website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

jlet
soaringspot
lzs-zveza
miha thaler
womensoaring

soaringcroatia

ostale povezave


Klempa – takoj odkupiti … [13.12.2008]
(OPENSOARING, Niko Slana)


Glava filma Klempo

Kratki barvni film Klempo je nastal leta 1958, kaj podobnega pa ne bodo naredili nikoli več. Ne samo zato, ker so v vsem filmu uporabil eno samo kletvico (klempo klempasti), ampak zato, ker je spodbujevalen za šport, ki mu pravimo jadralno letenje, in ker so hrvaški ustvarjalci, s člani AK Zagreb in z režiserjem Nikolo Tanhoferjem, velikim ljubiteljem letalstva, naredili prijazen letalski film in obenem reklamo za Slovenijo. Nekateri prizori so taki, da bi Vlada Republike Slovenije morala odkupiti ta film z vsemi pravicami, seveda v popolni tajnosti, da ne bi izbruhnil še kakšen spor med državama, sklicevati pa bi se morala, Vlada namreč, da je bil film narejen v Sloveniji, v slovenskem zračnem prostoru, pa čeprav je bil takrat to tudi jugoslovanski ...

A zakaj bi država morala v nakup? Pravzaprav bi to morala narediti Turistična zveza Slovenije. V filmu je kratek prizor, kjer upravnik letalske šole in eden od učencev poletita prek Blejskega jezera proti hribom, da bi poiskala mladega jadralca Klempa, ki, užaljen zaradi nenehnega zbadanja svojih letalskih vrstnikov, pobegne z vajo v Julijske Alpe. Posnetki leta nad Blejskim jezerom, tik ob gradu in nad otokom, bi spadali v antologijo filmske umetnosti. Nisem umetnostni kritik pač pa ljubitelj letenja, zato bi takšni oceni lahko kdo oporekal, a še v nobenem letalskem filmu nisem videl lepšega posnetka iz zraka. Morda prav zaradi Bleda in starodobnika z odprto kabino, a najbrž je k temu občutku pripomogla drzna kamera. Čudovito so posneli značilno drsenje letala, ko kroglica v kontrolniku opleta levo in desno, pod krili pa se razkazujejo biseri, ki jih UNESCO še ni uvrstil na svoj seznam. Seveda, kamero so imeli v rokah profesionalci. Nekdanji fantin iz drugega sedeža v motornem letalu, danes urejen gospod, je priznal, da ga je bilo strah in da je nekaj tedanjega strahu pred letenjem ostalo v njem še danes.


Plakat organizatorjev projekcije

Ogled filma, ki so ga omogočili člani AK Zagreb, je bilo doživetje, ne samo zaradi arhivskih letal, ki si jih bom ob prvi priložnosti ogledal v Tehničnem muzeju na Savski 18 v Zagrebu, pač pa zaradi ozračja na tečaju jadralnega letenja, ki ga je Tanhohofer pričaral na platnu. Natančno tako kot so nekoč na travniku mladim vcepljali v glavo modrost pilotiranja. Zdi se, da se do danes ni veliko spremenilo. Pedagoški prijemi izpred petdesetih let bi najbrž morali biti zgodovina, a nekaj te patine je ostalo. V Klempu niti ni bilo zaznati drila v zraku, kot ga je zahtevala jugoslovanska šola jadralnega letenja, s pomočjo katerega naj bi začetniki obvladali šolski krog do popolnosti, pač pa strogi red na letališču. Nacionalne šole letenja na zahodu so načelo množice šolskih krogov že opustile, začetnike vodijo raje na daljše lete, da občutijo jadralska obzorja, šele na koncu jih obrusijo za pristanek. A to je najbrž tema kakšnega drugega razmišljanja.  

Jadralci imamo to srečo, da lahko iz svoje dejavnosti sčasoma izluščimo tudi dodano vrednost – ob številkah v letalski knjižici še množico fotografij, video filmov, pa kakšen literarni poizkus, s katerim lahko jadralci izražajo svoje nagnjenje do letenja, pa čeprav je sama dejavnost sicer banalna. Tako jo oplemenitijo z nečim, kar diši morda celo po približevanju umetnosti. V Klempu se je jadralnega letenja, pa čeprav v drobni zgodbici, lotil umetnik. Z nekaterimi prijemi, ki se danes zdijo morda nepotrebni, je želel pričarati dramatično napetost, a to romantično napenjanje filmske zgodbice ne moti. Pri Klempu je v ospredju občutek zavedanja, da gre za igrani film. Danes, ko prednjači vulgarni dokumentirani trenutek, ko lahko na You Tube najdeš iz zaresnega življenja prav vse, od odsekane človeške glave pa do velikega potniškega letala, ki zgrmi s steze, prav ta umetniška nota pripomore k sproščujočemu in prijaznemu, ki ju vse bolj pogrešamo.

Po petdesetih letih se je najbrž patetično zahvaljevati za dobro delo in za užitek ob gledanju starega filma nekomu, ki ga ni več. Zato pa se lahko v imenu Opensoaringa zahvalimo zagrebškim kolegom, ki so nas povabili na projekcijo in so iz arhivskega filma naredili živ dogodek.


Klempo danes - Marijan Bartolič


Pošiljatelj vabila - Marko Jeras (AK Zagreb)


Akrobat s kamero na nosu jastreba - Juraj Salaj (levo)


V preddverju kina Tehničnega muzeja se je s helikopterjem in napisom KLEMPO – 50 GODINA predstavil Stjepan Kolić iz Brežic, lastnik trgovine Modelar



Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Opensoaring na Krki
[20.12.2009]

Slovo – z mečem in šampanjcem
[27.11.2009]

Butn'skala forum
[18.11.2009]

Boštjan Marinčič
Vsebina: Članek o skupščini LZS na www.opensoaring.com

[26.9.2009]

Flatland 2009
[6.7.2009]

Vzhodna fronta - glavni štab v Previdzi
[7.8.2009]

WSPA Lesce 2009
[18.7.2009]

Dve muhi na en mah
[3.7.2009]

DP 2009 v jadralnem letenju
[30.5.2009]

LX pokal 2009
[17.5.2009]

Sanje o bonusu - uresničene (2)
[1.3.2009]

Red bull air race [24.12.2008]

Stjepan Količ
Sanje o bonusu (1)
[20.12.2008]

Klempo – Kus
[20.12.2008]

Marko Jeras
Slovesnost ob 50-letnici filma Klempo

[15.12.2008]

Klempa – takoj odkupiti …
[13.12.2008]

Gregor Petrovič
Vtisi s prvenstva v klubskem razredu za pokal Codex
[20.8.2008]

Flatland 2008
[20.8.2008]

Eda - Zgodba bratov Rusjan
[27.6.2008]

LX pokal 2008 in nekaj zapisanih besed [18.6.2008]

Udes prototipa Orla?
[23.4.2008]

Novo letališče za ljubljanske letalce [30.3.2008]

Ivo Kodrič
Pozdravljen Opensoaring
[14.3.2008]