website statistics
Opensoaring.com





aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


S starimi letali v Sinju (OPENSOARING, 10. junija 2017, besedilo Boris Kožuh, fotografije Niko Slana)


Zaželena – Vaja

Od 20. do 27. junija bo v Sinju prijateljsko srečanje pilotov, ljubiteljev starodobnih jadralnih letal, ki so ga poimenovali z »Jadranje na maestralu«. Prišli bodo prijatelji iz Slovenije, Češke, Poljske in Hrvaške. Jadralnih letal bo prav toliko, kolikor ob skromnih organizacijskih močeh lahko obvladamo. Dva starodobnika sta v Sinju doma: Topaze (francoska inačica SF-27) in dvosed Wassmer Wa-30. Posebej za srečanje pa pridejo še vsaj trije redki ptiči: italijanski Morelli M100s, angleška lepotica Olimpija 2b in madžarski dvosed Rubik R-26SU Gobe. Če nam bo sreča naklonjena, bodo Čehi pripeljali še Foko 5 in morda, tega si organizatorji zelo želijo, tudi katera od dveh jadralnih letal Vaja iz Slovenije.


Foka in Olimpija v Plasyju

Razmere za jadranje so v tem času v Sinju zelo dobre – skoraj takšne kot v Livnu. Imamo tudi pobočje za burjo (Visoka 900 m in Svilaja 1500 m) ter pobočje za maestral (Kamešnica 1850 m). Če zapiha burja, je tudi sredi poletja možen nastanek valov. Dvakrat v zadnjih dveh poletjih je Olimpija jadrala na valovih zelo visoko, da o valovih spomladi niti ne govorimo.


Gobe na Grobniku

Na srečanjih storodobnih jadralnih letal se zmeraj dogaja tudi kaj takega, kar si vsi želijo, a se pogosto želje ne uresničijo in jih zato raje ne obešamo na veliki zvon. Prva atrakcija naj bi bil vzlet aerovleke s Po-2 in Olimpijo. Matko Raos, nekdanji upravnik Aerokluba Split, ima namreč letalo Po-2 z izvirnim ruskim zvezdastim motorjem, s katerim pa po obnovi še ni vlekel jadralnega letala. Ta letala so v petdesetih in šestdesetih letih v jugoslovanskih klubih letela s češkimi motorji Valter. Avtorja teh vrstic je prav takšen Po-2 vlekel na prvo jadranje. Drugi poseben dogodek bo odlet dveh jadralnih letal v aerovleku do nekdanjega partizanskega letališča na Visu, ki je delno že obnovljeno. Območje letenja bo v premeru 10NM od letališča in do višine 4000 čevljev, kar je že odobreno, organizatorji pa čakajo še dovoljenje za zunaj letališko pristajanje in vzletanje, saj letališče uradno še ni odprto. Če bo šlo po načrtih, bosta letali Scout in Morane odvlekli na Vis jadralni letali Gobe in Twin Astir. Tam bi nekaj dni preizkušali termične razmere nad otokom, o tem bomo tudi kaj napisali in morda bo to zanimalo jadralce tudi širše.


Orlik Jirija Chlachule

Jadralna letala na Visu še niso vzletala. V organizaciji Aerokluba Split smo v zadnjih dveh desetletjih nekajkrat organizirali letenje z jadralnimi letali na otokih Brač in Hvar. Oba otoka sta se pokazala kot termično ugodna za letališko jadranje. Na Braču smo že opravili približno sto vzletov s pomočjo avtomobila, saj ima letališče poldrugi kilometer dolgo asfaltno stezo. Pred leti smo imeli na Braču v poznem novembru za vleko samo avtomobil in štiri jadralna letala. Vleki so bili dovolj visoki za dostop do termike in uspeli smo jadrati tudi po več ur. V nekem trenutku so bila vsa štiri jadralna letala na višini nad 1500 m. Seveda pa so termične razmere poleti še neprimerno boljše, pogosto z bazami oblakov nad 2000 m in dviganji do 4 m/s. Tudi na Hvaru so dobre jadralne razmere, le letališče je veliko krajše in skoraj brez trave. Na Hvaru je vzletanje možno le s pomočjo vlečnega letala.

na vrh strani

 


V Šaleškem aeroklubu začetniki že na Twinu

Sedmi oktober na Ptuju

»Hura!« - za gravitacijske vzlete

Več o Savu Poljancu

Savo Poljanec – utrinek za zgodovino LC Maribor

FES na Green Speed Cup 2017

Dunaujvaros 2017 - srečanje starodobnikov

Hrvaška ekipa na EGC 2017 pravi: »Skuvali smo kavu«

WGC 13,5m Szatymaz 2017 v očeh tekmovalca

Razred 13.5 M – kako čez dve leti?

S starimi letali v Sinju

Sokol – leteči model jadralnega letala

Sveža jadralska kri v Mariboru

Željava – med mitom in resničnostjo

Od junaka do bedaka – Dan, ki ga ne bom nikoli pozabil!

Prešernov dan in Dan slovenskega jadralnega letenja

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009