website statistics
Opensoaring.com





aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Sveža jadralska kri v Mariboru
(OPENSOARING, 27. aprila 2017, besedilo Žiga Kovačič, fotografije Mojca Zupan)


Avtor prispevka Žiga Kovačič

V Letalskem centru Maribor praviloma enkrat na leto pripravijo šolanje za jadralce in tudi lani so se, v mrzlih decembrskih večerih, začela predavanje za jadralne pilote.
Sem Žiga Kovačič, 23-letni študent iz okolice Maribora, natančneje iz Rogoze in letos sem eden izmed treh "zelencev" za krmilom Twin Astirja G 103 z oznako Letalskega centra Maribor. Bližina letališča je bila kriva za moje zanimanje za letalstvo in po nešteto preigranih urah na Flight Simulatorju X se mi je, konec lanskega leta, ponudila možnost vzleteti tudi zares. Po nasvetu upravnika letališča sem, na informativnih dnevih Letalskega centra, sklenil začeti svojo letalsko pot prav na jadralnem letalu, na katerem je moč najbolje izkusiti pravo tehniko pilotiranja. Vse pridobljene izkušnje pa bodo lahko zelo pripomogle pri nadaljnji letalski poti.


David Ploj in učitelj Ivan Trojner

Predavanja so bila razdeljena na pomembne aeronavtične predmete, kot so, na primer, meteorologija, letalski predpisi in frazeologija, postopki v sili, znanja o samih letalih in podobno. Predavanja smo obiskovali dvakrat na teden po nekaj ur, vse skupaj pa je trajalo približno tri mesece. Nazadnje smo svoje znanje morali pokazati na klubskem testu, katerega smo vsi uspešno opravili in tako smo bili pripravljeni na prve lete.


Peter Pirc in učitelj Danilo Kovač

Najprej smo spoznali, kako se pripravi letalo, seznanili smo se z dokumenti, ki spadajo k letalu, z vitlom in vsem drugim. Šolanje poteka s klubsko vitlo, ki je zaradi nizke cene obratovanja daleč najbolj primerna za šolanje. Vitla v pičlih 30 sekundah potegne jadralno letalo do višine 400 do 450 m. Celotno šolanje temelji predvsem na varnosti, za kar odlično skrbita učitelja Danilo Kovač in Ivan Trojner, ki s svojimi dolgoletnimi izkušnjami in odlično tehniko usposabljanja svoje znanje zelo dobro prenašata na tri nove nadobudne člane. Napredek se pozna iz leta v let, zasluge pa gredo prav njima, ki zavzeto spremljata vsak naš (napačen) gib in skrbita, da iz vsega potegnemo le najboljše. Praviloma letimo od 3- do 4-krat na teden, vendar le, ko je to mogoče, saj ob dežju in premočnem vetru učenje ni mogoče. In tukaj vedno prav pride rek: »Vzleteti nikoli ni potrebno, medtem ko je treba vselej pristati!« Vsak izmed nas treh je doslej opravil približno 40 od predvidenih 70 letov v sklopu celotnega šolanja in vedno bolj se bližamo laširanju, torej samostojnim letom. Po 15- urah samostojnega letenja bomo že imeli možnost pristopiti k izpitu za licenco jadralnega pilota (SPL), seveda pred strokovno komisijo JACL.



Tako nekako poteka šolanje jadralnih pilotov v Letalskem centru Maribor, kjer je, ob pozitivnem in prijetnem vzdušju, vse skupaj lepa in zanimiva življenjska izkušnja, ki bi jo priporočal vsem, ki jih zanima letalstvo. Ko boste prvič izkusili slast letenja se bodo na športnem letališču v Skokah potrudili, da vas bo, tako kot je mene, jadralno letenje povsem prevzelo.



S pozdravi iz zraka,
Žiga Kovačič

na vrh strani

 


V Šaleškem aeroklubu začetniki že na Twinu

Sedmi oktober na Ptuju

»Hura!« - za gravitacijske vzlete

Več o Savu Poljancu

Savo Poljanec – utrinek za zgodovino LC Maribor

FES na Green Speed Cup 2017

Dunaujvaros 2017 - srečanje starodobnikov

Hrvaška ekipa na EGC 2017 pravi: »Skuvali smo kavu«

WGC 13,5m Szatymaz 2017 v očeh tekmovalca

Razred 13.5 M – kako čez dve leti?

S starimi letali v Sinju

Sokol – leteči model jadralnega letala

Sveža jadralska kri v Mariboru

Željava – med mitom in resničnostjo

Od junaka do bedaka – Dan, ki ga ne bom nikoli pozabil!

Prešernov dan in Dan slovenskega jadralnega letenja

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009