website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Bloudek še v Idriji [5. 12. 2009]
(OPENSOARING, 5. decembra 2009)


Slovencem neznana podoba Stanka Bloudka

Mestni muzej Idrija je 3. decembra povzel razstavo Stanko Bloudek – leteči človek (1890-1959), ki bo na gradu Gewerkenegg na ogled do 31. januarja 2010. Če ste zamudili zanimivo razstavo v Bistri pri Vrhniki (TMS) imate še možnost, da ujamete zamujeno.


Razstavljeni so modeli kar treh Bloudkovih letal
 
Pravzaprav se lahko letalci tako priklonijo človeku, ki je v pionirskem obdobju letalstva naredil precej več, kot je v zavesti Slovencev. Bloudka, ki si ga lastijo in ga promovirajo predvsem smučarski skakalci, ni bil v svojih letalskih poizkusih nič manj uspešen kot brata Rusjan, a ker je v tistem pionirskem obdobju izjemnega letalskega kipenja časovno zaostajal za Rusjanom za nekaj mesecev, je ostal v njegovi senci. Bloudek je s svojimi letalskimi koraki, ki so presegli Rusjanovo življenjsko obdobje za dobri dve desetletji, krepko prehitel primorskega rojaka. Žal pa ni nikjer zabeleženo, da se je Aeroklub Ljubljana kratko obdobje po vojni imenoval AK Stanko Bloudek, a so ga kmalu »umaknili« s tega položaja, najbrž zato, ker po svojem socialnem položaju takratni oblasti ni ustrezal. Razstavo v Idriji je prvim obiskovalcem približal dr. Sandi Sitar.


Dr. Sandi Sitar


Na odprtju razstave je bi tudi mag. inž. Igor Tratnik, nekdanji ljubljanski jadralec


Bloudkovo razmišljanje o letalih je segalo do skice lovskega letala

 

na vrh strani

Danes - zadnji vzlet Ede 5 [25. 11. 2009]

Danes, 25. novembra, mineva natančno 100 let od prvega vzleta Rusjanove Ede 1 – ob tej priložnosti bosta pilot Tomaž Meze in graditelj Albin Novak uprizorila še zadnji vzlet Ede 5. Prav zato vas vabim, spoštovani jadralci in ljubitelji letalstva, da se zberemo malo pred 16. uro na travniku v Lescah in počastimo ta dvojni zgodovinski dogodek. Doslej se nam je zdelo samoumevno, da je Eda 5 med nami in da leti, a današnji dan potrjuje spoznanje, da nič ni večno in samoumevno. Odslej bomo Edo 5 lahko občudovali, vsej upamo, nekje med štirimi stenami in stropom. 

 Žal smo zvedeli za novico šele pred nekaj minutami, pač v slogu Tajnega društva PGC. 

 

na vrh strani

Stanko Bloudek in njegova letala [11. 11. 2009]
Marko Malec

Stanko Bloudek je znan po udejstvovanju v športu, manj znano pa je, da je bil med pionirji letalstva. O tej njegovi nekoliko manj znani dejavnosti priča knjižica Stanko Bloudek in njegova letala, ki je izšla pri Tehniški založbi Slovenije (www.tzs.si).

Stanko Bloudek je bil v senci bratov Rusjan, čeprav je njegovo prvo jadralno letalo poletelo že leta 1909, motorno pa novembra 1910. Res pa je tudi, da je takrat deloval na Češkem in se je v Slovenijo vrnil šele po koncu 1. svetovne vojne. Pred in med vojno je bil prvi pravi poklicni letalski konstruktor slovenskega rodu, najprej pri Etrichu, nato pa v tovarnah Oeffag in Ufag. Njegovo konstruktorsko delovanje v tem obdobju je v publikaciji predstavljeno bolj natančno. Po prvi svetovni vojni je ustvaril dve športni motorni letali, Srako in Lojzeta. Lojze, z uradno oznako bloudek XV., je bilo v tistem času, ko je bilo narejeno, eno najboljših tovrstnih letal v Evropi. Vseskozi pa se je Bloudek ukvarjal tudi z modelarstvom, ki je bila njegova prva ljubezen. V knjigi zvemo tudi o sodelovanju Stanka Bloudka z OF in o zamisli partizanskega letala.

Publikacija obsega 88 strani (17 cm x 24 cm, ISBN: 978-961-251-175-3) in ima 77 fotografij, 10 tehničnih risb, 8 barvnih profilov in tri dokumente. Tekst je razdeljen na 13 poglavij. Poleg so tehnični podatki za vsa njegova letala, terminološki pregled konstrukcij, sistem njegovega označevanja letal in bibliografija. Cena: 17,99 EUR. Knjigo lahko naročite pri TZS, d. d., Lepi pot 6, 1000 Ljubljana, tel. 01 479 0211, 01 479 0217 ali v spletni knjigarni www.tzs.si

 

na vrh strani

FES – Front Electric Sustainer [2. 11. 2009]
(OPENSOARING, 2. novembra 2009, Luka Žnidaršič)

LAK-17A Luke Žnidaršiča je dobil poseben električni pogon, prvega takšne vrste na svetu, Luka pa ga je imenoval s FES – Front Electric Sustainer. V prihodnjih dneh bomo skušali dobiti kaj več podatkov.

Odzivi:
Luka Žnidaršič
If I read the specs right you can operate at full power for 14.4 minutes over which time you can climb a bit over 4,300 feet.  How's  that compare to other sustainers?  This seems simpler than most other configurations which is nice.

It would be interestingly they claim level flight for 120 km which is greater distance than a 4,300' climb will normally allow you to glide. Just plucking numbers out of thin air of 50 knots for optimal climb and cruise speeds (I expect climb would be slower) and an L/D of 50:1. You would travel 22 km in the climb and glide 65 km for a total of 87 km. It would require a L/D > 74 to match the straight cruise. The exact optimal speeds and the profile of the climb as battery power diminishes likely affects all this.

Looks like nice packaging. I am curious as well what happens to the forward air cockpit air vent, nose pitot tube, nose tow hook, and where cooling air for the engine comes from (presumably the nose hole). At 95% efficiency the 15kW motor will generate 750W.
Darryl Ramm

Dear Darryl,
Data published are pesimistic version of calculated values. For real data we must do more flights in calm conditions.

Forward cockpit air vent is still used, air just goes also trought the motor to cool the engine. And  will be possible to close it during gliding, but must be opened when engine is running.
Nose pitot tube is replaced with fin tube otherwise used for TE (TE compensation tube was replaced with electronic compensation, and same hole used as pitot). Flight test shows that this works just fine, as airspeed is correct.

LAK17a has front tow hook placed bellow instrument panel.

95% is efficiency of motor+controler. Motor have good cooling, and it not looks that heating will be a problem. It is just warm and controler is rated for much higher power and is not even warm.

regards, Luka

Video

na vrh strani

Podelitev priznanj za DP v preletih [25. 10. 2009]
(OPENSOARING, 25. oktobra 2009, A. Fijavž, D. Šterbenc)

Podelitev priznanj za najuspešnejše v celoletnem nacionalnem tekmovanju v preletih (DJPSL -preleti) bo v soboto, 14. novembra, ob 17. uri, v Srednji gostinski šoli v Radovljici. Istega dne bo v učilnici ALC seminar za stare in nove sodnike za jadralno letenje (uradni opazovalec - UO), ki pa se bo začel ob 14. uri. Skupaj s podelitvijo priznanj za nacionalno prvenstvo v preletih (DJPSL-preleti),  bo še podelitev srebrnih C značk za minulo sezono, ki so jih osvojili Boštjan Rudolf, Miha Berginc in Gregor Petrovič.

Dnevni red:
 
Od 11.00 do 16.30: letenje z Duodiscus XL na letališču ALC v Lescah, predvidena višina vleke je 500 m, cena: 6 evrov na 100 m (za nečlane ALC),
 
Od 12.00 do 14.00: okrogla miza: CAMO, učilnica ALC na letališču v Lescah,
 
Od 14.00 do 16.30: seminar za uradne opazovalce - sodnike. Učilnica ALC na letališču v Lescah,
 
Od 17.00 do 20.00: razglasitev dosežkov državnega prvenstva v preletih za leto 2009. Predavalnica na Srednji gostinski in turistični šoli v Radovljici, Kranjska cesta 24, Radovljica.

NADALJEVANJE
Mihael THALER: Mojih 60 let z letalstvom in mojih 50 let z jadralnim letalstvom,
Boris ŽORŽ, Andrej KOLAR: prelet 1000 km na valovih severnega vetra,
Jadralna komisija pri LZS: Podelitev značk in diplom,
AK ALC Lesce: Razglasitev dosežkov XI. DPSJL-P,
Druženje.

Neuradna razvrstitev DJPSL-preleti

Iz poštnega predala
Denisa Štrbenca, predsednika jadralne komisije

V sklopu dogajanj v Lescah, dne 14.11. se pripravlja tudi okrogla miza o temi, ki jo omenja Željko Roškar.

Takole pravi: »Morda bi LZS morala izoblikovati neko stališče in se bolj dejavno lotiti problematike registracije letal. Seveda govorim o Programu vzdrževanja. V Nemčiji naj bi program vzdrževanja lahko napisal vsak sam, pri nas se to ne da, istočasno pa si je en gospod (prva črka K) omislil s.p., ki dela prav to. Koliko to stane sploh nočete vedeti, v glavnem pa bi to pomenilo izbris klubskih jadralnih letal iz slovenskega registra, še prej pa bodo to naredili zasebni lastniki. Sicer upam, da se nobena župa ne poje tako vroča, kot se skuha, a vseeno lahko izoblikujemo neko mnenje.«

Željko še dodaja: »V vsakem primeru, tudi če Krevh kaj pošlje ali pa ne, je potrebno uskladiti izbor za državno reprezentanco, v sklopu z izborom (predvsem) drugega tekmovalca za posamezen razred, kar bo v veljavi že prihodnje leto. Preprosto reprezentanca gor ali dol, če nimaš dovolj točk na IGC lestvici.«

ZADEVA
Kandidatura Aerokluba Murska Sobota za organizacijo DP
V skladu s sklepom korespondenčne seje Jadralne komisije pri LZS, dne 04.10., in v skladu s Splošnim športnim pravilnikom, točka 2.4.2., Aeroklub Murska Sobota vlaga kandidaturo.
1) Kandidatura za Državno prvenstvo v jadralnem letenju - standardni razr. (DPSJL-SR),
2) Kandidatura za Državno prvenstvo v jadralnem letenju - odprti razred (DPSJL-OR),
3) Kandidatura za Državno prvenstvo v jadralnem letenju za mladince (DPSJL-M).

Kraj in datum: Letališče Murska Sobota od 30.07.2010 do 08.08.2010 (od 27.07-30.07.2010 možen trening).

Rok za prijavo: 06.07.2010, po tem datumu bo kotizacija višja za 50%.

Največje število tekmovalcev: brez omejitve.

Tekmovalna taksa: 150 € za člane in 120 € za mladince. V kotizaciji je organizacija tekmovanja, sojenje, brezžična spletna povezava, organizacija dejavnosti, ko ne bo letenja in sklepni piknik.

Cena vleke: 37 €.
Predsednik: Boris Hakl
Vodja jadralne sekcije: Damijan Korpič    

ZADEVA
Kandidatura Aeroklub DLC za organizacijo DPSJL-P
Spoštovani, glede na objavljen razpis za organizacijo državnih prvenstev v jadralnem letenju v letu 2010, vlaga aeroklub DLC kandidaturo za organizacijo državnega prvenstva Slovenije v jadralnem letenju v kategoriji preletov. Višina kotizacije je določena skladno s členom 2.2. pravilnika državnega prvenstva Slovenije v jadralnem letenju-preleti in znaša 7 evrov.

Lep letalski pozdrav!
Predsednik DLC
Benjamin Smole

Še priznanje:
Zlati in srebrni C prejme  tudi Miha Premrl (AK Postojna)

 

na vrh strani

Vabilo na 32. pokal blanik [22. 9. 2009]

Spominsko tekmovanje Davorja Pavčnilka v pristajanju na kratek teren bo 17. oktobra na letališču v Lučkem pri Zagrebu.

Začelo se je pred več kot tridesetimi leti. Da bi se jadralci dobro pripravili na zunaj letališke pristanke, so na stezi letališča zarisali razmeroma ozko in kratko polje in trenirali pristanek. Medsebojno primerjanje je rodilo zamisel, da bi izpeljali tudi tekmovanje. Seveda ne gre za klasično tekmovanje pa čeprav najboljšim podelijo medalje. 

Zamisel o tekmovanju v natančnem pristajanju ni bila nova, saj smo poznali zgodbe o jadralcih, ki so se trudili, da bi z vajo ali jastrebom čim bolj natančno pristali. Nekoč so baje pristajali pred hangar, ciljna črta pa je bila železna tračnica po kateri drsijo vrata. Za nekega izvrstnega jadralca so celo prisegali, da je pristal manj kot meter - pred zaprta vrata. 

Pokal blanik ni tekmovanje v pristajanju pred zaprta vrata hangarja, tudi zato, ker imajo sodobna letala kolo, ne pa smučke. Tekmovalni pristanek je na označeno področje veliko 90 x 8 m, jadralci pa morajo letalo zaustaviti čim bližje označeni točki. Da bi imeli vsi enake možnosti, so za tekmo izbrali letalo blanik-L13. Tako je tekmovanje dobilo svoje ime. Kdo je bil Davor Pavčnik? Med šolanjem leta 1976 sta trčili letali, Davor, mlad jadralec, je v tej nesreči izgubil življenje. Ker se je to zgodilo med pripravami na I. pokalno tekmovanje, so ga namenili v njegov spomin. Tekmovanje ima družaben značaj, vonjave iz kotlička to dokazujejo brez velikih besed. Zagrebški jadralci s pokalom blanik in piknikom, ki se ga radi udeležijo mnogi jadralci iz vse Hrvaške in sosednjih dežel, končujejo sezono. Doslej se je zvrstilo 31 tekmovanj, nastopilo je že 240 pilotov iz desetih klubov, ki so opravili prek tisoč tekmovalnih pristankov. Čeprav je na tekmovanju čutiti veliko vnemo, so doslej vsa tekmovanja potekala varno brez enega samega incidenta. Velik prehodni pokal je darilo družine Pavčnik, zmagovalca pa vpišejo med zmagovalce.

Skratka, organizatorji 32. pokala blanik in spominskega tekmovanja (Blanik kup, memorial Davora Pavčnika) vabijo tudi slovenske jadralce, da se v soboto, 17. oktobra, pridružijo pisani jadralski družbi na športnem letališču v Lučkem. Dobrodošli.

Goran Ilić
Fotografije: Zoran Miličić

http://www.flyfreak-hr.org/phpBB2/viewtopic.php?t=4035

http://flyfreak-hr.org/gallery/blanik_kup_DP_2008?page=1

http://flyfreak-hr.org/gallery/blanik_kup_DP_2007?page=1

 

na vrh strani

Niki Musić, novi predsednik LZS [15. 9. 2009]
(OPENSOARING, 15. septembra 2009, Niko Slana)


Novi predsednik LZS – Niki Musić

Na izredni skupščini Letalske zveze Slovenije (10. septembra 2009) je odstopil Zmago Jelinčič, na njegovo mesto pa so izvolili Nika Musića. Drugi kandidat za predsednika je bil Igor Eržen. Izbira je bila pisana na kožo Musiću, saj ga je podprl tudi Jelinčič, razmerje volilnih glasov pa je bilo 49:20. Pred volitvami sta kandidata zagotovila, da bosta sodelovala ne glede na izid volitev, sodelovanje pa je zagotovil tudi Jelinčič, kateremu so delegati zagotovili mesto častnega predsednika LZS. Ker statut LZS predvideva samo častno članstvo, bodo do prihodnje redne skupščine, ki bo februarja 2010, statut prilagodili novim razmeram.

Zmago Jelinčič, ki je uradno predal predsedniško mesto šele 14. septembra 2009 – med tem se bo Niki Musić vpisal v enega od klubov in tako tudi uradno postal član LZS -, je za razloge svojega odstopa nanizal več vzrokov, eden med njimi je bil, da vsega pač ne zmore delati sam. S tem je imel v mislih evropski letalski muzej v Murski Soboti, katerega projekt naj bi bil že blizu začetka uresničevanja, Jelinčič je mimogrede spomnil, da bo tloris piramide 250 m x 250 m, visoka bo 150 m, zagotavljala pa bo 400 delovnih mest.


Avi Šorn

Skupščina je za nova člana IO izvolila Domna Graufa, ki bo vodil ULN sekcijo, in balonarja Avija Šorna. Oba nova predsednika svojih področij sta v nekaj stavkih nakazala svoje poglede. Avi se je spomnil slavnih dni, ko so bili slovenski balonarji organizatorji evropskega prvenstva (1996), Domen pa se je zavzel za večji red v UL letalstvu, saj v nekaterih vejah delujejo zunaj zakona. »Natančno, varno in strokovno,« je bil njegov kredo. Omenil je mednarodne značke za športne dosežke z oznako Kolibri, ki jih podeljujejo na tem področju.


Domen Grauf

Nekaj zanimivosti je bilo tudi pod razno. Primož Lajevec, novi generalni sekretar LZS, je delegatom posredoval predlog AK Novo mesto, v katerem dolenjski letalci predlagajo, da bi lahko ime AEROKLUB uporabljali samo klubi, ki imajo svojo letalsko lopo, letališče ter jadralno, motorno in padalsko sekcijo itd. Delegati so predlog zavrnili, saj ni bil v skladu s temeljnim poslanstvom interesnega združevanja. Jurij Franko je menil, da je statut LZS zastarel in da bi ga kazalo spremeniti, saj so si dejavnosti med seboj tako različne, da se člani v okviru LZS med seboj težko dogovarjajo. LZS bo do konca novembra sprejemala predloge za posodobitev statuta. Nekaj misli je bilo namenjeno tudi pomlajevanju letalskih vrst.        


Od predsednika do častnega predsednika LZS – Zmago Jelinčič

 

na vrh strani

Harald na ogledih v NL [30. 8. 2009]
(OPENSOARING, 30. avgusta 2009, foto Niko Slana)

Andrej Bergant – Harald je uresničil nekaj let stari načrt  in z motoriziranim jadralnim letalom pristal na letališču v Novih Lazih nad Kočevjem. Najbrž je prvi pilot, ki je tod pristal z jadralnim letalom. Poletel je v Lescah, v čudovitem vremenu in v lahnem severnem vetru pa je izbral stezo s kolpske strani, tam kjer so jo podaljšali, a še čaka, da jo uredijo. Zato je treba še zmeraj pristati prek nizke ograje. Na letališču ta popoldan ni bilo dejavnosti, zato pa je dogajanje opazovala čreda konj, vaščanka iz Kočevske reke pa je želela svojemu sinu za rojstni dan izpolniti željo in mu omogočiti let z letalom. Očitno je nekaj zanimanje za letenje tudi v teh odmaknjenih krajih. Žal nam je bilo, da nismo mogli pozdraviti g. Latina st. in ml.    

 

 

na vrh strani

Zbor vojaških pilotov in prijateljev letalstva [6. 8. 2009]
(OPENSOARING, 6. avgusta 2009, Adi Kužnik in Bojan Rode)

Na letališču Senožet pri Slovenskih Konjicah je bilo že VI. srečanje vojaških pilotov vseh rodov. Program je bil zanimiv, tako da se družba še dolgo ni razšla. Dopoldne je potekalo tekmovanje v natančnem pristajanju,  prek dneva pa druženje ob pijači in dobrotah iz žara, ki so ga pripravila dekleta iz domačega kluba. Program in pogovor je spodbudil obisk našega znanega akrobatskega pilota Petra Podlunška, ki je s svojim novim letalom pripravil  prikaz – kombinacijo zmožnosti letala in vrhunske pilotske pripravljenosti, s katero se je skoraj ponorčevala iz pravil aerodinamike, ki smo se jo gulili pri prof. Greglu.

Zamisel, da bi se zbrali vojaški piloti, se pogovorili in prešteli, je zorela do leta 2004. Tedaj je prišlo prijazno vabilo za srečanje v okviru prireditev ob 25. obletnici delovanja Aerokluba Slovenske Konjice. Cilj srečanje je bil, da bi se enkrat na leto zbrala velika družba slovenskih letalcev, ki so znanje nabirali v vojaških šolah, od letalskih akademij, prek šol rezervnih častnikov letalstva do vojaških in polvojaških vadbenih eskadrilj v vseh obdobjih slovenske letalske zgodovine. Med nami so še letalci, ki so leta 1941 branili nebo napadene Jugoslavije, pa piloti, ki so letalsko znanje dobili v Sovjetski zvezi in leteli na legendarnih šturmovikih¸in jakih, tu so še Prekomorci, ki so sodelovali z hurricani in spitfire-ji v sklepnih bojih za osvoboditve ter tudi piloti, ki so v vojni za osamosvojitev Slovenije s svojim domoljubjem in junaštvom nedvomno v ponos. Mnogi piloti so žive legende in če bi katerega od njih posebej omenil, bi drugim naredil krivico. Vsak od njih bi lahko napisal knjigo z naslovom »Leti, ki jih ne pozabiš«, in to iz časov, za katere je nekoč Gusti Greif šaljivo dejal, da je bilo takrat letenje nevarno in seks varen. Danes je svet postavljen na glavo in tudi o tem so se pogovarjali veterani.

Dejali bi lahko, da je uspel poskus organizirati svoje vrste v zavesti, da smo družina s skupno ljubeznijo do letenja in letal, ki nas je obogatila. V ponos tej druščini so letalski veterani, ki še posebno skrbno negujejo slovensko letalsko dediščino tako, da obnavljajo jadralna in motorna letala, ki so pustila pečat v srcih mnogih pilotov. Zato je bilo letos februarja ustanovljeno »Društvo vojaških pilotov vseh rodov in ljubiteljev vojaškega letalstva«, prvi predsednik pa je Drago Gabriel. Zdaj, ko so naša vsakoletna srečanja na vzletišču v Senožetih, v zglednem sodelovanju z Aeroklubom Slovenske Konjice, postala tradicionalna, si želimo, da bi se nam pridružilo tudi več tistih, ki letijo še danes, in tisti, ki se iz kakršnegakoli vzroka do danes še niso pridružili. Veseli jih bom, če se nam bodo pridružili, pravi naslov pa je Marko Leskovšek (info@aeroklub-konjice.com).  

http://www.youtube.com/watch?v=3y_C1QFpMEs

http://www.youtube.com/watch?v=8Bd5RoZl5KQ&feature=channel_page

 

na vrh strani

Adria Airways In-Flight Magazine [12. 6. 2009]
junij, julij 2009

Prestižni brezplačnik revija Adria, Adria Airways In-Flight Magazine, objavlja v letošnji tretji številki kar dvoje prispevkov o jadralnem letalstvu. Prvi je namenjen legendarnemu Cirilu Križnarju (1934-1968), drugi zapis pa slovenskim jadralcem, ki raziskujejo velike alpske trikotnike. Pod okriljem Opensoaringa so gradivo pripravili Boštjan Pristavec, Luka Žnidaršič, Pavle Magister in Niko Slana. Revija je izjemen oblikovalski izdelek z zanimivo vsebino, tako da se je vredno potruditi za svoj izvod.  

 

na vrh strani

Prvaka Žorž in Pristavec [8. 6. 2009]

Nova državna prvaka v jadralnem letenju sta postala leška jadralca Boris Žorž (standardni razred) in Boštjan Pristavec (odprti razred). Organizatorji so izpeljali štiri tekmovalne dneve, podelitev priznanj pa je bila že v soboto, dan pred uradnim koncem tekmovanja. Dosežki so na www.soaringspot/djp2009/.

 

na vrh strani

WAG 2009 [8. 6. 2009]
(OPENSOARING, 8. junija 2009, Uroš Podlogar)

TORINO, 6. junija – Uroš Podlogar je bil eden redkih iz Slovenije, ki si je ogledal svetovne letalske igre (WAG), seveda z akreditacijo Opensoaringa. Za začetek je zapisal: »Še najbolj zanimiva disciplina je bila Canopy Piloting Accuracy. Ne vem kako bi tole prevedel, ampak padalec mora preleteti bazen z eno nogo v vodi, potem pa pristati na točko. Disciplina je veliko bolj zanimiva, kot suhi skoki na točko, ki se jih gremo v Sloveniji že X-let na nekaj podlage. Seveda vsi obvladajo natančnost doskoka, uštel se je samo en tekmovalec in pristal v bazenu.

Jadralne akrobacije  so bile povprečne, le eden ali dva nastopa sta bila malo bolj zanimiva. Pravih jadralnih pilotov je bilo samo za vzorec. V cilj so prileteli skoraj skupaj in potem dokaj hitro pospravili letala. O nalogi smo zvedeli bolj malo. Organizatorji WAG bi se lahko malo bolj potrudili z informiranjem. Imam občutek, da gre bolj za predstavo, kot za tekmovanje. Morda bi bilo bolje, če bi na vsakih nekaj let prirejali svetovna prvenstva v istem kraju in bi ta dogodek bil bistvo WAG. Vendarle pa so bile svetovne letalske igre magnet za ljudi, a kaj več od travnika, sonca in predstave niso dobili.

 

na vrh strani

Pristavec in Kolar ob rekorde [26. 5. 2009]


Boštjan Pristavec


Andrej Kolar

Komisija za rekorde pri FAI je neuradno oznanila tri nove svetovne rekorde za ultralahka jadralna letala. James M. Payne (ZDA) je 17. maja, z letalom sparrow hawk s pomožnim motorjem, postavil nove svetovne rekorde cilj in povratek s 622,4 km (prej Boštjan Pristavec, 603 km, 2001) in prosti prelet 632,3 km (prej 627,2 km), padel pa je tudi SR v hitrosti v disciplini cilj in povratek 500 km s hitrostjo 91,5 km/h (prej Andrej Kolar 82,10 km/h).

 

na vrh strani

Plus 1 v razredu 18-m [15. 5. 2009]

V slovensko floto 18-metrskih letal je pristal še LAK 17 s tekmovalno oznako SJ, njegov pilot pa je Sašo Petek (AK Ljubljana). Zagotovo se bo že prihodnje leto udeležil kakšnega tekmovanja. Letalo je opremljeno z inštrumentom LX 8000. Petkov LAK je tako že devetnajsto letalo tega razreda v Sloveniji (4 LS, 7 DG, 5 LAK, 2 discus 2c in ventus). Za močno floto bi se spodobilo, da se vendarle zbere na kakšnem svojem tekmovanju

 

na vrh strani

Vikend za starodobnike [15. 5. 2009]


Mačka se znova blešči

Od petka do nedelje (od 15. do 17. maja) bo na športnem letališču v Lescah miting starodobnikov. Da gre zares je pokazal že četrtek, ko so pripravljali letala za veliko srečanje, Jure Lokovšek pa je opravil let za registracijo mačke (KBI 14), ki je znova v stari formi in z novo smučko. Vabljeni.


Pod rokami mojstra

 

na vrh strani

Leteči človek, Stanko Bloudek (1890-1959) [23. 4. 2009]

Tehniški muzej Slovenije je v Bistri pri Vrhniki odprl osrednjo letošnjo razstavo z naslovom Leteči človek, Stanko Bloudek (1890-1959). V letu 2009  obeležujemo 50-letnico smrti Stanka Bloudka, letalskega pionirja, konstruktorja, izumitelja, vsestranskega športnika in graditelja. Info: www.tms.si

 

na vrh strani

Janko – drobec za zgodovino AK Celje [2. 4. 2009]

Janko Leskošek je na OPENSOARING poslal fotografijo razdejanja, ki je lani julija, ob nevihti, doživelo športno letališče na Duplici pri Kamniku. Janko je svojo letalsko pot začel leta 1949 v AK Celje-Čkalov, nadaljeval pa v Ljubljani. Na delo v kamniški Stol je prišel, kot je menil, le za krajši čas, a je tu še danes, 7. septembra pa bo slavil 80 let. Pokončen gospod, ki še zmeraj rad pride na letališče v Lesce, blanika pa v zapregi vodi brez napake.

»Najprej je bil upravnik gospod Jakljevič, leta 1951 ali 1952 pa je iz Vršca prišel Maks Arbeiter, poleg njega pa je bil učitelj letenja na rodi še Mile Tovornik. Leteti smo začeli pozimi leta 1949 na Zalogu. Na vrabcu sem opravil petnajst skokov in A izpit. Nekoč se je utrgala guma, udarila je pilota Daneta in mu povsem snela lasišče,« se je spomnil enega od mnogih letalskih utrinkov. Na letališče Levec so se jadralci preselili poleti leta 1949, leteli pa so na vitlo. Janko se je kasneje udeležil enomesečnega tečaja za srebrni C v Vršcu. Več o njegovi jadralski poti pa v enem od prihodnjih zapisov.  


Mile Tovornik

 

na vrh strani

Jenny 500 km s hitrostjo 157,9 km/h [28. 3. 2009]



OMARAMA (Nova Zelandija) – Jenny Wilkinson je postavila nov svetovni record v disciplini cilj in povratek 500 km s hitrostjo 157,9 km/h. Rekord spada v kategorijo D15 (15m Class Gliders, ženske), letela pa je z letalom Schempp-Hirth Ventus 2 B in sicer že 7. januarja. Jenny je izboljšala stari svetovni rekord Angelike Machinek (1998, 136,59 km/h), jadralke, ki je bila redna gostja pokala Flatland in so jo slovenski jadralci kar dobro poznali. Jenny, ki sicer ne predstavlja svojih letov na OLC, pa je pred tem (2. februarja) postavila tudi svetovni ženski rekord v FAI trikotniku 300 km s hitrostjo 161 km/h.

Kot vemo v Sloveniji ni veliko jadralk, ki bi tekmovale, postavljale rekorde ali celo kandidirale za žensko svetovno prvenstvo, ki bo letos v Szegedu. Tanja Pristavec bo, kot zatrjujejo, letenje za nekaj časa umaknila s svojega urnika, saj se bo družina Pristavec povečala.


General in jadralki – Janja in Tanja

 

na vrh strani

Prva predstavitev knjige na Blokah [19. 2. 2009]


Darinka Kladnik, avtorica knjige, in snemalec Joco Žnidaršič   

Darinka Kladnik, avtorica najnovejše knjige z naslovom Zgodovina letalstva na Slovenskem, je svoje delo prvič predstavila na Blokah, v nekdanjem središču jadralnega letenja. V kulturnem domu se je zbralo družba petdesetih ljubiteljev, med njimi nekaj domačinov, ki so pred II. svetovno vojno tudi sami doživljali jadralno desetletje na svojem nebu. Za mednarodno udeležbo je poskrbela skupina članov AK Zagreb, predstavitve pa se je udeležil tudi snemalec Joco Žnidaršič, ki je sodeloval pri nastajanju tega velikega letalskega knjižnega projekta. Za pravo razpoloženje so poskrbeli s projekcijo dveh  krajših delov  DVD (Libra News, Maribor) z naslovom Zgodovina slovenskega letalstva, prav tako avtorjev Darinke Kladnik in snemalca Joca Žnidaršiča. Nekaj obiskovalcev je priložnost izrabilo za nakup knjige (89 eurov) z avtoričinim podpisom. V prihodnjih mesecih bo še nekaj predstavitev knjige. 

   

 

 

na vrh strani

Knjiga in predavanje [27. 1. 2009]

Najbrž ni več novost, da je dolgo pričakovana knjiga Zgodovina letalstva na Slovenskem - Od začetkov do današnjih dni, ki jo je napisala Darinka Kladnik, že med bralci. Knjigo, ki ima 325 strani in množico fotografij - mnoge med njimi so objavljene prvič -, še nekaj časa ne bo v knjigarnah, zato pa jo lahko naročite prek e-naslova zip2zip@go.com ali po tel. 031 568 369. Darinka Kladnik je zbrala in objavila veliko gradiva neprecenljive vrednosti: »Zgodovina slovenskega letalstva je polna velikih dosežkov in izjemnih osebnosti, vendar jih premalo poznamo in cenimo,« pravi avtorica.

Več o svojem delu in pogledih na letalstvo pa bo povedala na predavanju, ki bo 18. februarja v Novi vasi na Blokah, in sicer ob 18. uri v knjižnici. Vaščani Blok in pisateljica vas pričakujejo.

 

na vrh strani

 


novice 2017

novice 2016

novice 2015

novice 2014

novice 2013

novice 2012

novice 2011

novice 2010

novice 2009


Bloudek še v Idriji

Danes - zadnji vzlet Ede 5

Stanko Bloudek in njegova letala

FES – Front Electric Sustainer

Podelitev priznanj za DP v preletih

Vabilo na 32. pokal blanik

Niki Musić, novi predsednik LZS

Harald na ogledih v NL

Zbor vojaških pilotov in prijateljev letalstva

Adria Airways In-Flight Magazine
junij, julij 2009

Prvaka Žorž in Pristavec

WAG 2009

Pristavec in Kolar ob rekorde

Plus 1 v razredu 18-m

Vikend za starodobnike

Leteči človek, Stanko Bloudek (1890-1959)

Janko – drobec za zgodovino AK Celje

Jenny 500 km s hitrostjo 157,9 km/h

Prva predstavitev knjige na Blokah

Knjiga in predavanje


novice 2008