website statistics
Opensoaring.com





aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Prešernov dan in Dan slovenskega jadralnega letenja
(OPENSOARING, 7. februarja 2017, besedilo Karel Čeč, foto Milan Korbar)



Ko sem vzel zjutraj v roke Delo me je presenetila širina prispevkov namenjenih 8. februarju, slovenskemu kulturnemu prazniku. Veliko je zapisanega o osmih nagrajencih, veliko novega se dogaja okoli Prešerna. No, slovenski jadralci pa smo se zbrali v Lescah, nekaj dni prej in zaokrožili minulo sezono. Kako? Udeleženci to vemo, drugi pa so prebrali nekaj o zaporedju dejavnosti na Opensoaringu. Bilo je tako, kot vselej na takšnih srečanjih. Najuspešnejše tri jadralce v preletih so na hitro povabili na oder in se jim zahvalili za sodelovanje, še prej je bilo nekaj predavanj, nato se je začel družabni del srečanja.

Med predavanji me je še najbolj pritegnil Boštjan Pristavec, ki je povedal, kako potekajo tekmovanja po formuli GP, ki imajo svoje slabe in dobre strani. Še zmeraj je ostalo odprtih nekaj šibkih točk v pogledu varnosti (štart, cilj), sicer pa potekajo ta tekmovanja v prijateljskem ozračju.



V napovedi leške prireditve sem pričakoval kontinuiteto s predzadnjo v Celju, ne sicer v smislu širine in mednarodnega sodelovanja, pač pa, da bodo ta srečanja še naprej potekala pod nazivom Dan slovenskega jadralnega letenja. Tako, kot so se neformalno dogovorili. To bi bilo tudi najbolj smiselno, saj slovenski jadralci iz podelitve priznanj za državno prvenstvo v jadralnem letenju ne znamo ali nočemo potegniti kaj več od najmanjše možne formalnosti. Na Dan slovenskega jadralnega letenja smo v enem letu, od Celja do Lesc, pozabili.

Žal je treba priznati, da smo in bomo v veliki in močni športni družini v Sloveniji ostali na robu, ker tudi sami nočemo in ne znamo poskrbeti za svojo medijsko uveljavljanje. Zagotovo bi morali na tem srečanju spregovoriti o tekmovanju v preletih, ki vse bolj hirajo, tako da je vprašanje ali sploh ima še smisel. Vprašanje je seveda neumno, še posebno, če pogledamo, kako so se k temu spravili naši jadralski kolegi na Češkem, o čemer je zapisanega še nekaj na koncu sestavka. Dejstvo je, da velik del jadralcev za to tekmovanje najbrž ne ve, zanesljivo pa ga lep del jadralnega občestva zavestno kalimerovsko ignorira. In najbrž tudi ne bo boljše, še posebno, če izhajamo iz premise, da imajo Leščani v tem tekmovanju geografsko prednost. Tudi jadralci iz Slovenj Gradca, Velenja in Celja, pa iz Maribora in Ptuja imajo takrat, ko zapiha sever, boljše izhodišče kot jadralci iz Murske Sobote itd, itd.



A ko začnemo razmišljati na takšen izključujoč način, ko ni v ospredju veselje do jadralnega letenja in misel, da vsak let nekaj pomeni, predvsem za vsakega pilota posebej, pač ne bomo naredili koraka naprej. Predlagam, da se ukine pristojbina 7 evrov za prijavo na tekmovanje in da organizator upošteva vse lete, ki se pojavijo na OLC. Menim, da imamo v Sloveniji dovolj jadralski sponzorjev, ki lahko pokrijejo sklepno podelitev priznanj. Dvomim tudi o smiselnosti FAI markice za prelete in vesel bi bil, če bi nekdo pojasnil, zakaj je potrebna.



Pa poglejmo še k Čehom. Za minulo jadralsko sezono se je vsaj z enim letom predstavilo več kot 848 jadralcev, s tremi leti, katerih kakovost se ocenjuje, pa več kot 500. Saj sploh nima pomena naštevati, koliko tisoč kilometrov so preleteli, skupaj, po klubih. Ko gledam te številke, ne morem verjeti, kako močno je njihovo jadralno letenje, čeprav je tudi res, da je Čehov 5-krat več kot Slovencev. Takšno ugotovitev se ponuja že sama po sebi, saj imajo za svoje tekmovanje v preletih posebno spletno stran, ki je za naša pojmovanja sploh nekaj nepojmljivega. V njej se najdejo portreti najboljših v vseh konkurencah (mladinci, ženske, moški), posebej so predstavljeni rekordi itd. Tega je preprosto preveč, da bi našteval. Predlagam, da si njihovo stran ogledate sami in razmislite.


Stran Čeških jadralcev in njihovega tekmovanja

na vrh strani

 


V Šaleškem aeroklubu začetniki že na Twinu

Sedmi oktober na Ptuju

»Hura!« - za gravitacijske vzlete

Več o Savu Poljancu

Savo Poljanec – utrinek za zgodovino LC Maribor

FES na Green Speed Cup 2017

Dunaujvaros 2017 - srečanje starodobnikov

Hrvaška ekipa na EGC 2017 pravi: »Skuvali smo kavu«

WGC 13,5m Szatymaz 2017 v očeh tekmovalca

Razred 13.5 M – kako čez dve leti?

S starimi letali v Sinju

Sveža jadralska kri v Mariboru

Željava – med mitom in resničnostjo

Od junaka do bedaka – Dan, ki ga ne bom nikoli pozabil!

Prešernov dan in Dan slovenskega jadralnega letenja

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009