website statistics
Opensoaring.com

 

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Ivan Mavec, mizar iz Libisa
(OPENSOARING, 4. februarja 2015, besedilo Niko Slana, fotografije in urejanje Milan Korbar)


Ivan Mavec ni navaden mizar, to se vidi na vseh stenah

Bil je snežen dan, potrkali smo na vhodnih vratih nekakšne verande v hiši, ki ji omet že na rahlo odpada. »Ivč, mi smo tukaj,« ga je poklical Boris, nekdanjega mizarja iz Libisa, s katerim sta dolgoletna prijatelja in vrstnika. Boris nas je opozoril, naj si nikar preveč ne obetamo od obiska, kajti od takrat, ko so pokopali letalsko dejavnost v Libisu, je minilo že veliko časa.
Na vratih se je pokazal možakar drobne postave in še preden smo se dobro predstavili, nam je povedal, da fotografij iz tistega časa ni našel in tudi spomniti se ni mogel, kje bi naj bile. »Morda sem jih komu posodil,« je ugibal. Kot,da se je želel opravičiti.


Nad delovnim pultom, vedno na pogled

Ivč je prišel iz majhne sobice, njegove mizarske delavnice, z malo domišljije se nam je zdelo, da je delavnica ogrevana. Na to, da je preživel svoja najbolj ustvarjalna leta življenja v Libisu, ljubljanski letalski tovarni, pričajo na zid prilepljene fotografije nekaterih motornih letal iz Libisa, letalo libis 180 pa je samo narisano v profilu na veliki papirnati poli, vse skupaj pa je že na debelo ometano z lesnim prahom. Saj drugače v majhni delavnici sploh ne more biti. »Res nimam fotografije libisa 180. Stane Grčar je zanj rekel, da je poslabšani KB-6. Pri letalu KB11 Branko so prvotno načrtovali lažji Walterjev motor, a je prišla direktiva, da ga bo zamenjal dvajset kilogramov težji lycoming. Saj veste, da je pri letalu pomembno težišče in so mu zato morali v rep dodati precej svinca. S četrtim potnikom je že zelo slabo vzletel,« se je spomnil.


Risba libisa-180, ki naj bi bil poslabšani KB-6.

Ivč je prišel v Libis po tem, ko ga je razdejal požar in uničil skoraj vse. »Pred požarom me še ni bilo, vem pa, da je zavarovalnica kasneje plačala kar precej, krivca so našli v elektro distributerju. Spomnim se, da so si takrat iz zavarovalnine delili trinajsto plačo ali nekaj podobnega. Mene pri denarju nikoli ni bilo poleg, tudi ko sem odšel iz Libisa oziroma podjetja, ki se je združilo s PAP, nisem dobil odpravnine. Drugi so jo. Čeprav sem tam delal dolga leta in so me rabili za marsikaj, so pri denarju vselej name pozabili.«


Tudi jastreb, ki na Brniku pozdravi potnike, je Ivanovo delo

Borovniški mizar je obnovil jadralno letalo jastreb, ki zdaj visi na letališču na Brniku. O svojem delu pri gradnji letal ni veliko govoril. Povedal je, da so v Libis hodili sinovi nekaterih ljudi, ki so v letalstvu nekaj pomenili, denimo, tudi sin od Mirka Bitenca, sekretarja ZLOS. »Pričakovali so lahko delo, pa sem jim pokazal, kako je treba obrusiti rebra za letalsko krilo in so delali,« je povedal, seveda so mu imena in priimki že zdavnaj izpuhteli iz glave. Zanj je vse zelo daleč, posebno Libis, ki je delal letala. »Na koncu Libis ni imel nič več skupnega z letali, prodajali smo vse mogoče in na koncu avtomobile BMW.«Ivča smo vprašali, ali so ga piloti, ki so sodelovali z Libisom, sploh kdaj vzeli s seboj v zrak. Na to vprašanje dolgo ni odgovoril, ni se mogel spomniti, če se je to kdaj zgodilo. »Enkrat sem prišel na letališče v Polje in takrat me je Dušan Ivanuš peljal z libisom 17, vzletela sva s pomočjo vitla. Štart je bil kratek, spominjam se, da se je termika šele delala, a ostati v zraku nisva mogla,« je vlekel iz sebe spomine, »ko je na vrhu odklopil, me je v želodcu zagrabil nenavaden občutek. Bil sem prvič v zraku in tega občutka se dobro spomnim.«Na koncu kratkega srečanja nam je Ivč pokazal krušno peč, v kateri je še dopoldne dogorelo nekaj polen, med pepelom je bila samo še slutnja žerjavice in če si se z dlanmi dotaknil železnih duri, si še lahko občutil toploto. Na koncu smo zavili v edino gostilno v Borovnici. »Grem z vami, cigarete moram kupiti,« je dejal. Povabili smo ga na pijačo in se pomenkovali o sedanjosti in o 150 patrijah, ki so jih nekoč v velikem navdušenju naročili v Sloveniji in o vsem tem, kar je nastalo iz tega.


Celotna skica letala libis-180 na Ivanovi steni


KB-11 »Branko«


KB-6 »Matajur«


LK-1

 


Pogovori 2017

Pogovori 2016

Trije zmaji trije Bečani

Aleš Janša (AK ALC Lesce)

Viktor Bečan jadralski zamejec

Uys Jonker v Sloveniji

Jernej (Nejc) Lokovšek (AK Ljubljana) previdno in po prstih

Pozdrav od Holgerja v Lesce

Mag. Alojz Krapež skoraj ste me prepričali

Ljubitelj velikega cirrusa - Miha Langus-Longi (AK ALC Lesce)

Holger Weitzel jadralcem zračni prostor

Vito novo na novo

Lovro Grčar povezal letenje in šah

Susanne Schoedel FAI za promocijo letalstva

Rekordni let na začetnem tečaju

Ivan Mavec, mizar iz Libisa

Pred Boštjanom so novi cilji

FES njegova kakovost je zanesljivost

Rok Einhauer, Slovenska vojska

Ob dnevu vojaškega letalstva

David Tansek, Avstralija

Kratek pogovor Avgust Potušek

Pogovori 2015

Pogovori 2014

Pogovori 2013

Pogovori 2012

Pogovori 2011

Pogovori 2010

Pogovori 2009