website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Od Gobe-ja do Benalle
(OPENSOARING, 25. decembra 2016, besedilo in fotografije Niko Slana)


Nijaz Delić in Borut Kožuh, pripravljena na vzlet z madžarskim starodobnikom Gobe

Kaj je pravzaprav realnost? Boris Kožuh je razlagal svoj občutek, ki ga je imel, ko se je udeležil predavanj iz fizike na neki naši fakulteti, tema pa je bila krožno gibanje. Sedel je v zadnjo klop, ker je bil samo opazovalec, ki želi na tem svetu še kaj dojeti. V svojih asociacijah je frčal od enega do drugega teorema, ki jih je predavatelj nizal na tablo ni nihče ni kaj prida razumel. Tudi Borisu se je zazdelo, da je bilo predavanje brez nekega načrta, kako nekaj poslušalcev seznaniti vsaj z drobcem smisla. In ker je bila naša skupna pot z letališča v Postojni do letališča na Reki še pred nami, je bilo dovolj časa za pogovor. Njegov sin Aljoša, sicer ravnatelj ene od ljubljanskih osnovnih šol ter njegov prijatelj Aleš, ki je doktoriral iz fizika, sta njegova razmišljanja komentirala s humorjem. Borisova sklepna misel je bila zanimiva.


Avtovleka na Grobniku

»Pomislite, da smo šele v 21. stoletju in kakšna odkritja človeštvo vse še čakajo. Nekoč Newtonovi sodobniki niso dojeli njegovih misli, danes so v Cernu nanj že skoraj pozabili. Bodimo potrpežljivi!« je končal. Na koncu dneva, ko smo se vsi, kar nas je bilo v njegovem kombiju, naleteli z dvosedežnim Gobe-jem z avtomobilsko vleko, je glasno vprašal: »A je kdo med vami, ki danes ni bil zadovoljen?« V vsem številu ni bilo vzklika nezadovoljneža! Razen tistih, ki so ostali doma.


Gobe

In tako smo se lahko, brez občutka, da kar koli zamujamo, v mislih preselili v Benallo, na prizorišče prihodnjega svetovnega prvenstva v jadralnem letenju (od 8. do 22. januarja) in na OSTIV (od 8. do 13. januarja), na kongres, ki spremlja svetovna prvenstva, seveda s teoretičnih pogledov, ki prihajajo v jadralno stvarnost, pa čeprav nekateri še zmeraj letimo, kot je dejal eden od udeležencev reškega dogodka, z jadralnimi letali, ki so bolj podobna žabi kot čemu drugemu, pa kljub vsemu leti izjemno lepo in v veliko manj hrupa zaradi upora zraka, kot bi si to lahko mislil.


Gobe pristaja!

Quanats si je štel v čast, da je lahko iz Južne Afrike v Avstralijo pripeljal obe najnovejši letali JS3 Rapture, od katerih vsi pričakujejo čudež, tako kot morda kdo prehiteva čas in si misli, da se bo tudi CERN stopil ob neznanskem magnetnem polju, ki ga ustvarja in ob temperaturah, ki presegajo domišljijo. Pa ni nič od tega, znanstveniki iz vse Evrope, med katerimi so tudi Slovenci in celo jadralec in motorni pilot iz Postojne, opoldne vdano hodijo na kosilo v veliko jedilnico za tisoč in več ljudi. Kaj torej lahko pričakujemo od letala JS3 Rapture? Veliko, če smo na tisti strani opazovalne konzole in čim manj, če se vživimo v drugo stran, ki se ji reče konkurenca, ki ima uspešnega afriškega jadralskega ekspanzionizma najbrž že dovolj. Mi, ki letimo z Gobe-jem, se bomo zabavali ob vsem in tudi uživali ob vsem kar se bo dogajalo v bližnji prihodnosti, našima dvema jadralnima matadorjema pa lahko samo želimo, da bosta blizu vroče točke Olympic channela! Končno so tudi tekmovalci zasluženo dobili medij, ki jih je vreden, navadni jadralci pa bomo seveda srkali drobtinice, ki se bodo dotikale slovenske stvarnosti. Ob podpori Davida Tanska, našega zvestega avstralskega spremljevalca, ki je nekoč letel v Slovenjema Gradcu, si tudi želimo komentarja iz prve roke. Samo zato, ker imajo nek poseben mik, morda samo zato, ker do njih ni lahko priti. Vsebina niti ni pomembna.


Pripravljena na nov let

Uradno sporočilo o kongresu OSTIV je kratko in natančno. Sodelovalo bo veliko inženirjev in znanstvenikov iz enajstih držav, da pa bodo imeli nekaj skupnega z opoldanskim srečanjem znanstvenikov iz CERNA, priča sklepni del. . poročila, ki ga navajamo v izvirniku, da ne bi kdo morda bral med vrsticami: »The OSTIV Congress is the perfect setting to bestow the OSTIV Prize 2017 and the OSTIV Best Student Paper Awards. We look forward to the Opening Ceremony and the Congress Closing Dinner for presenting the Award Winners. We wish all Congress participants an exciting and rewarding week in Benalla.«

LZ je daritev za čim uspešnejši nastop na SP, kot smo izvedeli na FB, opravil v Bonifacu na Korziki, v najlepšem gusarskem gnezdu na svetu, za Celjana pa obrednost najbrž ni posebno pomembna, saj bo skoraj v vsakem primeru prisoten s svojim izdelkom tudi v kabini zmagovalca. Tudi to veliko pomeni.

Torej, kar zadeva Opensoaring, svetovno prvenstvo se lahko začne in kongres OSTIV tudi, mi pa se bomo drugi dan novega leta znova srečali z Gobe-jem, tudi zato, da bomo z večjim navdušenjem spremljali dogajanja v Benalli.

na vrh strani
Doživetja 2017

Doživetja 2016

Skoraj novoletni let

Decembrska kljukica

Štefko z Dimono, Boris s Cirrusom

Od Gobe-ja do Benalle

Urošev Jujujuhuhu – s Karavank

Pokal Blanik - Lučko

Orel in jadralec

Tris – minulega vikenda

Big Things Have Small Beginnings

Tudi Sinj postaja zanimiv

Če hočeš videti, moraš gledati s srcem (A.S.E. Mali princ)

Obisk na seminarju WSPA v Vareseju

Flydonna 2016

Nekaj lepih letov

Pred valom in na njem …

Dva rekorda (SR in SLO) ali nekaj čisto drugega

Letenje s hidroletalom

Dnevnik AJ (007)
Nekaj zadnjih vtisov

Dnevnik AJ (006)
Planiško razmišljanje

Dnevnik AJ (005)
O julijski simfoniji Aleša Maraža

Kdaj je bilo lepše – pred OLC ali z njim?

Dnevnik AJ (003)
Ogret za resnejše jadranje

Dnevnik AJ (002)
Zakaj prav Güntert?

Dnevnik AJ (001)
Nekaj misli za začetek sezone

480 km na zadnjem sedežu DG-500

Doživetja 2015

Doživetja 2014

Doživetja 2013

Doživetja 2012

Doživetja 2011

Doživetja 2010

Doživetja 2009