website statistics
Opensoaring.com





aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Razred 13.5 M – kako čez dve leti?
(OPENSOARING, 16. julija 2017, besedilo Niko Slana, fotografije organizatorja WGC Szatymaz 2017)


GP 14 velo in prvak Sebastian Kawa

Po zmagi Sebastiana Kawe na II. svetovnem prvenstvu v razredu 13,5 m so se na njegovi strani FB z vseh strani vsule čestitke, kot da bi bila njegova zmaga kaj posebnega. Serijski svetovni in evropski prvak bi moral najeti adjutanta, da bi mu sproti prešteval vse osvojene visoke naslove. A zadnja zmaga iz Szatymaza je bila vendarle kot napeta zgodba z razpletom, ki ga ni bi bilo mogoče napovedati. Predvidevamo, da je Kawa je podlegel pogledu na oblake in najbrž ga instrument ni dovolj agresivno obveščal, da je s svojim letalom tik pred prepovedanim zračnim prostorom. Morda pa se mu je prav takrat sesul računalnik, morda je prav takrat kihnil, morda …


Priprava letala in pilota na nov tekmovalni dan

Vprašanje je, če bi Kawo rešilo znano nogometno pravilo, da letalo krši zračni prostor šele takrat, ko je v njem z vsem svojim obsegom, tako kot to velja za nogometno žogo nad golovo črto. Kawa je do mejne črte priletel na višini 1514 m in s hitrostjo 182 km/h in spuščanju -3,3 m/s. Pri takšni hitrosti mu tudi nogometno pravilo ne bi pomagalo. Zdaj bo najbrž naloga računalniških programerjev navigacijskih inštrumentov, kaj naj računalnik naredi, da bo prepričal pilota, da leti k diskvalifikaciji. Ne vemo, kakšno razlago ima Kawa, a zakaj neki bi se s tem obremenjeval, saj je za zmago dovolj ena sama točka prednosti pred konkurenti, kaj šele tri točke.


Za konec pa ena gasilska

Morda pa se bodo ob tem podatku zamislili načrtovalci jadralnih malčkov in njegovi konkurenti. Kljub temu, da imajo majhna letala slabše letalne sposobnosti, je Kawa svojega GP14 Velo gnal brez usmiljenja, s pravo tekmovalno ihto, vitkega in najbrž tudi precej prodornega GP 14 velo je pritiskal z nosom proti zemlji in pri pridobivanju hitrosti ni deloval v rokavicah. Prav pristop do upoštevanja zakonitosti letenja med dviganji, ki jih dokazano zna oplemenititi z izjemno intuicijo, ga dviga nad konkurente. Predvidevamo lahko, da sta Celjska Marka tudi v živo videla, kako deluje Poljakova roka in da bosta to spoznanje unovčila na svojih naslednjih nastopih.


Zadnji tekmovalni dan uspeh tudi za Marka Polajžarja

Z udeležbo Polajžarja in Travnerja na svetovnem prvenstvu so si celjski jadralci znova pridobili primerjalno prednost pred mladimi jadralci iz konkurenčnih klubov. Saj ne moremo trditi, da mladih jadralcev ni, a prihajajo do izkušenj po kapljicah, tako da na svojih prvih resnih tekmovanjih ne bodo več niti mladi niti izkušeni. Vprašanje je le, ali ju bodo, oba Marka namreč, v matičnem klubu še naprej spodbujali, saj bo prej ali slej prišlo do trka egov z zelo različnimi naboji. Še zmeraj je bilo tako, a bodimo potrpežljivi, saj bo čas pokazal svoje. Upamo, seveda, da se motimo.



Mark Polajžar z letalom pred vzletom

Prihodnje svetovno prvenstvo v razredu 13,5 m bo leta 2019 v Pavullu v Italiji (zahodno od Bologne), torej za vogalom. Če smo lahko letos sledili kar dvema tekmovalcem s slovenskima jadralnima letaloma, pa najbrž ne smemo biti tako zelo prepričani, da se kaj takega lahko ponovi čez dve leti, še posebno, ker se v novih pravilih za ta razred obetajo nekatere novosti. Konkurenca AS (AlbaStar) je dokazala, da zna delati hitro in učinkovito. Kaj pa Pavel Potočnik in ekipa, ki z njim sodeluje? Zdaj se niti na JACL ne bodo mogli več izgovarjati.


Marka med pripravo na tekmovalno nalogo

In za na konec še ena. Že nekaj let spremljamo razvoj aerokluba v Szatymazu, kjer je bilo letošnje II. svetovno prvenstvo v razredu 13,5. Načrtno skrbijo za rast svojega letališča, ki je namenjeno prvenstveno jadralnemu letenju. Žal, v Sloveniji ni nič podobnega, čeprav se očitno nekaj dogaja v Celju. Pač, še ena zagonetka slovenskega jadralnega letenja. Sicer pa tudi Szatymaz ni nedosegljivo daleč, Črt Rojnik zagotavlja, da bo od 20. avgusta naprej v Szatymazu jadralski tabor.

na vrh strani

 


V Šaleškem aeroklubu začetniki že na Twinu

Sedmi oktober na Ptuju

»Hura!« - za gravitacijske vzlete

Več o Savu Poljancu

Savo Poljanec – utrinek za zgodovino LC Maribor

FES na Green Speed Cup 2017

Dunaujvaros 2017 - srečanje starodobnikov

Hrvaška ekipa na EGC 2017 pravi: »Skuvali smo kavu«

WGC 13,5m Szatymaz 2017 v očeh tekmovalca

Razred 13.5 M – kako čez dve leti?

S starimi letali v Sinju

Sokol – leteči model jadralnega letala

Sveža jadralska kri v Mariboru

Željava – med mitom in resničnostjo

Od junaka do bedaka – Dan, ki ga ne bom nikoli pozabil!

Prešernov dan in Dan slovenskega jadralnega letenja

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009