website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


FAI SGP 2017 – V Celju zmaga za Boštjana Pristavca
(OPENSOARING, 27. avgusta 2017, Milan Korbar)Prvi trije v skupni razvrstitvi: drugi Werner Amann, prvi Boštjan Pristavec in tretji Klaus Kalmbach.

S sobotno razglasitvijo najboljših zadnjega tekmovalnega dneva in skupnih izidov, se je v Celju uspešno končalo celotedensko izbirno tekmovanje za jadralsko veliko nagrado 2017. Zadnji, peti tekmovalni dan so bili najuspešnejši Nemec Werner Amann, ki je 203,8 km dolgo nalogo končal s hitrostjo 100,4 km/h. Enako hitrost z vsega dvema sekundama zaostanka v doletu je dosegel drugo uvrščeni Slovenec Boštjan Pristavec. Manj kot tri minute za njima se je skozi ciljno linijo pripeljal edini tekmovalec na tem tekmovanju, ki je ob zmagovalcu, Boštjanu Pristavcu uspel opraviti vseh pet tekmovalnih nalog. To je Luka Žnidaršič, ki je ob enem izkoriščenem odličnem dviganju na Krvavcu celo upal, da bo dohitel tekmeca pred sabo.


Prvi trije na zadnji nalogi: Boštjan Pristavec, Werner Amann in Luka Žnidaršič.

Ravninski izvedenec, Litvanec Gintas Zube, se je v neugodnem vremenu in na razgibanem terenu po Gorenjski odlično znašel in pristal na četrtem mestu s 95,6 km/h. Skupaj z njim se je skozi cilj pripeljal mladi Nemec Robin Sittman, ki pa je bil prenizek in na cilju in s tem za 60 sekund počasnejši od tekmeca na četrtem mestu.


Jernej in Jure Lokovšek.

Za največjega borca pa se je zadnji dan izkazal Jernej Lokovšek, ki je z zaostankom ene ure, 34 minut in 25 sekund dosegel 56, 6 km/h, za doseženo osmo mesto pa je kot zadnji, ki je nalogo uspešno opravil, dodal prejšnjim trem še eno dodatno točko.


Tudi pri podeljevanju priznanj so se Celjani pokazali kot zelo izvirni. Otrokom pa je bila to prav resna igra

V skupnem seštevku enotedenskega tekmovanja v Celju je zmagal Boštjan Pristavec, ki je s štirimi dnevnimi zmagami in enim drugim mestom zbral 40 točk. Na drugo mesto se je z 28 točkami uvrstil njegov najuspešnejši »sledilec«, Nemec Werner Aman. Tretje in četrto mesto je pripadlo Nemcema Klausu Kalmbachu in Robinu Sittmanu. Oba sta zbrala po 20 točk. Luka Žnidaršič s 17 točkami je končal na petem mestu, Sebastjan Ramšak, ki je bil prvi tekmovalni dan še v službi pa je z eno točko manj na šestem mestu.


Skupinska slika vseh tekmovalcev z zmagovalci na odru.

Edini, ki je na tem tekmovanju ostal brez ene same točke je Miha Berginc, ki se je s tem vpisal v znameniti klub tistih, ki na tekmovanjih za jadralsko veliko nagrado ne dosežejo nobene točke.
Vreme je za ta letni čas zelo lepo sodelovalo, čeprav je bilo občasno nagajivo in so se morali tekmovalci potruditi za doseganje vseh zadanih ciljev. S tem pa je poskrbelo za dodatno razburljivost tekme in utrujenost tekmovalcev po uspešno odleteni nalogi. Ob rednih obiskovalcih iz večine slovenskih aeroklubov se je pokazalo, da med jadralnimi piloti obstaja zanimanje za tovrstna tekmovanja.


V senci dobrega letala.

Tudi medijska prisotnost je bila opazna. V časniku Delo je izšel prispevek novinarke Špele Kuralt z naslovom »Velike bele ptice nad Celjem«, ki skozi pogovor z vodjo tekmovanja Erazmom Polutnikom lepo opisuje tekmovanje. RTV SLO je v sobotni oddaji Šport ob 22.00 objavila prispevek o tekmovanju.


Prispevek na TV SLO 1 v oddaji Šport ob 22.00 o SGP v Celju. Od 9. minute 52. sekunde naprej se nahaja tudi na povezavi Šport ob 22.00.


| © 2017 Milan Korbar | Izjave tekmovalcev po končanem FAI SGP Celje 2017 |


| © 2017 Peter Karner | GrandPrix 2017 Celje, 19.-26.avgust |

na vrh strani

FAI SGP 2017 – Nov dan, nova zmaga za Pristavca
(OPENSOARING, 25. avgusta 2017, Milan Korbar)Prvi trije: drugi Werner Amann, prvi Boštjan Pristavec in tretji Robin Sittman.

Boštjan Pristavec je tokrat v zares izvrstni jadralski formi. Danes je 219,33 km dolgo nalogo, ki se je raztezala v njegov »domači kraj« na Gorenjsko, odletel z izvrstno hitrostjo 123,4 km/h. Seveda je dobil dodatnih deset točk za skupni seštevek in s tem že odločil zmagovalca tokratnega tekmovanja.


Werner Amann po preletu cilja.

Na drugem mestu je pristal Werner Amann s hitrostjo 122,5 km/h, ki je na podelitvi dnevnih nagrad izjavil, da se ni kaj dosti odločal, gledal je le, kaj počne Boštjan kak kilometer ali dva pred njim in mu sledil tako, da je napravil enako. Boštjan pa je nato na vprašanje, kako je premagal konkurenco odgovoril, da se je povzpel 100 metrov višje in tako imel pod nadzorom vse pod sabo.


Robin sittman je parkiral letalo po pristanku. V ozadju pristaja Seba.

Robin Sittman, dvaindvajsetletni mladenič iz Nemčije je sledil na tretjem mestu s 122,0 km/h.


Seba nad celjskim Starim gradom.


Dan je bil zelo živahen. Ob rednem tekmovanju je bila pomembna naloga tudi priprava na večerni koncert. Pa še obisk snemalne ekipe RTV SLO je bilo potrebno ustrezno sprejeti in pokazati se v najboljši luči. Seveda je bil tudi v tem primeru v središču pozornosti Boštjan Pristavec.

na vrh strani

FAI SGP 2017 – Pilatus PC-9 navija za Pristavca
(OPENSOARING, 23. avgusta 2017, Milan Korbar)Andrej Fiorelli nas je razveselil s PC-9.

Komaj sem v torek malo pred deseto dopoldansko uro na letališču Levec zlezel iz moje motorizirane kočije, že me je pozdravil Seba z najavo: »Pazi, da ne zamudiš predstave PC-9. Pride točno ob 11.00.« Lep dan se je pripravil in še lepše presenečenje, pa ne samo zame, tudi ostalo prisotno občestvo je že nestrpno pričakovalo, kaj nam bo umetnik Andrej Fiorelli tokrat pokazal.


L9-66 v elementu

Točno ob 11.00, kot je bilo sporočeno, se je po radijski zvezi javil PC-9 in še malo, pa smo ga tudi opazili. Andrej, ki je bil njega dni tudi odličen jadralni pilot, se je popolnoma posvetil letenju z vojaškim letalom Pilatus PC-9 »Hudournik«. Natančnost je vrlina, ki krasi predstavitvene pilote v vseh letalstvih tega sveta in naš Andrej je med njimi na zelo visokem mestu. Tudi tokrat nas s svojim L9-66 ni razočaral, prej bi rekel, da nas je spet očaral.


Ne zgodi se vsak dan, da bi sinu na tekmovanje prišel pomagat oče z doma izdelanim letalom. Jure je priletel z Barja pogledat, kako gre Jerneju Lokovšku.

Vreme se je ta dan razvijalo v skladu z napovedjo, pa so z vleko tekmovalcev na mesto odpenjanja začeli točno opoldne. Prvi tekmovalci so takoj dobili primerno dviganje in se povzpeli na višino, primerno za štart. Boštjan Pristavec, ki je bil spet najhitrejši, je za 222,28 km dolgo nalogo porabil 2 uri, 23 minut in 36 sekund. To je povprečna hitrost 92,9 km/h, kar je za drugo polovico avgusta zelo dober izid. Temu je sledil Nemec Klaus Kalmbach z 90,2 km/h, na tretje mesto pa se je, kot se je zdelo, uvrstil ta dan najsrečnejši človek na letališču, Toni Šibanc, ki je bil na cilju za 13metrov pod določeno višino in je kljub 26 sekundam pribitka dosegel hitrost 89,9 km/h. Navdušeno je razlagal, kako mu je po več kot 45 km doleta skupaj z okrog 150 metrov manjše višine na koncu skoraj uspelo ujeti Klausa.


Prha za ljubitelje raznih teorij.


Luka z obiskovalcema iz nekdanjega ljubljanskega aerokluba. Z leve Albin Luin, Janko Leskovšek in Luka.


Na četrto mesto je priletel Luka Žnidaršič, ki je tako ob Boštjanu Pristavcu edini, ki je vse tri dni prišel do točk. Njegov dosežek pa je bil samo za 17 sekund boljši od peto uvrščenega Robina Sittmana.


Po doletu sledi zavoj in krog za pristanek

Sebastjan Ramšak – Seba je svoj drugi dan nastopanja končal na šestem mestu. Za njim so se zvrstili Nemca Jurgen Wenzel in Werner Amann, Litvanec Gintas Zube in Jernej Lokovšek.


Britanec Shaun Lapworth.

Dvojno smolo je imel Britanec Shaun Lapworth, ki je za prehitro vožnjo skozi štartno linijo zaslužil 55 kazenskih sekund, potem je pa povozil prepovedan zračni prostor in tam končal nalogo.
Spet se je zbralo kar precej letalskih radovednežev, ki so pozdravili zmagovalce. Tudi zdaj že ustaljena nagrada prvim trem v dnevni razporeditvi je vsem skupaj teknila sodeč po tem, da je deska z narezkom zelo hitro ostala prazna.
Celje je pa res blizu

Za sredo so obljubili lepo vreme. Odločil sem se, da ga izkoristim za kak let v zavetju domače letališča v Lescah. Objavil sem, da je vreme naročeno in dobil možnega potnika za DG-500. Pa se je vreme obnašalo precej drugače od napovedanega, zato sem že okrog enajstih odpovedal let. N Kranjskem je bila temperatura zraka še precej nizka, dežela pa prekrita z nekimi čudnimi oblaki, ki kar niso kazali kake volje, da bi se umaknili in dali prosto pot sončnim žarkom.


Tudi Jurgen Wenzel je prihranil nekaj vode za radovedne obiskovalce na zemlji.


Sem pa zato od doma spremljal dogajanje. Naloga, ki so jo organizatorji pripravili za ta dan, je imeli eno točko tudi na Gorenjskem, prvotno na Španovem vrhu, kar je precej daleč, vendar ob predvidenem razvoju vremena precej verjetno dosegljiva za vse tekmovalce. Vleka se je nekako zavlekla, piloti tudi niso dosegali željene višine za prelet štarta na celjskem starem gradu. Tisti, ki so višino pridobili, pa so bili precej daleč stran. Ob 15.18 je bilo na internetu opaziti sporočilo, da je naloga preklicana in s tem tekmovalni dan odpovedan.


Ali bo tudi jutri prvi naokrog?

Trije, Boštjan Pristavec, Klaus Kalmbach in Jurgen Wenzel, ki so bili dovolj visoko, so preostanek dneva izkoristili tako, da so se odpeljali na zahod. Klaus je bil nad Grofijo, vzhodno od letališča Lesce na nič kaj zavidljivi višini, vendar se je uspel pobrati in se vrniti v Celje. Boštjan se je obrnil Križki gori nad Tržičem, najdlje, do Golice je priletel Jurgen, ki se je okrog 17.00 odločil za vrnitev v Celje, kar mu je tudi uspelo.

na vrh strani

FAI SGP 2017 – Tudi drugi tekmovalni dan Pristavcu
(OPENSOARING, 22. avgusta 2017, Milan Korbar)S pticami si ne delimo samo neba, včasih nam tudi priletijo na pomoč.

Za tekmovalci in organizatorji celjskih kvalifikacij za veliko jadralsko nagrado 2017 je že drugi tekmovalni dan. Vreme je vse boljše, naloge daljše in tudi več tekmovalcev je uspešnih. Tokrat je bilo uspešnih devet tekmovalcev, tudi danes je bil najhitrejši Boštjan Pristavec s 95,0 km/h, kar mu je prineslo novih 10 točk. Kot je omenil uradni govorec na razglasitvi izidov, Nik Šalej, če je bila prvi dan hitrost 75 km/h, drugi dan že 95 km/h, lahko tretji dan morda pričakujemo 115 km/h …


Prvi trije drugega dneva obsijani od sonca in nasmejani z originalno dnevno nagrado (ki smo jo kasneje z veseljem pomalicali)

Nemec Werner Amann je vidno utrujen pristal pet minut za Boštjanom s hitrostjo 91,4 km/h in za ta dosežek prejel prvih 8 točk na tem tekmovanju. Drugi Nemec na tretjem mestu je zaostal za dodatnih 10 minut, kar je pomenilo hitrost 85,2 km/h in 7 točka.


Seba in mladi pomočniki po letu

Verjetno pa je bil s svojih izidom najbolj zadovoljen Sebastjan Ramšak, ki je po napaki Angleža Shauna Lapwortha, ki je »pridelal« 167 kazenskih sekund, pristal na četrtem mestu z osvojenimi šestimi točkami. To je bil njegov prvi nastop na takšnem tekmovanju, saj je bil v nedeljo še v službi in ni letel na tekmi.


Kadar ne gre sam, pa tudi porinemo.

Moto dneva: »boriti se je treba do konca« pa sta v praksi tokrat prikazala naš Luka Žnidaršič in Gintas Zube iz Litve. Ko je bil Boštjan že v ciljnem doletu, se je Luka še boril, skupaj s Tonijem Šibancem, nad Celjem za vsak dodatni meter. To mu je na koncu z doletom v cilj prineslo osmo mesto in dve novi točki v skupni seštevek. Gintas Zube pa je bil v prvem poizkusu nad Štorami že tako nizko, da nihče ni več verjel, da se bo čez Celje pripeljal nazaj na letališče. Pa mu je uspelo. Takoj po pristanku je hladen kot špricer naročil ponovno vleko, ki jo je seveda tudi dobil. Po štirih urah od štarta in 2 uri in 4 minute zaostanka za prvim je uspešno odletel nalogo in si z 48,0 km/h priboril eno točko.


Rep letala, s katerim leti Litvanec Gintas Zube

Je pa še ena posebnost, povezana z Litvancem. Povprašali smo ga, kdo je na sliki na repu njegovega letala. Njegov odgovor je bil, da je to njegov ded, ki ga sam ni imel nikoli prilike videti in spoznati, bil pa je znamenit po tem, da je bil eden od vodij protisovjetskega upora v Litvi okrog 1948. leta. Za kazen je bil pregnan v sovjetski gulag, od koder pa se ni vrnil.


Skupaj v dviganju nad Kunigundo.

na vrh strani

FAI SGP 2017 – v Celju prvi tekmovalni dan
(OPENSOARING, 21. avgusta 2017, Milan Korbar)Boštjan Pristavec se veseli nagrade za prvo zmago na celjskih kvalifikacijah

V nedeljo, 20. avgusta se je po prehodu fronte in z nekaj zamude glede na napoved le napravilo vreme, ki je omogočilo izvedbo prvega tekmovalnega dneva na kvalifikacijskem tekmovanju za veliko jadralsko nagrado 2017 v Celju. Ko je sonce ob 13.30 dokončno pokrajini v Savinjski dolini dodalo dovolj energije, sta celjska Super Cub in Pawne začela vleči tekmovalce na južne hribe okrog Celja. Kmalu se je izkazalo, da razen enega tekmovalca, ni bilo večjih težav z doseganjem primerne višine za štart, ki je bil tokrat poravnan s starim celjskim gradom.


Luka Žnidaršič je osvojil drugo mesto in eno točko

Štart ob 15.00 pod oblakom, ki je bil ravno še prav visoko, je bil uspešen. Ker je bilo v zraku še dovolj vlage, se je nebo začelo precej pokrivati, s tem pa je večino tekmovalcev prisililo k pristanku pred koncem 164,44 km dolge naloge. Nekaj jih je pristalo na letališče, nekaj po po okoliških njivah.


Organizator(ji)

Nalogo sta po uspešnem čakanju in izogibanju deževnemu področju opravila Boštjan Pristavec s hitrostjo 75,83 km/h, za kar je prejel prve tri točke in Luka Žnidaršič, ki je dosegel malenkost manjšo hitrost 75,17 km/h. S tem pa je prejel tudi eno točko za dnevno drugo mesto.


Veselo na zmagovalnem odru

Podelitev nagrad prvim trem je potekala v veselem vzdušju, kjer smo se lahko zabavali skupaj z vsemi preostalimi, ki na »tretjem« mestu za nedokončano nalogo niso prejeli nobene nagrade. Zato pa je Darko Gagula poskrbel za okrepčilo z rezanjem okusnega pršuta.


Takole pa je navijal Peter

Veseli dejstvo, da je bilo kar nekaj obiskovalcev – letalcev iz vseh slovenskih klubov, ki so prišli pogledat tekmovanje in navijat za »dirkače«.


Tekmovalci na startu nad celjskim gradom.

Danes se napoveduje nov dan in nova naloga. Vabljeni vsi, ki vas niso zadržale delovne, počitniške ali kake druge obveznosti. Celjani obveščajo, da je pri njih možno kupiti tudi vstopnice za petkov dobrodelni koncert, torej ni razloga, da zamudite priliko.

na vrh strani

Kvalifikacije za SGP (veliko jadralsko nagrado) 2017
(OPENSOARING, 19. julija 2017, Milan Korbar, fotografije Milan Korbar in uradne strani FAI SGP)
Čez točno en mesec se bodo na športnem letališču Levec pri Celju začele zadnje kvalifikacije za veliki finale osme serije tekmovanj za jadralsko veliko nagrado (Sailplane Grand Prix). Tekmovanje v Celju bo trajalo od 19. do 26. avgusta 2017. Trenutno je prijavljenih in potrjenih devet tekmovalcev iz štirih držav, ki se bodo pomerili za sodelovanje na zaključku, ki bo od 13. do 20. januarja 2018 v Vitacuri v Čilu.Zanimivost in posebnost osme serije tekmovanj za jadralsko veliko nagrado je v tem, da se razteza skozi tri koledarska leta. Začela se je v decembru 2016 v avstralskem Horshamu, večina kvalifikacijskih tekmovanj je v letu 2017, veliki finale pa bo v januarju 2018. Opaziti pa je še eno značilnost letošnje serije, ki je malo nenavadna. To je majhno število udeležencev posameznih tekmovanj, saj se je večine tekmovanj udeležilo precej manj od predvidenih največ dvajset tekmovalcev. Temu primerno je tudi število pilotov, ki so se pred zadnjo preizkušnjo uvrstili v zaključek. Za zdaj jih je samo 14.

Noč na letališču Celje


Ob tej priliki bo v petek, 25. avgusta od 17.00 do sobote 26. avgusta do 2.ure na letališču Celje-Levec tudi dobrodelni koncert z naslovom Noč na letališču Celje. Nastopili bodo:
Šank Rock
Nude
Ansambel Stil
Čaga Boys Ansambel Jug
Ansambel Potepini
Kvintet U-nulo
in drugi...

DOBRODELNI DOGODEK - Z NAKUPOM VSTOPNICE ZA LETALIŠČE
Zagotovo se še vsi dobro spomnimo, kako je avgusta lani udar strele, ki je povzročil uničujoč požar, za vedno spremenil podobo našega letališča. V celoti je zgorel hangar, v katerem so bila shranjena letala, kar je močno prizadelo naše delovanje. Z dogodkom zbiramo sredstva za izgradnjo novega hangarja, izobraževalnega centra za bodoče mlade letalce in ostalo infrastrukturo, ki je potrebna za naše delovanje. Z nakupom vstopnice za nepozaben koncertni večer lahko delček k tej zgodbi prispevate tudi vi.

KDAJ: PETEK, 25. 8. 2017, od 17. ure dalje
KJE: LETALIŠČE CELJE – Levec

VSTOPNICE - first minute MLADI.SMO (omejeno število)
First minute cena: 6 EUR

Spletni nakup: Mladi.smo

Od 24.7. bodo vstopnice na voljo tudi preko sistema Eventim, po ceni 10 EUR.

Projekt so podprli:
Aeroklub Celje
Mestna občina Celje
Pivovarna Laško Union d.o.o.
Engrotuš, d.o.o.
Simbio
Filter

Medijski partnerji:
Radio Antena Štajerska
MLADI.SMO
TV Celje

Pa še na kratko o dosedanjih kvalifikacijskih tekmovanjih in nadaljevanju v osmi seriji jadralske velike nagrade.

Horsham, Avstralija, 14. do 20. december 2016


Tekmovalo je 14 jadralnih pilotov iz Avstralije, Nove Zelandije in ZDA. Najbolj uspešna sta bila Geoff Brown iz Avstralije, ki je zbral 35 točk in Mark Tingey iz Nove Zelandije z 29 točkami v šestih izvedenih tekmovalnih dnevih. Oba sta se uvrstila na zaključno tekmovanje v Čilu.

Orlando, ZDA, 26. marca do 1. aprila 2017


Nastopilo je 12 tekmovalcev iz Kanade, Velike Britanije in ZDA. Po šestih tekmovalnih dnevih sta se na zaključno tekmovanje uvrstila Jerzy Szemplinski iz Kanade, ki je bil najboljši s skupno 45 točkami, 35 točk pa je priletel Sean Fidler iz ZDA. Razen enega tekmovalca so vsi z dnevnimi uvrstitvami dosegli točke.

Magaliesburg, Južna Afrika, 17. do 22. aprila 2017


V Južni Afriki je nastopilo samo osem tekmovalcev iz Nemčije, Nove Zelandije, Švedske in Južne Afrike, ki so imeli skupaj sedem tekmovalnih dni. Najbolj uspešen je bil Laurens Goudriaan, ki je osvojil 48 točk in se tako uvrstil na zadnje dejanje osme serije tekmovanj. To pa ob majhnem številu tekmovalcev, kljub 44 osvojenim točkam, ni uspelo Oscarju Goudriaanu.

Santa Cilia, Španija, 7. do 14. maj 2017


Naslednja postaja je bila v Španiji, kjer je nastopilo 11 tekmovalcev iz Italije, Francije, Španije, Švice in Velike Britanije, dovolj za uvrstitev dvojca v finale. V precej zahtevnem vremenu je s 30 točkami v petih tekmovalnih dnevih zmagal Britanec Jon Gatfield, ki se je skupaj z drugo uvrščenim Italijanom Thomasom Gostnerjem (28 točk) uvrstil v nadaljevanje.

Wrocław Szymanσw, Poljska, 27. maja do 3. junija 2017


Na Poljskem se je zbralo 17 jadralnih pilotov iz Irske, Litve, Nemčije in Poljske, med njimi tudi večkratni svetovni jadralni prvak, Poljak Sebastian Kawa. Pet tekmovalnih dni je prineslo zmago in uvrstitev na zaključek Sebastianu Kawi, ki je s samo enim drugim mestom in štirimi zmagami nabral 45 točk. Drugi, Poljak Lukasz Wojcik se je s 23 točkami tudi prebil na mesto, ki vodi v Čile.

Varese, Italija, 10. do 17. junija 2017


Petnajst jadralnih pilotov iz Italije, Nemčije in velike Britanije je v zelo zahtevnih vremenskih pogojih izvedlo 6 tekmovalnih dni, od katerih peti tekmovalni dan prišel do točk samo en tekmovalec. Giorgio Galetto z 32 točkami in Tilo Holighaus z 28 točkami sta bila najboljša in sta uvrščena med izzivalce lanskega prvaka, Nemca Holgerja Karowa na zaključku v Čilu. Posebnost, ki je opazna so tri nova letala Ventus 3 na prvih treh mestih.

Buno, Francija, 25. junij do 1. julij 2017


V francoskem mestecu Buno se je zbralo 17 jadralnih pilotov iz Belgije, Francije in Nemčije. Ob nič kaj ugodnem vremenu za jadralske podvige so opravili vsega tri tekmovalne dneve, od 17 pilotov je eden ostal brez točk, najboljša pa sta bila Francoza Christophe Abadie z osvojenimi 20 točkami in Aude Grangeray s sedemnajstimi točkami. Med tekmovalci je nastopila tudi Francozinja Cιcile Bonnet.


Cιcile Bonnet pripravlja svojega ASW 28-18

Naslednja postaja so Partizanske, Slovaška, 29. julij do 5. avgusta 2017


Za tekmovanje na Slovaškem je prijavljenih 15 tekmovalcev in ena tekmovalka iz Avstrije, Češke, Litve, Nemčije in Slovaške. Med njimi je najvišje uvrščena po IGC rangiranju Čehinja Alena Netusilova, ki na lestvici IGC zaseda 47 mesto. Tekmovanje bomo lahko spremljali na uradni strani FAI Sailplane Grand Prix – Partizanske.

na vrh strani

 Tekmovanja 2017

RBAR2017 – zmaga Japoncu, 12. Podlunšek

RBAR2017 – Kvalifikacije na Lausitzringu

RBAR2017 – Porto - zmagovalec Martin Šonka

RBAR2017 – Porto - Pete McLeod najhitrejši v kvalifikacijah

RBAR2017 – Kvalifikacije v Portu – PP37 odličen na treningu

FAI SGP 2017 – V Celju zmaga za Boštjana Pristavca

FAI SGP 2017 – Nov dan, nova zmaga za Pristavca

FAI SGP 2017 – Pilatus PC-9 navija za Pristavca

FAI SGP 2017 – Tudi drugi tekmovalni dan Pristavcu

FAI SGP 2017 – v Celju prvi tekmovalni dan

IMGC 2017 – Zaključek

IMGC 2017 – Peti dan - klasična naloga

JWGC 2017 – Končno dobro vreme

IMGC 2017 – Kratka naloga

IMGC 2017 – Tretji tekmovalni dan

EGC 2017 – Za konec srebrna medalja

IMGC 2017 – Slovenski večer in 2. tekmovalni dan

JWGC 2017 – Mladinsko svetovno prvenstvo v jadralnem letenju

EGC 2017 – Kakšen dan!

IMGC 2017 – Prvi tekmovalni dan

EGC 2017 – Po prehodu fronte

EGC 2017 – Modro nebo in veter

IMGC 2017 – Odprtje vojaškega tekmovanja v jadralnem letenju

EGC 2017 – Nov dan ali v slogi je moč

EGC 2017 – Drugi tekmovalni dan, Borisu skupno tretje mesto

Končno smo leteli!

Zadnji deževni dan?

Mednarodni večer

Vsak dan enaka zgodba

Vreme kraljuje

Hrvaški jadralci prvič na EP

EGC 2017 – Prvi tekmovalni dan

EGC 2017 – Otvoritev prvenstva

Za dober začetek za IPF na EP

EGC 2017 – Dan za poljedelstvo

EGC 2017 – Pa smo tu

Kvalifikacije za SGP (veliko jadralsko nagrado) 2017Tekmovanja 2016

Tekmovanja 2015

Tekmovanja 2014

Tekmovanja 2013

Tekmovanja 2012

Tekmovanja 2011

Tekmovanja 2010

Tekmovanja 2009

Kratko razmišljanje ob »polčasu«

FAI WGC 13,5m – Tretji dan Uli in Sebastian

FAI WGC 13,5m – Ponovno Kawa

FAI WGC 13,5m – Prvi tekmovalni dan

RBAR2017 – Dvakratna smola PP37 v Budimpešti

Red Bull Air Race 2017 – Budimpešta

Aero rally, Postojna 24. 6. 2017

Mladinsko državno prvenstvo Slovenije in Avstrije 2017

Svetovne prvakinje Nemki in Francozinja

DPSJL 2017 – inercialna meteorologija

DPSJL 2017 – za ljubitelje teorije zarote

DPSJL 2017 – nov dan, nova njiva

DPSJL 2017 – vsega po malem

Ni konec, dokler ni konec

Vabilo na DPSJL 2017

Vleka v dež

Turizem v torek in tekma v sredo

13. Spomladanski pokal Jesenik 2017

Red Bull Air Race – Peter Podlunšek drugi

Državno prvenstvo v preletih 2017 - prijava

Priznanja za prelete

Srečanje jadralcev ob zaključku DPSJL-P 2016

Killian Walbrou (F) - svetovni prvak v 18m

David Hirst – o sebi in svojem delu

Benalla, Kawa in Vuk Karadžić

DPSJL - preleti 2016 - zaključek, dopolnjeno

Višek 34. JSP v Benalli – sedmi tekmovalni dan

Suha termika, velike jate in zasledovalci

Še en pogled na 34. svetovno jadralno prvenstvo

Prvi polčas je bil - kratek

Še naprej Benalla - z NZ pogledom

David Hirst, Nova Zelandija

Michael Sommer – z EB 29 R

Anne Ducarouge (F) - v moški trdnjavi jadralnega letenja

34. svetovno jadralno prvenstvo FAI

DPSJL 2017