website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


DPSJL 2017 inercialna meteorologija
(OPENSOARING, 2. junija 2017, besedilo in foto Milan Korbar)


Lepotec pred vzletom

Vreme tukaj, v Prievidzi je tokrat res zanimivo. Ko Boris zjutraj pokaže različne napovedi za Slovaško, ki se iz ure v uro menjajo, človek ne ve, kaj naj si misli. In tukaj stopi v prvo vrsto tako imenovana inercialna meteorologija. Gre za to, da se ljudje odločamo za aktivnosti na osnovi izkušnje od včeraj. Nekaj takega se je zgodilo s petkovo nalogo za tekmovalce. Ker je bila napoved, da se bo termika razvijala kasneje in končala prej kot v četrtek, je bila izbrana naloga pisana za četrtkovo vreme. Kot pa se je izkazalo že med čakanjem na prva vzletanja, je bilo vreme čisto obrnjeno.


Tihožitje z VFR letalsko karto in pokroviteljem

V toku dneva se je pokazalo, da bi bila četrtkova naloga v petek izvedljiva, verjetno pa bi tudi petkova naloga v četrtek prinesla boljše izide. Torej, po začetnem času za vleko prvih letal ob 12.00, je sledil premik na 12.30. In takoj po objavi premika štartnega časa, so se kot v posmeh na zahodnimi hribi začeli pojavljati kopasti oblaki, na vzhodu, v prepovedani deželi pa tudi visoki lečasti oblaki. Bolj, ko se je bližal čas za prvo vleko, več in hitreje nastajajočih oblakov je bilo nad nami.


Gremo na luno kdaj

Dobra stran tako izbrane naloge pa je predvidljivost povratka tekmovalcev. To je še posebej dobrodošlo, če človek poizkuša poloviti čim več prihodov nazaj na letališče. Tokrat se je večina tekmovalcev pripeljala domov v slabe tri četrt ure po prvem pristanku. Razen Jožeta Verdeva so nalogo vsi tekmovalci v obeh razredih tudi uspešno dokončali. Je pa zato Jože, ne da bi on to hotel ali pa vedel, poskrbel za mimolet preko lune, glede na mojo stojno točko. To pa tudi ni kar tako.


Prvi in drugi dneva v odprtem razredu prihajata z vodo nad nami

V odprtem razredu še vedno vodi Željko Roškar s 4.941 točkami, ki pa se mu je z dvema zaporednima izrednima letoma na vsega štiri točke razlike približal Luka Žnidaršič. Tretji, Toni Šibanc pa ima 974 točk zaostanka za prvim. Tako bo uvrstitev v zadnjem tekmovalnem dnevu odločala samo o zmagovalcu, torej, državnem prvaku.


Nagajivi oblak, mi pa na tleh

Po sedmih tekmovalnih dnevih so v klubskem razredu na vrhu Boris Žorž z neulovljivimi 5.874 točkami, sledi mu Janez Stariha, ki ima 4.912 točk in na tretjem mestu s 4.892 točkami današnji osmoljenec Jože Verdev. Janez in Jože sta zamenjala mesti, razlika pa je majhna.

na vrh strani

DPSJL 2017 za ljubitelje teorije zarote
(OPENSOARING, 1. junija 2017, besedilo in foto Milan Korbar)


Vrsta pred vzletom

Zbudili smo se v sveže jutro, ki je s svežino nadaljevalo vse do pripravljenosti letal in pilotov na vzlet. Resno. To jutro je bilo kot nalašč za podiranje teorije, po kateri nas letala, ki visoko nad nami prevažajo potnike, tovor, pošto in bohsigavedi kaj vse, na nas špricajo neke čudne kemične snovi z namenom, da nas spremenijo. Skratka, celo dopoldne je bilo nebo prekrito z rahlo koprenasto oblačnostjo, sledi kondenzacije za uzpuhi letal pa so ostajale kar nekaj časa.


Vlaga in modro nebo, to je to!

Potem pa je prišlo do dramatičnega preobrata. Približno natančno ob 11.30, ko so se pred štartno vrsto pripeljali vse štiri vlačuge Dynamic WT 9, so se začeli po nebu pojavljati tudi lepo oblikovani kopasti oblaki. Upanje, da bo letenje ugodno. Istočasno pa so izginjali koprenasti oblaki, pa tudi sledi visoko letečih letal so postajale vse krajše, kot bi nekdo teorijo zarote obrnil naokrog in poslal slovite nevidne bombnike B-52 s sesalcem za čiščenje neba. In tako se je precej kmalu napravilo povsem modro nebo.


Oblaki so tam, kjer imajo biti

Zdaj pa nazaj k našim jadralcem, ki so se v tej zmešnjavi z vremenom morali boriti še s precej močnim vetrom. Kot da precej zahtevna dnevna naloga ni že sama po sebi dovolj.


Dnevni zmagovalec v klubskem razredu - odhaja in prihaja

V kratkem času so bili vsi v zraku. Večinoma so se vrteli pod enim velikim oblakom nad mestom Prievidza in pridno pridobivali višino za odhod na nalogo. Kar nekako se niso mogli odločiti za štart. Vmes se je nizko, že skoraj v šolski krog, pripeljal Albin Luin z njegovim DG-800, motor se je zavrtel in ponovno se je odpeljal na primerno višino za začetek jadranja. Boštjan Rudolf, ki pa nima te sreče, da bi imel v trupu svojega DG-101 G skrito pomožno termiko, je bil edini iz klubskega razreda, ki je pristal in se dal ponovno potegniti v zrak. Je pa zato uspel nalogo uspešno odleteti in to celo kot najhitrejši v svojem razredu.


Za konec pa Lukova akcija za ljubitelje teorije zarote

Nalogo je v celoti opravilo sedem od skupaj 16 nastopajočih pilotov v klubskem razredu in trije od sedmih v odprtem razredu. Kot že omenjeno sta dnevna zmagovalca postala Boštjan Rudolf v klubskem razredu in Luka Žnidaršič v odprtem. Luka je imel še to smolo, da so tekmovalci v njegovem razredu skupno preleteli premalo kilometrov, da bi lahko do izraza prišla njegova krepko višja hitrost od tekmecev.

na vrh strani

DPSJL 2017 nov dan, nova njiva
(OPENSOARING, 31. maja 2017, besedilo in foto Milan Korbar)


Janez Stariha pred vzletom

Vremenski modeli so zjutraj nakazovali, da bo na severu ugodno za letenje v prvem delu dneva, kasneje pa se bo podrlo. že na pilotskem posvetu pred odhodom na štartno vrsto pa je Boris povedal, da so zadnje karte malenkost drugačne. Kasnejši razvoj pa je zadevo obrnil na glavo.


Boris je najprej prejel priznanje za dnevno zmago nato pa predstavil vremenske razmere nad tekmovalnim poligonom

Po sledi prvotne napovedi vremena je bila tudi postavljena dvourna naloga z določenim območjem, ki je šla najprej (ne preveč) na sever, potem pa proti Nitri in domov. Razvoj dogodkov je pokazal, da se je vreme na severu res razvilo, ko pa so bili tekmovalci na južnem delu pot, se je nad njimi napravila ogromna senca, ki je bila posledica razpadlega nevihtnega oblaka. Posledica takšnega razvoja dogodkov je bila ta, da je nalogo v celoti opravilo sedem tekmovalcev v klubskem razredu in trije v odprtem razredu. Zmagovalca dneva sta tako postala Janez Stariha, ki se je tako v standardnem razredu povzpel na skupno tretjem mesto in Željko Roškar v odprtem razredu. Željko je na tem tekmovanju doslej samo eno dnevno zmago prepustil Luki Žnidaršiču. Boris Žorž, ki je bil tokrat tretji, ob treh dnevnih zmagah, enem osmem in današnjem tretjem mestu še naprej z naskokom 452 točk vodi pred drugim Jožetom Verdevom in 839 točk pred tretjim, današnjim zmagovalcem, Janezom Stariho.


Željko Roškar se pripravlja na vstop v letalo

Ko sem se ravno odpravljal na mesto za fotografiranje pristankov, ki so se prav takrat začeli dogajati, me je ustavil Andrej Jordan in me povprašal, če bi šel na njivo po Nejc Lokovška. Kar se je kasneje pokazalo, sem v bistvu že zamudil večino pristankov in sem bil takoj za akcijo. Zraven se je za sopotnika in pomočnika ponudil še Kristjan in tako sva odšla na pot proti Nitri. Po podatkih, ki jih je posredoval, je sedel kakih pet kilometrov južno od mesta Topolčany, in kot se je kasneje izkazalo, sva letalo zagledala na njivi ob cesti številka 64 takoj po izhodu iz naselja Chrabrany. Pilot pa je mahal na levi strani ob reklamni tabli.


Na njivi

Nejc je s svojim Discusom zasedel lepo zorano njivo in se ustavil natančno v sredini med dvema vrstama mladega posevka koruze, tako, da je bila škoda na posevku kar se da najmanjša. Mesto pristanka sem seveda ovekovečil, letalo smo spravili v prikolico in se vrnili na kraj, kjer letala ponoči počivajo.


Discus na pol poti v voz

na vrh strani

DPSJL 2017 vsega po malem
(OPENSOARING, 30. maja 2017, besedilo Simona Potočnik in Milan Korbar, foto Milan Korbar)


Boris pripoveduje o tekmovalni nalogi

Te dni gostujemo na Slovaškem, natančno na športnem letališču Prievidza. Kot organizatorji letošnjega prvenstva, smo bili žal primorani organizirati tekmo izven naših meja. Večina vas, ki spremljate dogajanje na slovenskih letališčih, verjetno veste o čem govorimo. Pa nič hudega, saj se tukaj v Prievidzi počutimo domače. S sporazumevanjem ni velikih težav, letališče je urejeno, gostitelji pa so vajeni organizacij velikih tekem, kar nam daje dober občutek; oni že vedo, kako se rečem streže. Do četrtega tekmovalnega dne so bile vremenska razmere ugodne, občasna suha termiko pa je tudi ponagajala tekmovalcem. Trenutno v skupnem seštevku točk vodita Željko Roškar v odprtem razredu in Boris Žorž v klubskem razredu.


Nasmejani Željko Roškar potem, ko je privezal letalo

V torek, 30. maja je bila vremenska napoved na 26. državnem prvenstvu Slovenije v jadralnem letenju modro nebo z nevihtnimi oblaki! Kako pa zdaj to so se spraševali tekmovalci in njih spremljevalci. Nekako ne gre ravno najbolje skupaj.


Albin Luin pristaja po napornem jadranju

Ko sem se okrog 13. ure pripeljal iz Kranja na športno letališče v Prievidzi na Slovaškem, kjer organizatorji in tekmovalci letos gostujejo, je bila štartna vrsta v stanju pripravljenosti, medtem pa je izvidnik vremena Albin Luin s svojim motoriziranim DG-800 poizkušal najti ključ za obstanek v zraku.


Pristanek dnevnega zmagovalca v klubskem razredu

Po nekaj obotavljanja je prišla četvorka vlačug, vse samih domačih izdelkov tovarne Aerospool, ki ima tovarno za izdelavo letal na letališču v Prievidzi in se postavila pred prvo vrsto klubskega razreda. Nad nami je bilo modro nebo, v daljavi proti severu pa so že bili vidni lepi beli oblaki, ki so se hitro razraščali. Glede na majhno število udeležencev letošnjega državnega prvenstva, je bila vleka hitro opravljena. Nekaj težav so imeli z ostajanjem v zraku, vendar je skupina tekmovalcev, ki se je v pravem trenutku znašla v pravem dviganju brž pohitela na nalogo. Na koncu je bila to tudi edina skupina, ki je dnevno nalogo uspešno opravila.


Rok Einhauer je bil drugi ta dan

Albinu Luinu se je v času rednega vleka od tekmovalcev v zraku pridružil samo Luka Žnidaršič. Kasneje so vzleteli tudi ostali, vendar je vremena za uspešen oblet dane naloge zmanjkalo. Tekmovalni dan je bil na koncu odpovedan, skupni izidi pa ostajajo enaki kot po tretjem dnevu.


Mark Polajžar

Jutri bo nov dan. Bomo videli, kje se bodo vrtele nevihte, ki se pojavljajo z vseh strani. Andrej Spudič je pripravil vse, kar je potrebno, da si tudi od doma ogledate in spremljate tekmovanje:
- na OGN: Klubski razred, Odprti razred
- na Glider trackerju: Klubski razred, Odprti razred


Dvoboj za zadnje metre pred pristankom

Je pa še ena možnost, kadar seveda delujejo vsi sprejemniki na točkah, ki jih pokriva tekmovanje, ta pa je Flightradar24. Dogajanje na letališču pa seveda lahko spremljate preko spletnih kamer Aerokluba Prievidza.

na vrh strani

Vabilo naDPSJL 2017
(OPENSOARING, 6. maja 2017, Športno društvo LCM)Vabimo vas, da se nam pridružite na 26. državnem prvenstvu Republike Slovenije v jadralnem letenju v, katerega organizira Športno društvo Letalski center Maribor. Tekmovanje bo potekalo v času med 27. 5. in 4. 6. 2017, na letališču Prievidza (LZPE) na Slovaškem.Tekmovanje bo potekalo v treh razredih:
- klubski
- mešani 15m
- odprti
Vse dodatne informacije o tekmovanju so vam na voljo na spletni strani:
Gremo v luft
Ali na elektronskem naslovu:
kodric.iztok@gmail.com
Lep pozdrav,

Maribor, 26. 4. 2017

Iztok Kodrič

na vrh strani

DPSJL 2017
(OPENSOARING, 4. januarja 2017, besedilo in foto Milan Korbar)Mariborski letalci nas obveščajo, da so ponovno aktivirali spletno stran Gremo v luft. Tam so zapisali: »Lepo pozdravljeni na spletni strani 26. državnega prvenstva Slovenije v jadralnem letenju. Tekmovanje se bo vršilo med 27.5. in 4.6. na športnem letališču v Prievidzi na Slovaškem. Organizator letošnjega tekmovanja je Športno društvo Letalski center Maribor.

Na spletni strani bodo na začetku objavljene novice glede tekmovanja in potrebni dokumenti za tekmovalce. Tako pričenjamo z objavo prve verzije biltena, kateri vsebuje osnovne podatke glede tekmovanja. Najdete ga na strani Dokumenti. Priložena je tudi prijavnica na tekmovanje.«


Prievidza 2013

Potrebno je opozoriti na precej zgoden datum glede na prejšnja leta, ki je ob koncu maja in v začetku junija. Tekomvanje bo potekalo od 27. maja do 4. junija 2017, dogajalo pa se bo v znamenitem slovaškem mestecu Prievidza. Zato pohitite z odločitvijo in prijavo.

na vrh strani

 Tekmovanja 2017

RBAR2017 zmaga Japoncu, 12. Podlunšek

RBAR2017 Kvalifikacije na Lausitzringu

RBAR2017 Porto - zmagovalec Martin Šonka

RBAR2017 Porto - Pete McLeod najhitrejši v kvalifikacijah

RBAR2017 Kvalifikacije v Portu PP37 odličen na treningu

FAI SGP 2017 V Celju zmaga za Boštjana Pristavca

FAI SGP 2017 Nov dan, nova zmaga za Pristavca

FAI SGP 2017 Pilatus PC-9 navija za Pristavca

FAI SGP 2017 Tudi drugi tekmovalni dan Pristavcu

FAI SGP 2017 v Celju prvi tekmovalni dan

IMGC 2017 Zaključek

IMGC 2017 Peti dan - klasična naloga

JWGC 2017 Končno dobro vreme

IMGC 2017 Kratka naloga

IMGC 2017 Tretji tekmovalni dan

EGC 2017 Za konec srebrna medalja

IMGC 2017 Slovenski večer in 2. tekmovalni dan

JWGC 2017 Mladinsko svetovno prvenstvo v jadralnem letenju

EGC 2017 Kakšen dan!

IMGC 2017 Prvi tekmovalni dan

EGC 2017 Po prehodu fronte

EGC 2017 Modro nebo in veter

IMGC 2017 Odprtje vojaškega tekmovanja v jadralnem letenju

EGC 2017 Nov dan ali v slogi je moč

EGC 2017 Drugi tekmovalni dan, Borisu skupno tretje mesto

Končno smo leteli!

Zadnji deževni dan?

Mednarodni večer

Vsak dan enaka zgodba

Vreme kraljuje

Hrvaški jadralci prvič na EP

EGC 2017 Prvi tekmovalni dan

EGC 2017 Otvoritev prvenstva

Za dober začetek za IPF na EP

EGC 2017 Dan za poljedelstvo

EGC 2017 Pa smo tu

Kvalifikacije za SGP (veliko jadralsko nagrado) 2017Tekmovanja 2016

Tekmovanja 2015

Tekmovanja 2014

Tekmovanja 2013

Tekmovanja 2012

Tekmovanja 2011

Tekmovanja 2010

Tekmovanja 2009

Kratko razmišljanje ob »polčasu«

FAI WGC 13,5m Tretji dan Uli in Sebastian

FAI WGC 13,5m Ponovno Kawa

FAI WGC 13,5m Prvi tekmovalni dan

RBAR2017 Dvakratna smola PP37 v Budimpešti

Red Bull Air Race 2017 Budimpešta

Aero rally, Postojna 24. 6. 2017

Mladinsko državno prvenstvo Slovenije in Avstrije 2017

Svetovne prvakinje Nemki in Francozinja

DPSJL 2017 inercialna meteorologija

DPSJL 2017 za ljubitelje teorije zarote

DPSJL 2017 nov dan, nova njiva

DPSJL 2017 vsega po malem

Ni konec, dokler ni konec

Vabilo na DPSJL 2017

Vleka v dež

Turizem v torek in tekma v sredo

13. Spomladanski pokal Jesenik 2017

Red Bull Air Race Peter Podlunšek drugi

Državno prvenstvo v preletih 2017 - prijava

Priznanja za prelete

Srečanje jadralcev ob zaključku DPSJL-P 2016

Killian Walbrou (F) - svetovni prvak v 18m

David Hirst o sebi in svojem delu

Benalla, Kawa in Vuk Karadžić

DPSJL - preleti 2016 - zaključek, dopolnjeno

Višek 34. JSP v Benalli sedmi tekmovalni dan

Suha termika, velike jate in zasledovalci

Še en pogled na 34. svetovno jadralno prvenstvo

Prvi polčas je bil - kratek

Še naprej Benalla - z NZ pogledom

David Hirst, Nova Zelandija

Michael Sommer z EB 29 R

Anne Ducarouge (F) - v moški trdnjavi jadralnega letenja

34. svetovno jadralno prvenstvo FAI

DPSJL 2017