website statistics
Opensoaring.comaerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezaveDvoje mnenj in razlaga
(OPENSOARING, 26. Januarja 2012)

V slovenskem jadralnem mrtvilu se je zgodilo nekaj nenavadnega. Dvoje mnenj iz dveh zapisov na OS, iz jadralnih odprav v Namibiji, ki zadevata letalo EB 29, je komentiral nekdo tretji. Če bi se to zgodilo brez posredovanja avtorjev omenjenih zapisov, bi lahko skočili v zrak od navdušenja in si dejali: »In vendar se vrti,« tako pa lahko obsedimo. Na našem jadralskem odru se dejansko ni zgodilo nič posebnega. Vse je tako, kot je bilo.

A preidimo k bistvu. Karel Čeč je iz svojega zornega kota zapisal: »Za vse, ki nameravate kupiti svoje jadralno letalo, pa še tale zgodba letošnjega Pokwenija. Letalo EB 29 je v Pokweniju letel (kot prvi najemnik) Josef Eder, avstrijski državni prvak in tudi lastnik EB 29. Na enem izmed letov sta skupaj z Axlom in njegovim starim dobrim nimbusom 3 letela 350 km in končala na enaki višini. EB 29 je nosil še 200 litrov vode, nimbus pa 2 litra. Po pristanku se je Josef spraševal, zakaj neki je pred leti prodal svojega nimbusa 3.«

Boštjan Pristavec, ki je letalo EB 29 letel med prvimi, saj ga je v Nemčiji preizkusil, pa je to mnenje komentiral takole: »Menim, da je to problem pilota. Sommer ima s tem letalom dobre izkušnje. Preprosto povedano, kadar leti z nekoliko krajšimi krili in z največjo krilno obremenitvijo, torej z najbolj nabrušeno verzijo, se da pri vzpenjaju držati konkurenco, pri letu naravnost pa po 20 km pridobiš tistih 50 m višine. Po treh dviganjih konkurenti vidijo samo še rep letala. Tako je letalo občutil tudi Sommer.«

Karel Čeč, ki mu zadeva ni dala miru,  se je potrudil in prosil Andreja Kolarja, da na temelju zapisov obeh letov pove, kaj se je dogajalo v Namibiji z EB 29 in nimbusom 3, oziroma, kaj sta z letali počela oba pilota.

Ciko je takole zapisal:

»Zanimivo, sem pogledal. Ampak po mojem se avionov iz teh dveh letov sploh ne da primerjat. Pogledal sem statistiko od 12:22:19 do 13:52:19 UTC, ko sta res letela blizu skupaj. Kratek povzetek: Oba sta v tem času preletela 245 km in oba s hitrostjo 163 km/h.

Razlika je pa predvsem v tem: Franc Jožef je v tem času krožil v povprečnem dviganju 3.0 m/s, Axel je v istem času imel povprečje 3.5 m/s, oba sta krožila 7-krat.

Franc Jožef je letel s povprečno fineso 82, Axel pa s povprečno fineso 57. Oba sta preskakovala približno enako hitro - od 205 do 210 km/h z ozirom na teren (ground speed). Ker sta letela na istih višinah pomeni, da sta letela tudi isti IAS. Moj sklep iz te analize bi bil, da naj se Eder nauči krožit z EB 29. Če to kaj pove o letalniki je predvsem to, da je EB 29 za pol metra na sekundo dviganja boljši kot nimbus 3.«

Vsekakor vredno razmisleka. Toda, če bi razpredali še naprej, bi se lahko ugibali ali je bil morda pilot v EB 29 brez LX 9000? Ja, želva (na fotografiji), ki je bila skoraj maskota v BW, si je najbrž mislila svoje. 

na vrh strani


Doživetja 2015

Doživetja 2014

Doživetja 2013

Fotolet 13: Moje jadralsko videnje 17. maja 2012

Fotolet 12: Dvoje mnenj in razlaga

Doživetja 2011

Doživetja 2010

Doživetja 2009