website statistics
Opensoaring.com





aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Proslava v spomin zasilnega pristanka letala RAF
(OPENSOARING, 4. novembra 2017)



Vljudno vabljen!

na vrh strani

Kraja jadralnih letal
(OPENSOARING, 4. novembra 2017, foto Erik Frikke)



Peter Eriksen, predsednik Danske jadralske zveze nam je poslal sporočilo o kraji šesti jadralnih v na letališču Aalborg:

»Spoštovani letaski prijatelji,
V času od ponedeljka, 31. oktobra do četrtka 2. novembra je pogrešanih šest različnih letal, ki so bila shranjena v Aviator Gliding Clubu na Jutlandu, Danska:
Duo Discus T (OY-RAX)
LS6 18w (OY-XRG)
LS4 (OY-XRF)
LS4 (OY-XPX)
DG 400 (OY-XPD)
Pegase (OY-RGX)
Jadralna letala so bila ukradena iz njihovih transportnih vozov. Verjetno so bila odpeljana po cesti v enem ali več šleparjih. To pomeni uničenje jadralnega cluba, ki ga upravljajo prostovoljci, zato vas prosimo, da pomagate najti njihova letala.
Če karkoli veste o tem, vas prosim, da obvestite g. Jensa Bonderupa Kjeldsena – predsednika upravnega odbora AVIATOR - Aalborg Svæveflyveklub.
Telefon: +45 4055 2424 «

Tukaj pa so tudi že podatki o ukradenih letalih:

Tip

Registracija

Tekm. št

Ser. št

Duo Discus T

OY-RAX

1W

294

28 (T)

LS-4

OY-XRF

G4

4788

LS-4

OY-XPX

PX

4654

LS-6

OY-XRG

G2

6217

DG-400

OY-XPD

PD

4-183

Pegase

OY-RGX

RG

101077


Letalo

Motor

Ser. št

Št. dela

Propeler

Ser. št

Motor Duo Discus

Solo 2350D

41

200035013

Technoflug OE-FL5.1

43

Motor DG400

Rotax 505

3.332.730

na vrh strani

Šolanje za inštruktorja jadralnega letenja
(OPENSOARING, 3. novembra 2017, ATO Letalski center Maribor)



ATO Letalski center Maribor tudi letos organizira šolanje za inštruktorja jadralnega letenja. Prijave sprejema Robert Hriberšek na E-naslov robert.hribersek.gmail.com najkasneje do 15. 11. 2017.
Vljudno vabljeni!

na vrh strani

Tradicionalna priznanja FAI
(OPENSOARING, 26. oktobra 2017, PR FAI)


Peter Stegovec je sodeloval v projektu Solar Impulse II

LAUSANNE – Mednarodna letalska organizacija FAI je tudi letos podelila tradicionalna priznanja za športne dosežke, hkrati pa se je s priznanji spomnila tudi mnogih prizadevnih letalskih navdušencev, ki s svojimi organizacijskimi prijemi že desetletja poganjajo dejavnost v mnogih zvrsteh letalskih športov po svetu. Frits Brink, predsednik FAI, je ob tem dejal, da so priznanja pač namenili ljudem, za katere so bili obveščeni o njihovi dejavnosti, hkrati pa je še posebej pozdravil predstavnike Mednarodnega olimpijskega komiteja. V zadnjem času se FAI tesno sodeluje z MOK.


Skupinska slika dobitnikov priznanj FAI za leto 2017

Osrednji osebnosti gala prireditve, ki je bila tudi v znamenju 111. generalne konference FAI, sta bila Bertrand Piccard in Andr้ Borschberg, ki sta s solarnim letalom obletela planet. Torej je visoko priznanje FAI delom tudi slovensko, saj je v tem projektu sodeloval Peter Stegovec.
Patrick Pauwels (Belgija) je prejel Lilienthalovo priznanje za področje jadralnega letenja, predvsem za svoja organizacijska prizadevanja na več evropskih in svetovnih prvenstvih.

na vrh strani

Hanna Reitsch
The Sky My Kingdom

(OPENSOARING, 23. oktobra 2017, besedilo Niko Slana)



Na naslovnici knjige (ISBN 978-1-932033-97-7) piše, da gre za spomine slavne testne pilotke iz druge svetovne vojne, a zanimivi spomini Hanne Reitsch (1912-1979) so v velikem delu namenjeni jadralnemu letenju in odnosu njene takratne države do jadralnega letenja, ki je že postajal šport. Hanna, ki je nekoč z jadralnim letalom pristala celo na mariborskem letališču na Teznem, je svoje življenje z letenjem zaokrožila z jadralnim letenjem. Leta 1952, ko so bila za njo leta velikih vojnih preizkušenj, je na svetovnem prvenstvu v Madridu nastopila v ekipni tekmi in med posamezniki v tej kategoriji osvojila tretje mesto. Ko so ji leta 1958, ob svetovnem prvenstvu v Lesznem, Poljaki preprečili vstop v državo, se je razjezila in zahtevala, da njena nacionalna zveza uradno protestira. Ker tega dejanja z njihove strani ni bilo, se je odločila, da za Nemčijo ne bo nikoli več nastopila, čeprav je imela za tem še pestro jadralno življenje. Letela je tako rekoč do konca življenja in tudi uspešno. Sicer pa je bila prva pilotka s srebrnim in zlatim C, bila je prva, ki je še z lesenim jadralnim letalom preletela Alpe, dosegla je nekaj svetovnih jadralnih rekordov, že zgodaj je preživela avanturo v nevihtnem oblaku, udeležila se je jadralnih odprav v Južno Ameriko, v Afriko in na Finsko. Skratka, za jadralce so njeni spomini zagotovo zanimivi. Po njeni in zaslugi Hansa Jacobsa so jadralna letala opremili z zračnimi zavorami. No, tudi opis njenega medvojnega udejstvovanja je zanimiv, preizkušala je raketno letalo, ki je pristajalo brez motorja in V-1, skratka, bila je tako zelo prežeta z letenjem, da marsičesa ni opazila, tudi mnogo let po vojni ne.

na vrh strani

Zavezniški letalci – Allied airman
(OPENSOARING, 21. oktobra 2017, Niko Slana)



Poročali smo o izdaji zanimive knjige z naslovom Zavezniški letalci – Predmeti iz zbirk MNZS v slovenskem in angleškem jeziku, ki jo je izdal Muzej novejše zgodovine Slovenije, v njej pa so predstavili artefakte, povezane z letali in letalci, ki so bili prisiljeni, da so se med vojno tako ali drugače spustili na ozemlje Slovenije. Marko Ličina (MNZS) se je zahvalil za objavo na Opensoaringu in še dodal: »Rešenih je bilo 812 zavezniških letalcev in ujetnikov, letalcev je bilo približno polovica. V velikem pobegu pri Ožbaltu so rešili večinoma vojne ujetnike, ki niso bili letalci. Proslava je bila pri Otoku, letališče Krasinec (Griblje) leži nekoliko južneje, ga pa pogosto zamenjujejo z Otokom.«
Med tem smo prebrali knjigo Ralpha Churchesa z naslovom Vranov let v svobodo, ki podrobno opisuje omenjena dogajanja, od Ožbolta do Semiča, od koder so zavezniški vojaki, ki so v spremstvu partizanov prehodili Slovenijo, odleteli v Bari v Italijo. Drobna knjižica ni vrhunska literatura, zato pa je toliko bolj zanimiva kot pričevanje in vredna branja.

na vrh strani

Aero 4M išče kapitane in kopilote za EMB 135/145
(OPENSOARING, 20. oktobra 2017, Aero4M d.o.o., foto Milan Korbar)





Slovensko letalsko podjetje Aero 4M d.o.o, s sedežem v Šenčurju, išče kapitane in kopilote za letalo EMB 135/145.

Stimulativno delovno okolje, možnost napredovanja, urnik dela: 20 dni ON/ 10 dni OFF.
Prijave in informacije na e-naslov: milan@aero4m.com

na vrh strani

Ruski pravljični velikan na slovenskem nebu
(OPENSOARING, 19. oktobra 2017, Milan Korbar, foto Primož Jovanovič)


Letalski velikan, ki so ga zasnovali v biroju Antonov, je dobil ime po junaku Puškinove pesmi. Foto: Primož Jovanovič

V tednu od 7. do 14. oktobra je bilo na Brniku veselo, predvsem pa izjemno veliko število firbcev, ki so se zbirali na cesti ob ograji vzdolž vzletno pristajalne steze. Razlog je bil zelo preprost in za naše razmere tudi velik. Veliko transportno letalo AN-124 ukrajinskega prevoznika Antonov Airlines, ki je kar štirikrat pristalo in potem odpeljalo težke tovore na mehiško pacifiško obalo v mesto Huatulco. Ob tej priliki je Delo 18. oktobra 2017 objavilo zanimiv prispevek o tem letalu z naslovom »Ruski pravljični velikan na slovenskem nebu«. Avtor prispevka in fotografij je Primož Jovanovič, kapitan na letalih Canadair Regional Jet, pilot-inštruktor, vodja Letalske šole Adria (Adria Flight School) in vse uspešnejši fotograf. Znan je tudi kot lastnik in pilot šolskega reaktivnega letala Soko G-2 Galeb.
Priporočam!

na vrh strani

70 let od prvega nadzvočnega leta
(OPENSOARING, 14. oktobra 2017)



Na današnji dan pred 70 leti je letalski stotnik v Letalskih silah ZDA (U.S. Air Force – USAF), Chuck Yeager, postal prvi človek, ki je letel hitreje od zvoka.



Chuck Yeager je bil rojen leta 1923 v mestecu Myra, Zahodna Virginija. Med drugo svetovno vojno je bil pilot-lovec, ki je opravil 64 letalskih misij nad okupirano Evropo. Sestrelil je 13 nemških letal, bil pa je tudi sam sestreljen nad Francijo, kjer pa se je ujetništva rešil s pomočjo francoskih upornikov. Po vojni je bil med množico prostovoljcev izbran za testnega pilota na eksperimentalnem raketnem letalu X-1, ki ga je izdelala Bell Aircraft Company z namenom, da razišče možnosti letenja s hitrostmi večjimi od hitrosti zvoka.



Mnogo let je med letalci veljalo prepričanje, da Chuck Yeager ni imel namena leteti hitreje od zvoka, po teoriji, da bi povečan upor pri hitrostih okoli zvočne raztrgalo letalo na dele. Vse se jje spremenilo tistega 14. oktobra 1947, ko je Yeager letel z letalom X-1 nad suhim jezerom Rogers Dry Lake v Južni Kaliforniji. X-1 so obešenega na bombnik B-29 dvignili na višino 25.000 čevljev (7.620 metrov) in ga spustili iz jaška za bombe. Na raketni pogon je letalo doseglo višino 40.000 čevljev (12.192 metrov). Pri tem je letel hitreje od 662 milj na uro (1.065,385728 KM/h, kar je hitrost zvoka na tej višini). Raketno letalo z vzdevkom »Glamorous Glennis«, je bilo oblikovano s tankimi, ravnimi krili brez puščice in s trupom v obliki krogle kalibra .50.



Ker je šlo za tajen projekt ameriške vojske, dosežek Bella in Yeagerja ni bil javno objavljen vse do junija 1948. Yeager je tudi kasneje nadaljeval sodelovanje pri programu kot testni pilot. Tako je leta 1953 v letalu X-1A letel s hitrostjo 1.650 milj/h (2.655,4176 km/h). Letalske sile ZDA je zapustil leta 1975 s činom brigadnega generala.

na vrh strani

Zavezniški letalci – Allied airman
(OPENSOARING, 12. oktobra 2017)



Muzej novejše zgodovine Slovenije je pred dnevi izdal zanimivo tematsko knjižico z naslovom Zavezniški letalci – Predmeti iz zbirk MNZS v slovenskem in angleškem jeziku, kjer so predstavili artefakte, povezane z letali in letalci, ki so bili prisiljeni, da so se med vojno tako ali drugače spustili na ozemlje Slovenije. Partizani so jih, s pomočjo zaveznikov, rešili 812. Knjiga je izšla ob rob proslavi na Otoku (Krasinec), v spomin na oboroženo akcijo, v kateri so rešili 80 zajetih zavezniških letalcev iz nemškega delovnega taborišča Ožbolt pri Mariboru, ki je znana pod imenom Vranov let. Skupini, ki so jo prek Pohorja in Dolenjske vodili do svobodnega ozemlja v Beli Krajini, od koder so odleteli v Italijo, se je med potjo pridružilo še približno dvajset zavezniških letalcev iz drugih delov Slovenije. Knjiga je izšla v 300 izvodih, z zanimivim slikovnim gradivom, ki daje dober vpogled v širino medvojnega dogajanja po letu 1943.



na vrh strani

Dan odprtih vrat AK Celje
(OPENSOARING, 10. oktobra 2017, Aeroklub Celje)



Tokrat vas vabimo na dan odprtih vrat, kjer bomo skupaj leteli z motornimi in jadralnimi letali. Leteli bomo z vitlom in aerozaprego.
Prav tako pa bomo imeli prisotno sekcijo modelarjev, kjer letijo naši najmlajši piloti.
Vabljeni vsi otroci, družine, ljubitelji letalstva, piloti in tisti, ki so to želite postati!
Se vidimo v soboto 14. in nedeljo 15.10 od 9. ure dalje.

na vrh strani

Osvežitveni seminar za jadralne učitelje
(OPENSOARING, 7. oktobra 2017, AK ALC Lesce, fotografija Milan Korbar)



Aeroklub Alpski letalski center Lesce (SI/ATO/010) je zaradi potrebe tistih posameznikov, ki jim preteče veljavnost pooblastila za učitelja jadralnega letenja (FI(S)) in doslej niso opravili vseh pogojev za podaljšanje veljavnosti, pripravil osvežitveni seminar za učitelje jadralnega letenja (FI(S)). Seminar bo organiziran v petek, 20. oktobra popoldne in v soboto, 21. oktobra 2017 na letališču Lesce-Bled (LJBL). Urnik predavanj je izdelan po potrjenem predlogu, ki ga je izdalja JACL.

Vabimo tudi tiste kandidate, ki se morda niste prijavili Francu Lajovcu in želite udeležiti osvežitvenega seminarja. Svojo prisotnost lahko prijavite na e-naslov Aeroklub ALC Lesce.

na vrh strani

Znova o arhivu Aerokluba Ljubljana
(OPENSOARING, 6. oktobra 2017, besedilo Niko Slana)



»Pričakovati je, da bo vsaj okvirna odločitev o kupcu podjetja Litostroj jeklo sprejeta do 25. oktobra. Takrat se bo namreč iztekel rok za sklenitev dogovora z ločitvenimi upniki, ki bodo imeli glavno besedo. Največji ločitveni upnik je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB),« smo lahko prebrali v časniku Delo in tudi na njihovi spletni strani, to pa lahko pomeni, da bo s tem dejanjem ogrožen obstoj kronometraže AK Ljubljana. Kot smo nekoč že napisali, je kronometraža dragocen pričevalec dejavnosti aerokluba v dolgem povojnem obdobju, ki je ob spremembah lastništva, da se izrazimo blago, izgubilo letališče. Z zadnjim predsednikom kluba, direktorjem Litostroja jeklo, pa so izpuhtela še zadnja znamenja klubske dejavnosti, čeprav bodo morda zadnji jadralci, ki so formalno še člani kluba, trdili drugače. Skratka, DUTB bi se moral pobrigati tudi za arhiv AK Ljubljana, čeprav zanje ni vreden prav veliko, saj ne more biti lastnina predsednika, pač pa bi ga morali predati Zgodovinskemu arhivu Ljubljana.

na vrh strani

Peter Podlunšek se poslavlja od tekmovanj Red Bull Air Race
(OPENSOARING, 5. oktobra 2017, Milan Korbar)



Peter Podlunšek, doslej prvi in edini slovenski tekmovalec v tekmovanju Red Bull Air Race je danes z objavo na svoji strani Peter Podlunšek Aerosports objavil, da se s koncem letošnje sezone poslavlja od tekmovanja.
»Dragi prijatelji, danes uradno sporočam, da zapuščam tekmovanje Red Bull Air Race po koncu te sezone. Izredno sem hvaležen vsem, ki so mi sledili, me podpirali in verjeli vame skozi leta tekmovanja, prav tako vsem tistim, ki so podpirali moje odločitve do sedaj. Pogrešal bom izjemno hitrost in tekmovanje, vendar se veselim novih izzivov, ki me čakajo. «
Želimo mu srečo tudi v tistem, za kar se bo odločil v nadaljevanju že doslej uspešne kariere. Upamo, da ga bomo kmalu videli tudi na jadralskih tekmovanjih.
Srečno Peter!

na vrh strani

90 let Edvarda Lorencona in obisk grobov
(OPENSOARING, 3. oktobra 2017, Milan Korbar)



Edvard Lorencon, ki bo 15. oktobra letos dopolnil devetdeset let ustvarjalnega in izjemno zanimivega življenja, večinoma posvečenega letalstvu in letalcem, je dal pobudo, da se v četrtek, 12. oktobra 2017 zberejo letalci in se ob grobovih slovenskih veteranov spomnijo svojih pokojnih kolegov.
Na pomoč mu je priskočila pobudnica obuditve spomina na začetke letenja na Blokah, Martina Hribar, ki je na svojem napovedniku objavila podrobnosti o dogodku. Napovednik se nahaja na naslovu Edvard Lorencon - 90 let, obisk grobov pilotov. V njem vabi vse pilote in ostale na spominski obisk grobov pokojnih pilotov. Za zdaj je po urniku predvideno, da se obiskovalci zberejo ob 10. uri na pokopališču Vič v Ljubljani, kjer omenja Roka Globa in Vlada Slugo, verjetno pa jih je še več, zato prosi za dodatne informacije.



Ob 11. uri je predviden obisk grobov na ljubljanskih Žalah, za zdaj navaja naslednja imena: Janez Hercog, Ludvik Starič, Dominik Gregl. Seveda vabi vse, ki vedo, kje so grobovi drugih znanih letalcev, da se ji javijo na E-naslov Martina Hribar ali na GSM 051 228 575.



Ob 14. uri pa Martina in Edo vabita vse prisotne na pogostitev s pecivom, ki ga bodo pripravile bloške gospodinje. To bo tudi prilika, da se nazdravi tokratnemu jubilantu, Edvardu Lorenconu. Pogostitev bo v gostišču Portal na Zaloški cesti v Ljubljani.

na vrh strani

Perlan II je spet v zraku
(OPENSOARING, 11. septembra 2017)



Letalo iz projekta Perlan II je spet v zraku. Njegov let lahko spremljate na naslovu Perlan Virtual Cockpit


Pilota Jim Payne in Morgan Sandercock pred vstopom v letalo


Spremljevalci Loris in Daniel ter Tim Gardner pripravljeni da pripnejo letalo za vleko.

na vrh strani

LCM vabi na vitla vikend
(OPENSOARING, 10. septembra 2017, Letalski center Maribor)

Letalski center Maribor vabi na letenje na vitlo in letalski piknik.



Vabljeni!

na vrh strani

Čevlji, stopala – 15.902 m v višave
(OPENSOARING, 8. septembra 2017, Niko Slana, foto Matija Kodrič)


Matija v DG-808 B.

No, pa se je po dolgem času le nekdo odzval na zapis v Opensoaringu. Matija Kodrič, državni rekorder z jadralnim letalom višino, je poslal prijazno e-pošto: Niko, živijo! Pohvala za članke na OS … Morda bi ti pri pisanju članka o višinskem rekordu (15.902 m) prišla prav ta povezava Pretvornik enot.
Za nagrado ti pošiljam nekaj slik iz torkovega jadranja po Primorski (Jančič bi rekel od confina do granice …)
LP Matija


Tudi morje Adrijansko se lesketa v ozadju

Ob naslednjih vesteh o rekordnih letih z jadralnim letalom Perlan II v višino, si bomo dosežek lažje predstavljali še v domačih metrih. Ker ima ekipa Perlan II visoke cilje (do 90.000 ft), s katerim bo vzela jadralcem eno tretjino olimpijske iluzije (citius, altius, fortius), bomo lahko pripomoček v nadaljnjih poizkusih koristno uporabili.


DG-808 B po pristanku v Postojni

Matiji pa zahvala za nasvet.

na vrh strani

Letalski klub Kamnik odpoveduje piknik!
(OPENSOARING, 8. septembra 2017, Letalski klub Kamnik)

Letalski klub Kamnik zaradi napovedi nestanovitnega vremena odpoveduje letalski Piknik.

na vrh strani

V Sloveniji odlične razmere za jadralno letenje
(OPENSOARING, 7. septembra 2017, RTV 4D)



Na RTV Slovenija je bil dne 7. septembra 2017 v oddaji Šport objavljen tudi prispevek z naslovom »V Sloveniji odlične razmere za jadralno letenje«, ki govori o možnostih za jadralno letenje in organizaciji tekmovanj.
Vabljeni k ogledu!

na vrh strani

Novi višinski jadralni rekord – 52.172 čevljev
(OPENSOARING, 5. septembra 2017, Niko Slana in The Perlan Project)


Jadralno letalo PerlanII na startu.

EL CALAFATE (ARG), 3. septembra 2017 - Pilota Jim Payne in Morgan Sandrcock sta z jadralnim letalom Perlan II na valovih postavila nov višinski svetovni rekord. Z jadralnim letalom, ki vzdržuje pritisk, sta z višino 52.172 čevljev (ft) za 1450 čevljev (ft) izboljšala dosežek Steva Fossetta in Einarja Enevoldsona, ki sta ga z letalom DG 505M postavila leta 2006. Letalo je brez motorja, med množico inštrumentov, med katerimi so nekateri namenjeni tudi znanstvenim raziskavam, ima v kabini Perlan II osrednje mesto LX9000, izdelek celjskega LX nav.


Shema leta za doseganje rekorda


| ฉ 2017 The Perlan Project | Pogled z »roba vesolja« |

»Naše brezmotorno jadralno letalo Perlan 2 je 3. septembra 2017 doseglo višino 52.172 čevljev (GPS višina). S tem dosežkom je preseglo prejšnjo rekordno višino, ki jo je leta 2006 postavil Perlan 1. Tukaj lahko pogledate, kako vidi kamera na repu letala jadranje na zgodovinski višini, ki jo je dosegla Misija Airbus Perlan II


PerlanII med spustom nad jezerom Lago Argentino



Let in dosežek projekta PerlanII lahko najdete tudi na OLC in ga pogledate v SeeYou.


| ฉ 2017 Marcel. Weber | Perlan 2 Glider Altitude Worldrecord |

na vrh strani

Vabilo na Fly-in v Ajdovščino
(OPENSOARING, 4. septembra 2017, Aeroklub Josip Križaj Ajdovščina)



Aeroklub Josip Križaj Ajdovščina vabi na letalski dogodek, ki se bo zgodil 23. septembra 2017 na letališču Ajdovščina (LJAJ).
Za udeležbo se lahko prijavite na spletnem mestu INCASTRA. Rezervni datum za primer slabega vremena je 30. september.
Vabljeni!

na vrh strani

Velike bele ptice nad Celjem
(OPENSOARING, 26. avgusta 2017, Milan Korbar, foto Peter Karner)



Časnik Delo je v četrtek, 24. avgusta 2017 objavil prispevek novinarke Špele Kuralt z naslovom »Velike bele ptice nad Celjem«. Vsebina je namenjena seznanjanju javnosti z jadralskim tekmovanje za kvalifikacije za finale Velike jadralske nagrade, ki bo januarja 2018 v Čilu.

na vrh strani

VABILO na 90-letnico LCM
(OPENSOARING, 17. avgusta 2017, Športno društvo Letalski center Maribor)


VABILO

Letalski center Maribor vas vabi na obeleženje 90-letnice ustanovitve našega društva, ki bo v soboto, 9. 9. 2017 ob 9. uri na športnem letališču Skoke.

Ob tej visoki obletnici vas vabimo, da se srečanja udeležite in prispevate svoj delež ob druženju in krepitvi stikov med letalskimi društvi. Možnost prihoda je tudi z letali.

S slikami in petjem bomo oživeli zgodovino društva od ustanovitve do danes.

Za hrano in pijačo bo poskrbljeno, prav tako za večerne ritme ob prijetni glasbi.


Program ob 90-letnici
Letalskega centra Maribor

Od 9. ure dalje:
RAZSTAVA ZGODOVINE LCM, LETALSKE ŠOLE, PROJEKCIJA SLIK in FILMA, ŠPORTNI DOSEŽKI,...

Od 11. ure dalje:
SREČANJE VETERANOV

Od 12.30 do 14.00
KULTURNI PROGRAM - PROSLAVA

Od 14.00 do 18.00
LETALSKI PROGRAM z letali iz našega hangarja

Od 18. ure dalje
GLASBENI PROGRAM

na vrh strani

Žorž je evropski podprvak
(OPENSOARING, 11. avgusta 2017, Gorenjski Glas 11. 8. 2017)


Prispevek novinarke Vilme Stanovnik v Gorenjskem Glasu

V Gorenjskem Glasu je danes, 11. avgusta 2017 izšel prispevek novinarke Vilme Stanovnik z naslovom » Žorž je evropski podprvak «. Upajmo, da se bo ob priliki nanj spomnil tudi njegov sokrajan, kranjski župan, Boštjan Trilar.

na vrh strani

Če izklopiš možgane, si v petnajstih minutah na tleh
(OPENSOARING, 8. avgusta 2017, MMC RTV SLO, foto Nataša Žorž)


Evropski prvak je postal Nizozemec Tim Kuijpers, ki je Žorža ugnal za 90 točk. Foto: Nataša Žorž

Spletišče MMC RTV SLO je dne 8. avgusta 2017 objavilo zanimiv pogovor novinarja Tomaža Okorna z Borisom Žoržem ob osvojitvi drugega mesta na evropskem prvenstvu v jadralnem prvenstvu za klubski razred v Moravski Trebovi na Češkem. Prispevek najdete pod naslovom »Če izklopiš možgane, si v petnajstih minutah na tleh«.

na vrh strani

Mariborski jadralci v Lescah
(OPENSOARING, 7. avgusta 2017, Niko Slana)


Marborska ekipa pri sestavljanju Duo Discusa

Jadralci LC Maribor so izpolnili svojo napoved, da bodo nadaljevali z jadralskimi tabori v Lescah, ki bodo namenjeni letenju v Alpah. Jadralni učitelj Boštjan Fidler je za začetek pripeljal dva mlajša jadralca, tretji pa se jima bo še pridružil. Od 9. avgusta jim bodo delali družbo še jadralci iz AK Ptuj. Nabor jadralcev, ki bodo v prihodnje kandidirali za mlado jadralsko reprezentanco, se bo tako še povečal s člani dveh aeroklubov.

na vrh strani

Ustavila jih nista ne požar ne birokracija
(OPENSOARING, 3. avgusta 2017, Milan Korbar, foto Špela Kuralt/Delo)


Koncert bo v srednjem, torej še ne v novem hangarju. Foto: Špela Kuralt/Delo

V današnji številki časnika Delo je objavljen prispevek izpod tipkovnice novinarke Špele Kuralt z naslovom »Ustavila jih nista ne požar ne birokracija«. Piše o vsem slovenskim letalcem znani nesreči, ki je lanskega 15. avgusta prizadela marljive celjske letalce. Vabljeni k branju in pa seveda na dobrodelni koncert, ki ga bo Aeroklub Celje, ob pomoči nastopajočih in v okviru kvalifikacijskega tekmovanja za Veliko jadralsko nagrado, organiziral 25. avgusta.


Nude vabijo na dobrodelni koncert

na vrh strani

Svetovne igre v Wrocławu in letalski športi
(OPENSOARING, 17. julija 2017)




Na svetovnih igrah, ki bodo potekale od 20. do 23. julija na letališču Szymanow v Wrocławu na Poljskem, in so namenjene neolimpijskim športom, bo v letalskem sporedu nastopilo 66 tekmovalcev, pomerili pa se bodo v treh panogah – v spretnostih s padalom (Swooping), akrobacijah z jadralnim letalom in jadralnem padalstvu z motorjem. Ljubitelji omenjenih športov bodo lahko spremljali dejavnosti na spletni strani THE WORLD GAMES 2017


Na igrah bodo predstavili paleto 37 športnih zvrsti v 60 panogah. Tekmovanje bo pod pokroviteljstvom MOK (Mednarodni olimpijski komite), čeprav nobena zvrst letalskega športa ni prisotna v programu olimpijskih iger. Frits Brink, predsednik FAI, je ob tej priložnosti povedal: »Svetovne igre so lepa priložnost, da naši športniki prikažejo lepoto in raznolikost letalskih dejavnosti. Hkrati so igre tudi priložnost, da se letalski športi približajo olimpijski ideji.«

na vrh strani

I. konferenca o brezpilotnih letalnikih
(OPENSOARING, 20. junija 2017, FAI)



V Lausanne v Švici bo od 1. do 3. septembra I. mednarodna konferenca in hkrati razstava o brezpilotnih letalnikih, s poudarkom na novostih, varnosti in športu. FAI, ki pripravlja konferenco, ugotavlja, da je skrajni čas za kaj takega, saj razvoj brezpilotnih letalnikov presega vsa pričakovanja, udeležence pa bodo seznanili z družbenimi posledicami novosti, med vsebinami pa bo govora o vzdrževanju, reševanje z letalniki in mnogi drugi vidiki, ki jih povezujejo z njimi. Brezpilotnim letalnikom želijo zagotovil položaj v letalskem prometu in na nebu na splošno. Ena od zanimivih tem bo razvoj športa, ki je povezan z brezpilotnimi letalniki. Tretji konferenčni dan bodo zato namenili prikazu tekmovanja, ki ga bo pripravila SRA (Swiss Rotorsports Association). Prijavnina za udeležbo je 250 CHF (za študente 150).



Povezave:

FAI Drones Conference and Expo.
Registracija: FAI Drones Conference - Registration
Dnevi brezpilotnih letalnikov: EPFL Drone Days 2017
Švicarska zveza: SRSA - Swiss rotor sports

na vrh strani

Nova izpraševalca Petek in Hriberšek
(OPENSOARING, 12. junija 2017, besedilo in foto Niko Slana)


Robert Hriberšek (LC Maribor)

Po tem, ko jadralska domišljija za objavo ni premogla nič zanimivega z državnega prvenstva v jadralnem letenju, čeprav se je veliko dogajalo, pa smo vendarle iz konspirativnega ozračja izbrskali nekaj novic. Prva je zagotovo ta, da je Javna agencija za civilno letalstvo potrdila dva nova izpraševalca, visoko funkcijo sta dobila Robert Hriberšek (LC Maribor) in Sašo Petek (AK Postojna).


Sašo Petek (AK Postojna)

Na JACL, ki potrjuje nove sodelavce, so vest potrdili, seveda pa nismo dobili odgovora, kako se bo mreža novih izpraševalcev za jadralno letenje širila v prihodnje. Na vrhu te piramide je Andrej Perc. Vsekakor je bila zadnja poteza JACL še kako potrebna, upamo pa lahko, da se širjenje mreže izpraševalcev ne bo zaustavila, še posebno, ker so prav izpraševalci povezava med državnimi organi in civilno letalsko sfero, kamor jadralno letenje tudi spada. Morda tudi ni odveč, da bi to povezavo večkrat izpostavili, saj pomeni širjenje pooblastil zunaj JACL spodbudo za jadralno letenje.


Ivan Žižek (AK Ptuj)

Na Ptuju so zadovoljni, saj so pred dnevi dobili štiri nove jadralce z licenco, Ivan Žižek, ki ima za seboj 900 ur jadralnega letenja, pa bo v tem klubu okrepil zbor jadralnih učiteljev. Z novimi kandidati za jadralce na Ptuju je že sklenil teoretično pripravo, kmalu pride na vrsto letenje na vitlo. Ivan Žižek je zaposlen kot načrtovalec žirokopterjev v konjiškem podjetju.

Zadnja novica je iz AK Celje. Tam so kupili novo in precej močnejše vitlo znamke TOST. Zatrjujejo, da odslej vitlo ne bo več namenjeno samo jadralnim začetniškim tečajem, pač pa ga bodo uporabljali tudi zunaj teh okvirov.

na vrh strani

Aero rally
(OPENSOARING, 8. junija 2017, Maja Pukl, fotografija Milan Korbar)



KJE: Letališče Postojna (LJPO)
KDAJ: Sobota, 24. 6. 2017
POSVET ZA TEKMOVALCE: 9.00
ZAČETEK TEKME: 10.00
CENA ZA TEKMOVALCE: 15,00 €
CENA ZA GOSTE: 8,00 €

Po tekmi sledi druženje ob hrani in pijači. Prosim, da udeležbo na dogodku potrdite najkasneje do 20. 6. 2017 na e-naslov: majaa.pukl@gmail.com ali na telefonsko številko
040 284 104 (Maja Pukl).

Navodila za tekmovalce:

- Dovoljena dvočlanska posadka (pilot in navigator);
- Oba člana posadke morata imeti veljavno najmanj PPL(A) dovoljenje in najmanj 100 ur naleta;
- V primeru da ima tekmovalec manj kot 100 ur naleta, mora imeti drugi član posadke veljavno licenco inštruktorja letenja. (prisotnost inštruktorjev letenja na tekmovanju je zagotovljena)
- Tekmovalci morajo do 20. 6. 2017 poslati skenirano veljavno licenco, zdravniško spričevalo in zadnji vpis v knjižico letenja iz katerega je razviden nalet na: majaa.pukl@gmail.com
Tekma bo izključno prijateljske narave z namenom druženja in izmenjave izkušenj.
Se vidimo!
Maja

na vrh strani

Hrvaška letalska frazeologija
(OPENSOARING, 29. maja 2017, Ivo Ropret, foto Milan Korbar)



Spoštovani,
obstaja možnost za usposabljanje in opravljanje izpita iz hrvaške letalske frazeologije, ki ga izvaja Hrvaška agencija za civilno letalstvo (CCAA – Croatian Civil Aviation Agency). Potrebno število udeležencev za organizacijo seminarja je najmanj 5, zato prosim vse, ki vas to zanima, da se javite na telefonsko številko: Ivo Ropret, 041 672 043 ali na e-naslov ropretivo@gmail.com.
Tečaj in izpit se običajno organizira ob sobotah. Cena za teoretični tečaj je 50,00 €. Kasnejši vpis v slovensko dovoljenje stane 45,00 €.

na vrh strani

Še je čas - osvežitveni seminar za jadralne učitelje
(OPENSOARING, 15. maja 2017, AK ALC Lesce, fotografija Milan Korbar)



Še vedno je čas, da se prijavite na osvežitveni seminar za učitelje jadralnega letenja (FI(S)), ki ga organizira Aeroklub Alpski letalski center Lesce (SI/ATO/010). Seminar bo izveden v petek, 19. maja popoldne in v soboto, 20. maja 2017 na letališču Lesce-Bled (LJBL). Tukaj je tudi Urnik predavanj.

Vse kandidate, ki se želite udeležiti osvežitvenega seminarja vabimo, da se prijavite na e-naslov aeroklub.lesce@siol.net.

na vrh strani

Pripravite se za letenje!
(OPENSOARING, 11. maja 2017)



Hrvaška agencija za civilno letalstvo (CCAA – Croatian Civil Aviation Agency) je za svoje letalce pripravila zanimiv priročnik in kratek film o tem, kako se je potrebno pripraviti za letenje. Čeprav na spletnem naslovu Javne agencije za civilno letalstvo najdemo področje z naslovom Priprava na let (Pilot Briefing) pa se zdi hrvaški pristop precej bolj prilagojen predvsem povprečnemu, športnemu letalcu, ki ga že misel na brskanje po uradnih dokumentih odvrne od tega početja.



Vsekakor priporočamo ogled!


| © 2017 Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo | Pripremite se za letenje |

na vrh strani

Osvežitveni seminar za jadralne učitelje
(OPENSOARING, 5. maja 2017, AK ALC Lesce, fotografija Milan Korbar)



Aeroklub Alpski letalski center Lesce (SI/ATO/010) je zaradi potrebe tistih posameznikov, ki jim preteče veljavnost pooblastila za učitelja jadralnega letenja (FI(S)), pripravil osvežitveni seminar za učitelje jadralnega letenja (FI(S)). Seminar bo organiziran v petek, 19. maja popoldne in v soboto, 20. maja 2017 na letališču Lesce-Bled (LJBL). Urnik predavanj bo izdelan po potrjenem predlogu, ki ga izdaja JACL.
Vse kandidate, ki se želite udeležiti osvežitvenega seminarja vabimo, da se zaradi potrebe organizacije do srede, 17. maja 2017 prijavite na e-naslov aeroklub.lesce@siol.net.

na vrh strani

Šolanje v Lajšah se je začelo
(OPENSOARING, 1. maja 2017, Niko Slana)



Medtem ko se na slovenjegraškem letališču sprehajajo duhovi in raste trava, se je na letališču v Lajšah (Šoštanj) začelo začetno učenje prve skupine jadralcev iz matičnega kluba in iz KAS Slovenj Gradec. Za letenje so izrabili tudi prvomajske praznike. V nadaljevanju jadralne sezone bo nastopila še druga skupina učencev. V prvi ekipi, ki jo vodi jadralni učitelj Peter Koren, so: Tomaž Jandrok, Bojan Anžej, Boris Sotler, Dominik Jakšič, Miha Krištofeljc in Grega Kadiš.

na vrh strani

Aeroservice – Dan odprtih vrat
(OPENSOARING, 29. aprila 2017, Aeroservice Lesce-Bled)

Spoštovani gospodje, cenjene dame,
vljudno vabljeni na naš letni Dan odprtih vrat na letališču Lesce-Bled (LJBL), ki bo dne 13. in 14. maja 2017.

Z veseljem vam bomo predstavili naše partnerje: Garmin, Cessna, Aquila, Genesis, Aspen Avionics in druge.

Za pomoč pri organizaciji vašega prihoda se obrnite na
Aeroservice d.o.o., E-pošta: info@aeroservice.si
mob.: +386 (0)41 703 800
Cirrus d.o.o., +386 (0)3 428 62 30





na vrh strani

VFR letalska navigacijska karta RS 1:250.000
(OPENSOARING, 26. aprila 2017, Kontrola zračnega prometa Slovenije, d.o.o.)



Na podlagi izkušenj iz preteklih let so se v podjetju Kontrola zračnega prometa Slovenije, d.o.o. tudi letos odločili, da imetnikom veljavnih licenc za pilota katerekoli kategorije brezplačno ponudijo VFR letalsko navigacijsko karto. Tovrstna akcija je v preteklih letih naletela na zelo pozitiven odziv.

Vsi imetniki pilotskih dovoljenj lahko VFR GPS karto Slovenije 2017 brezplačno naročijo na spletnem naslovu: VFR karta 2017 (z licenco).

na vrh strani

Projekt zamenjave radijskih postaj za 8.33 Khz
(OPENSOARING, 25. aprila 2017, Milan Korbar po LZS in IAOPA)

Na uradni strani Letalske zveze Slovenije in tudi na njihovem Facebook-u smo zasledili precej skopo sporočilo z naslednjo vsebino:



»Spoštovani letalci!

Potrebno se bo čimprej registrirati za potrebe sofinanciranja letalskih postaj 8,33. V Nemčiji se je registriralo že preko 14 tisoč uporabnikov v Sloveniji pa kljub pozivom še nihče. Če registracija ne bo opravljena, tudi ne bo možno črpati sredstev. Registracijo opravite na povezavi 833.iaopa.eu«

Na povezavi na strani IAOPA (833.iaopa.eu) pa so pomembna še naslednja dejstva, ki jih ne gre spregledati:



IAOPA vabi vse lastnike letal, pilote in aeroklube, ki so lastniki letal znotraj območja Evropske zveze, da se registrirajo na spletni strani in obenem čimprej posredujejo naslednje podatke:
- podrobnosti o letalu / radijski napravi, ki jo je potrebno nadgraditi / zamenjati;
- predviden strošek zamenjave in namestitve;
- rok, do katerega bo načrtovana zamenjava izvedena.

na vrh strani

Pokal Pribina – solidne uvrstitve SLO jadralcev
(OPENSOARING, 22. aprila 2017, Niko Slana, foto Pribina cup - Elfo)


Foto Pribina cup: EB 28 Edition z Boštjanom Pristavcem

Veliko spomladansko mednarodno jadralno tekmovanje za Pokal Pribina v Nitri se je končalo s solidnimi uvrstitvami slovenskih jadralcev.

Klubski razred, 45 tekmovalcev, 4 TD:
1. Gerrit Feige (Nem) 2888 točk,
24. Aleš Fink 2159,
25. Mark Travner 2158,
26. Jernej Lokovšek 2115;

odprti razred, 32 tekmovalcev, 5 TD:
1. Roman Mracek (Čeh) 3003,
7. Boštjan Pristavec 2628,
11. Anton Šibanc 2512,
28. Uroš Krašovic 1437,

20m razred dvosedov, 25 tekmovalcev, 4 TD:
1. Janowitsch in Koch 3269,
14. Šalej in Randjelović 2128.

V 15-metrskem razredu ni bilo slovenskih jadralcev.


Foto Pribina cup: Nik Šalej si ogleduje podatke za dnevno nalogo

na vrh strani

Letalski dan v spomin na Franceta Štruklja (23. 10. 1948 – 23. 4. 1983)
(OPENSOARING, 21. aprila 2017, AK ALC Lesce)


France Štrukelj

France Štrukelj, jadralni pilot, velik človek in športnik, ki je s svojim pristopom in smelim letenjem v svojem času zaznamoval slovensko jadralno letenje. Iz svetovnih tekmovanj je prinašal sveže razmišljanje o jadralnih dosežkih, s prijatelji je zarisal slovenski 500 km FAI trikotnik in ga sproti širil. Leta 1982 je opravil dva leta s ciljem in povratkom v Bosno do Drvarja in nazaj. Prvič je pristal tik pred izhodiščem v Lescah, drugič pa je let do Drvarja na povratku podaljšal do Tromeje in po natančno enajstih urah pristal v Lescah, ker je bilo za tisti čas izjemnih 644 km. Hkrati je s tem letom postavil takratni državni rekord z razdaljo 566 km v disciplini cilj-povratek.

Njegova prekratka življenjska, poklicna in športna pot se je mnogo prezgodaj končala tistega sobotnega popoldne 23. aprila 1983 na pobočju Storžiča. Njemu v spomin zato letalci Aerokluba ALC Lesce predlagamo, da vse lete, ki jih bomo v Sloveniji izvedli v nedeljo, 23. aprila 2017 objavimo na OLC s posvetilom spominu na Franceta Štruklja.

na vrh strani

Sedmerica za pokal Pribina
(OPENSOARING, 15. aprila 2017, Niko Slana, foto Pribina cup - Elfo)


Foto Pribina cup: Celjana Mark Travner in Nik Šalej

Na velikem spomladanskem mednarodnem tekmovanju za Pokal Pribina v Nitri, ki se konča 22. aprila, sodeluje sedem slovenskih letal – klubski razred: Mark Travner, Aleš Fink in Jernej Lokovšek, odprti razred: Boštjan Pristavec, Uroš Krašovic in Anton Šibanc; dvosedi, 20 m: Nik Šalej in Luka Randjelović.

na vrh strani

Sporočilo iz Livna – za letenje 2017
(OPENSOARING, 13. aprila 2017)



BRIEFING 2017
WELCOME TO LIVNO!

1. FLYING, SEPARATION AND OBSTACLE CLEARENCE IN B&H ACCORDING STANDARD VFR ICAO RULES;
2. CHECK NOTAMs, RESTRICTED AREAS, WEATHER FORECAST (Self briefing folder at AC computer);
3. Before takeoff - PLEASE SIGN DAILY PLAN;

4. IN AIRFIELD'S PUBLISHED ZONE, FOR TAKEOFF AND LANDING USE FREQ: 123,50 MHz (LIVNO AIRFIELD)
5. IN G LAYER MONITOR FIC FREQ: 135,575 MHZ (BANJALUKA INFORMATION)
6. AIRSPACE

- FIR Sarajevo, G layer from GND - 9500ft (outside of TMA's and CTR's). Check NOTAM and Croatian glider areas activation for their usage.

7. TAKEOFF:- Line up glider and be ready for takeoff before an airplane to minimize engine idle ground run;
- For takeoff use 13L or 31R (Grass runway)
8. TOWING:
- For cross-country flights min. release height is 400m AGL ;
- On tow airplane sign (wing banking) - release;
- On tow airplane sign (rudder shaking) – check airbrakes IN.
9. LANDING:
- In case of local bad weather (e.g. CB) over the airfield – DO NOT LAND!
- For landing at RWY 13 or 31 use north zone above the farm, minimum entry height 300m AGL;
- Call zone entry and downwind for landing;
- Prepare for landing and do before landing checks;
- Be aware of high voltage powerline south of the airfield;
- Don't be too low at final leg due to fence;
- Low pass over hangars, other facilities and aircraft is strictly prohibited!
FLY SAFE AND ENJOY!



PRICE LIST 2017:
1. TOW (Husky A1)

- Club class, 18 m class, double seaters MTOW ?500kg:

- 400m = 25 Eur
- Each next 100 m = 4 Eur

- Open class and double seaters MTOW >500kg:
- 400m = 30 Eur
- Each next 100 m = 4 Eur

Tow price for Morane 893A is the same basic price plus 7Eur/100m
2. AEROCLUB'S MEMBERSHIP ( daily landing fee per pilot):
- 10 Eur/day, up to max. 100 Eur/year

3. CAMP
- 6 Eur/day/person

4. HANGAR
- Free of charge! (If space is available, ask in advance for availability)



5. GLIDERS FOR RENT
- Bergfalke II = 20 Eur/day
- Vuk-T = 30 Eur/day

Aeroclub Livno is non-profit organization, with very small grants, which is responsible for the airfield green status and flying activities. With Your application You support the aeroclub for airfield preparation, maintenance and covering the costs, organization of flying activities, building friendship and connections for the future.
Thank You and wish You many happy landings!

na vrh strani

V Sloveniji – Slingsby T 41 Skylark II
(OPENSOARING, 12. aprila 2017, Niko Slana)



Boris Kožuh in Klemen Oman sta, po dolgem dopisovanju z lastnikom v Veliki Britaniji, v Slovenijo pripeljala zanimivo jadralno letalo Slingsby T 41 Skylark II, ki so ga v Veliki Britaniji naredili leta 1953. Enosedežno letalo z nedeljenim centroplanom in zaključki, je eno prvih letal, ki so mu dodali nekaj plastičnih delov. Kljub temu, da se je Skylark II spogledoval z nekaterimi novostmi, denimo, tudi z delno laminarnimi profili, pa so jih v delavnici Slingsbyja v Yorkshiru izdelali le vsega 63. Letalo ni moglo konkurirati sodobnejšim izdelkom, ki so v istem času prihajali na tržišče.

Slovenski Skylark II letos najbrž še ne bo v letalni kondiciji, a lastnika sta bila pridobitve vseeno vesela. Za poznavalce starih lesenjač bo srečanje s T 41 Skylarkom II zanimivo tudi zaradi mnogih zanimivih tehničnih izpeljav. O tem, kako se bo letalo obneslo na celini pa bomo še poročali.

na vrh strani

Angleška VFR frazeologija
(OPENSOARING, 6. aprila 2017, Aleš Janša)



Predavanja za angleško frazeologijo bodo predvidoma od 28.4. do 30.4., z začetkom v petek ob 17.00. Izpit pa bi bil v naslednjem tednu potem, ko se končajo predavanja. Mesto izvedbe bo v učilnici pod stolpom na letališču v Lescah. Začetna cena je 100€ in se bo na koncu lahko znižala glede na število kandidatov.
Izvajalka predavanj je Alenka Kukovec.

Javite se na naslov Aleš Janša

na vrh strani

Prelomno - vleka z elektro motorjem
(OPENSOARING, 5. aprila 2017, besedilo Niko Slana, foto Jean-Marie Urlacher)



FAI je prek svojega medijskega kanala obvestila svetovno letalsko javnost, da so nad letališčem Schwarze Heide v bližini Dinslakena v Nemčiji, z akrobatskim letalom Extra 330LE, s Siemensovim elektro motorjem, postavili dva svetovna hitrostna rekorda, ki se med seboj razlikujeta le po vzletni teži letala in imenih obeh pilotov. Obe hitrosti sta prek 300 km/h.



Bolj zanimiva sta še druga dva rekorda z istim letalom z elekto motorjem – vzpon na višino 3000 m v rekordnih 4:22 minute, kar je več kot za minuto bolje od starega svetovnega rekorda, poleg tega pa so 24. marca 2017 izpeljali prvi vlek jadralnega letala (LS 8) z letalom z elektro pogonom. Ulrich Kreutzer poroča, da je skoraj neslišno letalo Extra 330LE z LS8 na vrvi doseglo višino 600 m v 76 sekundah.
Zagotovo se prav v tem zgodovinskem letu skriva prelomni trenutek tudi za jadralno letenje.

na vrh strani

Novica - z brado
(OPENSOARING, 26. marca 2017, besedilo in fotografije Mojca Zupan)



Sončna sobota na letališču v Lajšah ne bi bila nič posebnega, če ne bi bili v zraku člani Šaleškega aerokluba in sosednjega KAS iz Slovenj Gradca. Začasno so se člani KAS namreč preselili v Lajše, pa ne zato, da bi trava na slovenjegraški stezi lažje pognala, pač pa zaradi sodelovanja pri začetniškem tečaju, ki se bo začel maja. V obeh skupinah bo skupaj enajst jadralnih novincev. Skratka, gre za sodelovanje zaradi še zmeraj neurejenih razmer na letališču v Slovenj Gradcu. To pa je že dejstvo z brado.


na vrh strani

Aero 4M d.o.o. išče sodelavce
(OPENSOARING, 21. februarja 2017, Aero4M d.o.o., foto Milan Korbar)





Slovensko letalsko podjetje Aero 4M d.o.o, s sedežem v Šenčurju, išče sodelavce na področju vodenja kontinuirane plovnosti letal. Od kandidatov pričakujemo osnovno izobrazbo tehnične smeri (priporočljiva vsaj 6 stopnja izobrazbe), poznavanje dela z računalnikom in aktivno znanje angleškega jezika. Zaželene so izkušnje v letalstvu.
Prošnjo z življenjepisom pošljite na e-naslov: milan@aero4m.com

na vrh strani

1000-km s štartom na vitlo
(OPENSOARING, 18. februarja 2017 Niko Slana, foto Hayley Gastmeier @ NZSoaring Solutions in OLC)


Na valu

Iz Nove Zelandije se nam je, s kratko informacijo iz letališča Papawai, znova oglasil ptujski jadralec Gregor Petrovič. Njegov »novi« klub je bil namreč prizorišče 1276-kilometrov dolgega leta na 5 točk, tretjega v zgodovini jadralnega letenja na Severnem otoku, dosežek pa je uspel Američanu Keithu Essexu, ki se je pred tem udeležil tudi jadralnega tekmovanja.

»Moj jadralni cilj (14. februarja) je bil let do rta East Cape, želel sem izkoristiti termične možnosti in konvergenco, naletel pa sem na valove. Navigacijski instrument se mi je sesul po 300 kilometrih, tako da sem nadaljeval brez tega pripomočka. Bilo je dokaj težavno, na trenutke sem se znašel v dežju, valovna dviganja so bila na trenutke precej razmetana,« je povedal jadralec iz Mindena, ki pet mesecev na leto preživi v Omarami, preostanek leta pa pretežno nameni svoji družbi na Aljaski, ki s helikopterji podpira turizem, načrtuje izlete v divjino, sodeluje pri dejavnostih obalne straže. Zanima ga tudi ribolov. Lani je v ZDA opravil let dolg 2700 km.


Zapis Keithovga leta na OLC.

Zanimivo je, da je Keith Essex s svojim ASG 29, brez motorja, vzletel na vitlo. Ne vemo, če ga ni morda v zrak potegnil celo Gregor. Z jadranjem se je začel ukvarjati šele pred štirimi leti, lani in letos pa je v zraku preživel že 279 ur in preletel 31.000 km. Njegov let je spremljala kontrola zračnega prometa iz Wellingtona.

na vrh strani

Trije svetovni rekordi Švicarja Perrina
(OPENSOARING, 28. januarja 2015, foto Soaring Cafe in OLC)


Jean-Marc Perrin ob svojem letalu

Švicarski jadralec Jean-Marc Perrin (Aeroklub Bariloche) je 7. januarja z jadralnim letalom DG808c/15 nad Andi postavil kar tri svetovne rekorde v istem letu: cilj - povratek 1713,1 km, prosti prelet 1713,1 in hitrost na 1500 km razdalji (cilj-povratek) 142,75 km/h.


Zapis rekordnega leta na OLC.

na vrh strani

Informativni dan v AK ALC Lesce
(OPENSOARING, 2. januarja 2015, Milan Korbar)

Aeroklub Alpski letalski center Lesce ponovno vabi na informativni dan za kandidate za pilote jadralnih in motornih letal vse, ki ste ta dogodek spregledali v avgustu in decembru 2016.



Ponovno boste lahko izvedeli vse, kar morate vedeti o šolanju za pilota jadralnega ali motornega letala. Lahko boste tudi vprašali, kar vas zanima. Pokazali vam bomo letala, na katerih poučujemo mlade pilote. Informativni dan je pomemben tudi zato, ker se bodo že naslednji teden (28. januarja 2017) pričela teoretična predavanja.

na vrh strani

Obletnice FAI 2017
(OPENSOARING, 1. januarja 2017)

Lausanne, Švica, 31. december 2016 – Mednarodna letalska organizacija FAI bo v letu 2017 proslavila ali samo zabeležila več pomembnih okroglih obletnic iz zgodovine letalstva:


Letalo Spirit of St Louis, s katerim je Charles Lindbergh prvi preletel Atlantik, v muzeju v Washingtonu

90-letnico zgodovinskega leta Charlesa Lindbergha od New Yorka do Pariza (21. maja 1927),


Portret Amelie Erhart

80-letnica izginotja pionirke letalstva Amelie Earhart (julij 1937),
220-letnica prvega skoka s padalom, Andr้-Jacques Garnerin (oktober 1797),
40-letnica absolutnega višinskega rekorda Alexandra Fedotova (37.650 m, MIG 25, avgust 1977).

Nekaj drugih pomembnih dogodkov
110-obletnica prvega dokumentiranega leta s helikopterjem, Paul Cornu (13. novembra 1907),
80-letnica prve ženske zlate letalske medalje,Jean Batten (NZ, 1909-1980). Leta 1936 je opravila let iz VB v NZ, leto kasneje pa še iz Avstralije do VB,


Prvo nadzvočno letalo-raketa X-1, s katerim je Chuck Yeager prebil zvočni zid

70-letnica preboja zvočnega zidu, Chuck Yeager (14. oktober 1947),


Lois Mccallin med rekordnim letom

30-letnica leta Lois Mccallin dolgega 37:38 minute, ženski rekord v pogonu z lastno mišično močjo,


| Felix Baumgartner Space Jump World Record 2012 Full HD 1080p [FULL] |


| INSPIRATIONAL - Felix Baumgartner - Headcam footage space Jump!! FULL |

5-obletnica preboja zvočnega zidu človeka v prostem padu (14. oktobra 2012), padalec Felix Baumgartner,
2-obletnica rekordnega leta v trikotniku 100 km s hitrostjo prek 200 km/h, Tijl Schmelzer (Bel) 205,89 km/h, letalo EB 28 D-KKSS.

na vrh strani

 


novice 2017

Proslava v spomin zasilnega pristanka letala RAF

Kraja jadralnih letal

Šolanje za inštruktorja jadralnega letenja

Tradicionalna priznanja FAI

Hanna Reitsch
The Sky My Kingdom

Zavezniški letalci – Allied airman

Aero 4M išče kapitane in kopilote za EMB 135/145

Ruski pravljični velikan na slovenskem nebu

70 let od prvega nadzvočnega leta

Zavezniški letalci – Allied airman

Dan odprtih vrat AK Celje

Osvežitveni seminar za jadralne učitelje

Znova o arhivu Aerokluba Ljubljana

Peter Podlunšek se poslavlja od tekmovanj Red Bull Air Race

90 let Edvarda Lorencona in obisk grobov

Perlan II je spet v zraku

LCM vabi na vitla vikend

Čevlji, stopala – 15.902 m v višave

Letalski klub Kamnik odpoveduje piknik!

V Sloveniji odlične razmere za jadralno letenje

Novi višinski jadralni rekord – 52.172 čevljev

Vabilo na Fly-in v Ajdovščino

Velike bele ptice nad Celjem

VABILO na 90-letnico LCM

Žorž je evropski podprvak

Če izklopiš možgane, si v petnajstih minutah na tleh

Mariborski jadralci v Lescah

Ustavila jih nista ne požar ne birokracija

Svetovne letalske igre v Wrocławu in letalski športi

I. konferenca o brezpilotnih letalnikih

Nova izpraševalca Petek in Hriberšek

Aero rally

Hrvaška letalska frazeologija

Osvežitveni seminar za jadralne učitelje

Pripravite se za letenje!

Osvežitveni seminar za jadralne učitelje

Šolanje v Lajšah se je začelo

Aeroservice – Dan odprtih vrat

VFR letalska navigacijska karta RS 1:250.000

Projekt zamenjave radijskih postaj za 8.33 Khz

Pokal Pribina – solidne uvrstitve SLO jadralcev

Letalski dan v spomin na Franceta Štruklja

Sedmerica za pokal Pribina

Sporočilo iz Livna – za letenje 2017

V Sloveniji – Slingsby T 41 Skylark II

Angleška VFR frazeologija

Prelomno - vleka z elektro motorjem

Novica - z brado

Aero 4M d.o.o. išče sodelavce

1000-km s štartom na vitlo

Trije svetovni rekordi Švicarja Perrina

Informativni dan v AK ALC Lesce

Obletnice FAI 2017




novice 2016

novice 2015

novice 2014

novice 2013

novice 2012

novice 2011

novice 2010

novice 2009

novice 2008