website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Goran Ilić (1953-2011) [24. 12. 2011]
(OPENSOARING, 24. decembra 2011, Mako Jeras)

ZAGREB – Jadralski prijatelji iz Hrvaške sporočajo novo žalostno vest, da so pred dnevi (23. decembra) izgubili ing. Gorana Ilića, velikega ljubitelja jadralnega letenja, ki so ga poznali tudi mnogi slovenski jadralci, saj se je pogosto oglasil v Lescah ali Ljubljani. Bil je eden najdejavnejših članov v AK Zagreb. Kot vodja oddelka  za splošno letalstvo pri CCAA, Hrvaški agenciji za letalski promet, si je prizadeval za posodobljenje letalskih predpisov povezanih prav z jadralnim letenjem. Goran, jadralni in motorni pilot, je bil tudi predsednik Zgodovinskega društva za jadralno letenje, bil je, denimo, recenzent izjemno zanimive knjige o zgodovini letalstva na Hrvaškem Posrtanje u nebo, in še bi lahko naštevali.

 

na vrh strani

Vleka na Braču in koledar 2012 [24. 11. 2011]
(OPENSOARING, 24. novembra 2011, Niko Slana)

Minuli teden sta bili aktualni novici letenje s pomočjo avtomobilske vleke na Braču in iskalna akcija med slovenskimi letalskimi fotografi za letošnji letalski koledar, ki ga pripravlja FIM-team, čigar  pokrovitelj je EKOKLIMA Celje. K prvi vesti dodajamo link http://www.flyfreak-hr.org/phpBB2/viewtopic.php?t=8304&highlight=, seveda pa je treba dodati, da takega projekta ne more biti brez dr. Borisa Kožuha, ki zaman prepričuje slovenske jadralce, da je tak prijem vleke jadralnih letal najcenejši. K drugi vesti pa bi dodali, da se je nekaj fotografov potrudilo in s pomočjo FIM-teama in Opensoaring-a sestavilo koledar v majhni nakladi za AK Livno, v spomin na našega prijatelja Stipo Krišta. Naslovna slika je prav iz tega koledarja, za mesec november 2012.

 

na vrh strani

In memoriam Stipe Krišto [12. 11. 2011]
(OPENSOARING, 12. novembra 2011, Aeroklub Livno)

Danas nas je napustio, nakon kratke bolesti, naš Stipula. Teško je pronaći riječi kojima bi izrazili zahvalnost i spomen ovome čovjeku, našem instruktoru letenja, tvorcu svih ideja i organizatora svih radova od kojih je iznikao današnji aerodrom Brda i aeroklub Livno. Čovjek koji nam je ostvario dječačke snove, savjetovao kao rođeni otac i vodio nas kroz život dajući nam vjeru da taj san možemo ostvariti i uspjeti. I uspjeli smo, zahvaljujući njemu koji nas je učio, od toga kako zidati i tesariti, pa do toga, kako letjeti i jedriti. Svi smo voljeli i sanjali letenje, ali onako kako je on govorio o letenju i jedrenju, te način kojim nam je opisivao svijet letenja, vodio kroz njega sa sigurnošću i pažnjom svakog svog učenika, ostat će nam dugo u srcima i sjećanju.
Pokazao si nam, da je u osnovi svega toga ljubav i da svemu što radimo pristupamo sa tim osjećajem. Volio si letenje, živio si za letenje,... vječno jedri po nebeskim valovima.

Tvoji učenici.

 

na vrh strani

Prva kapela ob letalski stezi [3. 11. 2011]
(OPENSOARING, 3. novembra 2011, Niko Slana)

NOVI LAZI, 18. septembra - Ob vzletno pristajalni stezi v Novih Lazih ob Kočevski reki so člani Letalskega kluba Kočevje, ob pomoči dobrotnikov, postavili kapelo v čast sv. Jožefu Kupertinskemu, zavetnik letalcev, ki goduje 18. septembra, ko je bila kapela blagoslovljena. Njegova upodobitev v kapeli je delo akademskega slikarja Nikolaja Mašukova.

Obred je opravil kočevskoreški župnik Jože Milčinovič, skupaj s kočevskim župnikom Tonetom Gnidovcem in kaplanom Tadejem Kersničem. Zbrane je poleg predsednika Letalskega kluba Kočevje Roberta Latina nagovoril tudi župan dr. Vladimir Prebilič, za slovesno ozračje pa je poskrbela vokalna skupina Cantate Domino iz Kočevja. Po 2. svetovni vojni je to prva kapela na nekdanjem zaprtem območju Kočevske Reke in prva, ki je ­zgrajena na letališču oz. vzletišču v Sloveniji.

Ob slovesnosti se je v Novih Lazih zbralo precej pilotov s svojimi UL letali, prišlo je tudi veliko ljubiteljev letalstva. Člani kluba se zdaj lahko pohvalijo že z dvema majhnima lopama, poleg tega pa je steza podaljšana za približno 150 m, tako do bo poslej obisk letališča, ki je eno najlepših v Sloveniji, še toliko bolj varen. 

 

 

na vrh strani

Posvet letalcev [7. 8. 2011]
(OPENSOARING, 7. avgusta 2011, Niko Slana)


Učilnica AK Konjice je bila polna do zadnjega kotička

Z velikim zanimanjem smo pričakovali odzive letalcev na posvetu, ki ga sta ga sklicala Letalska zveza Slovenije in ZLL – združenje lastnikov letal (AOPA), še posebno ob dokumentu o cenah (tarife) uslug novoustanovljene Agencije za civilno letalstvo (ACL). Zanimivo je, da so se na posvetu na športnem letališču v Slovenskih Konjicah zbrali predstavniki velikih letalskih prevoznikov in športnih organizacij – torej aeroklubov. Mešanica velikih in majhnih uporabnikov neba kaže, da smo v organiziranosti letalstva še precej na začetku, vsaj kar zadeva razmejitev med športno in gospodarsko dejavnostjo, vendarle pa je oboje združeval skupni imenovalec – visoke cene, ki so jih za svoje usluge postavili predstavniki ACL. Žiga Kotnik, direktor ACL, je vse konkretne navedbe o visokih cenah zanikal in zbranim dopovedoval, da si pravilnika o cenah - tarifah (POC-T) ne razlagajo pravilno. In v tem slogu je potekal celoten posvet.


Žiga Kotnik, direktor ACL

Dobili smo občutek, da so posvet sklicali predvsem zaradi nelagodja, ki je ob cenah za delo ACL zajel slovenske letalske organizacije. Zanimiva je bila razlaga Žige Kotnika, direktorja ACL, ki je povedal, da so pravilnik o cenah (tarifah) pripravili po britanskem zgledu. Prisotni so menili, da se Slovenija ne more primerjati z Veliko Britanijo in še marsikaj o togosti POC-T, ki nikakor ni v skladu z gospodarskim položajem in zmožnostmi letalcev v Sloveniji. Mnogi so menili, da bo  POC-T povzročil množičen prestop športnih in poslovnih letal v tuje registre.

Še najbolj pomirjujoče je na posvetu deloval Iztok Podbregar, predsednik sveta ACL, ki je sicer podpisan pod pravilnikom o cenah (tarifah), čeprav, kot sam zatrjuje, se z njim, kot zasebnik, ni strinjal. Bolj zanimivo je njegovo vabilo letalcem, naj vendarle povedo svoje pomisleke, saj so javno (?) razpravo podaljšali. Vabilo k akciji je baje na spletnih straneh (DCL ali ACL?). Podbregar je menil, da se bo POC-T najbrž spreminjal. Zvedeli smo še, da je v načrtu ACL približno 69 zaposlenih in da bo proračun znašal na leto 3.500.000 evrov. Letalci, ki jim je bližja matematika, so takoj izračunali, kaj to pomeni, predvsem pa, da si Slovenija tako velike ACL ne more privoščiti.

Direktor ACL je še zagotavljal, da najbrž toliko ljudi res ne bo zaposlenih, predsednik upravnega odbora AA dr. Maks Tajnikar pa je kot zasebnik menil, da predvideno delo ACL za športno letalstvo lahko opravi le pet zaposlenih, kar pomeni, da bi preostanek zaposlenih do števila 69 delal za Adrio, kar pa je tudi vprašljivo. Na ACL menda pritiska EASA , zato bo treba vendarle ugrizniti v to jabolko.

 

 

 

na vrh strani

Vzletišče Duplica - Kamnik [22. 6. 2011]
(OPENSOARING, 22. junija 2011, Matevž Stanovnik)

Pri Dupliški industrijski coni so 10. junija Letalskemu klubu Kamnik tudi uradno predali preurejeno v vzletišče ultra lahkih letal in motornih zmajev. Vzletišče, ki je od Javne agencije za civilno letalstvo RS pridobili obratovalno dovoljenje, se uradno imenuje Vzletišče Kamnik – Duplica, dolžina VPS je 425 m, široka je 25 m, njene koordinate pa so N 46°11´50˝ in E 14°34´51˝. Vzletišče Kamnik - Duplica je Letalskemu klubu Kamnik dal v najem Sklad kmetijskih zemljišč. V LK Kamnik je 25 letalcev, svojo dejavnost pa bodo odslej lahko nemoteno opravljali tudi modelarji. V klubu upajo, da bo letalska dejavnost mnogim omogočila koristno izrabo prostega časa.  Ob odprtju sta zbrane pozdravila Silvo Vidergar, predsednik Letalskega kluba Kamnik in kamniški župan Marjan Šarec, slovesnosti pa sta se udeležila tudi kamniški podžupan Robert Kokotec in mag. Ivan Kenda, v.d. direktorja občinske uprave. Na srečanju so podaljšano stezo z UL letalom ali motornim zmajem preizkusili kamniški župan, občinska piarovka mag. Janja Zorman Macura, predsednik KS Podgorje Aleš Stražar in predstavnik spletne strani Kamničan.si.

 

na vrh strani

Letalstvo v modelih [15. 6. 2011]

RADOVLJICA, 14. junija – V radovljiški graščini bo do 15. decembra 2011 gostovala razstava, ki jo je pripravila skupina letalskih zanesenjakov in poznavalcev letalske zgodovine, odprl pa jo je radovljiški župan Ciril Globočnik. Osrednja osebnost odprtja je bil Albin Novak, poklicni pilot in modelar v pokoju, organizatorji pa so med goste v čudovito graščino povabili tudi konstruktorja Marjana Slanovca. Obiskovalci si bodo lahko ogledali pomanjšana letala  Eda 5, Eda 7, Apis, KB-3 Jadran, Tonček, Libis 520 in še množico drugih. Dogodek, ki so ga pripravili strokovni delavci radovljiškega muzeja, dr. Sandi Sitar in strokovnjaki TMS,  je vzbudil veliko zanimanje domačinov in ljubiteljev letalstva iz vse Slovenije. Radovljiški župan je še dejal, da si želi, da bi razstava prerasla v slovenski letalski muzej.   

 

na vrh strani

Pomladni miting na vzletišču Pobrežje [17. 4. 2011]

Celjski jadralci so na vzletišču v Zgornjem Pobrežju pod Menino, nedaleč od Nazarij, kljub slabemu vremenu, izpeljali letalsko srečanje za spodbudo letalcem, ki delujejo na vzletišču, kjer je novembra leta 1944 pristal RAF-ov štirimotorni halifax. Srečanja so se poleg Celjanov udeležili še jadralci in motorni piloti iz Ljubljane, Lesc, Novih Lazov nad Kočevjem, Maribora in drugih letalskih centrov. Za Celjane je vzletišče pod Menino planino nadvse dobrodošlo, veselijo pa se načrtov, ki jih nameravajo izpeljati že v bližnji prihodnosti. Podaljšali bodo stezo od sedanjih 500 m na 700, k vzletišču že zdaj spada čudovita brunarica ob robu gozda, kjer vas bodo prijazno sprejeli in pogostili. Nadvse razveseljivo pa je, da letalsko dejavnost podpira župan občine Mozirje, posodobljeno vzletišče pa je tudi že v občinskih prostorskih načrtih.

   

 

 

na vrh strani

S FES L v zrak - velik dan za jadralno letalstvo [1. 3. 2011]
(OPENSOARING, 1. marca, 2011, Luka Žnidaršič)

www.front-electric-sustainer.com

S Silentom 2 smo se ukvarjali že od oktobra. V našo delavnico ga je pripeljal lastnik Alisporta, ki se je navdušil nad idejo FES že lani v Friedrichafnu. Gre za rabljeno letalo s katerim so (Leonardo R. BENETTI-LONGHINI, Malcolm David STEVENSON) v Ameriki postavili nekaj svetovnih rekordov v razredu UL, in nekateri še zmerajdržijo. Za vgradnjo motorja je bilo potrebno spremeniti sprednji del trupa, tako da sem ga potegnil v okroglo obliko do spinnerja. Oče Matija je posebej zanj izdelal še nekoliko močnejši motor (cca 25kW), poleg tega ima še dodatne štiri celice v baterijah, tako da je skupna teža baterij 30kg. Prvi testni leti so zelo spodbudni, saj je, kljub majhnemu propelerju, pospešek na zemlji zelo dober.

Po prvem pristanku je lastnik Alisporta dejal, da je to velik dan za jadralno letenje. Dviganje pri polni moči je približno 3m/s. Ocenjujemo, da se bo s polnimi baterijami  lahko dvignil vsaj 1600m in imel dolet 120 km, pri hitrosti približno 95km/h in majhni moči motorja! To letalo nima skritega kolesa, kar pomeni 7cm nižje podvozje, v primerjavi z inačico s skritim podvozjem, vendar menim, da bo kljub temu možno vzletanje tudi s trave. Vzlet z asfalta je bil zelo preprost. Z gumbom na instrumentni plošči daš polno moč, nekoliko dvigneš rep in čez pet sekund letalo že vzleti samo.

Najprej sem opravil dva vzleta. Nato smo približno polovico izpraznjene baterije napolnili kar v restavraciji, v eni uri med kosilom. Nato je testni polet opravil še tovarniški pilot, za konec pa sem v letalo sedel še sam. Vse nas je že zeblo, tako da smo letalo hitro pospravili. Ob ustanovitvi novega 13,5 m razreda, preprosti uporabi FES in dostopnosti, menim, da ima projekt lepo prihodnost!

 

na vrh strani

Odšla sta Stane Grčar in Vasko Pirc [28. 2. 2011]

Letos sta vrste letalcev zapustila Stane Grčar (1931-2011) in Marjan Edvard - Vasko Pirc (16.7. 1932-2011).  Stane je bil pomemben načrtovalec v Konstrukcijskem biroju, z Dušanom Cenerjem (na zgornji fotografiji, iz knjige Darinke Kladnik Zgodovina letalstva na Slovenskem) je sodeloval pri nastanku letala KB-6 Matajur in nekaterih jadralnih letal, letalo KB-11 pa je pretežno njegov projekt, saj je bil osrednji načrtovalec tega enomotornega letala. Grčar je tudi predaval na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani, sicer pa je napisal več strokovnih prispevkov v letalske revije. Vasko Pirc je bil povezan z AK Ljubljana, vse do upokojitve je bil v tem klubu upravnik. Z jadralnim letalstvom se je začel ukvarjati leta 1949, leta 1953 je bil že učitelj jadralnega letenja, sicer pa je opravil tudi ŠRO.

Ob Stanetu Grčarju se slovenski športni letalci najbrž sprašujejo, zakaj nimamo v Sloveniji niti enega KB-6, bolje obveščeni pa vedo, da je šel zadnji KB-6, sicer v lasti AK Celje, v letalski muzej v Beograd. Kolikor vemo, ni dokumentov, ki bi pojasnjevali namen slovenskega darila muzeju na Surčinu. Tudi podoba letala KB-11 je ohranjena samo še na fotografijah.


Vasko Pirc


KB-6 Matajur

 

na vrh strani

Podeljena priznanja DPSJL-P 2010 [10. 1. 2011]

Boris Žorž (AK Lesce), Robert Šlaus (LC Maribor) in Matija Žnidaršič (AK Ljubljana) so bili v minuli sezoni najuspešnejši jadralci v celoletnem tekmovanju v preletih za sezono 2010. Kot so napovedali organizatorji, so podelitev priznanj z uvodnimi predstavitvami popestrili Luka Žnidaršič, ki z zanesljivimi koraki izpopolnjuje FES, Matija Krajnc je požel aplavz za samozavestno držo ob predstavitvi projekta Jadralna mladina, Denis Štrbenc pa se je spominjaljadranja v Nevadi in tradicionalnegasrečanja ameriških jadralk. Več o srečanju, ki bi lahko bilo še kaj več, pa bomo napisali v prihodnjih dneh. Tudi vi ste vabljeni k razmišljanju o dogodku v gostišču Galaksija v Trebnjem.

 

 

na vrh strani

Priznanja DPSJL-P 2010 [28. 1. 2011]

Podelitev priznanj za tekmovanje v preletih za sezono 2010 bo v gostišču Galaksija v Trebnjem, in sicer v soboto, 5. februarja ob 16. uri. Druženje se bo začelo s predavanjem Luke Žnidaršiča o FES, Matija Kranjc bo udeležence seznanil s projektom Jadralna mladina, Denis Štrbenc pa bo oživel spomine na jadranje v Nevadi. Podelitev priznanj je predvidena ob 18,50. Za udeležence bo rezerviran bowling.

 

na vrh strani

Zbiralci letalskih knjig – bodite pozorni [20. 1. 2011]
(OPENSOARING, 21. januarja 2011, Niko Slana)

Marko Jeras, jadralski prijatelj iz Zagreba, ki je med pobudniki VGCCroatia (VintageGlidingClub - Zgodovinski klub za jadralno letenje), nas je nedavno obvestil, da bodo izdali zgodovinski roman o letenju na Blokah. Lani so besedilo čudežno našli v zapuščini zagrebškega jadralca, osvetljuje pa dogajanje na Blokah, seveda povezano z življenjem v Zagrebu v obdobju pred drugo svetovno vojno (1938-1941). Eno poglavje je namenjeno življenju v jadralni šoli na Blokah, kjer je avtor izpolnil pogoje za B in C diplomo, poleg tega pa je dosegel še en pogoj za srebrni C. »Roman bo objavljen v obliki zgodovinske knjige, z mnogimi ilustracijami in fotografijami, ki bodo zagotovo zanimive tudi za slovenske jadralce. Upamo, da bo knjiga izšla že v jeseni,« zatrjuje Jeras. 

Mi smo se ob tem spomnili kratkih črtic Vinka Kabaja, častnega člana AK Ljubljana in dolgoletnega sekretarja kluba, ki bi jih tudi morali objaviti. Vsaj na OS.

 

na vrh strani

 


novice 2017

novice 2016

novice 2015

novice 2014

novice 2013

novice 2012

novice 2011


Goran Ilić (1953-2011)

Vleka na Braču in koledar

In memoriam Stipe Krišto

Prva kapela ob letalski stezi

Posvet letalcev

Vzletišče Duplica - Kamnik

Letalstvo v modelih

Pomladni miting na vzletišču Pobrežje

S FES L v zrak - velik dan za jadralno letalstvo

Odšla sta Stane Grčar in Vasko Pirc

Podeljena priznanja DPSJL-P 2010

Priznanja DPSJL-P 2010

Zbiralci letalskih knjig – bodite pozorni


novice 2010

novice 2009

novice 2008