website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


RBAR2017 – zmaga Japoncu, 12. Podlunšek
(OPENSOARING, 18. oktobra 2017, foto Predrag Vuckovic/RBAR contest pool, Joerg Mitter/Red Bull Content Pool in Andreas Langreiter / Red Bull Content Pool, video Red Bull TV)


Sonka, Muroya in McLeod v preletu nad tekmovalno progo v Indianapolisu

Z zadnjim tekmovanjem Red Bull Race v Indianapolisu (14. In 15. oktober), na katerem je zmagal Muroya (Jap), se je končala sezona 2017. Skupni zmagovalec RBR je japonski pilot Yoshihide Muroya, ki je zbral 74 točk, sledita pa mu Čeh Martin Sonka (70) in Kanadčan Pete McLeod (56). Peter Podlunšek je končal na 12. mestu s 14 točkami, ki jih je osvojil v San Diegu in v Portu. V tekmovanju izzivalcev je drugič zapored zmagal Nemec Florian Bergér.


Yoshihide Muroya v stilu tradije kot zmagovalec dirke v Indianapolisu poljubja opeko.


Melanie Astles, prva in edina pilotka v Red Bull Air Race zaradi neugodnega vremena ni imela prilike zmagati na tekmi. V Indianapolisu je zmagala v kvalifikacijah in s tem postala prva pilotka v zgodovini, ki je smela v stilu tradije kot zmagovalka dirke v Indianapolisu poljubiti znamenito opeko.


Zadnji nastop v RBAR za PP37 in Petra Podlunška.


Nicolas Ivanoff med letom za trening v soboto, 14. oktobra.

Fotografije FAI z Red Bull Air Race, Indianapolis: FAI at the heart of the Red Bull Air Race 2017


Prvak Muroya v akciji


| Novinarska konferenca po uradnem treningu v soboto. Njena posebna zanimivost so odgovori Melanie Astles, ki je bila tokrat najhitrejša. |

na vrh strani

RBAR2017 – Kvalifikacije na Lausitzringu
(OPENSOARING, 16. septembra 2017, Milan Korbar, foto Joerg Mitter/Red Bull content pool, video Red Bull TV)


Shema proge vna Lausitzringu

Po dveh tednih je znova na vrsti tekmovanje za Red Bull Air Race, tokratno prizorišče je nemški Lausitzring. V petek popoldne je bil prosti trening, na katerem so se piloti seznanjali z dirkalnim krogom in značilnostmi letenja, ki je tokrat na »suhem«.


Pogled na tekmovalno progo iz zraka

Prvi prosti trening je minil v znamenju zmagovalca prejšnje dirke v Portu, Čeha Martina Šonke, ki je očitno v odlični formi. Sledijo mu Chambliss, Ivanoff, Muroya, McLeod, Hall, Velarde, Kopfstein, Brageot, Dolderer, Goulian, Le Vot, Podlunšek in Bolton. Danes so na vrsti kvalifikacije za nedeljsko tekmo, ki določijo vrstni red in pare za krog štirinajstih. Prenos s komentarji na spletnem mestu Red Bull Air Race lahko spremljate od 12.00 dalje (desni zavihek Live).

Kvalifikacije in tekmovanje, tudi tokrat lahko spremljate na RedBull TVin na Šport TV2.Še zanimivost na treningu izzivalcev: najhitrejša je bila Melanie Astles, ki se vse bolj spogleduje s svojo prvo zmago in morda tudi prehodom prve ženske med »mojstre«, ko se bo sprostilo katero od mest. Sledijo ji: vodilni v skupnem seštevku in zmagovalec Porta Berger, Murphy, Czepiela, Genevey in Ryfa. Tokratna tekma je odločulna tudi zato, ker se bo dokončno odločilo, katerih šest tekmovalcev bo imelo možnost nastopa na zadnji tekmi v Indianapolisu čez en mesec.


| Mathias Dolderer je imel v petek, 15. septembra, rojstni dan. Takole so mu voščili tekmeci. |


| PP37 v krogu štirinajstih v Lausitzringu 2016. |

na vrh strani

RBAR2017 – Porto - zmagovalec Martin Šonka
(OPENSOARING, 4. septembra 2017, Milan Korbar, foto Red Bull content pool in ekranske Red Bull TV, video Milan Korbar)


Martin Šonka v odmoru med dvema nastopoma

Čeh Martin Šonka je zmagovalec v razredu Master na Red Bull Air Race v portugalskem mestu Porto. S tem se je pred naslednjo dirko, ki bo čez 14 dni v Lausitzu v Nemčiji in finalom v Indianapolisu, povzpel na vrh lestvice za svetovno prvenstvo. Kar 600.000 gledalcev se je zbralo na bregovih reke Duoro, da bi pozdravili najboljše v razredih Chalenger in Master, ki jim je bilo tokrat naklonjeno tudi lepo pozno poletno vreme.


Od leve proti desni: drugi Pete McLeod, prvi Martin Šonka in tretji Matt Hall

Šonka je bil edini med štirimi tekmovalci v finalu, ki pred tem še ni tekmoval v Portu, nastopil je prvi in postavil čas 1:07.229, ki ga kasneje ni nihče več premagal, čeprav je bil Kirby Chambliss s časom 1:07,141 sicer nekoliko hitrejši, vendar je napravil napako pri prehitrem vzpenjanju in si prislužil dve kazenski sekundi pribitka, kar ga je postavilo na četrto mesto.
Tudi Pete McLeod, ki je to sezono v izjemni formi, je bil hiter, saj je na drugem mesto samo 0.113 sekunde zaostal za zmagovalcem. S takšnim izidom tokratne dirke se je prebil na drugo mesto cv skupnem seštevku.


PP37 Peter Podlunšek v vrsti za let

Peter Podlunšek, ki je na prvem treningu v petek dosegel sploh najboljši čas tokratnega tekmovanja, je veliko pričakoval tudi od finalnega nastopa v nedeljo. Žal se dvoboj z Muroyo ni končal v njegovo korist in je na koncu z osmim mestom osvojil dve točki. Po tekmi je nekoliko razočaran izjavil: »Seveda sem nekoliko razočaran, saj je bil let čist in brez napak. Za boj z Muroyo sem bil za spoznanje prepočasen, a takšen je format dirke: če ti ne uspe preboj v naslednji krog, si z dokazovanjem, da si sposoben vrhunskega rezultata, hitro opravil. Deveto mesto seveda ni ne slabo ne dobro, a jasno je, da smo si po petku v ekipi obetali bistveno boljši rezultat. Je bilo pa letenje v Portu sicer čisti užitek.«


Preostro zaviranje in propeler udari ob stezo. Juan Velarde

Izidi Red Bull Air Race v razredu Master - Porto 2017:
1. Martin Šonka (CZE), 2. Pete McLeod (CAN), 3. Matt Hall (AUS), 4. Kirby Chambliss (USA), 5. Mikaël Brageot (FRA), 6. Yoshihide Muroya (JPN), 7. Petr Kopfstein (CZE), 8. Matthias Dolderer (GER), 9. Peter Podlunšek (SLO), 10. Michael Goulian (USA), 11. Nicolas Ivanoff (FRA), 12. Cristian Bolton (CHI), 13. François Le Vot (FRA), 14. Juan Velarde (ESP)

Točke skupnega seštevka po šestih od osmih dirk:
1. Martin Šonka (CZE) 54 točk, 2. Pete McLeod (CAN) 50 točk, 3. Kirby Chambliss (USA) 47 točk, 4. Yoshihide Muroya (JPN) 44 točk, 5. Petr Kopfstein (CZE) 34 točk, 6. Matthias Dolderer (GER) 27 točk, 7. Matt Hall (AUS) 25 točk, 8. Michael Goulian (USA) 24 točk, 9. Juan Velarde (ESP) 21 točk, 10. Mikaël Brageot (FRA) 15 točk, 11. Peter Podlunšek (SLO) 14 točk, 12. Nicolas Ivanoff (FRA) 14 točk, 13. François Le Vot (FRA) 8 točk, 14. Cristian Bolton (CHI) 7 točk


| © 2017 Milan Korbar | Christian Bolton v Celju |
Christian Bolton na tekmovanju v Portu ni imel sreče z letalom. V petek je imel težave z oblogo motorja, v soboto pa z radijem. Tako ni opravil nobenega leta za trening in je njegov let na tekmi tudi prvi po predelavi in posodobitvi, ki je bila opravljena v Celju. Ostaja mu upanje, da se bodo prednosti lažjega letala pokazale na naslednjih tekmah v Nemliji in ZDA.Prvi trije izzivalci. Od leve: drugi Florian Berger, prvi Kevin Coleman in tretja Melanie Astles

Naj tokrat omenim še tekmovanje v razredu izzivalcev (Chalenger), kjer se je z odličnim nastopom na oder za zmagovalce prebila Francozinja Melanie Astles, ki je končala na tretjem mestu. Verjetno ne bo potrebno dolgo čakati tudi na njeno prvo zmago, saj že celo sezono dosega odlične uvrstitve.


Izidi izzivalcev.

na vrh strani

RBAR2017 – Porto - Pete McLeod najhitrejši v kvalifikacijah
(OPENSOARING, 3. septembra 2017, Milan Korbar, foto Jože Glažar, Joerg Mitter/Red Bull contest pool)


Pete McLeod se dviga skozi zadnja vrata pred mostom

Včerajšnje kvalifikacije za današnje tekmovanje v Porto je po oceni spremljevalcev spremljalo okrog 250.000 ljudi, ki so napolnili vse proste kotičke ob rečnih obalah. Tokrat je bil najhitrejši Kanadčan Pete McLeod, ki je tudi na vseh treningih dosegal najboljše izide. Njegov čas je bil 1:07.192. Američan Kirby Chambliss, ki je trenutno vodilni v skupnem seštevku za laet 2017 se je uspel pobrati s časom 1:07.942. Japonec Yoshihide Muroya, ki je imel na Portugalskem veliko tehničnih težav je pristal na tretjem mestu in je le za las zaostal za Kirbyjem. Njegov dosežek je 1:07.972.


Izid kvalifikacij Portu


PP37 Peter Podlunšek v akciji

Petru Podlunšku se tokrat ni izšlo kot smo vsi upali. V prvem poizkusu, ki je bil zaradi preseganja dovoljene obremenitve v drugem, tudi edini, je s pribitkom 2 s zaradi nagiba pri prehodu skozi vrata dosegel najslabši čas kvalifikacij. To pa pomeni, da se bo na današnji tekmi pomeril z odličnim Yoshihidom Muroyo in ga v nadaljevanje lahko popelje samo izjemno letenje.


Startna lista za nedelsko tekmo

Z velikimi težavami sta se ukvarjala Čilenec Christian Bolton, ki je imel težave z radijsko postajo in tako ni letel v kvalifikacijah. Španec Juan Velarde pa je pri pristanku po prostem treningu zadel s propelerjem ob stezo tako, da je bilo potrebno zamenjati cel motor. Upajmo, da bo obema uspelo danes nastopiti v finalu.

na vrh strani

RBAR2017 – Kvalifikacije v Portu – PP37 odličen na treningu
(OPENSOARING, 2. septembra 2017, Milan Korbar, foto Jože Glažar, Predrag Vuckovic/RBAR contest pool)


Porto Red Bull Air Race

Za konec tedna, 2. in 3. septembra 2017 je ponovno na vrsti tekmovanje za Red Bull Air Race. Tokratno prizorišče je portugalsko mesto Porto, kjer bodo danes popoldne kvalifikacije za jutrišnjo tekmo.


Peter Podlunšek in mehanik Dax iz ekipe PP37

Na petkovem prostem treningu je Peter Podlunšek v prvi vožnji dosegel najboljši čas, v drugi pa je bil najboljši Pete McLeod. Zaradi tehničnih težav se prostega treninga nista udeležila Yoshihide Muroya in Christian Bolton. Pripravljata pa se za današnji tretji prosti trening.


| Najhitrejši krog Petra podlunška na prvem prostem treningu v Portu. |

Prvi prosti trening je prinesel zelo tesne izide na progi v Portu. Peter Podlunšek, ki je šel na progo kot tretji je bil bliskovito hiter in je z doseženim časom 1:07:052 ostal nepremagan do konca. Še najbližje Petrovemu izidu je bil Kirby Chambliss, ki pa mu je vzpenjanje med prehodom skozi vrata prineslo dve sekundi kazenskega pribitka, kar je pomenilo deveto mesto. Pete McLeod je za Petrom, ki doslej še ni imel najboljšega časa, zaostal za 0,732 sekunde.


Letalo Mika Gouliana ima nove barve

V drugem prostem treningu je na izide vplival veter, tako, da se je Petrovemu času iz prvega najbolj približal Pete McLeod, ki je progo prevozil v času 1:07.414. Drugi trening je bil bolj namenjen testiranju proge in zmogljivosti letal in pilotov.


| Martin Šonka prvič v Portu – let za trening |

Glede na dogajanje bo danes zanimiv dan na tretjem prostem treningu, nas pa bodo še bolj zanimale kvalifikacije, kjer bomo videli, kam se lahko uvrsti Peter Podlunšek ob njegovi očitno izvrstni formi. Seveda lahko kvalifikacije, ki bodo ob 17.00 po našem času, tudi tokrat spremljate na RedBull TVin na Šport TV2.

na vrh strani

RBAR2017 – Dvakratna smola PP37 v Budimpešti
(OPENSOARING, 2. julija 2017, Milan Korbar)


Peter Podlunšek

Po močnem vetru, ki je odpihnil petkovo letenje za trening, se je v soboto napravilo idealno vreme, sončno z zatišjem in množico obiskovalcev. Peter Podlunšek je bil odločen storiti vse, da se ponovno prebije v sam vrh tekmovalcev v Red bull Air Race. Vendar pa tokrat sreča ni bila na njegovi strani. Zaradi poškodbe mišice na roki letenje ni bilo tako natančno kot bi moralo biti in temu primeren je bil izid.


Stalna spremljevalca ekipe PP37

Večje pa je bilo potem pričakovanje v nedeljo na dirki. Še ob 12.00, ko smo se na letališču Tokol poslovili, je bil odločen iti na vso moč. Toda tokrat je vmes posegla manjša tehnična napaka, zaradi katere je na letalu, ki je že vzletelo, prišlo do tresenja. Petru ni preostalo drugo kot pristanek in s tem odstop od nadaljnjega tekmovanja.Na prireditvi je bilo mogoče srečati veliko število navijačev iz Slovenije, ki jih je Peter hotel razveseliti z dobrim nastopom. Žal smo tokrat ostali brez njegove predstave na dirkališču, ki je nam letos najbližje.


Nekaj simbolike jebilo v zadnjem, zmagovitem preletu tokratnega zmagovalca nad spomenikom konjenika

Tokratni zmagovalec je po odličnem letenju postal dvakratni skupni zmagovalec Kirby Chambliss, ki je bil prepričljivo najboljši, sledil mu je Kanadčan Pete McLeod na drugem in Japonec Yoshihide Muroya na tretjem mestu. Muroya po odličnih predstavah na vseh letošnjih dirkah ostaja vodilni v skupnem seštevku.


Drugi Peter, Peter Kopfstein pod mostom pred vstopom na tekmovalno progo

Dirka v Budimpešti, ki se tukaj odvija od samega začetka v letu 2003, je za vse tekmovalce prestižnega pomena, zato si tukaj še bolj kot drugje vsi želijo zmagati. Tokratni zmagovalec Kirby Chambaliss je bil doslej šestkrat na zmagovalnem odru, od tega je dvakrat tudi zmagal. Tokrat je s časom 1:00.632 za 0.108 sekunde prehitel drugo uvrščenega McLeoda. Japončevo tretje mesto je letošnja tretja zaporedna uvrstitev med zmagovalce po San Diegu in Chibi. Ta konec tedna se je na bregovih Donave ob tekmovalni progi zbralo okrog 80.000 gledalcev, ki so navdušeno spremljali vstop dirkačev na tekmovališče s podletom pod Verižnim mostom, kar je posebnost Budimpešte. Peter pravi, da se mora dirkač najprej skoncentrirati, da udane šivankino uho pod mostom, potem ima pa dve sekundi časa, da pri hitrosti okrog 370 km/h preklopi v tekmovalni režim in natančno odpelje progo.


Pete McLeod

Tekmovanje v Budimpešti predstavlja sredino letošnjih nastopov in kritično stopnjo, kjer se je tokratni zmagovalec, Kirby Chimbaliss povzpel kar za pet mest in je zdaj že četrti v skupnem seštevku Svetovnega prvenstva. Do konca so še štiri dirke. Čeh Martin Šonka, ki je bil tokrat na četrtem mestu, s skupno 37 tokami samo za dve točki zaostaja za vodilnim Muroyo, medtem pa se je McLeod prebil na tretje mesto.


Martin Sonka

Lanski svetovni prvak, Nemec Mathias Dolder tudi tokrat ni imel sreče z nastopom. Podobno kot v kvalifikacijah, se mu je tudi tokrat zgodilo, da je za trenutek presegel dovoljeno obremenitev v letu in s tem v prvem krogu izpadel iz nadaljevanja. S 16 točkami zaostanka za trenutno vodilnim Muroyo je tako pristal na skupno šestem mestu.


Matt Hall

Kirby Chambalis je po tekmi povedal: »Rad imam Budimpešto in ne morem se dovolj zahvaliti moji ekipi – to ni samo prizadevanje ene osebe. V Chibi sem presegel dovoljeno obremenitev, zato mi je naš taktik Paulo (Iscold) predlagal, naj se obuzdam tukaj v Budimpešti. Tako sem tudi storil in izvedel lep, čist in hiter nastop. Torej to deluje.


Novinec Mikael Brageot z zanimivo, »zarjavelo« obravanim letalom

Kirby Chambalis je po tekmi povedal: »Rad imam Budimpešto in ne morem se dovolj zahvaliti moji ekipi – to ni samo prizadevanje ene osebe. V Chibi sem presegel dovoljeno obremenitev, zato mi je naš taktik Paulo (Iscold) predlagal, naj se obuzdam tukaj v Budimpešti. Tako sem tudi storil in izvedel lep, čist in hiter nastop. Torej to deluje.
Skoraj sem že pozabil okus šampanjca, zato je tokratna zmaga zame še toliko bolj razburljiva. Lahko je zmagovati, kadar zmagaš – ne pa tudi kadar ne zmaguješ.«


Yoshihide Muroya

Naslednja postaja cirkusa imenovanega Red Bull Air Race bo na peti točki v ruskem Kazanu 22. in 23. julija. Vstopnice so že v prodaji, upajmo pa, da se bo Petru Podlunšku zdravje dotlej okrepilo, za tehnično plat pa bo vsekakor poskrbela njegova majhna, a skrbna ekipa.


Na konju

Izidi v razredu Master v Budimpešti 2017:
1. Kirby Chambliss (USA), 2. Pete McLeod (CAN), 3. Yoshihide Muroya (JPN), 4. Martin Šonka (CZE), 5. Petr Kopfstein (CZE), 6. Mikaël Brageot (FRA), 7. Nicolas Ivanoff (FRA), 8. Matt Hall (AUS), 9. Juan Velarde (ESP), 10. François Le Vot (FRA), 11. Cristian Bolton (CHI), 12. Michael Goulian (USA), 13. Matthias Dolderer (GER), 14. Peter Podlunšek (SLO)


Juan Velarde

Stanje v svetovnem pokalu po štirih tekmah pa je naslednje:
1. Yoshihide Muroya (JPN) 39 točk, 2. Martin Šonka (CZE) 37 točk, 3. Pete McLeod (CAN) 26 točk, 4. Kirby Chambliss (USA) 25 točk, 5. Petr Kopfstein (CZE) 23 točk, 6. Matthias Dolderer (GER) 23 točk, 7. Juan Velarde (ESP) 15 točk, 8. Michael Goulian (USA) 14 točk, 9. Nicolas Ivanoff (FRA) 14 točk, 10. Peter Podlunšek (SLO) 12 točk, 11. Matt Hall (AUS) 11 točk, 12. Mikaël Brageot (FRA) 9 točk, 13. Cristian Bolton (CHI) 4 točke, 14. François Le Vot (FRA) 4 točke.

na vrh strani

Red Bull Air Race 2017 – Budimpešta
(OPENSOARING, 29. junija 2017, Milan Korbar, foto Jože Glažar, Milan Korbar, Aron Suveg, Red Bull Content Pool)


Peter Podlunšek in PP37 je na mestu dogajanja

Po Abu Dabiju v februarju, nadvse uspešnem nastopu v San Digu v aprilu in z malo manj sreče na Japonskem v juniju je pred Petrom Podlunškom in njegovo izvrstno ekipo nova priložnost, da tako rekoč na »domačem« terenu pokaže kaj zna in zmore. Budimpešta je zanimivo prizorišče saj se tekmovanje odvija na reki Donavi pred zgradbo parlamenta, kar daje celi zgodbi dodaten čar. Upajmo, da bo vreme tekmovalcem bolj naklonjeno kot je bilo lani, ko jih je oviral močan veter in na dan tekmovanja tudi dež.
PP37 izpod mosta na Donavi spektakularno zavija v prva tekmovalna vrata

V letošnjem tekmovanju za Red Bull Air Race 2017 predstavlja tekma v Budimpešti sredino tekmovalnega cikla, ki je pravi spektakel v samem središču glavnega mesta Madžarske. Predstavlja vrhunski dogodek za vse ljubitelje tovrstnih dogodkov, za nas pa je tudi najbližja letošnja dirka. Nekako predstavlja domačo dirko za našega Petra Podlunška, ki se vse bolj postavlja na tisto mesto, ki mu pripada in za češkega asa Martina Šonko, ki se skupaj z Japoncem Yoshihide Muroyo poteguje za vodilno mesto v točkovanju. Pričakovati je tako množico navijačev iz vseh sosednjih držav.


Legenda tekmovanja Red Bull Air Race Peter Besenyei vodi trenutno vodilnega Yoshihide Muroyo (Japonska) in vzhajajočo zvezdo Petra Kopfsteina (Češka) na letu skozi srce Budimpešte, vzdolž Donave in pred veličastnim Madžarskim parlamentom. »Ta neverjetna serija tekmovanj ima svoje korenine prav tukaj, v Budimpešti,« je izjavil Besenyei, ki je leta 2015 končal s tekmovanji. »Moje srce bo vedno bilo za Red Bull Air Race, in vedno uživam, ko pilotom predstavljam moje mesto iz zraka. Približno pred 8 leti sem bil v Tokiju in takrat me je Yoshi vodil nad mestom. Zdaj sem zelo zadovoljen, da mu lahko vrnem z letom nad Budimpešto.«Muroya in Kopfstein sta z navdušenjem preletela Slavolok svobode, ki nadvišuje okolico na hribu Gellért. Ponovno bodo vsi skupaj tukaj na kvalifikacijah v soboto, 1. julija in na tekmi v nedeljo 2. julija 2017. Še pred tem pa bo v petek, 30. junija tudi uradni trening za vse tekmovalce.


V zavoju pred gledalci
Na nasprotni strani Donave, pred starimi zgradbami

Vsa tekmovanja, ki se bodo ta konec tedna dogajala v Budimpešti lahko spremljate v živo preko svetovnega spleta na Red Bull TV.


Ogled proge, ki ima zagotovo najlepše ozadje izmed vseh Red Bull Air Race prizorišč.


Petr Kopfstein

Koliko manevrskega prostora imajo piloti med slavnim verižnim mostom in vodno površino?
Poglejte v videu.

na vrh strani

Red Bull Air Race – Peter Podlunšek drugi
(OPENSOARING, 17. aprila 2017, Milan Korbar, foto Red Bull Content Pool, video Red Bull Air Race in Peter Podlunšek Racing / PP37)


Peter Podlunšek
Red Bull Air Race je v letošnji izdaji prinesel tisto, kar je najprej Peter Podlunšek, za njim pa tudi vsi, ki ga spremljamo, pričakoval od tistega dne, ko se je uvrstil v to tekmovanje. Druga letošnja tekma je bila nadvse razburljiva, zaradi časovne razlike pa tudi precej naporna, saj je bilo potrebno bdeti pozno v noč. Pa je bilo vredno napora. Peter se je tokrat izkazal z najboljšim časom v prvem krogu, ko nastopa vseh 14 pilotov. V naslednjih vožnjah pa je samo potrdil umirjenost in zbran pristop k tekmi. Končni izkupiček vsega je drugo mesto. S svojim nastopom je vidno navdušil tako obiskovalce v kalifornijskem San Diegu kot tudi uradnega komentatorja, saj je bila njegova prva vožnja izjemno presenečenje za vse.


Na odru za zmagovalce: Peter Podlunšek, Japonec Yoshihide Muroya in Nemec Matthias Dolderer

Zmagal je Japonec Yoshihide Muroya, Nemec Matthias Dolderer, lanski skupni zmagovalec pa je bil tretji. Izidi letošnje druge tekme so na glavo obrnili tudi skupne uvrstitve po prvi tekmi, ki je bila v Abu Dabiju, kar kaže na izjemno izenačenost med nastopajočimi piloti. Zanimivo je tudi dejstvo, da bi takrat Peter dosegel tretji čas med 14-timi, če ne bi bil izločen zaradi napake.


Po pristanku. Foto © 2017 Balazs Gardi/Red Bull Content Pool

Peter je svoj nastop na tekmi komentiral: »Izredno sem vesel uvrstitve na zmagovalne stopničke. Težko opišem občutke. Gre za prvenec v karieri. Zame je bil velik uspeh že preboj skozi prvi krog in uvrstitev med najboljših osem. Ponosen sem na ekipo in vse tiste, ki mi stojijo ob strani. Izdelali smo dober načrt, treba se ga je bilo le držati. V zadnjih letih nisem želel tvegati vsega in sem letel z malo rezerve. Ko tvegaš vse, je korak do napake zelo kratek. Tokrat se je vse izteklo kot je treba.«


Izidi, prvih 8 v San Diegu

Izidi preizkušnje v San Diegu:
1. Yoshihide Muroya (Jap), 2. Peter Podlunšek (Slo), 3. Matthias Dolderer (Nem), 4. Kirby Chambliss (ZDA), 5. Martin Šonka (Češ), 6. Petr Kopfstein (Češ), 7. Nicolas Ivanoff (Fra), 8. Michael Goulian (ZDA), 9. Matt Hall (Avs), 10. Pete McLeod (Kan), 11. Juan Velarde (Špa), 12. François Le Vot (Fra), 13. Mikaël Brageot (Fra), 14. Cristian Bolton (Čil)


Skozi vrata Hamilton. Foto © 2017 Joerg Mitter/Red Bull Content Pool

Skupno, po dveh tekmah:
1. Martin Šonka (Češ) 21 točk, 2. Matthias Dolderer (Nem) 16, 3. Yoshihide Muroya (Jap) 15, 4. Juan Velarde (Špa) 12 in Peter Podlunšek (Slo) 12, 6. Pete McLeod (Kan) 10, 7. Nicolas Ivanoff (Fra) 10, 8. Michael Goulian (ZDA) 8, 9. Kirby Chambliss (ZDA) 7, 10. Petr Kopfstein (Češ) 5, 11. Cristian Bolton (Čil) 4, 12. François Le Vot (Fra) 3, 13. Matt Hall (Avs) 3, 14. Mikaël Brageot (Fra) 2.


Mehanik Dex opazuje Petrov let na zaslonu


| © 2017 Peter Podlunšek Racing / PP37 | Kvalifikacijska vožnja skozi oči pilota Petra Podlunška |


| © 2017 Red Bull Air Race | RBAR San Diego 2017 – Petrov let in tiskovna konferenca |


Koledar za Red Bull Air Race 2017u

na vrh strani

 Tekmovanja 2017

RBAR2017 – zmaga Japoncu, 12. Podlunšek

RBAR2017 – Porto - zmagovalec Martin Šonka

RBAR2017 – Porto - Pete McLeod najhitrejši v kvalifikacijah

RBAR2017 – Kvalifikacije v Portu – PP37 odličen na treningu

FAI SGP 2017 – V Celju zmaga za Boštjana Pristavca

FAI SGP 2017 – Nov dan, nova zmaga za Pristavca

FAI SGP 2017 – Pilatus PC-9 navija za Pristavca

FAI SGP 2017 – Tudi drugi tekmovalni dan Pristavcu

FAI SGP 2017 – v Celju prvi tekmovalni dan

IMGC 2017 – Zaključek

IMGC 2017 – Peti dan - klasična naloga

JWGC 2017 – Končno dobro vreme

IMGC 2017 – Kratka naloga

IMGC 2017 – Tretji tekmovalni dan

EGC 2017 – Za konec srebrna medalja

IMGC 2017 – Slovenski večer in 2. tekmovalni dan

JWGC 2017 – Mladinsko svetovno prvenstvo v jadralnem letenju

EGC 2017 – Kakšen dan!

IMGC 2017 – Prvi tekmovalni dan

EGC 2017 – Po prehodu fronte

EGC 2017 – Modro nebo in veter

IMGC 2017 – Odprtje vojaškega tekmovanja v jadralnem letenju

EGC 2017 – Nov dan ali v slogi je moč

EGC 2017 – Drugi tekmovalni dan, Borisu skupno tretje mesto

Končno smo leteli!

Zadnji deževni dan?

Mednarodni večer

Vsak dan enaka zgodba

Vreme kraljuje

Hrvaški jadralci prvič na EP

EGC 2017 – Prvi tekmovalni dan

EGC 2017 – Otvoritev prvenstva

Za dober začetek za IPF na EP

EGC 2017 – Dan za poljedelstvo

EGC 2017 – Pa smo tu

Kvalifikacije za SGP (veliko jadralsko nagrado) 2017Tekmovanja 2016

Tekmovanja 2015

Tekmovanja 2014

Tekmovanja 2013

Tekmovanja 2012

Tekmovanja 2011

Tekmovanja 2010

Tekmovanja 2009

Kratko razmišljanje ob »polčasu«

FAI WGC 13,5m – Tretji dan Uli in Sebastian

FAI WGC 13,5m – Ponovno Kawa

FAI WGC 13,5m – Prvi tekmovalni dan

RBAR2017 – Dvakratna smola PP37 v Budimpešti

Red Bull Air Race 2017 – Budimpešta

Aero rally, Postojna 24. 6. 2017

Mladinsko državno prvenstvo Slovenije in Avstrije 2017

Svetovne prvakinje Nemki in Francozinja

DPSJL 2017 – inercialna meteorologija

DPSJL 2017 – za ljubitelje teorije zarote

DPSJL 2017 – nov dan, nova njiva

DPSJL 2017 – vsega po malem

Ni konec, dokler ni konec

Vabilo na DPSJL 2017

Vleka v dež

Turizem v torek in tekma v sredo

13. Spomladanski pokal Jesenik 2017

Red Bull Air Race – Peter Podlunšek drugi

Državno prvenstvo v preletih 2017 - prijava

Priznanja za prelete

Srečanje jadralcev ob zaključku DPSJL-P 2016

Killian Walbrou (F) - svetovni prvak v 18m

David Hirst – o sebi in svojem delu

Benalla, Kawa in Vuk Karadžić

DPSJL - preleti 2016 - zaključek, dopolnjeno

Višek 34. JSP v Benalli – sedmi tekmovalni dan

Suha termika, velike jate in zasledovalci

Še en pogled na 34. svetovno jadralno prvenstvo

Prvi polčas je bil - kratek

Še naprej Benalla - z NZ pogledom

David Hirst, Nova Zelandija

Michael Sommer – z EB 29 R

Anne Ducarouge (F) - v moški trdnjavi jadralnega letenja

34. svetovno jadralno prvenstvo FAI

DPSJL 2017