website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Mladi jadralec Aleš Janša (AK ALC Lesce)
(OPENSOARING, 19. Maja 2015, besedilo in fotografije Niko Slana, uredil Milan Korbar)


Aleš Janša

Kdo je Aleš Janša? Mladenič, ki je pogosto na letališču v Lescah, ki ima za seboj že nekaj jadralskih izkušenj, ki smo ga jadralci srečali pred dvema letoma na jadralskem taboru v Livnem, lani je bil na državnem prvenstvu v Szatymazu na Madžarskem pomočnik Borisu Žoržu in tudi letos bo v enaki vlogi na evropskem prvenstvu v Rietiju v Italiji.
A ve kdo še kaj več?
Ma, kako pa naj bi kaj izvedeli, saj je povsem nevpadljiv, prav nič se ne rine v ospredje, je vljuden in pozdravi vnaprej vsakogar, za katerega se mu zdi, da ga pozna. Ko je na letališču, se ne izmika delu. Včasih si vzame kakšno jadralno letalo in se odpravi na jadranje, ampak kje je bil in kaj je videl in doživel zvedo morda njegovi najožji kolegi. Ker smo pač v klubu nekako razporejeni po krožkih, že skoraj na pamet vemo, kaj kdo zmore, kdo so prostozidarji in kdo so v drugih organizacijah v senci ali v evropskem parlamentu. V teh okvirih potekajo pogovori po letenju. Mladi jadralci nimajo posebno močnega glasu.


Priprava na let v EB28 Edition

Danes je bilo v Lescah obsedno stanje. Posredno smo bili domenjeni, da si pride klubsko dejavnost od blizu pogledat Miha Žibrat, urednik športnega uredništva TV, ampak, nihče ne ve natančno, kje je naša organizacija zatajila. Na štartu, v letos najboljšem možnem vremenu, ga je pred vzletno stezo čakalo eno izmed najboljših možnih jadralnih letal na svetu in pilot, ki spada prav tako med najboljše slovenske jadralne pilote. Čakali smo ga uro in pol prek dogovorjenega časa, potem pa se je pilot naveličal in je rekel: »Aleš, sedi na zadnji sedež, greva jadrat, ker je škoda, da bi čudoviti dan vrgla vstran,« in sta vzletela.


Pred vzletom

Po pristanku, po dveh urah in dvajsetih minutah, sta pristala. Aleš je žarel od veselja, torej lahko rečemo, da je v vsaki slabi stvari tudi kaj dobrega. Boštjan ga je pohvalil: »Aleš je celoten let opravil sam, super leti. Pa saj sem to slišal že od pilota, ki ga je vzel s seboj v ASH 25.«

Zagotovo mu je pohvala godila, nam pa se je odpiralo nekaj dodatnih vprašanj, vsa v povezavi z njegovim napredovanjem. Morda pa je fant že zrel, da bi lahko šel na svojo prvo tekmovanje, denimo, državno prvenstvo. Zagotovo. Ampak, logika vsakega aerokluba, ne samo v Lescah, deluje precej »retro« - naj bo fant še nekaj let pomočnik, morda pa se bo nekoč zgodil nek čudežni premik v mišljenju nekoga, ki bo pospešil njegovo napredovanje in bo že spomladi vedel, da bo poleti prvič doživel svojo prvo tekmovanje, da se bo družil s celjskimi vrstniki in se od njih nalezel še delček prepotrebne samozavesti. Letos spomladi sem ga mimogrede vprašal, kako kaj njegovo jadralno letenje, pa mi je dejal, če se še prav spomnim, da bo moral najprej zbrati denar za članarino, potem pa počasi naprej. Nič kaj ugodna obzorja, ki jih bo moral Aleš v prihodnje prestopiti. Navijam zanj.
Še o Uroševem FAI 1000 iz prve roke

Pristanki v skoraj nevidni pravokotnik

Mladi jadralni piloti v AK ALC

Vroč poletni dan

Pozno popoldne z DG-500

Velik jadralski krog z DG-500M iz Lesc

Na Ptuju vzleteli prvi letošnji začetniki

Video Gimnazija Moste in jadralno letenje

Mladi jadralec Aleš Janša (AK ALC Lesce)

Edo iz Livna

3D - v prvi vrsti parterja

Ne bo se lahko vrniti v svojo škatlo ...

Tanja Pristavec z EB28 edition

Navaden popoldanski let nad Postojno

Sezona se je začela

Rekordni let v Avstraliji

Doživetja 2016

Doživetja 2015

Doživetja 2014

Doživetja 2013

Doživetja 2012

Doživetja 2011

Doživetja 2010

Doživetja 2009