website statistics
Opensoaring.com





aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Letalogled se predstavi z – 29
(OPENSOARING, 3. Oktobra 2015, besedilo Niko Slana, foto arhiv Bojan Rode in Stanko Vizjak, uredil Milan Korbar)


Fotografska razstava Milana Korbarja z naslovom Helikopterji in letala Slovenske vojske, v Informativno dokumentacijskem centru SV, bi se lahko imenovala tudi 14+14+1. Kajti, ob štirinajstih fotografijah enih in drugih je bil, z izobraževalnimi nameni, razstavljen še en zrakoplov. V avli nekdanje Vojaške gimnaziji Franca Rozmana Staneta se je zbrala kar spoštljiva množica ljubiteljev letalske fotografije in letalstva, ki so se strinjali z govorniki – izbor 29 fotografij med 200.000 – imi, ki jih je doslej posnel letalogled Milan, je vreden ogleda.

Žal smo med gledalci pogrešali nekaj vojakov – jadralcev, ki so bili zagotovo v vlogi pilotov, takrat ko je Milan pritisnil na sprožilec fotografskega aparata. In ker je bila razstava brez umetniškega dodatka na koncu prireditve, to je kozarčka vina ali soka, se je avla prav hitro spraznila, nekateri pa smo zavili proti najbližjemu bifeju. Kje je ta točka, so nam razložili neuniformirani ljudje pred vhodom v IDCSV. Po dokaj shojeni poti nam ni bilo težko najti prijaznega kotička. Pravzaprav sem bil vesel te po razstavne poti, kajti za mizo se nas je zbralo nekaj veteranov in še mlajša oseba, ki je ob naših pogovorih skoraj zaspala. Žal pri omizju ni bilo našega prijatelja PM.


Cvetka Klančnik Belin (druga z leve) in Franček Mordej (peti z leve)

A kot rečeno, omizje je bilo živahno, predvsem pa sem zvedel nekaj novega. Bojan Rode, nekdanji ljubljanski jadralec, ki je dosegel tudi začetno stopnjo v poklicnem letenju in je bil član eskadrilje v vojaški rezervi, je na ljubljanskem bolšjaku našel zanimivo fotografijo, na kateri sta, v večji skupini jadralcev ob letalu vaja, z zaporedno številko 18, tudi Cvetka Klančnik Belin (druga z leve) in Franček Mordej (peti z leve).


Trio flavt orkestra Slovenske vojske

Pogovor okoli fotografije, ki je takrat še nismo videli, je bil usmerjen v Vršac, ki je bil takrat središče jugoslovanskega jadralnega letenja. Prodajalec na bolšjaku mu je povedal, da je bila omenjena fotografija zadnja iz precejšnjega niza podobnih z letalsko vsebino, a da so jih ljudje pokupili. »Razmišljal sem, od kje bi se lahko te fotografije znašle na bolšjaku in edina smiselna razlaga je bila, da je bila iz zapuščine Cvetke Klančnik Belin. Vem, da je imela Cvetka, ki je bila ena naših najboljših jadralk, veliko dragocenega fotografskega gradiva. Z letalstvom se je ukvarjal tudi njen mož, a njenih potomcev letalstvo morda ni zanimalo in fotografije so romale na trg,« je predvideval Bojan, mi pa smo si mislili, da so bili Cvetkini potomci morda celo jezni na letalstvo, ker se je njihova mama ponesrečila z letalom. Seveda bomo veseli, če Bojanovo ugibanje ni pravo in je Cvetkina letalska zapuščina morda vendarle v pravih rokah in bo celo kdaj na ogled ljubiteljem jadralnega letenja. Na fotografiji, ki jo vidite, ne razpoznamo nikogar drugega, tako da se priporočamo, če bi kdo od letalcev spoznal še koga, da nam javi.


Obiskovalci in avtor razstave

Janko Leskovšek, letnik 1929, ki še zmeraj rad z učiteljem sede v blanika in se odpravi na krajše jadranje, je leta 1950, prav v tistem obdobju, ko se je jugoslovanska reprezentanca pripravljala na I. svetovno prvenstvo v Φrebru na Švedskem, služil vojaški rok v Novem Sadu, kjer so prav takrat trenirali reprezentanti. Med vojaki so iskali prostovoljce, ki bi šli za pomočnike in Janko se je javil za nalogo: »Žal sem bil v tej vlogi samo dva dni, dodelili pa so me k Milanu Borišku. Ne spomnim se več ničesar zanimivega, toda ko sem takrat gledal jadralno letalo Orel, se mi je zdelo, da je znanstvena fantastika. Takrat sem letel samo na Vrabcu in lahko si predstavljate, kako smo gledali takrat najbolj zanimivo jadralno letalo na svetu. S pilotom nisem imel posebnega stika, saj je šel v zrak in potem ga do večera ni bilo nazaj,« je povedal Janko.

No, še pred uradnim odprtjem razstave, je Franc Klajnšek šopku nekdanjih ljubljanskih jadralcev zastavil zanimivo vprašanje - ali vemo, kam je bila usmerjena zavist prvega rodu ljubljanskih jadralcev? Odgovor je bil nepričakovan. »V Celje! Takratni celjski upravnik Maks Arbeiter, ki je bil morda celo še v vlogi vodje jadralskega središča v Vršcu, je poskrbel, da se je različnih jadralskih tečajev udeležilo veliko članov celjskega kluba. Do takrat se nam je zdelo, da ljubljanski in celjski jadralci napredujemo nekako vzporedno, a ko smo v jeseni zvedeli, koliko so naleteli naši celjski kolegi in koliko preletov so opravili, nam je bilo jasno, da smo veliko zamudili,« in je še povabil, da pridemo na ogled nekaterih njegovih zanimivih fotografij iz začetnega obdobja AK Ljubljana.

 


Ptuj: 1205. start na vitlo je bil moj

Čestitke letalcem ob 25-letnici plebiscita o samostojnosti

Med obnovo vitla je nastal film

Vitla znova na letališču v Murski Soboti

Sara – za TED in letalsko psihologijo

Najdite Slano in Korbarja

Ko nimate drugam – zavijte v CD

100.000 – mejnik, ki nič ne pomeni

KB-6 Matajur, razvoj, muzej, darilo 2

Muzej letalstva Beograd

Letalogled se predstavi z – 29

TV-jadranje po zraku

KB-6 - ignoranca, pozaba ali kaj drugega …

Bitka za oslovo senco

Za duha športa in za dobro počutje

Malčki čez krila in v duhu …

Zbirka letalskih modelov Albina Novaka v TMS

Omev na Slavoj Žižek, Balkan in zgibanka

Slavoj Žižek, Balkan in zgibanka

Opensoaringov turistični vodnik po Ptuju - za jadralce

Jadralci smo na njih ponosni

Skupno kroženje orlov in plovil

Skupščina LZS:
vprašanje in odgovor

Slovenj Gradec in Bovec – danes in pred enim letom

Aerodrom Maribor in Rdeči biki

Nekaj asociacij z Aera 2015

Leški arcus T – čeprav samo za nekaj dni

LETALSKO BESEDJE v otroški dobi

Strast Klausa Seemana – razmislek za TMS

Odgovor na odprto pismo

70 let Jožeta Černiča

O »izjavi«, da o »kodeksu« ne govorimo

Arhiv AK Ljubljana v nevarnosti

Varnostna konferenca v Cerkljah

DG 101 na informativnem dnevu v ŠC Kranj

Še nekaj o jeziku – na splošno

O etiki kot se nam kaže s kodeksom LZS

Zimski let – za poletne učinke

Kava na ljubljanski tržnici

Sprehod po jeziku

Odprto pismo
z novoletnimi željami Nataliji Polenec,
direktorici Tehniškega muzeja Slovenije

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009