website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Rekordni let v Avstraliji
(The Longest Day By David Jansen
OPENSOARING, 6. januarja 2015, slovensko besedilo Andrej Kolar, z dovoljenjem pilota objavljamo fotografije in izvirno besedilo)Andrej Kolar nas je prehitel s svojim sporočilom: »Živijo Niko in Milan! Včeraj (nedelja) sem Davidu Jansenu čestital za izjemen let, ki ga je opravil v Avstraliji, presenetil pa me je z obširnim opisom svojega leta. Z njegovim dovoljenjem lahko objavimo besedilo in slike tudi na Opensoaringu. Prispevam lahko kratek slovenski opis leta in izvirno besedilo v angleščini. Za popoln prevod pa imamo vsa dovoljenja, če ima kdo voljo za prevajanje.

Z Davidom sva se o podobnem letu prvič pogovarjala že lani, ko je samo sanjal nekaj podobnega in je študiral to ogromno polpuščavsko področje, ki je jadralcem precej neznano, razen njegovega zaključka v okolici znanih letališč Benalla, Tocumwal in Corowa. Zato sem bil toliko bolj presenečen, ko sem ob pregledovanju letov na OLC zasledil ta skoraj neverjeten let.

Začel se je blizu Brisbanea v Avstraliji, na letališču Kingaroy. Njegov originalen načrt, ki je na koncu tudi uspel, je bil let dolg 1250 km, od štartne točke do cilja v Benalli, kjer je takrat potekalo avstralsko državno prvenstvo. V Evropi je to, denimo, razdalja med Lescami in Barcelono.2. januarja 2015 je dočakal vremensko situacijo, ki je dovoljevala poskus in je vzletel že zjutraj ob 8:01. Že na prvi pogled zaznamuje pot leta kmalu po začetku velik trebuh. Po 270 kilometrih je namreč prišel do obsežne nevihte in ocenil, da nadaljevanje pač ni mogoče. Pred njim je bila deževna zavesa in stratusni oblaki skoraj pri tleh. A prav tam je, na kakšnih 600 metrih, dosegel nevihtno konvergenčno linijo v kateri se je dvignil na 1400 metrov s 3-metrskim dviganjem. Kar se je zgodilo za tem pa je presenetljivo. V naslednjih 37 minutah je sledil robu nevihte in prepotoval 157 kilometrov s povprečno hitrostjo 227 km/h!Od tod je še naprej sledil robovom neviht, ki so se postopoma spreminjale v vse ugodnejše termične oblake, dokler ni v okolici Corowe dosegel idealnih termičnih razmer z bazami oblakov na 4400 metrih nad morjem.

Kakor je značilno za vse izjemno dolge lete je bil tudi konec tega napet, prepreden s presenečenji in srečnimi odločitvami, vendar se je na koncu izšel po njegovih željah. Opravil je napovedan let na cilj 1250 km daleč od štartne točke. Zaradi obvoza nevihte in podaljška na koncu je prejadral celo 1580 km po pravilih OLC in postavil štiri kontinentalne rekorde za področje "tam spodaj".Na tleh je doživel topel sprejem med prijatelji, ki so vedeli, da prihaja. Žal pa ga je preglasil pilot nimbusa 2, ki se je v nizkem zavoju blizu letališča smrtno poškodoval in nas ponovno opozoril, da je naš šport še kako nevaren in da ga moramo spoštovati z vsem srcem, če hočemo v njem uživati. Sicer pa vsem jadralcem in jadralkam srečno novo leto!«Tukaj najdete originalni opis leta v pdf z naslovom The Longest Day By David Jansen, v nadaljevanju pa tudi zapis leta na OLC.


David Jansen (Kingaroy Soaring Club) v svojem letalu


Letalo ASG29E, s katerim leti David. Tudi rekordni let.


Davidova ena in edina zemeljska ekipa, ki jo opisuje v zapisu.
Še o Uroševem FAI 1000 iz prve roke

Pristanki v skoraj nevidni pravokotnik

Mladi jadralni piloti v AK ALC

Vroč poletni dan

Pozno popoldne z DG-500

Velik jadralski krog z DG-500M iz Lesc

Na Ptuju vzleteli prvi letošnji začetniki

Video Gimnazija Moste in jadralno letenje

Mladi jadralec Aleš Janša (AK ALC Lesce)

Edo iz Livna

3D - v prvi vrsti parterja

Ne bo se lahko vrniti v svojo škatlo ...

Tanja Pristavec z EB28 edition

Navaden popoldanski let nad Postojno

Sezona se je začela

Rekordni let v Avstraliji

Doživetja 2016

Doživetja 2015

Doživetja 2014

Doživetja 2013

Doživetja 2012

Doživetja 2011

Doživetja 2010

Doživetja 2009