website statistics
Opensoaring.comaerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Zapisnik 1. seje Jadralne komisije pri LZS v letu 2015
(OPENSOARING, 16. novembra 2015)Tukaj se nahaja Zapisnik 1. seje Jadralne komisije pri LZS v letu 2015, ki je bila dne 13. 11. 2015 v prostorih Letalske zveze Slovenije.
Lep pozdrav
Denis.

na vrh strani

DP 2016 bo v Murski Soboti
(OPENSOARING, 13. novembra 2015, pripravil Niko Slana, uredil Milan Korbar)Seja Jadralne komisije LZS je bila dobro obiskana, ob odločitvi, da bo DP 2016 v Murski Soboti, pa je prinesla še nekaj zanimivosti. Teodor Mirnik je obljubil, da bo izide državnega prvenstva v preletih dal v javno objavo nekako v enem tednu, predvsem pa ne bodo čakali na učinek presenečenja do 6. februarja, tudi zato, ker uvrstitve niso več tajnost, še najmanj v AK Celje. Februarsko dvodnevno druženje v Celju naj bi se imenovalo, po vzoru mnogih držav, Dnevi (slovenskega) jadralnega letenja (DSJL). JK bo, kot so se odločili udeleženci sestanka, vsa letošnja sredstva namenila AK Celje za izpeljavo DSJL.Nekaj balinanja je bilo okoli jadralskih značk, ki naj bi bile pogoj za udeležbo na tekmovanjih, a so ugotovili, da po novem pravilniku morajo mladi piloti tako ali tako opraviti 50- ali 100-kilometrski prelet. Zatorej so se domenili, da bo vstopnica za tekmovanja 300-kilometrski prelet, za mladince pa 200. Živahna je bila še razprava o jadralskih značkah, Boris Žorž, ki vodi komisijo, pa je razložil, da formalnosti, ki bi zavirale doseganje značk, skorajda ni več, predvsem pa je pojasnil, da lahko jadralci uporabijo tudi dosežke (pogoje), ki so časovno že odmaknjeni. Sandi Kavalič je predlagal, da bi na DSJL to tematiko predstavili bolj podrobno. Vsekakor je predlog dobrodošel, kljub zagotavljanju predsednika komisije za značke, da so postopki zelo preprosti.Pristojbina, ki jo bodo organizatorji pobirali za DSJL, bo 5 evrov. Predavala bosta tudi Sebastian Kawa in Bert Schmelzer, svetovni prvak (Räyskäla 2014, standardni razred) in avtor knjige One Year of Gliding. Predavanja za učitelje jadralnega letenja bodo pripravili Žan Pižorn in njegovi celjski kolegi. Na koncu sestanka je Teodor Mirnik na mesto Denisa Štrbenca, predsednika JK, ki si želi zamenjave, predlagal Antona Šibanca (AK Celje). Udeleženci so se s predlogom strinjali, seveda bodo postopek zamenjave izpeljali tudi uradno.

na vrh strani

Vabilo na sejo Jadralne komisije pri LZS
(OPENSOARING, 7. novembra 2015, Denis Štrbenc PJK, foto Milan Korbar)Pozdravljen/a!
Prva redna seja JK v letu 2015, bo v petek 13. 11. 2015, ob 16.30 na Tržaški 2 (LZS) v Ljubljani. Da se ne bomo zaman vozili, vas prosim za potrditev udeležbe oziroma da pooblaščeni nekoga pooblastite.
Predlog dnevnega reda:

0. Pregled in potrditev predhodnega zapisnika (v prilogi)
1. Izbor organizatorjev DPSJL v letu 2016.
2. Finance - razpis komisije.
3. Kapital, pravila igre in varnost.
4. PJK
5. RaznoK 1. točki dnevnega reda:
Do danes ni nobene kandidature za DPSJL-P (preleti). Ostale 3 vloge so v prilogi:
- Kandidatura za DPSJL 2016 ALC.
- Kandidatura za DPSJL 2016 LCM.
- Kandidatura za DPSJL 2016 MS.

K 2. točki dnevnega reda:
Na razpis se je javil AK Celje – vloga v prilogi

K 3. točki dnevnega reda:
Trenutno kapital narekuje marsikatero “pravilo”. Pogovoriti se bo treba ali se bo JK priklanjala tej logiki ali bo prilagodila pravilnike in način delovanja. Za razmislek naslednje: kontrola letošnjega DPSJL je pokazala, da nekateri piloti niso nosilci srebrnega C po seznamu LZS ali YU značk (pogoj za udeležbo). Ker imena niso bistvena za samo problematiko, je tu seznam po klubih. Piloti prihajajo iz 4x Ce, 2x ALC, 2xPO, 2x Pt, 1xLj in Nm. Sicer kakšen od navedenih pilotov morda ima YU značko. Seznam YU značk pa najbrž ni popoln.
S tem v zvezi je bilo minulo DP presedan. Zavedam se, da je treba kdaj pa kdaj sprejet kakšen kompromis, npr. da nima vsak pomočnika, da nimamo delegata na tekmi, da ukinjamo javljanje časa prehoda startne linije ipd, vendar vse ne spada v isto košaro - ali pač? Sprašujem ali bi značke tudi kar spregledali ali bi to zahtevo vsaj umaknili iz pravilnika? Kakšna bo potem varnost letenja, ki je na tekmovanju po definicijo bolj problematična, če bomo imeli “turiste”, brez zahtevane kilometrine.K 4. tocki dnevnega reda:
Vaš predsednik je oddelal tri mandate in je utrujen. Potrebna bi bila sveža kri. Eno leto je zadeva na tapeti, dosežka pa nobenega.

Novo mesto, 7. 11. 2015
PJK

na vrh strani

 


Dogajanje ob 90-letnici LCM

LCM – 90 let od ustanovitve prvega društva

Dopis JACL – poročanje od dogodkih, incidentih, nesrečah …

Zapisnik 1. seje Jadralne komisije pri LZS v letu 2015

DP 2016 bo v Murski Soboti

Vabilo na sejo Jadralne komisije pri LZS

Nagrada za Erica Raymonda na GK FAI v Rotterdamu

Rekord FAI # 16689

109. generalna konferenca FAI v Rotterdamu

FAI priznala nove afriške rekorde za jadralne pilote

FAI se odpira za brezpilotnike

Pomembno obvestilo - CAA - Jadralni piloti SPL / LAPL(S)

Solving the Speed Run - Rešitev za hitrostne rekorde

Skupni predpisi na področju civilnega letalstva in EASA