website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

soaringspot
lzs-zveza
miha thaler
womensoaring

soaringcroatia

ostale povezave


5ra na BOFF 2010 [5.1.2010]
(OPENSOARING, Niko Slana)


Dr. Brane Brodnik je posnel že veliko zanimivega video gradiva

Andreja Deklevo, nekdanjega smučarja in danes zapriseženega gorskega kolesarja, sicer pa sina nekdanjega Delovega športnega novinarja Pepija Dekleve, ki je prijateljeval z mnogimi jadralni piloti in o njih tudi pisal v svoj medij - seveda takrat v športnem uredništvu Dela še ni bilo mladcev in mladenk, ki vidijo od sebe samo toliko, kolikor nese svetloba črne luknje, bi rabili jadralni letalci, da bi jim postavil malo bolj ambiciozne cilje za promocijo lastnega športa. Andrej se preživlja s promocijo različnih športov. Danes, ko na slovenskih športnih letališčih razpadajo mnoge vezi s tradicionalnim pogledom na jadralno letenje, ki so se zdele še nedavno trdne, bi bil vreden suhega zlata. Žal je v jadralnem letenju tako, da si jadralci sami ne znamo bolj smelo začrtati svojega razvoja, predvsem pa ni nikogar, ki bi bolj načrtno skrbel za javno podobo jadarlnega letenja in vsega, kar je s tem pač povezano. In prav tega ni malo in ima, samo zase, svetovno veljavo.


Za umetniško ustvarjanje je treba nekaj imeti ali sedeti na čem ostrem … 

Zakaj sem za razmislek potegnil na plan Andreja? Kot vsak Anglosas imam vsaj tri razloge. Prvi razlog je njegova spletna stran www.mtb.si, ki so se jo v nacionalnem merilu, prijeli vsi, brez fige v žepu. Z novicami ga podpirajo vsi gorski kolesarji, brez sprenevedanja. Zadal si je cilj, da bo vsak dan objavil vsaj eno vest. Res, kakšna neznanska razlika je med gorskimi kolesarji in jadralci ter med mtb.si in opensoaring.com. Drugi razlog temelji v njegovi izrabi vsake priložnosti, da promovira svoj šport, ki je pisan na kožo mladim. Tretji, najpomembnejši, razlog pa je v njegovi širini, saj se ni tako zabubil v gorsko kolesarstvo, da ne bi hotel zagrabiti višjih oprimkov na poti k novim obzorjem. Seveda se je svojega dela lotil poklicno. Že pred leti je bil med snovalci svetovnega pokala v kolesarskem spustu na Pohorju, letos pa je, denimo, sodeloval pri izpeljavi že 3. BOFF (Bovec Outdor Film Festival), s katerim je preskočil v novo kakovost. A tudi BOFF ni samo filmski festival, ampak ga je povezal še z marsičem drugim.

V tej širini BOFF sem pričakoval, še posebno na temelju tega, kar se poleti dogaja v Bovcu, da se bo na sporedu športnih filmov, vsaj v kvalifikacijah, našel tudi kakšen filmček o jadralnem letenju. Navsezadnje gre za šport, ki ima vse značilnosti tega, kar filmski festival v Bovcu išče – dejavnost v osrčju narave, okoljska naravnanost in adrenalin. Jadralno letenje razpolaga z vsemi tremi značilnostmi. V bistvu je temeljna težava v tem, kako to izraziti. Nekaj časa smo imeli na prvi strani Opensoaringa droben video utrinek Luke Žnidaršiča o jadranju v Bovcu. A očitno je to največ kar zmoremo. To seveda ni očitek Luki, saj ima odprtih več kot preveč projektov. A kaže, da jadralski počitniški Bovec ni kaj dosti več od hedonistično letalsko-pivskega in morda tudi kopalno-pohodniškega druženja. Pa saj ne gre samo za Bovec, pravzaprav je to vprašaje za celoten jadralski oder v Sloveniji. Glasu o kakšnem letalskem filmskem izdelku, ki bi imel morda celo umetniške ambicije, še nisem slišal.


Pri neobremenjenem ustvarjanju imajo prednost mladi – in kolesarji

Ne vem, če so BOFF-u morda sledili tisti redki jadralci in piloti, ki so že posneli nekaj zanimivih letalskih video safarijev, pa do končnega izdelka, s katerim bi morda lahko prišli v kvalifikacije na BOFF-u, še niso prišli. Morda bi za svojo filmsko gradivo potrebovali le še dodatno sezono, da bi ga uskladili s kakšnim scenarijem in z neko zgodbo. A tega napora doslej ni uspelo izraziti še nikomur. Te vrstice pišem tudi zato, da bi spodbudil filmsko bolj dojemljive jadralce, da bi se vendarle lotili tudi tega, za zdaj še dokaj praznega področja jadralnega letenja. A prvoimenovani Andrej zagotavlja, da so kaj takega zmožni le mladi in neobremenjeni.  

BOFF 2009 ni bil brez zračnih videastov.  Ena od tem je bil BASE, na drugi strani pa je v okviru filmskega festivala predaval Matevž Lenarčič, nekoč odličen alpinist in pilot Pipistrelovega letala, ki je svetu zavezal samoveznico – tudi s knjigama Okrog edinega sveta in Alpe, kot jih vidijo ptice. Ne vem, ali je že kateri slovenski jadralec na kakšnem forumu, pa čeprav klubskem, izrazil pohvalo temu geniju fotografije in ljubitelju motornega letenja. Obsežno fotografsko monografijo Alp (511 strani, 200 dvostranskih fotografij), ki je nastala tudi ob podpori UNESCA, lahko kupite samo prek spletne prodaje.                 


Filmski dolet po Finsko

V Sloveniji imamo, kljub stanju kakršno je, možnosti, da bi naredili sodoben priročnik za jadralno letenje. Denis Štrbenc je na srečanju Opensoaringa na Krki omenil, če sem prav razumel, da učbenik nastaja, a da se uresničevalci projekta ubadajo z velikimi težavami. Morda bi bilo dobro, da bi ga predstavili jadralski javnosti, morda pa bi bila to priložnost, da bi našli še kakšnega avtorja, sponzorja, mecena.

Pa se za konec vrnimo k filmskemu ustvarjanju v jadralnem letenju. Morda pa bo Peter (5er) Karner, nekdanji upravnik AK Celje, okrepil svoje filmske ustvarjalne ambicije in se decembra 2010 skušal udeležiti BOFF s kakšnim novim delom. Peter je zdaj namreč edini, ki si upa kaj postaviti na ogled. (BOFF - Bovec Outdoor Film Festival http://www.boff.si/)



Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Flatland 2010 – manjkajoči konec s foruma
[19.7.2010]

5ra na BOFF 2010
[5.1.2010]

Blog 2009