki. Predavali bodo predstavniki Sektorja za letalstvo pri MZI, Javne agencije za civilno letalstvo RS, KZPS d.o.o., Generalne policijske uprave, Letalske zveze Slovenije, Zveze za prosto letenje, Pipistrela d.o.o., Stalne komisije za preiskave letalskih nesreč vojaških letal ter Službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov.

Vsi našteti vljudno vabijo, da se pridružite.

Lep pozdrav!
Toni Stojčevski
vodja SPLNI

Prijave sprejemamo do torka, 17. 2. 2015 na mzp.splni@gov.si.

P.S.
Časovni okvir predavanj in podrobnosti v zvezi s konferenco so objavljene na spletni strani: Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov.

na vrh strani

Red Bull - še več dirk na izpadanje
(OPENSOARING, 12. februarja 2015, prirejeno besedilo Red Bull Air Race)


Koledar dirk za Red Bull Air Race v letu 2015

Letošnje svetovno prvenstvo Red Bull Air Race, ki se bo pričelo konec tega tedna, obsega osem dirk in prinaša nekaj novosti, predvsem tekmovanje na izpadanje. Na svetovnem prvenstvu, katerega značilnost sta visoka hitrost in nizko letenje, bo nastopilo 14 pilotov iz enajstih držav. Na vseh tekmah bo zanimivo že v prvem, uvodnem krogu, kjer bo svojo spretnost pilotiranja pokazalo vseh 14 tekmovalcev (krog 14 ali Round of 14). Piloti se bodo pomerili drug proti drugemu, tako da bo v nadaljnjem tekmovanju ostalo le še 8 konkurentov za naslov prvaka (krog osmih, Round of 8). Osmerica najhitrejših - sedem zmagovalcev iz prvega kroga in najhitrejši izpadli pilot prvih sedmih dirk -, se bo med seboj znova pomerila na izpadanje. Nato bodo najuspešnejši štirje v zadnjem krogu (finalni krog ali Final Round) tekmovali s tisočinkami sekunde za stopničke in lovoriko najboljšega.


Red Bull na AirPower v Zeltwegu

»Nova oblika tekmovanja bo velik izziv za pilote, ki bodo morali leteti še bolj natančno kot doslej. Prepričani smo, da bo to povečalo vznemirljivost svetovnega prvenstva,« meni Jim DiMatteo, direktor Red Bull Air Race. »Piloti se zavedajo, da jih lahko ena sama napaka v otvoritvenem ali v predzadnjem krogu odmakne od stopničk.«

Na 8. svetovnem letalskem prvenstvu Red Bull, ki se bo pričelo 13. februarja v Abu Dabiju, bosta nastopila še Francoisa Le Vot (Francija) in Juan Velarde (Španija), ki se jima je uspelo prebiti iz Pokala izzivalcev in čakata, da se pomerita z dvanajstimi vrhunskimi piloti iz stalne zasedbe. Pokal izzivalcev (Challenger Cup) bo letos, za razliko od lani, potekal tik pred otvoritvenim krogom tekmovanja Red Bull in ne dan prej. Namen Pokala izzivalcev ostaja isti – da si obetavni piloti pridobijo izkušnje v enakih razmerah, kot letijo najboljši za naslov svetovnega prvaka.


Red Bull na AirPower v Zeltwegu

Britanec Nigel Lamb bo branil naslov prvaka 2014, njegova največja konkurenta sta Avstrijec Hannes Arch in Britanec Paul Bonhomme. Svetovno prvenstvo 2015 vključuje dva nova organizatorja, in sicer na Japonskem in v Rusiji, Budimpešta pa se po premoru znova vrača med prizorišča tekmovanj za SP. Drugih pet prireditev bo v Abu Dabiju, Ascotu, Spielbergu, Fort Worthu in Las Vegasu.


Red Bull na AirPower v Zeltwegu

Svetovno prvenstvo Red Bull Air Race
Letalsko tekmovanje Red Bull je prvič potekalo leta 2003, naziv svetovnega prvenstva pa si je pridobilo leta 2005. Nastope spremlja na milijone gledalcev po vsem svetu, ki uživajo ob tekmi pilotov, ki svoja hitra letala spretno vodijo med 25-metrskimi napihljivimi zračnimi stebri.

Koledar tekmovanj 2015

Abu Dhabi, ZAE

(13./14. februar)

Čiba, Japonska

(16./17. maj)

Rovinj, Hrvaška

(30./31. maj)

Budimpešta, Madžarska

(4./5. julij)

Ascot, Združeno kraljestvo

(15./16. avgust)

Spielberg, Avstrija

(5./6. september)

Fort Worth, Teksas, ZDA

(26./27. september)

Las Vegas, Nevada, ZDA

(17./18. oktober)

Več informacij na


| © 2014 | The Flying Bulls | Najbolj atraktivni posnetki iz Budimpešte 2014 |

na vrh strani

»Okoli sveta brez kaplje goriva«
(NEDELO, 12. februarja 2015, besedilo Simon Demšar, foto Solar Impulse)


Gonilni sili projekta sta Bertrand Piccard (na desni) in Andre Borschberg, ki bosta letalo tudi upravljala. Foto: Solar Impulse

V ponedeljek 9. februarja je časnik Delo v spletni izdaji objavil članek iz nedeljske izdaje Nedelo z naslovom Okoli sveta brez kaplje goriva. V njem avtor Simon Demšar opisuje projekt letala Solar Impulse 2, s katerim bodo poizkušali dokazati, da je pot okoli sveta mogoče obleteti brez uporabe ene same kapljice goriva.


Solar Impulse 2 ima razpon kril kot boeing 747. Skupna površina sončnih celic je 270 kvadratnih metrov. Foto: Solar Impulse

na vrh strani

S frčanjem po zraku do tehničnih spretnosti
(OPENSOARING, 11. Februarja 2015, besedilo Milan Korbar, foto Jaka Gasar - Dnevnik)



V ponedeljek 9. februarja je časnik Dnevnik objavil poročilo Žige Brdnika o tekmovanju s papirnatimi letalniki in modeli drsalnikov z naslovom »S frčanjem po zraku do tehničnih spretnosti«. Objavo je opazil tudi Opensoaring in se podal v širšo raziskavo kako in kaj je s tem tekmovanjem. Pri tem mu je bil v veliko pomoč Primož Černe ali dr.Lojz, ki je tudi omenjen v članku kot eden od udeležencev. Takole je zapisal: »Trenutno je, glede na dejstvo, da nas je v »off« klasi tekmovalo, mislim, da 8, zadeva sprejeta tudi s strani odraslih. Modra ptica iz Kamnika je pripravljena, da organizira naslednjo tekmo. Počasi se bodo izkristalizirale tudi kategorije, ki bodo prevzete po FAI: 150 mm in 300 mm na fračo in 600 mm met na roko – klasika in/ali DLG!«

Bistvo tekmovanja, katerega idejni vodja in organizator je Jože Čuden, je povzeto reviji TIM, številka 7, marec 2014: »Rekordna udeležba na 5. Timovem tekmovanju.
Letošnje, že peto Timovo tekmovanje s papirnatimi letali in tekmovanje z modeli drsalcev, ki se je odvijalo na kulturni praznik, 8. februarja 2014, je bilo uspešno v več pogledih. Že ob vstopu v telovadnico Biotehniškega izobraževalnega centra v stavbi Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, je obiskovalce in tekmovalce presenetil velik obisk in zanimanje za prireditev.
Pravila tekmovanja, ki je bilo prvotno namenjeno predvsem osnovnošolcem, so tokrat dopuščala udeležbo in sodelovanje tudi srednješolcem in odraslim. Oboji so lahko nastopili tako na tekmovanju s papirnatimi letali kot tudi z modeli drsalcev.«

Izdelavo enega teh modelov si lahko pogledate tudi v TIM-ovi prilogi: drsalec HLG Shark 15.1

Seveda ne smemo spregledati daljšega prispevka, ki se je 10. februarja pojavil na spletnem mestu, kjer domuje televizijski zvezdnik Bansi, nosi pa naslov: »Kako daleč letijo papirnati letalci?« Avtorica je Tanja Mojzer, priloženih pa je tudi veliko slik.


Bansi: »Kako daleč letijo papirnati letalci?«

na vrh strani

Spomladanski tabor preletov KSS PRIEVIDZA 2015
(OPENSOARING, 7. februarja 2015, Prevod Boris Kožuh, fotografija Milan Korbar)


Spomladanski tabor preletov KSS PRIEVIDZA 2015, od 30. aprila do 9. maja 2015

Vabilo

Krkonško jadralsko združenje v Jezowu Sudetskem
v sodelovanju z Aeroklubom AK Prievidza prijazno vabi pilote in spremljevalce na spomladanski tabor preletov KSS PRIEVIDZA 2015,ki ga prvič organiziramo zunaj meja Poljske.

Kje



Letališče Prievidza (Slovaška)

ICAO oznaka

LZPE

Geografska širina

048° 46.05 ´ N

Geografska dolžina

018° 35.42 ´ E

Nadmorska višina

260 m / 853 ft AMSL

Vzletna steza

22 / 04 (950 x 115 m trava)

Frekvenca AFIS

122,60 MHz

Naslov za korespondenco

Koordinator akcije: Ryszard Bendkowski
Mobilni telefon: +48 601 301604
E-pošta: artois@medianet.pl

Cilj tabora

Tabor KSS PRIEVIDZA 2015
bo potekal istočasno z RZS Glide Challenge Cup GSS-KSS PRIEVIDZA 2015 v razredu klub A, s ciljem priprave pilotov na udeležbo v različnih jadralnih športnih akcijah:

1. Udeležba na sestankih in drugih postopkih v okviru tekmovanja RZS PRIEVIDZA 2015 klub A.
2. letenje na isti trasi in v enakih meteoroloških razmerah kot tekmovalci – odvisno od sposobnosti pilota.
3. Omogočanje treninga za pilote z licenco ali brez licence in učenje preletov v gorskem svetu, ob asistenci izkušenih pilotov – učiteljev.
4. Navezovanje stikov v skupini pilotov, ki se redno udeležujejo v jadralskih tekmovanjih.

Urnik tabora

Konec prijav – ko je doseženo največje število udeležencev, skladno z omejitvami AK Prievidza in določili iz tega oglasa.

Registracija udeležencev – 29. aprila 2015 od 17. do 22. ure

Sestanek o varnosti letenja – 29. aprila 2015 ob 20. uri v hangarju – udeležba je obvezna

Prvi sestanek za letenje – 30. aprila 2015 ob 8. uri v hangarju.
Odprtje tabora: 30. aprila 2015 ob 10. uri.
Trajanja tabora : od 30. aprila do 9. maja 2015.
Sklepna prireditev: 9. maja 2015 ob 21. uri.

Registracija

Piloti se lahko za tabor prijavijo s pomočjo prijavnega formularja na spletni strani: WOP-KSS PRIEVIDZA 2015

Sprejem udeležencev

Omejitev dogovorjena z AK Prievidza je 50 jadralnih letal. Lahko ga bomo povečali v odvisnosti od števila pilotov prijavljenih za Glide Challenge Cup GSS-KS PRIEVIDZA 2015.
K udeležbi vadimo pilote z licenco, a tudi pilote brez licence, brez dodatnih formalnih zahtev. Glavni pogoj udeležbe je lastno jadralno letalo, saj skoraj zagotovo ne bo možna izposoja v AK Prievidza.

Kotizacija in cenik:

Kotizacija za spomladanski tabor preletov KSS PRIEVIDZA 2015 za vsakega udeleženca je 200 poljskih zlotov (malo manj od 50 evrov) in pokriva organizacijske stroške, z izjemo vlekov in kart ICAO, ki jih bodo udeleženci lahko kupili v AK Prievidza.

Kotizacija se nakaže na račun KSS Jezow Sudecki takoj po prijavi, toda ne pozneje kot 31. januarja 2015. Šteje se dan prispetja vplačila na spodnji račun:

Naslov: Karkonoskie Stowarzyszenie Szybowcowe Jezow Sudecki, Ul. Dluga 61, 58-521 Jezow Sudecki

Številka računa 33 2490 0005 0000 4500 8017 3776

Načela vračanja denarja

1. Odpoved do dne 15. marca 2015 – vračilo 100% vplačila
2. Odpoved do dne 30. marca 2015 – vračilo 50% vplačila
3. Odpoved po 30. marca 2015 – ni vračila vplačila

Organizator zahteva predplačilo najmanj treh vlekov na dan registracije na letališču v gotovini. Denar za neizkoriščene vleke bo vrnjen udeležencem. Plačilo vlekov v evrih bo v blagajni AK Prievidza.

Vlek na 600 m AGL

30,00 - EUR/ vlek

Vlek z drugega letališča

3,00 - EUR / minuta

Start z lastnim pogonom

4,00 - EUR/ start

Število udeležencev

V primeru da se doseže zgornja meja števila udeležencev, ima organizator pravico do izbora udeležencev tabora na temelju datuma prispele kotizacije na račun organizatorja.

Identifikacijski znaki

Predpisi glede vidljivosti identifikacijskih oznak na repu bodo striktno upoštevani. V primeru enakih oznak ali pa takšnih, ki lahko povzročijo zmedo (npr. „India,India” in „One,One”), bomo udeležence prosili za sporazumno spremembo. Če ne bo dogovora, letala z enakimi oznakami, ki lahko povzročijo zmedo, ne bodo mogla vzleteti.

Prostor in postopki

Prostor preletov bo določal Aeroklub Prievidza v soglasju z letalskimi oblastmi Slovaške. Udeleženci bodo o tem takoj obveščeni najpozneje pa na sestanku 29. aprila 2015. Želja in cilj organizatorjev je zagotovitev prostora, ki bi vključeval zračni prostor Slovaške, Poljske, Češke in Madžarske. O dovoljenih višinah letov bodo udeleženci obveščeni vsak dan pred vzletom.

Obratne točke

Obratne točke v glavnih formatih bomo sporočili na spletni strani tekmovanja

Trening

V dneh 28. in 29. aprila 2015 bo potekal obvezni trening udeležencev RZS GCC GSS-KSS PRIEVIDZA 2015. V tem času se treninga lahko udeležijo tudi udeleženci tabora.

Lokalni pravilnik

Za tabor bo veljal enak pravilnik kot tisti, ki bo najpozneje do 30. januarja 2015 objavljen na spletni strani tekmovanja


Zavarovanje

V skladu športnim kodeksom FAI Aneks A Part 3, del 3.6, paragraf 3.6.1 do 3.6.3 je potrebno obvezno zavarovanje.

- Zavarovanje stroškov zdravljenja v inozemstvu, prevoza do domovine in posledic nesreč oseb udeleženih. Verjetno bo za udeležence iz Slovenije dovolj turistično zavarovanje.

Namestitev udeležencev

Možna je namestitev na letališču Aerokluba Prievidza in v penzionih v bližini letališča.

Namestitev na letališču:
- v 3 lesenih hiškah (bungalovih) po pet oseb: cena 60,00 evrov/dan za hiško
- v sobah v stavbi AK - 12 postelj po 9,00 evrov/oseba

- v kampu: 7,00 evrov/dan za šotor ali avtodom.

KSS ponuja pomoč v rezervaciji nočitev po sprejemljivih cenah. Pišite na naslov kssjezow@gmail.com.

Prenočišča in hotele lahko najdete tudi na naslovu


Prehrana na letališču

Na letališču je restavracija Aerorest, ki ponuja ves dan prehrano (v obliki serviranih jedi ali v bifeju. Okvirne cene obrokov:
Zajtrk 4,50, Kosilo 6,00 in večerja 6,00 evrov.

Spletna stran tabora

Uradna stran tabora bo

Na tej strani bodo objavljeni bilteni in druge informacije.

Turistične znamenitosti v okolici

Prievidza je privlačno mestece, ki ima nekaj velikih nakupnih centrov in restavracij. V soseščini je zdravilišče Bojnice, ki ponuja termalne kopeli, savne in zdravstvene storitve. V Bojnicah sta lep grad in botanični park. Letališče je v podnožju Velike in Male Fatre, posutih z mnogimi zdravilišči. Zato bodo družine pilotov lahko izkoristile prosti čas na zanimivih izletih v najbližji okolici.

na vrh strani

Fotografija dneva na GoPro
(OPENSOARING, 2. februarja 2015, besedilo Irena Raymond, fotografija Eric Raymond)




Fotografija dneva na GoPro: Solar Flight. Foto: Eric Raymond

Fotografija, ki je bila izbrana kot GoPro fotografija dneva, je bila posneta v severni Italiji. Bolj natančno - severno od Genove, nad skoraj suho strugo reke Borbere. Preko poletja postane rečna struga zelo izsušena in kot taka je zelo dobro vidna iz zraka, odličen orientir.

na vrh strani

Država podi jadralne padalce
(Finance, 27. januarja 2015, besedilo: Novica Mihajlović)

Ali bodo izginili s slovenskega modrega neba? Foto: Niko Slana
Dnevnik Finance je dne 27. 1. 2015 objavil članek novinarja Novice Mihajlovića z naslovom »Država podi jadralne padalce«. Piše o obvezni registraciji jadralnih zmajev in padal ter visokih kaznih za primer kršenja določila.

»800 evrov je najvišja kazen, ki lahko pri nas doleti pilota neregistriranega potniškega letala ali jadralnega padala.
30 tisoč evrov je najvišja možna globa za podjetje, ki leti z neregistriranim airbusom ali oddaja neregistriranega zmaja.«

na vrh strani

»Koroški letalci ne bodo odšli z letališča«
(DELO, 22. januarja 2015, besedilo in foto: Mateja Celin)

Hangarja niso izpraznili, tudi letališča ne nameravajo zapustiti. Foto: Mateja Celin/Delo
Delo je 22. 1. 2015 objavilo članek Mateje Celin z naslovom »Koroški letalci ne bodo odšli z letališča«. Celoten članek je v tiskani izdaji ali za naročnike spletne izdaje časnika Delo. Priporočamo branje.

na vrh strani

Tečaj za pilota jadralnega letala
(OPENSOARING, 19. januarja 2015, Aeroklub Celje)

na vrh strani

ATO Letalski center Maribor organizira šolanje
(OPENSOARING, 14. januarja 2015, ATO Letalski center Maribor)

na vrh strani

Kdo in zakaj šikanira slovenjgraško letališče?
(24ur.com, 8. januarja 2015, OPENSOARING, 9. januarja 2015)



Na spletnem portalu 24ur.com je bila dne 8. januarja 2015 objavljena reportaža / pogovor z Jožetom Černičem, Damjanom Cehnerjem in županom Slovenj Gradca Andrejem Časom o gospodarski škodi, ki nastaja z zaprtjem letališča Slovenj Gradec za letalske dejavnosti. Pogledate jo lahko pod naslovom Kdo in zakaj šikanira slovenjgraško letališče?





na vrh strani

Knjiga za prijatelje
(OPENSOARING, 7. januarja 2015, besedilo Niko Slana)



Boris Kožuh je še enkrat dokazal, da ne more iz svoje kože. S svojim pedagoškim vplivom je svoji ženi Anni, podzavestno nakazal, da bi se za petdeset let njegovega letenja spodobilo, da bi dobil svojo jadralsko knjigo. Anna, ki je po rodu Poljakinja in je sicer izvrstna fotografinja in je naredila že mnogo knjig o svojih popotovanjih po svetu, se je projekta jadralske knjige, ob Borisovem jubileju, lotila v tišini. Ko je Boris lani avgusta za prijatelje priredil 3-dnevno druženje, ga je presenetila tudi s knjigo. Do uredništva opensoaringa je, žal, prišla šele danes, saj bi jo sicer predstavili že zdavnaj.



Povedati je treba, da je Boris prosil, da o knjigi ne pišem, a vendarle se nam zdi, da je izid jadralske knjige pomemben dogodek, pa čeprav je izdelek namenjen samo prijateljem. In kaj lahko napišem o knjigi z naslovom 50 let letenja – 50 godina letenja :: 50 lat latania :: 50 let letani? Predvsem pohvale. Avtorica je sicer imela na voljo še nekaj drugih virov, s katerimi bi lahko popestrili vsebino, a priznati je treba, da knjiga izžareva jadralsko širino. Nekaj velikih starih fotografij nas kar ponese v minula desetletja. Posebno zanimiva je fotografija jadralnega letala jadran po pristanku v splitskem pristanišču. In v tem slogu je nanizanih kar 104 strani, razkošno in prijazno, pretežno v hrvaškem in poljskem jeziku, pa tudi v slovenščini. Tako kot se spodobi za dejavnost, ki človeka spremlja skoraj vse življenje. Borisu (in Anni) ob jubileju in izidu knjige še enkrat čestitamo.



na vrh strani

Jadranje v kontroliranem zračnem prostoru RS
(OPENSOARING, 6. januarja 2015, Aleš Fink in Boštjan Pristavec)

KZPS je na svoji spletni strani objavila predstavitev kontrolorja in jadralnega pilota Aleša Finka o problematiki jadralnega letenja v slovenskem kontroliranem zračnem prostoru, ki jo je prikazal na zaključni prireditvi Državnega prvenstva v preletih jadralnih pilotov 2014 v Postojni.

Predstavitev najdete na povezavi pod sliko

na vrh strani

GP v Worcestru (JAR)
(OPENSOARING, 5. januarja 2015)



Na severni polobli jadralci prenašajo abstinenčno krizo in da bi čim prej minil čas do pomladnega letenja ustvarjajo umetniške video filmčke, ki govorijo o vplivu pomanjkanja letenja na psiho,

| © K.Christian Riedmann | 1. jannuarja 2015 |
drugi opazujejo čudovite lečaste oblake nad Dinaro (Livnim) in Velebitom in se sprašujejo, zakaj niso poleg,

nekdo tretji je dobil za svojih 50-let jadralnega letenja knjigo. O njej bomo še pisali. Zagotovo pa vemo, da v Worcestru v JAR pravkar poteka tekmovanje za GP. Gregor Petrovič pravi, da samo prah dvigujejo, kar bi lahko povezali z basnijo o lisici in kislem grozdju, a zagotovo tam deluje tudi termika.

| © FAI Sailplane Grand Prix | 4. januarja 2015 |

na vrh strani

Srečno-nesrečna človeško-padalska novoletna zgodba
(OPENSOARING, 4. januarja 2015)



Po tem, ko nas je velik padalski ljubitelj in nekoč vrhunski padalec Brane Hrast obvestil o smrti Iztoka Juga, pa nas je s pozitivno novoletno zgodbo razveselil Albin Novak, ki mu je njegov padalski prijatelj Dare Svetina, nekoč prav tako vrhunski padalec, danes pa direktor firme Dalisport, rešil kolega, ki živi tako kot on v domu seniorjev v Radovljici. Dare je po naključju opazil, da v vasi, kjer živi, gori avto. Ko je v avtomobilu opazil obris človeka, je stekel iz hiše k avtomobilu in iz goreče bakle potegnil človeka. V bolnici so nesrečnemu vozniku oskrbeli opekline, danes (4.1.2015) pa so se vsi trije že fotografirali – (z leve) voznik avtomobila, Dare Svetina in Albin Novak. Na stari fotografiji v AN-2 sedi Dare ob vratih na levi.



In še beseda o Iztoku. Po tem, ko je opustil padalstvo, se je lotil jadralnega padalstva. Pri nekem nesrečnem pristanku v Kranjski gori je ostal na vozičku. Kljub vsemu si je življenje uredil tako, da je servisiral štirikolesnike. Žal, pred časom je doživel prometno nesrečo v neraziskanih okoliščinah, okoli novega leta pa je izgubil bitko za življenje. Iztok in Dare sta bila padalska vrstnika.



na vrh strani

2015 je tukaj, sneg z njim, letenje tudi?
(OPENSOARING, 2. januarja 2015, besedilo Milan Korbar, fotografije Tine Černe)


Iz arhiva: Tinček v akciji

Leto je spremenilo številko, ki si jo velja zapomniti in jo bomo kot ponavadi še nekaj časa zamenjevali za staro. Torej, 2015 velja od zdaj naprej. Do naslednje spremembe.



Meze v akciji [30. 12. 2014]

Kot se za zimo spodobi, nam je tudi tokrat prinesla kar nekaj snega. In mraza. Tudi na letališču Lesce ni nič drugače. Vendar pa je potrebno povedati, da vse le ni tako belo kot se zdi na prvi pogled. Tine Černe je že v torek ovekovečil čiščenje steze z namenom, da se 1. januarja tradicionalno poda na novoletni let s svojim letalom. Pa se zima s tem ni čisto strinjala in je na Silvestrov rojstni dan prinesla novo, sveže belo pokrivalo na očiščeno stezo. In Tine ne bi bil to kar je, če ne bi izkoristil sončnih prvo januarskih žarkov za ponovno čiščenje letaliških površin in poti do malega hangarja, kjer ima varno spravljeno svoje letalo.




Tako se daje na znanje, da so vozne površine letališča Lesce očiščene in željno pričakujejo pogumne letalce, da pridejo pogledat kako se leti pozimi. Seveda bo vreme sodelovalo, o tem ni dvoma saj smo ga naročili.



Da boste lažje pričakali nove letalske izzive pa še dve video glasbeni predstavi, ki ju zagotovo vsi poznate.




Za skomine in v opomin pa še nekaj starejših posnetkov zimskega letenja.


Triglav iz sambe za novo leto 2012


Spet-DAV in Triglav na kulturni praznik 2010


Avtoportret in odsev sonca od takrat, ko nismo vedeli da bo to "selfie", 2003


Zamrznjeno blejsko jezero iz sambe [18. 2. 2012]

na vrh strani

 


novice 2017

novice 2016

novice september - december 2015

novice maj - avgust 2015

novice januar - april 2015

Fly-in 2015, letališče Šentvid pri Stični

NeDelo: »Leon Mesarič: Želim, da me kličejo tovariš«

Spletna stran DPSJL za leto 2015

Vabilo na jadralsko druženje Tre Coppe v Pordenone

VFR letalska navigacijska karta Republike Slovenije 1:250 000

Slovenske novice, mačka in Zakeršnik

Ekipa UL FS je zmagala na Design/Build/Fly

Koroški aeroklub spet leti v Slovenj Gradcu

Slovenjgraško letališče spet odprto

Delovi fotoutrinki: Med oblaki in zemljo

Dan odprtih vrat - Aerodrom Maribor

Malčki 13.5 m prvič na svetovnem prvenstvu

Državno prvenstvo v preletih 2015 - pristojbina

Vabilo na zlet starodobnikov

Tudi AK ALC za Iwo Jima

Razstava Aero Vrsar 2015

Trojica - na vojaško SP v jadralnem letenju

Iwo Jima, dvoboj dvosedov, DLS

»Vzraku nad morjem«

Solar Impulse 2 na letu okrog sveta

»Iz dežele kralja Matjaža: Volk dlako menja (I)«

Slovenjgraško letališče ostaja zaprto

AERO 2015 – Fridrichshafen




novice 2014

novice 2013

novice 2012

novice 2011

novice 2010

novice 2009

novice 2008

Ingo Renner – 36.000 hours of gliding!

»Občina Radovljica za monopol nad panoramskimi leti«

Vabilo na četrtkovo varnostno konferenco v Cerkljah

Red Bull - še več dirk na izpadanje

Okoli sveta brez kaplje goriva

S frčanjem po zraku do tehničnih spretnosti

Spomladanski tabor preletov KSS PRIEVIDZA 2015

Fotografija dneva na GoPro

»Država podi jadralne padalce«

»Koroški letalci ne bodo odšli z letališča«

Aeroklub Celje, Tečaj za pilota jadralnega letala

ATO Letalski center Maribor organizira šolanje

Knjiga za prijatelje

Jadranje v kontroliranem zračnem prostoru RS

GP v Worcestru (JAR)

Srečno-nesrečna človeško-padalska novoletna zgodba

2015 je tukaj, sneg z njim, letenje tudi?