website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Susanne Schoedel FAI za promocijo letalstva
(OPENSOARING, 6. maja 2015, besedilo Niko Slana, fotografije Mojca Zupan in Milan Korbar, uredil Milan Korbar)Toliko nemških jadralcev, kot jih je letos v Lescah, najbrž še ni bilo. Nekaj zagotovo na račun razmer v Slovenjem Gradcu. Med vplivnejšimi gosti je Susanne Schoedel, generalna sekretarka FAI, ki je hkrati dvakratna ženska svetovna prvakinja (2009, 2011) in svetovna rekorderka, nosilka zlatega C s tremi diamanti. Susanne je učiteljica jadralnega letenja in ima hkrati tudi pooblastilo za trening učiteljev jadralnega letenja. Svojo najvišjo stopnjo je poimenovala opisno: »To je skrb za prijeme, kako poučevati spretnost letenja z jadralnimi letali.« Z jadralnim letalstvom se je začela ukvarjati šele s 23 leti (1995).

Ob slabem vremenu si je vzela čas za pogovor, a je prej uredila jadralno letalo nimbus 4M, ki ga deli z Walterjem Eiselejem. Šele ko je bilo letalo pripravljeno, je dala zeleno luč za klepet ob kavi. Ko nam je zmanjkalo vprašanj, smo jo prosili, če še sama pove kaj takega, kar je nismo vprašali. Še enkrat je poudarila vlogo FAI, Mednarodne letalske organizacije, ki jo ima pri popularizaciji letalskih športov, predvsem pa pri poenotenju dejavnosti (predpisi, športna pravila, tekmovalni koledar) po vsem svetu. »Tako se lahko med seboj primerjamo,« je dejala in se še mimogrede spomnila na podporo, ki jo FAI daje zgodovini letalstva. Zgodovino bi radi ohranili zanamcem. »Tudi Lindbergov prvi let prek Atlantskega oceana je dosežek, ki ga je registrirala FAI, prav tako je na tem seznamu dosežkov vesoljski let Jurija Gagarina,« je povedala Susanne. V lični knjižici, ki je nastala iz poročila FAI za leto 2014, lahko preberemo, denimo, da je prva sovjetska vesoljska misija Voshod (1964, Komarov, Feoktistov, Jegorov) zabeležila štiri svetovne rekorde: trajanje (24:17,03), višina orbite (408 km), največja masa, ki jo je v vesolje poslal človek (5320 kg) in razdalja (669785.027 km).

In še to moram povedati, da imamo vsi, ki poklicno delujemo v FAI, radi letalstvo. To me povezuje s še tremi kolegi, ki delamo v majhnemu uradu v Lausanne. Povsod, kje le moremo, promoviramo letalstvo.«

Ste prva ženska, ki je z jadralnim letalom preletela 1000 km?
»Ne, ne bo držalo, nisem prva. Je pa res, da sem prva, ki sem z jadralnim letalom prejadrala več kot 1100 km v trikotniku. V Namibiji sem z letalom ventus opravila 1107 km, s povprečno hitrostjo 131 km/h. Na ta dosežek sem se dobro pripravila, nekajkrat sem poizkušala, na koncu mi je uspelo,« nas je popravila. Tudi svojih drugih dosežkov, ki so ženski svetovni rekordi, ni obešala na velik zvon. V nenapovedanem trikotniku 500 km je v Namibiji dosegla hitrost 139,3 km/h, kar je kontinentalni rekord, a se je strinjala, da bo tako najbrž držalo, če smo podatek sneli iz googla. Ob njenem prihodnjem obisku v Namibiji bo skušala svoj dosežek še izboljšati. Na svetovnem prvenstvu v Uvaldeju v Texasu (ZDA, 2012) se je v 15-metrskem razredu uvrstila na 21. mesto, četrtega dne je 574 km dolgo nalogo z letalom ventus 2ax opravila s povprečno hitrostjo 142 km/h (dnevna uvrstitev na 4. mesto), sedmega dne pa je 488 km odjadrala s hitrostjo 143 km/h (dnevna uvrstitev na 7. mesto). Zavidljivo.
»V Uvaldeju so bile posebno dobre razmere za letenje, tu smo vsi tekmovalci dosegali visoke hitrosti,« je razložila.Kako ste si še zapomnili Uvalde?
»Bilo je veliko letalnih dni. Proti koncu se je zgodila nesreča. Bila sem v bližini in sem videla tragično dogajanje. Nesreča vselej prizadene in vsakič znova opozori, da je treba biti pri letenju zelo previden.«

Boste skušal kakšen velik trikotnik, denimo, 500 ali več kilometrov, opraviti tudi v Evropi?
»Namibija je za kaj takega veliko bolj priročna. Odkar sem v službi v FAI imam za letenje manj časa, saj sem veliko na službeni poti. V Evropi je manj možnosti za velike dosežke, tudi zaradi vremena, ki ga je treba počakat pripravljen.«

Kakšna je vaša vloga v FAI?
»FAI je pretežno usmerjena v prepoznavnost letalskih športov. Menim, da imajo letalci v vseh panogah v FAI dobro oporo za različna tekmovanja, za potrjevanje rekordov itd. Pri FAI pa si želimo, da bi o letalskih športih več zvedela tudi javnost, ki ni neposredno povezana z letalstvom. Za to je potreben prodoren marketing, javnost je treba seznaniti, kaj počne FAI, katera tekmovanja potekajo in kje, skratka seznanjati jo je treba z vsemi dogajanji po svetu.«

Sebastijan Kawa meni, da bi bilo treba pri jadralnem letenju narediti še korak naprej od tekmovanj za GP. Predlagal je še krajša tekmovanja.
»Seveda je treba razmišljati tudi v tej smeri. Zdaj se trudimo, da bi to, kar imamo, prodali medijem, predvsem televiziji, torej širši javnosti. V teh prizadevanjih nismo najbolj uspešni, a se trudimo. Letos, denimo, bomo vložili veliko truda v finale GP tekmovanj v Vareseju v Italiji, kjer bomo poskrbeli za dobro promocijo dogodka, tekmovanje bo spremljala posebna ekipa snemalcev, filme pa bomo ponudili televiziji. Upamo, da bo tekmovanje v Vareseju korak naprej k prepoznavnosti jadralnega letenja, seveda pa vemo, da bo treba narediti še več. Snemalno ekipo bo financirala FAI, to bo naša investicija v prepoznavnost jadralnega letenja.«Susanne Schoedel je povedala, da ima FAI na skrbi množico letalskih športov, jadralno letenje je le eno izmed mnogih. Tekmovanje v Vareseju zato za FAI ne bo edina prireditev, pri kateri bo sodelovala s promocijo. Tesno sodelujemo z balonarskimi tekmovanji, v francoskem mestecu Pau, v kraju, kjer sta imela brata Wright prvo letalsko šolo na svetu, pa bo svetovno prvenstvo balonov polnjenih s plinom, ki tekmujejo na daljših razdaljah. Prvo takšno tekmovanje balonov s plinskim polnjenjem je bilo že leta 1906 in je pritegnilo velikansko množico gledalcev. Tretja letošnja prireditev, ki jo bo FAI pospremila s kamerami, bo svetovno prvenstvo v motornem akrobatskem letenju, od 20. do 29. avgusta v Chateauroux-Deols v Franciji. Ne nazadnje je generalna sekretarka FAI omenila še svetovne letalske igre v Dubaju, od 1. do 12. decembra, kjer se bo v 24 disciplinah predstavilo vseh enajst letalskih športov. »Svetovne letalske igre so za nas kot olimpijske igre, ki združujejo mnoge letalske športe. Na tekmovanjih se bo pomerilo več kot tisoč pilotov.«Ali si FAI prizadeva, da bi se pridružila olimpijskim igram?
»Seveda si prizadevamo. FAI skrbi za vseh enajst športov, imamo pa prek 25 disciplin. Zdaj bi morali najti šport, enega ali največ dva, ki bi ustrezala ideji olimpijskih iger in jih ponuditi Mednarodnemu olimpijskemu komiteju. Jadralno padalstvo je, denimo, že eden izmed njih, za katerega menimo, da bi bil primeren za olimpijske igre. Je že v programu azijskih iger, tako da imamo izkušnje. Z MOK se že dolgo pogovarjamo, kako bi letalski šport pripeljali na olimpijske igre. V Lillehammerju prihodnje leto bodo zimske olimpijske igre mladi (YOG) in tu se bomo že predstavili. Do sodelovanja katerega od letalskih športov na OI pa bo še dolga pot, vsaj pet do deset let.«Bi FAI morala svojo željo po sodelovanju na olimpijskih igrah na nek način plačati?
»Ne, kje pa. Vse je stvar dogovora med svetovnimi športnimi zvezami. Za sodelovanje na olimpijskih igrah bo treba vložiti veliko naporov. FAI je v primežu 60 svetovnih športnih zvez, ki vse pritiskajo na MOK. Zato je tako zelo pomembna kakovost in prepoznavnost naših tekmovanj.«

Kako gledate na ženske v jadralnem letenju?
»Lahko bi bilo več deklet v jadranju. S prijateljem Walterjem Eiselejem skrbiva za kakovost ženskega jadralnega letenja v Nemčiji. Treba je podpirati dekleta, ki želijo leteti in tekmovati.« Walter Eisele je še dodal, da je trenutno na seznamu najboljših jadralk v Nemčiji dvajset deklet.Ima FAI kodeks fair playja?
»Imamo etični kodeks, ki govori o ravnanju ljudi, ki so v FAI. Poudarja enakopravnost, pri odločanju pa spodbuja pozitivno naravnanost, skratka, govori bolj na splošno, kako moramo delovati v okviru FAI. Drugo pa je, da ima vsak šport svoj športni kodeks. V njem govorimo, kako naj bi se piloti obnašali oziroma ravnali. Mislimo na to, da se ne spuščajo v nevarne situacije, da ne hazardirajo, govori o tem, da se je treba držati pravil letenja, pri jadralnem letenju mislim tudi na uradne opazovalce, skratka opisuje, kako naj bi letalci delovali. Fair play je na načelni ravni dobra zadeva, a pri FAI na svoje področje gleda bolj iz vidika varnosti. Letalstvo ni kot mnogi drugi športi, kjer je veliko denarja in veljajo druge zakonitosti. Pravila fair playja vsi podpiramo, pri letalstvu pa so postavljena na drugačnih temeljih.«Poznate koga od predstavnikov Letalske zveze Slovenije?
»Slovenska nacionalna letalska organizacija je članica FAI, vendar vodilnih ljudi v slovenski zvezi ne poznam. Dobro poznam jadralca Boštjana Pristavca. Morda je zanimivo, da sem v Nemčiji spoznala Milana Dolinarja, nekdanjega jugoslovanskega reprezentanta v jadralnem letenju in kasneje prometnega pilota. Z letalstvom se ukvarja tudi njegov sin Milan Dolinar mlajši.« Prav takrat je v nizkem letu preletel letališče pilatus. »No, ste videli, zakaj je FAI potrebna,« se je pošalila Susanne.

 


Pogovori 2017

Pogovori 2016

Trije zmaji trije Bečani

Aleš Janša (AK ALC Lesce)

Viktor Bečan jadralski zamejec

Uys Jonker v Sloveniji

Jernej (Nejc) Lokovšek (AK Ljubljana) previdno in po prstih

Pozdrav od Holgerja v Lesce

Mag. Alojz Krapež skoraj ste me prepričali

Ljubitelj velikega cirrusa - Miha Langus-Longi (AK ALC Lesce)

Holger Weitzel jadralcem zračni prostor

Vito novo na novo

Lovro Grčar povezal letenje in šah

Susanne Schoedel FAI za promocijo letalstva

Rekordni let na začetnem tečaju

Ivan Mavec, mizar iz Libisa

Pred Boštjanom so novi cilji

FES njegova kakovost je zanesljivost

Rok Einhauer, Slovenska vojska

Ob dnevu vojaškega letalstva

David Tansek, Avstralija

Kratek pogovor Avgust Potušek

Pogovori 2015

Pogovori 2014

Pogovori 2013

Pogovori 2012

Pogovori 2011

Pogovori 2010

Pogovori 2009