website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Ljubitelj velikega cirrusa - Miha Langus-Longi (AK ALC Lesce)
(OPENSOARING, 29. Maja 2015, besedilo in fotografije Niko Slana, uredil Milan Korbar)Kako dolgo traja zaljubljenost v jadralno letalo? Zagotovo ne večno, tako kot to pač to drži za zaljubljenost nasploh. Po prvem navdušenju lastnik navadno letalo umakne v kakšen kot in ga še tu in tam potegne na svetlo, da zbriše prah ali pa ga proda komu, ki ga je zaljubljenost šele prijela. Tudi letala gredo iz rok v roke. Longija je čustvo pripadnosti do cirrusa prijelo že v otroštvu, torej nekje po letu 1967, ko je vzletel pri veliki cirrus (open cirrus) Klausa Holighausa in ga drži še danes, ko je Longi zrasel do višine 194 cm in višini primerne teže.»V kabini cirrusa imam dovolj prostora in to se mi zdi zelo pomembno. V letalo sem se zaljubil že kot otrok. Bilo je eno prvih sodobnih jadralnih letal,« je začel pripovedovati leški jadralec in kot v šoli zrecitiral zgodovino letala, ki so ga za diplomsko nalogo ustvarili Waibel, Lemke in Schneider, povedal je, da so jih v Nemčiji naredili 107, v VTC Vršac pa še 63.
»Dolgo sem ga iskal na trgu, hotel sem imeti nemškega cirrusa in sem ga leta 2010 tudi našel. Kupil sem ga, še preden sem obnovil licenco. Kar dolgo sem ga urejal. Ampak zdaj je prepoznaven tudi v zraku, predvsem pa je še edini cirrus v Sloveniji, čeprav smo jih imeli precej,« je dejal in ga božal z vlažno gobo.

Longi razmišlja, da bi na notranji strani krilc postavil pregrade, da bi zaustavil pretirano vrtinčenje zraka pri večjih odklonih krmila. Na zunanji strani kabine si je prilepil nitko, ki ga opozarja na trenutke, ko letalo izgublja hitrost. »Nedavno me je nekdo vprašal, zakaj imam nitko ob strani, če pa imajo jadralna letala nitko spredaj in na vrhu kabine. Povedal sem mu, da jo rabim, da letim v položaju na nož čim bolj naravnost. Seveda smo se na ta račun smejali.«Čeprav Longi s količino jadranja ne pretirava, letos pa je prišel na okus, kaj pomeni lastništvo jadralnega letala. »Razmišljam, da bom letos šel za kakšen teden na jadralne počitnice v Mursko Soboto. Letenje bom združil s kopanjem v toplicah,« in so se mu zasvetile oči, saj bo lahko vrtel svojega cirrus LM brez skrbi, da bi mu pot prekrižala kakšno pobočje.

 


Pogovori 2017

Pogovori 2016

Trije zmaji trije Bečani

Aleš Janša (AK ALC Lesce)

Viktor Bečan jadralski zamejec

Uys Jonker v Sloveniji

Jernej (Nejc) Lokovšek (AK Ljubljana) previdno in po prstih

Pozdrav od Holgerja v Lesce

Mag. Alojz Krapež skoraj ste me prepričali

Ljubitelj velikega cirrusa - Miha Langus-Longi (AK ALC Lesce)

Holger Weitzel jadralcem zračni prostor

Vito novo na novo

Lovro Grčar povezal letenje in šah

Susanne Schoedel FAI za promocijo letalstva

Rekordni let na začetnem tečaju

Ivan Mavec, mizar iz Libisa

Pred Boštjanom so novi cilji

FES njegova kakovost je zanesljivost

Rok Einhauer, Slovenska vojska

Ob dnevu vojaškega letalstva

David Tansek, Avstralija

Kratek pogovor Avgust Potušek

Pogovori 2015

Pogovori 2014

Pogovori 2013

Pogovori 2012

Pogovori 2011

Pogovori 2010

Pogovori 2009