website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


FES na Green Speed Cup 2017
6. - 9. julij 2017
(OPENSOARING, 24. avgusta 2017, besedilo Tadej Poropat, LZ design, fotografije Tadej Poropat, LZ design in Green Speed Cup, video Green Speed CUP FB)

V podjetju LZ design smo izkoristili priložnost in naš FES postavili na primerjalni test z nekaj konkurenčnimi izdelki, pri čemer pa je pilot Luka Žnidaršič s svojim Ventusom 2cxa FES statistiko dotičnega tekmovanja, skromno rečeno, postavil na glavo.


Luka Žnidaršič v svojem Ventusu 2cxa FES

GREEN SPEED CUP je tekmovanje, katerega vodilo je predvsem učinkovita raba energije v transportu in pospeševanje razvoja zelenih tehnologij. Razvilo se je iz ideje treh članov Akaflieg Dresden, ki so zaznali, da se na tem področju v drugih segmentih transporta, npr. avtomobilski industriji, pa tudi komercialnem letalstvu sicer marsikaj dogaja, športno letalstvo pa caplja nekje v ozadju. Kategorizacije znotraj tekmovanja skorajda ni, saj lahko sodeluje vsako letalo z maksimalno vzletno težo do največ 2t in propelerskim pogonom, rezultat pa je količnik povprečne hitrosti in porabljene energije na 100 km (opravljene) naloge. Novost leta 2017 je razdelitev na letala z motorji z notranjim zgorevanjem in tista z elektropogonom. Organizator je tekmovanje postavil na letališče v mestu Strausberg, približno 30km vzhodno od Berlina.

Nekoč vojaško letališče Strausberg je danes sodobno središče športnega in komercialnega letalstva s 1200 metrskima asfaltno in travnato stezo, več hangarji in vlečno napravo za jadralna letala. Na letališču deluje več letalskih klubov, med njimi tudi izredno dejaven jadralski, obiskovalcem pa so na voljo gostinske kapacitete, manjši hotel in muzej letalstva. V neposredni bližini ima proizvodne prostore tudi podjetje Stemme AG.


Letališče Strausberg

Četrtek 6. 7. 2017 je bil za tekmovalce dan prostega treninga in spoznavanja z lokalno ureditvijo zračnega prostora. Strausberg sicer leži na 80 mnv, precej ravnem terenu, praktično brez izrazitih vzpetin, obdan pa je s širnimi gozdovi. Razmere za jadranje so bile ta dan ugodne in Luka je z zastavljeno poskusno nalogo v dolžini 200km, ob minimalni uporabi FES-a opravil brez posebnih težav. Popoldan je popestrila reportaža podjetja Stemme z njihovega večdnevnega poleta sedmih letal preko Nemčije, Avstrije, Slovenije in Italije.


Trenutki pred startom.

Petek, prvi tekmovalni dan z nalogo v dolžini 247km je na start prispelo 12 letal, na naše razočaranje pa je zaradi tehničnih težav od tekmovanja odstopila ekipa hibridnega letalnika e-Genius. Ta dan so bile razmere za jadranje izredno slabe, saj se je baza že v začetku tekmovanja gibala na okoli 500m, kaj kmalu pa spustila na skromnih 300, pod minimalno omejitev zračnega prostora. Tako za našo kot tudi ekipi Akaflieg Dresden (Arcus M) in Stemme Aviators (SF25B) je naloga žal postala neizvedljiva. Naloga


Na povabilo organizatorja je Luka Žnidaršič pripravil kratko predstavitev sistema FES.

Sprva oblačna sobota je kasneje postregla z nekoliko boljšimi razmerami in Luka je nalogo v dolžini 374km opravil s povprečno hitrostjo 76,8km/h in 4.1 kWh porabljene energije, torej pod minimalno vrednostjo 5.61kWh določeno s strani organizatorja. Kot žal edini v elektro kategoriji je dosegel 1000 točk in porabil manj kot 3% energije prvouvrščenega v kategoriji letal z motorji z notranjim zgorevanjem. Naloga


Obisk proizvodnih prostorov podjetja Stemme AG v družbi tovarniške ekipe za GSC.

V nedeljo je Ventus 2cxa FES le še utrdil svojo premoč v učinkoviti rabi energije, saj je z nalogo v dolžini 152km opravil s povprečno hitrostjo 72,3km/h in porabo pod minimumom 4.75 kWh ter tako ponovno pokazal na popolno neprimerljivost s katerimkoli motorjem z notranjim zgorevanjem. Naloga

Kasneje objavljena statistika vrednosti GSC kaže, da LZ design s sistemom FES na dosedanjih tekmovanjih Green speed cup pred drugouvrščenim e-Geniusom vodi za kar 3,8-krat. Statistika GSC


Zmagovalca GSC 2017; Holger Massow (Akaflieg Darmstadt) in Luka Žnidaršič (LZ design)

Več kot uspešen vikend smo zaključili z večernim obiskom Berlina, na poti proti domu pa v Salzburgu poiskali še Red Bull-ov Hangar 7Vtisi? Nedvomno se bomo tovrstnih tekmovanj udeleževali tudi v bodoče saj verjamemo, da imajo le ta na razvoj sodobnih, učinkovitih tehnologij izreden vpliv. Sproščeno tekmovalno vzdušje spodbuja izmenjavo mnenj in izkušenj med konstruktorji in uporabniki, poraja inovativne ideje in konec koncev ponuja možnost sodelovanja med proizvajalci in organizacijami. Green speed cup bo v prihodnjih letih še pridobil na prepoznavnosti, upamo pa tudi, da bo naš nedavni dosežek k sodelovanju pritegnil več ekip s področja nizko emisijskih pogonov.

Tadej Poropat, LZ design
Povezave:

na vrh strani

 


V Šaleškem aeroklubu začetniki že na Twinu

Sedmi oktober na Ptuju

»Hura!« - za gravitacijske vzlete

Več o Savu Poljancu

Savo Poljanec utrinek za zgodovino LC Maribor

FES na Green Speed Cup 2017

Dunaujvaros 2017 - srečanje starodobnikov

Hrvaška ekipa na EGC 2017 pravi: »Skuvali smo kavu«

WGC 13,5m Szatymaz 2017 v očeh tekmovalca

Razred 13.5 M kako čez dve leti?

S starimi letali v Sinju

Sokol leteči model jadralnega letala

Sveža jadralska kri v Mariboru

Željava med mitom in resničnostjo

Od junaka do bedaka Dan, ki ga ne bom nikoli pozabil!

Prešernov dan in Dan slovenskega jadralnega letenja

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009