website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Priznanja FAI 2016
(OPENSOARING, 15. oktobra 2016, Faustine Carerra, tiskovna predstavnica FAI, foto © 2016 FAI / Dekko)


Predsednik FAI dr. John Grubbström in Margherita ACQUADERNI (IT), dobitnica Medalje Pelagia Majewska

BALI, Indonezija, 13. oktobra 2016 – Mednarodna letalska organizacija FAI je svoja tradicionalna priznanja podelila na Baliju, v okviru 110-obletnice generalne konference FAI (od 13. do 15. oktobra). Priznanja je podelil dr. John Grubbström, predsednik FAI, ki se je zahvalil vsem petnajstim prejemnikom priznanj za njihova prizadevanja, pa tudi za dolgo pot, da so lahko priznanja sprejeli. Omenil je tudi Letalsko zvezo Indonezije, ki je prireditev pripravila. V imenu vseh prejemnikov sta se FAI in domačinom zahvalila Gennady Padalka (priznanje Jurija Gagarina) in Margherita Acquaderni (Jadralna medalja Pelagia Majewska).

Novi predsednik FAI Frits Brink (NL)
Ob koncu generalne konference so, za obdobje dveh let, izvolili novega predsednika FAI Nizozemca Fritsa Brinka (70), ki je poklicno kariero naredil kot policist.

Znano je, da je imel leta 1975 pomembno vlogo pri reševanju ugrabljenega vlaka pri mestecu Wijster. Agonija, v kateri je nekaj ljudi izgubilo življenje, se je razrešila tudi po zaslugi Fritsa Brinka. Morda je zanimiv še podatek, da so ugrabitev izpeljali nezadovoljni Indonezijci, ki so dobili azil, potem ko se je Nizozemska umaknila iz svoje takratne kolonije. Novi predsednik FAI je v svoji domovini znan kot zelo angažiran športni delavec, ne samo, da je bil predsednik Kraljeve nizozemske letalske zveze, bil je tudi podpredsednik nacionalnega olimpijskega komiteja, pa predsednik Nizozemske košarkarske zveze. Veličino družbenega položaja izkazuje tudi dejstvo, da je bil nekajkrat župan nekaterih mest, seveda to ni voljena funkcija, pač pa župane postavlja kraljeva družina. Skratka, novi predsednik FAI je lahko za zgled, predvsem pa za premislek slovenskim letalcem.

Generalna priznanja FAI, ki so povezana z jadralnim letenjem - Diploma Paul Tissandier: Lemuel (Lemmy) TANNER (NZ) za razvoj jadralnega letenja,

Predsednik FAI dr. John Grubbström in Lemuel (Lemmy) TANNER (NZ)

druga jadralska priznanja, medalja Lilienthal: Rainer WIENZEK (Nem), Medalja Pelagia Majewska: Margherita ACQUADERNI (It) za razvoj jadralnega športa, diploma Pirat Gehringer: Roland STUCK (Fr).


Predsednik FAI dr. John Grubbström in Gennadi Ivanovich PADALKA


Barvita folklora Indonezije
Skupinska slika dobitnikov priznanj FAI za 2016

na vrh strani

Deset let od višinskega rekorda Fossetta in Enevoldsona
(OPENSOARING, 30. avgusta 20016, besdilo in foto po FAI)


Einar Enevoldsen (levi) in Steve Fossett (desni)

FAI se te dni spominja 10-letnice (29. avgust 2006) rekordnega višinskega dosežka ameriškega letalca Steva Fossetta, ki je z jadralnim letalom dosegel višino 15.460 m (50,722ft) višine in je za 507 m presegel stari rekord. Dosežek ostaja še po desetletju svetovni rekord. Američani nadaljujejo s poizkusi z novim letalom Perlan II, višinski rekord pa zanima tudi Sebastiana Kawo.


Rekordersko letalo DG-500 Elan vzleta

Fossett je rekordni let opravil z nekdanjim NASA pilotom Einarjem Enevoldsonom in z jadralnim letalom DG 500 Elan, letela pa sta nad Andi v Argentini. Njun let je bil vrhunec projekta Perlan, ki so ga zasnovali leta 1999 in s katerim so želeli z jadralnim letalom doseči stratosfero, saj so predvidevali, da lahko valovi in močni višinski vetrovi ponesejo jadralno letalo na rob vesolja.


Einar Enevoldsen (spredaj) in Steve Fossett (zadaj)

Einar Enevoldson je leta 1998 sodeloval z vremenoslovko dr. Elizabeth Austin, v svojih raziskavah sta ugotovila, da segajo valovi do višine 39.000 m. Leto dni kasneje je stekla akcija z imenom Perlan. Fossett in Enevoldson sta se zavestno odpovedala še večji višini, saj jima je bilo jasno, da bi morala biti bolje opremljena. Že po 13.000 m bi morala nositi avtonomno oblačilo, takšno, kot ga uporabljajo vesoljci, letalo pa bi moralo imeti pod pritiskom tudi kabino. Brez tega bi se varovalno oblačilo pod pritiskom preveč raztegnilo in onemogočilo pilotu letenje. Trezne presoje pravijo, da bo možno opraviti jadralni let tja do višine 19.000 m, cilj projekta Perla II, ki ga še zmeraj vodi Enevoldson, pa je doseči višino 90,000 čevljev oziroma 27,432 m, seveda s poudarkom, da letijo brez pomoči motorja in na krilih jadralnega letala. Jadralno letalo Perlan II se je preselilo v Patagonijo v Calafate, kjer bodo septembra skušali doseči svoj cilj s pomočjo vetra, ki vleče nad 300 km/h in valov (polar vortex), ki se pojavljajo nad tečajem.


Jadralno letalo za projekt Perlan II

na vrh strani

Dopis JACL – poročanje od dogodkih, incidentih, nesrečah …
(OPENSOARING, 13. junija 2016)


Pilot poroča o ...

V letalskih organizacijah smo dobili dopis Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije, s katerim nas obvešča o objavi in začetku veljavnosti Uredbe o izvajanju Uredbe (EU) o poročanju, analizi in spremljanju dogodkov v civilnem letalstvu. V prilogi Uredbe se nahaja tudi Matrika tveganja, ki je namenjena za pomoč pri ocenjevanju tveganja, verjetnosti in resnosti varnostnega tveganja.

Zaradi pomena in potrebe po seznanjenosti letalskega z vsebino, tukaj objavljamo Obvestilo o objavi in začetku veljavnosti Uredbe skupaj z originalno prilogo (v angleškem jeziku), kjer je tudi povezava na spletno mesto Aviation Safety Reporting.

na vrh strani

Nagrada za Erica Raymonda na GK FAI v Rotterdamu
(OPENSOARING, 9. oktobra 2015, besedilo in fotografije Irena Raymond)


Eric Raymond na podelitvi (v sredini)

FAI podeljuje diplome in priznanja za dosežke v letalstvu na različnih področjih.
Eric Raymond je bil letos spomladi nominiran za Diplomo Henri-Mignet, ki jo podeljujejo graditeljem eksperimentalnih letal. Kandidati izpolnjujejo pogoje, če predstavijo nov model amaterske gradnje, ki se ponaša z odličnimi letalnimi sposobnostmi , ima majhno porabo goriva pri potovalni hitrosti ter ni hrupno in ustreza varnostnim zahtevam. Nagrada je bila v okviru FAI ustanovljena leta 1984, na pobudo odbora za amatersko gradnjo.

Ker je Eric Raymond na področju gradnje solarnih letal dejaven že od leta 1986 in je v zadnjih letih izdelal tudi dvosedežno solarno letalo Sunseeker Duo, je bil izbran za to prestižno nagrado.


Podelitev priznanj za leto 2015

GK FAI je potekala, od četrtka 24. septembra do sobote 26. septembra , na ladji SS Rotterdam, nekdanji prekomorski linijski ladji, ki pa je od leta 2010 preurejena v hotel in muzej. Z Ericom sva se udeležila le slavnostne podelitve nagrad in nekaterih družabnih dogodkov, na sejah FAI pa nisva bila. Prejemnikov FAI medalj in diplom je bilo dvaindvajset, organizatorji so poskrbeli za obsežen program s predstavitvijo nagrajencev in njihovih zgodb.

Nagrade FAI-Breitling je podelil Brian Jones, poseben gost večera, znani britanski balonar, prejemnika nagrade pa sta bila Alan Eustace in Jarrett Martin. Alan je v lani skočil iz stratosfere in izboljšal rekord Felixa Baumgartnerja, Jarret pa je zaradi nesreče pri skoku s padalom postal paraplegik, a še zmeraj skače s padalom, uči druge in podira rekorde.
Medalje in diplome FAI je podelil predsednik FAI Dr. John Grubbström. V nadaljevanju programa je Brian Jones predstavil šolo, s katero bo omogočil invalidnim osebam, da se izšolajo za letenje s toplozračnimi baloni. V ta namen je ustanovil center v severni Italiji.


Nagrajenci na GK FAI

Slavnostna podelitev nagrad in tudi drugi dogodki so bili izvrstno organizirani, seveda je k dobremu počutju pripomogel tudi prijeten prostor na ladji SS Rotterdam.

na vrh strani

Rekord FAI # 16689
(OPENSOARING, 8. oktobra 2015, po FAI, fotografije NASA, uredil Milan Korbar)


Ruski astronavt-kozmonavt Sergej K. Krikalev
Kakšna je povezava med jadralsko stranjo Opensoaring in vesoljskimi dosežki? Dosežke jadralcev in astronavtov beleži FAI, Mednarodna letalska zveza, poleg tega pa se pot marsikaterega astronavta začne v klubu. Šele danes (8. oktobra 2015) je FAI potrdila absolutni svetovni rekord v seštevku vesoljskih letov ruskemu astronavtu Sergeju K. Krikalevu (57), ki je v šestih odpravah, tudi mednarodnih in ameriških, preživel v vesolju 803 dni, 9 ur, 39 minut in 9 sekund. Po Einsteinovi teoriji se njegova vesoljska ura razlikuje od zemeljske za 0,02 sekundi, kar pomeni, da je za toliko časa segel v svojo prihodnost. Sergej je začel leteti v aeroklubu, usmeril se je v akrobacije, bil je ruski prvak in krajši čas tudi član reprezentance. Svoje vesoljske lete je opravil od leta 1988 do 11. novembra 2005. Po poklicu je strojni inženir in strokovnjak za raketno tehniko.


Tretja misija februarja 1994, pet Nasinih astronavtov s Sergejem na levi


Orbitalna vesoljska postaja MIR


Mednarodna vesoljska postaja

na vrh strani

109. generalna konferenca FAI v Rotterdamu
(OPENSOARING, 4. oktobra 2015, pripravil Niko Slana, foto Frans Guise – FAI, uredil Milan Korbar)»Spoštovana gospa Faustine Carrera, bodite tako prijazni in nam odgovorite, ali se je kdo iz Slovenije udeležil generalne konference FAI v Rotterdamu, ki je bila 25. In 26. septembra?« smo naslovili vprašanje tiskovni predstavnici FAI, seveda po tem, ko smo dobili obširno poročilo z bogatim slikovnim gradivom. Res, gospa Faustine ve, kaj pomeni funkcija tiskovne predstavnice, ceni svojo organizacijo s častitljivo zgodovino. Kapo dol, bi dejali v Sloveniji in »svaka čast« na vzhodu naše nekdanje skupne države. Pri Opensoaringu pa pohlevno upamo, da državna reprezentanca, če je to res, ne bo delovala, kot da je to njen zasebni projekt.A pustimo slovenske igrice in v nekaj besedah skušajmo pričarati ozračje na GK FAI, ki je potekalo v znamenju noblese, kot pač gre tako ugledni ustanovi. Izpeljavo dogodka so zaupali Kraljevi nizozemski letalski zvezi, pomemben del je bila podelitev prestižnih priznanj FAI in FAI Breitling. Pred začetkom slovesne GK so svojih pet minut dobili padalci, torej posebna ekipa, ki se ukvarja z atraktivnimi skoki, uglednim gostom pa so na velikem ekranu, ki je bil poleg nekdanje križarke SS Rotterdam, predstavili še dvosedežno letalo Airbus E-Fan na električni pogon, o katerem smo nedavno lahko kar precej prebrali.GK FAI je potekala na krovu velikega plovila in kraljevega vojaškega simbola Nizozemske. Organizatorji svetovnih letalskih iger v Dubaju (od 1. do 12. decembra 2015) so dvignili v zrak dva toplozračna balona, direktor iger Yousif Al Hammadi pa je gostom sporočil, da je Dubaj pripravljen na igre ter da bodo igre za vse tekmovalce in delegate nepozabna izkušnja. Da bodo lahko decembra udeležencem WAG v Dubaju pričarali nekaj slovesnega ozračja iz Rotterdama, so na pot poslali štafetno palico.FAI se je prvič v zgodovini GK lotila dela po skupinah, v skladu s temami, ki so bile na sporedu, denimo, ženske v FAI, protidopinška kontrola na WAG, kjer bo še naprej v ospredju izobraževalna plat o škodljivosti in neetičnosti dopinga, ki sicer razjeda svetovni vrhunski šport, pogovarjali so se o financiranju oziroma sponzoriranju, o zelenih okoljskih merilih v letalskih športih, kot vselej so se pogovarjali o pravilih in predpisih ter o vlogi kulture pri letalskih dejavnostih.

Strategija FAI prek športa in blagovne znamke je bila ena od tem, ki so segale k razvoju FAI do leta 2020. Pomembna postojanka na poti razvoja FAI, tako zatrjujejo, bodo prav svetovne letalske igre v Dubaju, ki naj bi bile mejnik za nekatere letalske športe. »To bo velika priložnost za FAI in tudi za razvoj gledalcem prijaznih več panožnih tekmovanj, seveda prek medijev,« so zapisali. Marketing in komunikacija v FAI je področje, ki je namenjeno promociji svetovnih dosežkov v letalskih športih, dogodkom in obletnicam. V ospredju je TV podpora z lastnimi filmskimi izdelki, posebno za vzhodni in azijski trg. Nekaj o razvoju teh trgov, ki so v znamenju naraščajočega zanimanja za letalske športe, bi lahko povedali naši izdelovalci navigacijskih pripomočkov, še posebno Naviter.

V ospredju zanimanja FAI so, kot smo že zapisali, različne svetovne športne igre in sodelovanje letalskih panog, denimo, na svetovnih športnih igrah, ki bodo od 20. do 30. julija leta 2017 v Wroclawu. Tu gre za sodelovanje FAI s programom Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki na teh igrah združuje neolimpijske športe, kot so ples, sumo, karate in podobne – vseh panog je bilo nazadnje 180, na katerih sodeluje prek 4000 športnikov in športnic iz več kot stotih dežel. Svetovne športne igre so druga največja športna manifestacija na svetu in bilo bi zaželeno, da bi letalstvo dobilo v tem okviru svoje mesto, tudi zato, ker so povsem neresna pričakovanja, da bodo njeni športi nekoč sprejeti v prvo olimpijsko ligo. Pa ne samo Wroclaw, na drugi strani so za letalstvo zanimive Azijske igre na plaži/obali/pesku (Asian Beach Games). Znanstvena komisija OSTIV se je pozabavala s prihodnostjo in nekaterimi projekti, ki so že v teku in bodo zaživeli šele čez nekaj let.

Za Slovenijo so zanimiva tudi zgodovinska prizadevanja na različnih koncih sveta, kar kaže, da si ljubitelji letalstva v svetu zelo prizadevajo za svojo letalsko dediščino. Za gluha slovenska ušesa je zanimiv podatek, da je FAI pohvalila in priporočila ogled letalskih muzejev Irske, raziskovalnega središča Alpskega jadralnega letenja v Vareseju, v Mehiki, med nove člane FAI pa sta se letos vpisali nacionalni letalski zvezi Alžirije in Kosova.

V odprtem forumu so se delegati predstavili z zelo različnimi vsebinami, denimo, kako zapeljati dejavnosti povezane z brezpilotnimi letalniki, Captain Veerayuth Didyasarin je govoril o razvoju letalskega športa v Aziji v okviru AFA (Sports Federation of Asia), ki se sooča z velikim porastom letalske dejavnosti v vseh pogledih.Da delegatom GK ne bi bilo dolgčas, so povabili Sergeyja Ananova, ruskega pilota majhnega helikopterja Robinson R22, ki je želel obleteti severni polarni krog, torej obkrožiti planet po nekoliko krajši in lažji poti. Vzletel je v Moskvi in nadaljeval proti vzhodu. V Kanadi, med otokom Baffin in Grenlandijo, bolj natančno v prelivu Davis, mu je letalnik po 243 urah in 15 minutah leta in 34.000 miljah (seveda po krajših etapah) odpovedal pokorščino, tako da je ob pomoči avtorotacije padel v vodo, ki je imela temperaturo malo nad lediščem. Helikopter se je potopil v tridesetih sekundah, vendar pa je izpod sedeža še uspel izvleči rešilni splav, ki mu je v napetem nadaljevanju resnično rešil življenje. Kako je dva dni preživel v družbi severnih medvedov in adrenalina, preden ga je rešila kanadska obalna straža, si preberite na kanalu BBC News pod naslovom Sergey Ananov: Two days on ice with three polar bears. Srhljivo. Sergej sicer ni sklenil svoje poti, a mu ni manjkalo prav veliko, zato pa bomo morda dobili zanimivo pripoved v knjižni obliki.

na vrh strani

FAI priznala nove afriške rekorde za jadralne pilote
(OPENSOARING, 3. julija 2015, po FAI, odnosi z javnostmi, foto Boštjan Pristavec in SOLARIMPULSE.com, priredil Milan Korbar)V četrtek, 2. julija pozno popoldne je na uredništvo Opensoaring prispelo naslednje sporočilo:
»FAI je priznala naslednje afriške rekorde razreda D (jadralna letala):
================================================
Številka priznanja: 17397
Podrazred: DO (odprti razred)
Kategorija: splošna
Vrsta rekorda: prosta razdalja ob uporabi do 3 obratnih točk
Potek/lokacija: Bitterwasser (Namibija)
Rezultat: 1328,00 km
Pilot: Guy Bechtold (Luksemburg)
Jadralno letalo: Quintus M / Schempp-Hirth
Datum: 17. 12. 2014
Stari rekord: 1287,8 km (05. 12. 2013 - Guy Bechtold, Luksemburg)
================================================

in

================================================
Številka priznanja: 17395
Podrazred: DO (odprti razred)
Kategorija: splošna
Vrsta rekorda: razdalja v prostem trikotniku
Potek/lokacija: Bitterwasser (Namibija)
Rezultat: 1342,80 km
Pilot: Boštjan Pristavec (Slovenija)
Sopilot: Klaus Seemann (Nemčija);
Jadralno letalo: EB 28 / Binder
Datum: 18. 12. 2014

Stari rekord: 1234,9 km (12. 12. 2013 - Guy Bechtold, Luksemburg)
================================================

in

================================================
Številka priznanja: 17396
Podrazred: DO (odprti razred)
Kategorija: splošna
Vrsta rekorda: prosta razdalja ob uporabi do 3 obratnih točk
Potek/lokacija: Bitterwasser (Namibija)
Rezultat: 1349,40 km
Pilot: Boštjan Pristavec (Slovenija)
Sopilot: Klaus Seemann (Nemčija);
Jadralno letalo: EB 28 / Binder
Datum: 18. 12. 2014

Stari rekord: 1328,00 km (17. 12. 2014 - Guy Bechtold, Luksemburg)
================================================

in

================================================
Številka priznanja: 16608
Podrazred: DO (odprti razred)
Kategorija: splošna
Vrsta rekorda: hitrost v trikotniku 100 km
Potek/lokacija: Bitterwasser (Namibija)
Rezultat: 175,78 km/h
Pilot: Mauro Brunazzo (Italija)
Jadralno letalo: Quintus M / Schempp-Hirth
Datum: 20. 12. 2014
Stari rekord: 171,83 km/h (11. 12. 2013 - Makoto Ichikawa, Japonska)
================================================

in

================================================
Številka priznanja: 16598
Podrazred: DO (odprti razred)
Kategorija: splošna
Vrsta rekorda: hitrost v trikotniku 100 km
Potek/lokacija: Bitterwasser - Lidfontein - Strate - Stampriet - Lidfontein (Namibija)
Rezultat: 192,95 km/h
Pilot: Laszlo Hegedüs (Madžarska)
Sopilot: Jean-Renaud Faliu (Francija);
Jadralno letalo: EB 28 / Binder
Datum: 21. 12. 2014
Stari rekord: 175,78 km/h (20. 12. 2014 - Mauro Brunazzo, Italija)
================================================

in

================================================
Številka priznanja: 16564
Podrazred: DO (odprti razred)
Kategorija: splošna
Vrsta rekorda: hitrost v trikotniku 100 km
Potek/lokacija: Kiripotib (Namibija)
Rezultat: 205,89 km/h
Pilot: Tiji Schmelzer (Belgija)
Sopilot: Bert Sen. Schmelzer (Belgija);
Jadralno letalo: EB 28 / Binder
Datum: 06. 1. 2015
Stari rekord: 192,95 km/h (21. 12. 2014 - Laszlo Hegedüs, Madžarska)
================================================

in

================================================
Številka priznanja: 17401
Podrazred: D15 (15m razred)
Kategorija: splošna
Vrsta rekorda: hitrost v trikotniku 100 km
Potek/lokacija: Gariep Dam (Južna Afrika)
Rezultat: 187,38 km/h
Pilot: Jan Ritsma (Nizozemska)
Jadralno letalo: Ventus 2 CT / Schempp-Hirth
Datum: 08. 1. 2015
Stari rekord: 171,83 km/h (11. 12. 2013 - Makoto Ichikawa, Japonska)
================================================

FAI čestita pilotom za te izredne dosežke.


*Christine ROUSSON | Record Officer*
FAI - Fédération Aéronautique Internationale
Maison du Sport International | Av. de Rhodanie 54 | 1007 Lausanne | Switzerlin
Tel: +41 (0)21 345 10 70 | Fax: +41 (0)21 345 10 77
www.fai.org www.fai.org | Facebook Facebook | Twitter Twitter «

Pozno zvečer pa je prišlo sporočilo za javnost, s katerim FAI potrjuje, da je Boschbergov samostojni let najdaljši doslej.


»Lausane, Švica, 2. julij 2015 – FAI potrjuje, da je ob 22.48 švicarski pilot Andre Borschberg presegel dolžino trajanja leta Steva Fossetta iz leta 2005 s samostojnim letom v letalu nad Pacifikom, daljšim od 74 ur 56 minut in 5 sekund.

Borschberg trenutno leti proti Havajem z letalom na sončni pogon Solar Impulse. V Nagoji je vzletel v nedeljo, 28. junija 2015 ob 18.03 UTC (3.03 po lokalnem času).

3. marca 2005 je Steve Fossett postal prvi človek, ki je z letalom Virgin Atlantic »Global Flyer« sam, brez dopolnjevanja z gorivom, obletel svet.

FAI bo priznala svetovni rekord Andrea Borschberga, ki ga bo dosegel na letu do Havajev.

FAI mu želi veliko sreče pri njegovem prizadevanju.«Originalno tiskovno sporočilo najdete na »Press Release SOLARIMPULSE Borschberg Longest Solo Flight«.

na vrh strani

FAI se odpira za brezpilotnike
(OPENSOARING, 19. junija 2015, Faustine Carrera, po FAI, odnosi z javnostmi, foto Niko Slana, uredil Milan Korbar)

LAUSANNE (Švica) 18. junija 2015 – FAI odpira vrata brezpilotnim letalnikom, saj meni, da je letenje z njimi vse bolj razširjeno.

Prvi uradni pogled FAI na brezpilotne letalnike je torej pred vrati. Od skromnih začetkov so se brezpilotni letalniki uveljavili in postali izjemno priljubljeni, zahvaljujoč naprednim sistemom, ki omogočajo pilotiranje, ob tem, da uporabljajo zmogljive elektronske pripomočke, ki so pritrjeni na ogrodje letalnika. Torej je razumljivo, da je Komisija za letalsko modelarjenje (CIAM) pri FAI dejavno pristopila k njihovemu razvoju. Novo dejavnost je pridružila k že obstoječim in s tem poskrbela za razvoj. Brezpilotni letalniki so tako tudi uradno prek CIAM postali delček FAI. Dokumenti CIAM zajemajo športno in rekreativno dejavnost, še posebno pa to zadeva večrotorske letalnike.

CIAM je našla sogovornike že v mnogih članicah FAI, vse z željo, da bi našli pot za mednarodno uveljavitev novega modelarsko-letalskega športa. Nastajajoči predpisi CIAM so v bistvu odraz že obstoječih predpisov v nekaterih nacionalnih letalskih zvezah. Dejansko gre za nabor pravil, ki bodo omogočila razvoj, lažjo organizacijo, tudi za bolj prijazno medijsko obravnavo in boljše možnosti za pilote in za gledalce pri spremljanju tekmovanj.Skratka CIAM želi biti dejavnik razvoja tekmovanj z brezpilotniki in referenčna točka za vse organizatorje tekmovanj. S tem namenom je nova sekcija na spletnih straneh FAI ponudila uradne informacije o brezpilotnih letalnikih (Official information about drones) in (CIAM draft rule document for events). »S tem ko smo vključili brezpilotne letalnike v CIAM, smo pokazali svojo odzivnost do hitrega razvoja nove dinamične dejavnosti. Nabor pravil, ki smo jih izoblikovali in jih dali v življenje, bo pripomogel k zanimivosti tekmovanj razvijajoče se nove modelarsko-letalske discipline. Upam, da bo nova pridružena dejavnost v FAI kmalu zaživela in da se bo predstavila v vsej svoji razsežnost že na plenarni seji CIAM aprila 2016. Morda se bomo dogovorili že za svetovni pokal ali podobno veliko tekmovanje,« je dejal Bruno Delor, prvi namestnik predsednika CIAM za tekmovanja z večrotorskimi brezpilotniki.

Koncept tekmovanj z večrotorskimi brezpilotniki vključuje tekmovanja, za katera je pomemben vidni stik z letalnikom (FPV First Person View or video piloting) in letenje v prostem slogu. Hitrost in natančnost sta ključni spretnosti za tekmovalce, ki se bodo lotili tekmovanj. Tekmovalci uporabljajo visoko tehnološko video opremo, ki omogoča, da lahko prek kamer na brezpilotniku opravijo nalogo. S pomočjo velikih ekranov bodo imeli vpogled na potek tekmovanja tudi gledalci. Tekmovalec, ki bo najhitreje in najbolj točno opravil nalogo, bo zmagovalec. Na tekmovanjih v prostem slogu in v prostem slogu z glasbeno spremljavo bodo ocenjevali težavnost, skladnost, ustvarjalnost, natančnost in varnost.
Tekmovanja naj bi temeljila na zanimivih letalnih nalogah, s časovno omejenostjo, tako za večrotorske brezpilotnike ali brezpilotna letalnike s krili, lahko tudi za brezpilotna jadralna letala. Naloge bodo pristajanje na omejeni ploščadi, iskanje ciljnih točk na zemlji, hitrostne naloge, letenje skozi predor, slalom med stebrički itd.

Modeli brezpilotnih letalnikov (UAV Unmanned Aerial Vehicle)
Natančna določitev, kaj sploh so brezpilotni letalniki, je bila prva naloga delovne skupine CIAM v letu 2014, ki jo je vodil Bruno Delor. V vsakem primeru v brezpilotnih letalnikih ni ljudi. V domeni FAI so takšni, ki se uporabljajo za tekmovanja torej za šport ali v rekreativne namene in so težji od zraka, omejeni so še s svojimi merami, poganja jih propulzija, ki jih ustvarjajo vijaki. Sicer pa se brezpilotniki različnih značilnosti uporabljajo za znanstvene, komercialne in vojaške namene, opremljeni so z elektronskimi pripomočki (video kamere, giroskopskimi tipali, višinomerom, telemetričnimi napravami, GPS itd), ki omogočajo izpeljavo nalog in brezžično pilotiranje.

CIAM z naborom pravil nudi priporočila, ki opredeljujejo glavne značilnosti. Denimo, večrotorski brezpilotnik naj bi imel največjo težo 5 kg. Poleg tega morajo biti med akcijo, kot smo že zapisali, ves čas v vidnem stiku z upravljavcem (VLOS - visual line of sight). Najpomembneje pa je, da so pravila, ki zadevajo brezpilotnike, skladna z nacionalno civilno letalsko zakonodajo.Svetla prihodnost za brezpilotnike
»Tekmovanja brezpilotnikov so še na nizki stopnji razvoja, CIAM pa si prizadeva, da bi njihovo dejavnost in razvoj smiselno usmerjala,« meni Bruno Delor. Nedavnega tekmovanja v Chartresu v Franciji se je, denimo, udeležilo več kot sto pilotov. »Upoštevanje predpisov bo pripomoglo, da bodo tekmovanja zanimiva, fair in varna. CIAM, ki spodbuja izpeljavo tekmovanj, in si želi odzive udeležencev in organizatorjev,« pravi Delor.

Originalno sporožilo za medije za prenos v pdf.

na vrh strani

Pomembno obvestilo - CAA - Jadralni piloti SPL / LAPL(S)
(OPENSOARING, 3. aprila 2015, CAA Andrej Medvedec)

Pozdravljeni,

v prilogi je dopis, prosim, da ga prepošljete v čim večjem številu še ostalim jadralnim pilotom in organizacijam, ki jih ni na seznamu.

Hvala in lep pozdrav

t: +386 (0)1 244 66 38
t: +386 (0)1 244 66 00
e: Andrej Medvedec
w: www.caa.si

Besedilo za prenos v pdf.

na vrh strani

Solving the Speed Run - Rešitev za hitrostne rekorde
(OPENSOARING, 14. januarja 2015)V uredništvo Opensoaring je prispelo zanimivo čtivo o postavljanju hitrostnih rekordov z naslovom »Solving the Speed Run« in podnaslovom »How we broke through the 200kph barrier«, torej o tem, kako z jadralnim letalom z letom v trikotniku premagati mejo 200 km/h. Avtorja sta Tijl in Bert Sen. Schmelzer. Jadralca sta 6. 1. 2015, z nam dobro znanim jadralnim letalom EB28 edition in z Boštjanovo sedmico, postavila nov afriški rekord v trikotniku FAI 100 km, tokrat z neverjetno hitrostjo 205,89 km/h.

V uvodu avtor opisuje nevšečnost z birokracijo, zaradi katere jima leta 2012 ni bil priznan afriški rekord, ki sta ga dosegla v Maroku. Njuna zgodba je razlog, da se podobne nevšečnosti ne bodo več ponavljale. Boštjanu Pristavcu in Klausu Seemanu se zahvaljuje tudi za možnost uporabe letala EB28 edition, s katerim sta Boštjan in Klaus pred tem s 1.349,4 km postavila rekord v letu na tri točke. Sprašujeta se kakšna je teoretično najvišja možna hitrost v disciplini FAI trikotnik 100 km.

100 km FAI trikotnik

Za jadralne pilote je 100-kilometrski trikotnik po pravilih FAI šprinterska disciplina. Precej se razlikuje od vseh drugih rekordnih kategorij: tako je preprost, da ga je možno izpeljati skoraj v povsem po pravilih MacCreadyja. Tveganje pri jadralni taktiki je skoraj nepomembno.

Vse kategorije rekordov dovoljujejo največjo razliko v višini starta in cilja, ki je 1.000 metrov. To dejstvo nagradi jadralca s pomembnim pospeškom povprečne hitrosti, ker ga je možno uporabiti v doletu in ga ni potrebno »zaslužiti« s kroženjem v termiki. Pri 100-kilometrskem trikotniku je to dokaj velik del leta in tako mnogo bolj vpliva na dosežek, kot pri večjih trikotnikih ali letih na cilj s povratkom.

Torej, 100-kilometrski FAI trikotnik lahko opišemo kot eno dviganje in en dolet in je idealna naloga za teoretične in praktične vaje.

Čeprav, kar je potrebno poudariti, manjka pomemben del jadranja in tako pilotova spretnost odločanja ni bistvena, pa za doseganje rekorda ne moreš biti neizkušen. Mnogo pomembnejše je načrtovanje, vremenska napoved in načrtovanje točk. In seveda, zbranost med letom.

Navsezadnje je tu še veliko razburljive zabave. Naloga ne traja več kot pol ure, zato pa je zelo intenzivna: biti moraš zbran, leteti je treba blizu največje dovoljene hitrosti, neprestano opazovati uro in višinomer, na koncu pa najti še najboljši dolet s karseda visoko hitrostjo. Zame je bilo dogajanje v rekordnem letu enako razburljivo kot tekma na lanskem svetovnem jadralnem prvenstvu v Rayskali.

Celotno zgodbo si preberite v priloženem dokumentu z naslovom Solving the Speed Run - How we broke the 200kph barrier.pdf.

na vrh strani

Skupni predpisi na področju civilnega letalstva in EASA

19. marca je bil objavljena uredba ES 216/2008 (Skupni predpisi na področju civilnega letalstva in EASA), ki zamenjuje 1592/2002. Uredba začne veljati 20 dni po objavi.
Pri nastanku je dejavno sodelovala EGU, ki se ji moramo zahvaliti za precej bolj »prijazno« vsebino. (B.O.)

Uredba (ES) št. 216/2008 evropskega parlamenta in sveta

na vrh strani


Dogajanje ob 90-letnici LCM

LCM – 90 let od ustanovitve prvega društva

Priznanja FAI 2016

Deset let od višinskega rekorda Fossetta in Enevoldsona

Dopis JACL – poročanje od dogodkih, incidentih, nesrečah …

Zapisnik 1. seje Jadralne komisije pri LZS v letu 2015

DP 2016 bo v Murski Soboti

Vabilo na sejo Jadralne komisije pri LZS

Nagrada za Erica Raymonda na GK FAI v Rotterdamu

Rekord FAI # 16689

109. generalna konferenca FAI v Rotterdamu

FAI priznala nove afriške rekorde za jadralne pilote

FAI se odpira za brezpilotnike

Pomembno obvestilo - CAA - Jadralni piloti SPL / LAPL(S)

Solving the Speed Run - Rešitev za hitrostne rekorde

Skupni predpisi na področju civilnega letalstva in EASA