website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Razstava – Jadralna skupina Stična [1. 12. 2013]
(OPENSOARING, 1. decembra 2013)

Simpatična je trdoživost izročila, ki pravi, da je od leta 1934 pa do leta 1939 delovala Jadralna skupina Stična in simpatizerji nekdanjih jadralcev in graditeljev, ki so pred dnevi, v Baru jama, na klancu ob samostanu Stična, opremili eno od gostinskih sob z razstavo o davni dejavnosti, poleg tega so jo oplemenitili z življenjsko zgodbo svoje rojakinje Kristine Gorišek-Novaković (rojena 15. decembra 1906 v Mekinjah pri Stični), prve pilotke na Balkanu, ki je svoj prvi samostojni vzlet z letalom fizir FN opravila 9. novembra 1932 v Beogradu. V takratni Jadralni skupini, kateri je dal spodbudo za nastanek Rudi Piculin iz Velikih Lašč, so sodelovali  Milivoj Šircelj, Slavko Pregelj, inž. Anton Kuhelj, Božo Učakar, Albert Grobler, Slavko Lampret, Jože Perme, Jure Vrbič, Ludvik Starič in Lado Ambrožič Novljan, ustanovitelj skupine. Posebej je treba omeniti Jožeta Permeta (portret gospoda v klobuku), mizarja in graditelja letal, saj bi bili brez njega bolj bosi. Letala so gradili na notranjem dvorišču gostilne Gradiček, prav tu, kjer je spominska soba. Drugi viri navajajo, da je bilo v Jadralni skupini Stična še precej več jadralcev.  

 

na vrh strani

Feliks Vodlan – z modelčki slovenskih  letal [1. 12. 2013]
(OPENSOARING, 1. decembra 2013, foto: Milan Korbar)

Čudež potrpežljivosti, spretnosti in znanja so predstavili udeleženci državnega prvenstva Združenja graditeljev plastičnih maket 2013, v avli na Biotehniški šoli ob Ižanski cesti v Ljubljani. Z očmi jadralca  je bil v ospredju Feliks Vodlan iz Vira pri Domžalah, saj je imel zunaj konkurence razstavljene modele sokola (Ivo Šoštarič, 1947, Utva) v barvah japonske bojne zastave in apisa ter motorni letali LK-1 (Janez Kuhelj) in KB-11 Branko, vse v razmerju 1:72.
»Modelar sem že triinštirideset let, doslej sem naredil že prek 800 maket. V tako majhnih razmerjih delam, ker nimam dovolj prostora za shrambo svojih izdelkov,« pravi modelar, ki je velik ljubitelj slovenskih konstrukcij. Zagotavlja, da je naredil že vse, kar so pri nas izdelali, manjka mu samo še jadralno letalo libis 18. »Neverjetno je, koliko letal so pri nas naredili po vojni. Naveličal sem se sestavljanja kupljenih modelčkov, zato sem se lotil izdelave domačih letal, pri katerih moram narediti vse sam. To delo je veliko bolj ustvarjalno in zanimivo.«

Feliks (letnik 1941) zatrjuje, da ga modelarstvo ni zasvojilo, še zmeraj, denimo, najde vsak dan čas, da preteče približno 8 km, kolikor znašata dva kroga okoli Gradiškega jezera. Pa tudi sicer je Feliks zanimiv sogovornik, saj je bil sošolec Mihe Thalerja na strojni Srednji tehniški šoli v Ljubljani. Ni veliko manjkalo, da bi ga zaneslo v letalstvo, saj je, tako kot Thaler, že opravil teorijo za jadralni tečaj, a ga je prijatelj zvabil med jadralce. Še zdaj ima dvotrupega hobicata 16. O njegovih slovenskih modelčkih bomo še pisali.

 

na vrh strani

Vrabček v novem gnezdu [19. 11. 2013]
(OPENSOARING, 19. november 2013)

Novica, da je slovenjegraški vrabček (spatz) zamenjal lastnika, odslej bo zanj skrbel Erazem Polutnik, je prišla skupaj z razlago. Nekdanji lastniki so letalo prodali, ker je bilo med člani zanj premalo zanimanja, poleg tega pa so nedavno izgubili Avgusta Mithansa, njegovega  glavnega častilca, ki je s tem starodobnikom uspel prejadrati FAI trikotnik 300 km. Kot zatrjujejo poznavalci, si je Erazem zaželel, da bi tudi sam opravil takšen ali podoben let. Če je bil to pomemben motiv za nakup, lahko Erazmu čestitamo, tudi za to, ker je dal dosežku A.M. še posebno veljavo. Vsi, ki s to menjavo nimamo kakšne posebne zveze, smo lahko veseli prav te razlage. Torej se bo po zaslugi vrabčka dogajalo nekaj podobnega kot pri alpinistih, v svetu kjer nekaj pomeni prva ponovitev kakšne odmevne alpinistične smeri. V našem primeru je položaj podoben – na voljo sta smer in letalo, izkazati se mora še jadralec, ki bo sedel za krmila vrabčka in pokazal, da zmore omenjeni dosežek tudi sam. Z zanimanjem bomo v novi  sezoni  pričakovali dogajanja okoli vrabčka.

 

 

na vrh strani

Božidar Komac 1926-2013 [3. 11. 2013]
(OPENSOARING, 2. novembra 2013, Marko Jeras)


Božidar Komac - tretji z leve

V 88-letu starosti je 14. septembra v Vršcu umrl Božidar Komac, zadnja legenda jugoslovanskega jadralnega letenja, eden od četverice velikih (na fotografiji –z leve: Maks Arbeiter, Zvonko Rain, Božidar Komac in Aleksander Saradić), ki so med prvimi v svetu izpolnili vse tri pogoje za zlati C s tremi diamanti. FAI je to priznanje vpeljala 16. maja 1955. Prvi je vse pogoje za najvišje jadralsko priznanje izpolnil Rain (LZJ št. 2, 1957), sledili pa so mu Komac (LZJ št. 3, 1957), Saradić (LZJ št. 5, 1958) in Arbeiter (LZJ št. 16, 1977). Božidar Komac in Zvonko Rain sta leta 1954 v Veliki Britaniji s košavo osvojila naslov svetovnih prvakov v dvosedu, Komac pa je dve leti kasneje, na SP v Lesznem (Poljska), z meteorjem pristal na 4. mestu.

Komac je bil leta 1972, ko je Vršac gostil SP v jadralnem letenju, vodja jugoslovanske ekipe. Za seboj je imel 1600 ur jadralnega letenja in prek 4500 ur motornega, saj je do upokojitve letel v kmetijskem letalstvu, nekaj časa celo v Tunisu. Na koncu se je povsem posvetil letalskemu modelarstvu, verjetno svoji največji ljubezni.

 

 

na vrh strani

Meteorologi in dan odprtih vrat [26. 10. 2013]
(OPENSOARING, 26. oktobra 2013, Niko Slana)

Na pobudo Denisa Štrbenca so meteorologi, ki imajo bazo na brniškem letališču, povabili jadralce, balonarje ter druge, da se seznanijo z njihovim delom in se pogovorijo o načrtih. Kratko izobraževalno srečanje je vodil Andrej Hrabar, vodja oddelka za meteorologijo, v dežurni ekipi pa so bili še Uroš Bergant, ki je mnogim jadralcem znan po programu Kondor, prognostičarka Manca Štrajhar in opazovalec Mitja Šuštar. 

Majhna ekipa strokovnjakov, vseh je šest, ki opravljajo odgovorno delo za letalski promet in servisirajo poleg brniškega letališča še mariborsko, portoroško in vojaško v Cerkljah, so se odločili, da bodo čez zimo posodobili svoje produkte, ki jim vsi, ki jih vreme zanima bolj podrobno, lahko sledijo na spletni strani www.meteo.si. »Ker nas kliče vse več športnih letalcev, si želimo, da bi jim na svoji uradni spletni strani ustregli. Dobro se zavedamo, da tega področja doslej nismo imeli najbolje urejenega. Še pred pol leta nas je bilo v meteorološki ekipi, ki mora delovati 24 ur na dan, vse leto, samo pet. Zdaj se je ekipa ojačala za enega člana in tako smo dobili možnost, da naredimo več tudi za potrebe športnega letalstva,« je povedal Andrej Hrabar. Fantje in dekle z Brnika so hoteli tudi od športnih letalcev slišati, kako naj bi bila oblikovana vremenska napoved za jadralce, jadralne padalce, športne pilote in balonarje, čeprav je težko najti skupni imenovalec za vse. Seveda pa je treba povedati, da brniški meteorologi dobro poznajo področje športnega letenja, saj je večina tudi sama dejavnih v tej ali oni letalski zvrsti.
Že prihodnjo sezono si torej lahko obetamo veliko bolj uporabno vremensko stran, to pa bo tudi priložnost, da se boste z njo lahko srečali na naši vremenski ikoni. Srečanja se je udeležil tudi Primož Lajevec iz LZS.    

 

 

na vrh strani

Andre Verhulst v Lescah [2. 9. 2013]
(OPENSOARING, 2. septembra 2013, besedilo in foto: Niko Slana)

Po tem ko je Sebastian Kawa kar trikrat zapored prišel v Slovenijo, inkognito za vse, razen za tiste, ki so vedeli, smo se pri Opensoaringu spraševali, ali je sploh zanimivo, da je nekdanji šef pilotov na concordu v Lescah opravil štart s Pristavčevim EB28 edition. Boštjan Pristavec je novico oziroma srečanje z zanimivim gospodom  delil z nami in nas povabil, da se z njim pogovorimo. Po naših opažanjih ga zato ni bilo nič manj.

Andre Verhulst (69), po rodu Belgijec, sicer pa Francoz, je prišel v Lesce, da se seznani z jadralnim letalom, ki si ga bo decembra sposodil za jadralne počitnice v Namibiji. Andre je bil doslej že štirinajstkrat v Afriki, doslej je opravil tudi že 1300 km dolg let, a takrat ni priletel do cilja, saj je moral tik pred nočjo pristati na letališču v Marientalu. Živahen gospod, ki bo čez kakšen teden dopolnil 69 let, je začel jadralno leteti pri petnajstih, do danes pa je, kot ljubitelj in tekmovalec, preživel v jadralnih letalih že prek 7000 ur. Z motornimi letali je opravil približno 19.000 ur.

Svojo letalsko pot je začel, ko so zasnovali projekt reaktivnega potniškega letala caravelle, na concordu pa je preletel 975 ur. Na tem letalu je bil inštruktor, v odmevni nesreči, ki je zaustavilo hitro in požrešno letalo, je bil učitelj tudi nesrečnemu kapitanu, na sedežu poleg pa je bil njegov nekdanji učitelj na concordu. »Vsi piloti, sopiloti in letalski inženirji, vseh je bilo po dvanajst, smo živeli kot velika družina, bili smo tesni prijatelji. Nesreča je vse zelo prizadela,« je povedal gospod Verhulst, ki ga je spremljala žena Roseline.

 

na vrh strani

Postojnski Aero 3 – prvič zapel [23. 8. 2013]
(OPENSOARING, 23. avgusta 2013, besedilo in foto: Niko Slana)

POSTOJNA - Za oba postojnska Jaka Jakliča, mlajšega in starejšega, je bil 23. avgust poseben dan, kajti nekdaj najbolj priljubljeno šolsko motorno letalo aero-3 sta obnovila, prvič pa sta preizkusila delovanje motorja. Predel je tako, da bi iz starih pilotov izvabil tudi kakšno solzo. Obema, očetu in sinu, obema letalskima zanesenjakoma, so prijatelji čestitali za dolgotrajno uspešno delo. 

Po šestih letih obnove sta prvič zavrtela motor, ki je na ta trenutek moral čakati polnih 62 let. Leta 1951 so ameriški lycoming pripeljali v Jugoslavijo, a je bil še do nedavna konzerviran. Letala aero 3 so prej vzeli iz uporabe in država je razpadla prej, preden je motor prišel na vrsto, da ga vgradijo v letalo. Nov lesen vijak znamke »sensenich« je za postojnsko letalsko pridobitev odstopil pilot Jure  Lokovšek, sorodna duša, ki tudi sam prav zdaj v samogradnji končuje kovinsko motorno letalo.

Ob prvem zagonu motorja ni šlo vse po načrtih, odpovedala je nova električna črpalka za gorivo, a so delovanje motorja preizkusili tudi brez nje. Motor zdaj čaka le še na natančno nastavitev zmesi goriva, trup pa, da mu dodajo še krila. V postojnskem klubu so zdaj pred uganko, kje najti streho za aerca, kot so mu nekoč dejali ljubkovalno. V lopi, kjer obnavljajo stara letala, je že shranjen obnovljeni kurir. A peščico »klubovcev«, ki so prisostvovali dogodku, to vprašanje pri njihovem veselju ni motilo. O nadaljnjih korakih aera-3, na poti do prvega vzleta, bomo še poročali.

 

 

na vrh strani

Umrl je Avgust Mithans – Gustl [12. 8. 2013]

SLOVENJ GRADEC, 12. Avgusta 2013 - Sporočamo žalostno vest, da je preminil Avgust Mithans – Gustl, starosta jadralne sekcije Koroškega aerokluba Slovenj Gradec. Pogreb bo v sredo, ob 16. uri, na pokopališču v Slovenj Gradcu.

Pogovor


na vrh strani

Piknik za Starihov rep [11. 7. 2013]
(OPENSOARING, 11. julija 2013)

Po tem ko so jadralski kolegi že skoraj pozabili na dogodek izpred dveh ali treh let, ko je predstavnik madžarskih Romov Starihi odtujil višinsko krmilo njegovega DG-ja, ki ga je nastavil ob cesto, da bi ga kolegi lažje našli, je Stariha s piknikom obudil spomin na zanimiv dogodek, ki je poslej služil za smeh v dnevih, ko ni letenja  in je obenem v poduk, da prevelika zaupljivost pri zunajletaliških pristankih ni najboljša. Veliko naključij je takrat botrovalo, da je Stariha dobil nazaj svoje višinsko krmilo, zaslužni pa so bili Albin Luin, Sašo Petek in Jure Lokovšek (na fotografiji). Prislovičen je izrek Starihe ko so mu povedali, da so delček njegovega letala našli: »Fantje, ne se šalit, to je resna zadeva,« jim je dejal.   

 

na vrh strani

Livno – mednarodni prehod deluje [11. 7. 2013]
(OPENSOARING, 11. julija 2013, besedilo in foto Niko Slana.)

Prvo letalo, ki je izrabilo ugodnosti mednarodnega carinskega prehoda na športnem letališču Brda v Livnem, je bila cessna 172 z oznako S5-DDX, s katero sta priletela Stjepan Količ in Miran Grahek (AK Posavje, Krško). Ekipa policistov in carinikov, med katerimi je bila tudi policistka, je prišleke v letalu iz Slovenije sprejela prijazno, poslovila pa se je z besedami: »Veseli bomo, če se boste še vrnili.«

Tega dne so z jadralskimi počitnicami končali mlajši jadralci iz Nemčije, zamenjala pa jih je prva skupina njihovih kolegov iz Nove Gorice, prva pa sta prispela na cilj Egon Malalan in njegova hčera. Skratka, v Livnu se še kar dogaja, pravi jadralski utrip pa se obeta avgusta.

 

 

 

na vrh strani

Blanik v krošnji drevesa [7. 7. 2013]
(OPENSOARING, 7. julija 2013, foto: Rok Einhauer, besedilo Niko Slana)

Doslej ni bilo objavljeno še nič uradnega o nesrečnem koncu blanika z dvema jadralcema nad pobočjem Javorščka nad Bovcem. Jadralcema so iz jadralnega letala, z vrha krošnje drevesa, pomagali s helikopterjem SV, letalo pa je za zdaj ostalo na nenavadnem mestu. Še zmeraj ni jasno, kaj se je dogajalo za krmili dvosedežnega jadralnega letala.

"V posadki, ki se je lotila reševanja, smo bili Rok Einhauer, Igor Šavs in tehnik letalec Primož Skočir.  Reševalce smo spustili približno 50 m vstran od jadralnega letala, nato pa je reševalec splezal na drevo (ima tiste špice na straneh, da lažje pleza) ter oba iz kabine spustil na tla, nato pa smo jih z vitlom potegnili v helikopter. Nismo želeli uporabljati vitla nad blanikom, da ga ne bi slučajno premaknili iz krhkega ravnotežja,” je zapisal Rok.

 

na vrh strani

Stariha iz AK Ljubljana v AK ALC [7. 7. 2013]
(OPENSOARING, 7. julija 2013, foto in besedilo Niko Slana)

Kar je Janez Stariha napovedal že lani, po tem ko je osvojil naslov državnega prvaka v klubskem razredu, je uresničil skoraj eno leto kasneje – iz AK Ljubljana je prestopil v AK ALC Lesce. »Ker sem bil član ljubljanskega kluba vse od leta 1965 sem se za ta korak odločil s težkim srcem. Vzrokov je več – ta, da živim na obrobju Gorenjske, je le postranski. K temu dejanju me je prisililo dejstvo, da jadralne dejavnosti v ljubljanskem klubu, iz katerega so desetletja prihajali piloti AA, ni več. Jadralno letenje je temelj vsake klubske dejavnosti in če usahne, tudi klub izgubi smisel,« je dejal ob podpisu pristopne izjave. Ob podpisu so Starihi delali družbo Belizar Keršič, predsednik AK ALC Lesce ter Janez Polenec in Milan Jukič (na fotografiji).

Stariha, sicer poklicni pilot, bo na letošnjem DP v Prievidzi (SVK) znova nastopil z letalom DG-100, svojemu znamenitemu DG-300, s tekmovalno oznako S4, se je začasno odpovedal, njegova nova tekmovalna oznaka pa bo GO.

 

na vrh strani

Lenarčiču – visoko priznanje [30. 6. 2013]
(OPENSOARING, 30. 6. 2013, po Flightglobal, NS)

Matevž Lenarčič (s poudarkom na prvem zlogu priimka) je prvi slovenski letalec, ki je prejel prestižno priznanje Flightglobal, s spoštovanja vrednim nazivom Letalec leta (Aviator of the Year). Priznanje so mu izročili letos 18. junija v pariškem Muzeju  letalstva in vesoljske tehnike in sicer med pariško letalsko razstavo na letališču Le Bourget, za desežek v letu 2012. Poleg Matevža so priznanje prejeli še vodja projekta Space X Elon Musk, ekipa iznajditeljev v NASA in Pres Henne za življenjsko delo pri letalu gulfstream. Lenarčič je leta 2012, s Pipistrelovim letalom Virus SW 100, obletel svet. Virus, s katerim je letel, ima doseg 4500 km, z njim je preletel Mt. Everest, preletel je vse kontinente in pristal tudi na Antarktiki.
http://www.flightglobal.com/page/achievement-awards/2013/welcome/

 

na vrh strani

Klic varuhu – g. Ladu Ambrožiču [24. 6. 2013]
(OPENSOARING, 24. Junija 2013, Pavel Magister, foto: Niko Slana)

Od: Pavel Magister, Za: tv.Sport@rtvo.si, MMC-sport@rtvslo.si, varuhinja@rtvslo.si, janez.lombergar@rtvslo.si, luka.zebec@rtvslo.si

Slovenec Boštjan Pristavec je na evropskemu prvenstvu v jadralnemu letenju, ki je potekalo v francoskemu mestu Vinon sur Verdon od 8. do 21.06.2013 v kategoriji odprti razred, dosegel 6. mesto. Zastopal je državo Slovenijo.

http://www.soaringspot.com/egc2013/results/open/total/day9.html

Varuh gledalčevih in poslušalčevih pravic, gospod Lado Ambrožič, to sporočilo vam pošiljam kot predlog, da zaščitite moje pravice in hkrati z njimi še pravice določene skupine uporabnikov javne hiše RTVS, ki želijo prek občil izvedeti, kako uspešni so na svojih domačih in mednarodnih letalskih tekmovanjih njihovi slovenski sodržavljani. Na morebitno vprašanje, zakaj tega predloga ne sporoča krovna letalska organizacija, temveč jaz kot zasebnik, vas moram seznaniti, da o njihovih povezavah z mediji ne vem nič, saj nisem član katere izmed organizacij (klubov), ki jih zveza varuje pod svojo streho. Verjemite mi, da poznam veliko ljudi, ki jih letalstvo kot dejavnost na splošno in z njo vred tudi letalski šport, zelo zanima, čeprav morda za obstoj njihove zveze niti ne vedo. Podatkov o takšnih novicah se na njihovem spletišču ne najde. Razne oddelke RTVS o letalstvu obveščam že nekaj let (zadnje sporočilo nosi datum 11.6.2013)
http://www.opensoaring.com/Novice/novice_13.html#prvenstvo, vendar je odziv nanje nikakršen. Letošnje državno prvenstvo Slovenije v jadralnemu letenju bo na Slovaškem, v Prievidzi. Za radovedneže, zakaj bo tam, ponujam povezavo http://www.gremovluft.si/; nalogo organizatorja prvenstva je prevzel Letalski center Maribor.

Imejte se lepo in sončno poletje vam želim. Pavel Magister

 

na vrh strani

Letalski vrvež v  Murski Soboti – brez plovil [9. 6. 2013]
(OPENSOARING, 9. junija 2013, besedilo in foto Niko Slana)

Peter Podlunšek, akrobatski pilot iz Murske Sobote, je v tednu dni, ki se bo končal v torek (11. junija), doživel veliko priznanje, saj je celotna akrobatska elita s tekmovanj Red Bulla, skupaj z novimi piloti, prišla na soboški travnik trenirat med napihljivimi stebri. Dogodek, pa čeprav ni bil medijsko posebno izpostavljen, je vzbudil veliko zanimanja ljubiteljev letalstva po Sloveniji in tudi širše, zasluge za to pa so zagotovo Podlunškove. Za gledalce je bilo dogajanje precej odmaknjeno, tako da so lahko spremljali lete za trening le v krajšem delu »parkurja«, vse drugo je bilo za gozdno zaveso. Zato pa so lahko videvali akrobate v živo na vsakem koraku.

Dogodek so izkoristile tudi evropske letalke, ki so prišle v Slovenijo na svoje 25. srečanje. Peter Podlunšek jim je v opoldanskem premoru razkazal letala, dekleta pa so imela polne roke dela s svojimi fotoaparati. Zanimivo, da med akrobatskimi letali ni bilo zračnih plovil, vsaj slišati ni bilo, pa čeprav so bili med gledalci tudi cenjeni strokovnjaki, ki jim je ta izraz zelo pri srcu. S tem, kaj se je dogajalo na vodi, na bližnji Kamenšnici, obiskovalce na letališču ni zanimalo.    

 

na vrh strani

Začetek EP v Vinonu - slabo vreme [8. 6. 2013]
(OPENSOARING, 8. junija 2013, fotografije Boštjan Pristavec)

Boštjan Pristavec se je oglasil pred štartom prvega tekmovalnega dne. “Pošiljam nekaj fotografij kar tako, da boste imeli občutek, kako izgleda Provansa v juniju, ko sivka še nima značilne modre barva, zato pa je prav tako lep pogled na velika makova polja.

Tekmovanje se začenja v slogu slabega vremena. Niti ne tako tanka plast oblakov je organizatorje prisilila, da odpove tekmovalni dan za 15-metrski in odprti razred, 18-m razred pa ima kratko 1:30 ure dolgo AAT disciplino. Torej danes in verjetno tudi jutri s tekmovanjem ne bo nič,” pravi slovenski jadralec. Boštjanovim zapisom boste lahko sledili na Forumu.

 

 

na vrh strani

V spomin Alešu Bobnarju [4. 6. 2013]
(OPENSOARING, 6. junija 2013, Žan Pižorn)

Alešu

V sredo, 29.5.2013 me je sredi delovnega dne poklical prijatelj in mi povedal, da se je zgodila letalska nesreča. Kot požar se je razširila vest, da Aleša Bobnarja ne bo več med nami. Letalska nesreča, ki nam, zaposlenim  v  Javni agenciji za civilno letalstvo, ne bo šla le v statistiko nesreč, temveč bo zaznamovala naša življenja. V njej smo izgubili dobrega sodelavca in prijatelja Aleša.

Aleša sem spoznal, ko sem pred dobrim letom in pol začel z delom v Javni agenciji za civilno letalstvo. Podobno kot  se mi je že večkrat zgodilo v mojem letalskem delovanju, sem skozi delo in letenje spoznal zagnanega letalca in prijatelja, ki je prezgodaj odšel. To se mi je zgodilo tudi pri Alešu.

Letos sva skupaj po različnih koncih Slovenije predavala učiteljem jadralnega letenja. Kljub temu, da je bila jadralska srenja »naelektrena«, se je s pomočjo Aleševih nazornih razlag in pojasnjevanj, naboj razelektril. Imel sem priložnost poslušati Aleševa predavanja in pri tem opazovati, kako je s svojim znanjem, zagnanostjo in neposrednim nastopom podiral zid nezaupanja. Skupaj z večino slovenskih učiteljev  jadralnega letenja sem spoznal, da  Aleš ni bil le vrhunski strokovnjak, temveč prijatelj, na katerega se lahko zaneseš in ga kadarkoli pokličeš.   

Aleš  je  postal zaželen predavatelj in letalski sogovornik. V pogovoru je vedno poudarjal svoje jadralske korenine in bil ponosen na  leški aeroklub. Na predavanjih nam je prikazoval dobre stvari iz svojega matičnega kluba. S takšnim pristopom si je med nami letalci hitro širil krog prijateljev in si dvigoval strokovni ugled.  Ravno zaradi njegovega znanja o letalstvu je brisal mejo med seboj in med izkušenimi starejšimi letalci.

V okviru Javne agencije za civilno letalstvo, kjer je delal zadnji dve leti, se je izkazal za  sposobnega, vestnega, strokovnega, zanesljivega, predvidljivega in delovnega sodelavca, ki je dosegal visoke delovne rezultate in bil vsakomur na voljo in v pomoč.

V tako kratkem obdobju je naredil velike premike v smislu promocije varnosti v letalstvu in opravil veliko delo. V letalskih pogovorih smo na agenciji vsak dan prejemali pohvale, za katere je bil zaslužen predvsem Aleš.  Zaposleni  na Agenciji in velika večina športnih letalcev je dobila občutek, da bodo spremembe, ki so pred nami, lažje premagljive, ker je med nami naš Aleš.

Kako hitro se je  v lepem pomladanskem dnevu pokvaril ta dober občutek. Izguba Aleša pomeni za vse, ki smo zaposleni na agenciji, in ki živimo z in za  letalstvo, veliko praznino. Nikakor pa Aleš ne bo izginil iz našega spomina, njegova letalska zapuščina bo pomembno vodilo pri našem delu. Zelo ga bomo pogrešali.

Sodelavec in letalski prijatelj,
Žan Pižorn.

 

na vrh strani

AS FAI 13.5 m
AS 13.5 m – preizkušajo [3. 6. 2013]
(OPENSOARING, 3. junija 2013, fotografija in besedilo Niko Slana)


AS 13,5 FAI v zraku

Letalo Pavla Potočnika, ki meri čez krila 13.5 m ter vzleta s pomočjo FES, zdaj pospešeno preizkušajo na letališču v Lescah, saj je bilo na razstavi v Friderichshafnu zanj veliko zanimanje. Letalo, ki naj bi poseglo v novo kategorijo letal FAI, z razponom kril 13,5 m, je uspešno prestalo že precej preizkusov, zdaj pa se ekipa trudi, da bi z njim opravili 60 obveznih vzletov. Do ponedeljeka 3. junija so jih opravili že 35. Letalo tehta nekaj prek 210 kg, z akomulatorji in vso opremo pa okoli 300 kg.  AS 13,5, kot se imenuje, je opremljen z navigacijskim inštrumentom ZEUS (LX Navigation), pogonske sklope pa nadzoruje in usmerja inštrument, ki so ga zasnovali pri Lxnav.

Potočnik finišira tudi svojega novega dvoseda s pomožnim motorjem, ki ga je zasnoval zelo inovativno. Bencinski motor poganja električni agregat, ta pa neposredno napaja pogon pomožnega električnega motorja FES. Potočnik je svoj izum že patentiral. Torej se nam že v bližnji prihodnosti obeta nekaj novosti.  

 

 

na vrh strani

Trije dogodki – razstava, As v zraku, seminar [13. 4. 2013]
(OPENSOARING, 13. aprila 2013, foto: Milan Korbar)

Odprtje spominske razstave o jadralcu Francetu Štruklju, v tržiški Galeriji Ferda Mayerja - paviljon NOB,  je bilo prežeto z duhom letalstva. Dogodek v polni dvorani je obudil spomine mnogih njegovih sopotnikov in hkrati spomnil na neizprosno minevanje časa. Fotografije pričarajo neponovljivo obdobje jadralnega letenja, rep Francetove 16-tice pa je, v kotu nad razstavnim prostorom, vabil k razmisleku o bivanju na travnatih vzletiščih.  Društvo slovenski astronavt je razstavo popestrilo z glasbo Beatlov, ki so nekoč obvladovali svet in Franceta in tudi danes ni nikomur odveč, gospod Mayer in dr. Brodnik sta se, pred odprtjem razstave, spomnila Franceta Štruklja. Razstava bo odprta do 26. aprila.

In ker življenje teče naprej je treba povedati, da so Pavel Potočnik, tadem FES (Luka in Matija Žnidaršič), z ekipo sodelavcev, 10. aprila opravili prvi uradni let z letalom AS 13,5 FES (razred FAI) http://www.youtube.com/watch?v=u1ZEDfpEDNc, na dan tržiške razstave pa je v Mariboru potekal prvi seminar za učitelje jadralnega letenja, povezan z menjavo jadralnih licenc, na katerem sta predavala Aleš Bobnar in Žan Pižorn. In še: Peter Karner je v svoje objektive ujel Edija Zagozdo in ga predstavil na:
http://www.youtube.com/watch?v=fkhTQqomivM&list=UUKiQ-VD1HQCikjp1nYf3MMw&index=1
   

 

na vrh strani

France Štrukelj, jadralec [17. 3. 2013]


Pomočnik in pilot - Tomaž Stritih-Tomel in France Štrukelj

V petek, 12. aprila 2013 ob 19.30, bo v Tržiču, v Galeriji Ferda Majerja, v Paviljonu NOB (poleg pošte v Tržiču) razstava o jadralnem pilotu Francetu Štruklju (1948-1983). Od njegovega nesrečnega konca mineva 30 let, kljub vsemu pa, vsaj med nekoliko starejšimi jadralci, ostaja s Francetom podoba človeka, ki je s svojo nadarjenostjo za jadralno letenje zaznamoval obdobje skoraj petnajstih let. Za ALC Lesce je dvakrat osvojil naslov državnega prvaka, 5-krat je zmagal na republiških prvenstvih, poleg tega pa se je udeležil tudi dveh svetovnih prvenstev, predvsem pa je pripomogel k bolj športnemu pojmovanju jadralnega letenja. Iz Slovenije je opravil nekaj izvrstnih letov, ki so spremenili razmišljanje o dosežkih v tem športu. France Štrukelj je bil tudi sicer po značaju športnik, tako kot množica mladih v Tržiču, od koder je bil doma.  Razstava bo nova priložnost za srečanje jadralcev iz vse Slovenije.

 

 

na vrh strani

Reprezentanca 2013 [2. 3. 2013]
(OPENSOARING, 2. marca 2013, Denis Štrbenc)

Na spodnjem naslovu je začasna lestvica jadralne reprezentance za leto 2013. Lestvica je precej obsežna, zato je velika verjetnost napake.  Spremenil se je tudi pravilnik, zato je na lestvici bistveno več pilotov. Ugotavljamo, da udeleženci tekmovanj v tujini ne sporočajo svojih uvrstitev ali vsaj povezav do tekmovanj, na katerih so nastopili. Minulo sezono se je ta neslavna “navada" povsem približala magičnim 100%.

http://www.ldl.si/tekmovanja/jr2013.htm

 

na vrh strani

Jadralci in razstava [22. 2. 2013]
(OPENSOARING, 22. februarja 2013, fotografije: Mirko Kunšič)

Nedavnega odprtja razstave slikarja Franceta Slane, ki je na Krki že gostil simpatizerje Opensoaringa in jadralne pilote, se je na Ljubljanskem gradu udeležila skupina jadralcev, denimo, Darko Gagula z Nevo, Janez Stariha, Sašo in Jana Petek, Tomaž Koritnik ter Matjaž Slana. Najbrž bi jih bilo še več, a so se odločili, da ne bodo tvegali z vožnjo v snegu. Razstava v Palaciju je bila priložnost za druženje, čeprav dogodka nismo napovedali. Razstava bo na ogled do 13. marca.

 

na vrh strani

DP PRELETI 2012 [9. 2. 2013]


Tomaž Štupnik in Tone Čerin

BLED – Državno prvenstvo v preletih za sezono 2012 se je tudi uradno končalo s podelitvijo priznanj najuspešnejšim – Boštjan Pristavec (ALC, 897 km, 872, 854, 686) je zmagovalec minule sezone, sledijo pa mu njegovi klubski kolegi Tomaž Štupnik (858 km, 747, 832, 568), Tone Čerin (806 km, 676, 638, 564), Boris Žorž, Andrej Fijavž in Darko Jordanov. Tekmovanja se je udeležilo 28 jadralcev iz devetih klubov.

http://www.ldl.si/DPSJL-P/2012/DPSJL-P_2012.htm

Andrej Fijavž (ALC), ki je vodil tekmovanje, je ocenil, da je bila kakovost letov zelo dobra, predvsem pa je dobro znamenje, da se je za Pristavcem ustvarilo zdravo rivalstvo med klubskimi kolegi, pa tudi za njimi je vrsta jadralcev s kakovostnimi jadralskimi dosežki. Spodbudna je uvrstitev dveh postojnskih  jadralcev na 7. in 8. mesto (Marjan Jančič in Miha Premrl), na 9. mesto se je uvrstil Avgust Potušek (Slovenj Gradec), ki je po mnenju večine  najbolj zanimiv jadralec, saj je za tekmovanje prijavil več kot 40 letov, poleg tega pa je tudi med najbolj dejavnimi po preletenih kilometrih (11.859 km) in urah, ki jih je preživel v zraku.

V prihodnji sezoni so izpeljavo tekmovanja v preletih prevzeli člani Koroškega aerokuba iz Slovenj Gradca. Andrej Fijavž se je potrudil z natančnim pregledom letov, zanimiva je bila razpredelnica, ki pojasnjuje, da je bilo vseh prijavljenih letov 267 (90.783 km), letov med 800 in 900 km je bilo 6, med 700 in 800 km so bili trije, med 600 in 700 km enajst, kar 24 letov pa je bilo med 500 in 600 km.  


(Z leve) Miha Premrl, Andrej Fijavž in Boris Žorž

Sklepno prireditev so popestrili trije predavatelji. Pristavec je nanizal še nekaj vtisov z lanskoletnega svetovnega prvenstva v Uvaldeju (Texas, ZDA), Erazem Polutnik je nanizal probleme s katerimi se ukvarjajo načrtovalci sodobnih elektronskih variometrov. Jadralke, ki letos praznujejo 25 let ženskega jadralskega združenja, so se predstavile z akcijami, ki segajo v svet in po organiziranosti presegajo svoje moške letalske kolege. Svoje združenje sta predstavili Dani Černe in Irena Raymond.

Državno prvenstvo v preletih seveda ni združevelo edine kakovosti slovenskega jadralnega športa, saj vemo, da je bilo v minuli sezoni še nekaj jadralcev, ki pa se tekmovanju niso pridružili, nekaj pa je bilo tudi takih, ki so se za tekmovanje sicer prijavili, a svojih letov niso obešali na OLC. Matjaž Zupan je minulo sezono izpolnil srebrni in zlati C, srebrno pa je bila pripravljna tudi za Iztoka Kodriča (LC Maribor).

Boštjan Pristavec je ob koncu srečanja poudaril, da bi se morali jadralci prav zdaj bolje organizirati, saj nova evropska zakonodaja grozi, da bo s svojimi zahtevami (licence in druge zahteve)  zatrla športno letenje. O tej problematiki bomo odprli polemiko v prihodnjih dneh.


Belizar Keršič, predsednik AK ALC Lesce

 

na vrh strani

Milenin pogovor z M. Lenarčičem [5. 2. 2013]
(OPENSOARING, 5. februarja 2013, Priloga Dela, Milena Zupanič)

LJUBLJANA, 5. februarja – Sobotna priloga Dela (19. januarja 2013) je pozdravila bralce z zanimivim pogovorom novinarke Milene Zupanič, nekdanje ptujske jadralke in motorne pilotke, z Matevžem Lenarčičem. Ne bomo naštevali vseh njegovih referenc, ni se izkazal samo z norim pogumom, izvrstno fotografijo in kritično mislijo, pač pa je po svojem dejanju okusil tudi jadralno letenje – seveda v družbi z Boštjanom Pristavcem. Je to lahko spodbuda, da pogovor prebere še kdo, ki ga je morda spregledal?

http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/matevz-lenarcic-s-pticje-perspektive-je-vse-malo-drugace-ndash-mislim-da-je-se-upanje.html

na vrh strani

 


novice 2017

novice 2016

novice 2015

novice 2014

novice 2013


Razstava – Jadralna skupina Stična

Feliks Vodlan – z modelčki slovenskih  letal

Vrabček v novem gnezdu

Božidar Komac 1926-2013

Meteorologi in dan odprtih vrat

Andre Verhulst v Lescah

Postojnski Aero 3 – prvič zapel

Umrl je Avgust Mithans – Gustl

Piknik za Starihov rep

Livno – mednarodni prehod deluje

Blanik v krošnji drevesa

Stariha iz AK Ljubljana v AK ALC

Lenarčiču – visoko priznanje

Klic varuhu – g. Ladu Ambrožiču

Letalski vrvež v  Murski Soboti – brez plovil

Začetek EP v Vinonu - slabo vreme

V spomin Alešu Bobnarju

AS FAI 13.5 m

Trije dogodki – razstava, As v zraku, seminar

France Štrukelj, jadralec

Reprezentanca 2013

Jadralci in razstava

DP PRELETI 2012

Milenin pogovor z M. Lenarčičem


novice 2012

novice 2011

novice 2010

novice 2009

novice 2008