website statistics
Opensoaring.comaerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Jadralna mladina je vzletela
(OPENSOARING, 25. marca 2011, besedilo: Matija Krajnc)

Prvo srečanje jadralne mladine je bilo v soboto, 19. marca,zbrali pa smo se na koči nad Šmohorjem.  Prišli so iz vseh koncev Slovenije, od začetnikov, ki še nimajo samostojnega leta, do pilotov z izkušnjami iz svetovnih prvenstev. Bilo je veliko smeha in dobre volje, kovali smo načrte za podvige v letošnji sezoni, sklepalismo nova prijateljstva in pojedli golaž.

Druženje smo popestrili tudi s strokovnim programom. Kaj se je dogajalo na srečanju ter slikovne utrinke si lahko ogledate na spletni strani (http://www.jadralnamladina.si/index.php/dogodki/pretekli-dogodki). Omenim naj le,da smo lahko iz prve roke izvedeli kakšni so občutki v kabini pilatusa PC-9 swift. Tik pred izidom knjige »Kako postati pilot jadralnega letala« nam je vsebino predstavil avtor. Veliko smo zvedeli o pasteh nakupa starega letala, sledila je še poučna predstavitev o letenju na valovih ter pogovor o javljanju kontroli zračnega prostora. Uradni del smo končali s predstavitvijo letalske mladine in letalskim kvizom. Druženje se je nadaljevalo še dolgo v noč.

Pomembnejše od znanj in informacijje bilo druženje mladih jadralnih pilotov. Fantje in dekleta so si izmenjali izkušnje, nasvete, dogovarjali so se za skupne lete, predvsem pa smo se spoznali. Če je bila »jadralna mladina« še na začetku zime le zamisel peščice, je sedaj jasno, da smo na pravi poti. Štiriintrideset udeležencev ter vsi, ki so se opravičili, je velika spodbuda za nadaljnje delo in dokaz, da smo na pravi poti. V jadralski prispodobi bi lahko rekli, da smo vzleteli. S spletno stranjo in razpisom tekmovanja smo se postavili na štart, s srečanjem pa smo pričeli leteti. Na vrsti je najtežje - ostati moramo v zraku. Dviganja bomo iskali na več načinov.

Prvo dviganje bo nad letališčem v Mariboru, kjer 2. aprila pripravljamo delavnico za pomočnike tekmovalcem. »Mala šola za pomočnike« je namenjena vsem, ki bi se radi pridružili tekmovalcem in se začeli učiti »s tal«.

Naslednje dviganje bo v Postojni, med 20. in 22. majem, ko bo tam vikend tekma. Jadralna mladina bo prisotna v obliki mentorstva, mladim tekmovalcem bomo na voljo za morebitna vprašanja in pomoč. Med tekmovanjem pa bomo pripravili tudi predavanje o tekmovalnem letenju, namenjeno bo vsem, ki bi radi izboljšali svoje dosežke.

Na poti od Maribora do Postojne vsekakor upamo tudi na ugoden veter v obliki tekmovanja v preletih. Prijave so odprte in kmalu pričakujemo že prve tekmovalne lete. Pomagati želimo tudi tistim, ki so se z jadralnim letenjem začeli ukvarjati kasneje v življenju, saj združujemo začetnike vseh starosti. Dodaten optimizem nam vlivajo nagrade za najhitrejše, ki sta jih priskrbeli podjetji Naviter in Pipistrel.

Vse, ki vas zanima naša pot, vabimo na našo spletno stran (www.jadralnamladina.si), forum (http://forum.opensoaring.com/viewforum.php?f=15) ter facebook (Jadralna mladina). Še posebej so v našo družbo vabljeni mladi piloti, s katerimi želimo skupaj krožiti v dviganjih. Letite z nami, skupaj nam bo uspelo priti do cilja.

na vrh strani


Doživetja 2015

Doživetja 2014

Doživetja 2013

Doživetja 2012

Aleš Maraž
Fotolet 11: Z nimbusom na vzhod

Matjaž Slana
Fotolet 10: Solovetsky – Otočje gulag

Boštjan Pristavec
Fotolet 9: Z letališča duhov - 1032 km

Matija Krajnc
Jadralna mladina je vzletela

Doživetja 2010

Doživetja 2009