website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

soaringspot
lzs-zveza
miha thaler
womensoaring

soaringcroatia

ostale povezave


Kongres evropskih pilotk v Sloveniji že tretjič
(OPENSOARING, 17. Junija, Irena Raymond)

Leto 2013 je za slovenske letalke nekaj posebnega, saj praznujemo 25-letnico, odkar smo se pričele povezovati med seboj v okviru društva. Poleg različnih drugih dejavnosti ob obletnici pa smo od 7. do 9. junija v Pomurju organizirale tudi kongres evropskega združenja pilotk (FEWP - Federation of European Women Pilots).

V društvu slovenskih letalk je 33 članic in en član. Naše  članice so  jadralne in motorne pilotke, zmajarke, jadralne padalke, pilotke balonov, helikopterjev in potniških letal, nekatere ženske so v letalstvo  vpete ljubiteljsko, druge  poklicno.  Že na začetku, ob ustanavljanju društva, smo navezale  stike s pilotkami drugih držav in postale smo članice evropskega združenja pilotk, v okviru katerega je vsako leto v eni izmed evropskih držav organiziran kongres,  katerega glavni namen so druženje, izmenjava izkušenj, postavljanje novih ciljev in načrtov ter  letenje.

V Sloveniji se je kongres evropskih pilotk odvijal že tretjič. Prvič smo ta dogodek organizirale leta 1990 v Portorožu,  drugič leta 2005 v Lescah, letos pa smo se srečale v Pomurju, prišle  pa so pilotke iz Avstrije, Nemčije, Nizozemske, Francije, Švice, Španije, Velike Britanije, Belgije in seveda Slovenke. Precej pilotk na kongres prileti s svojim letalom, tokrat pa se jih je, zaradi nestanovitnega vremena, več odločilo za avtomobile in linijska letala.

Udeleženke tridnevnega srečanja smo v petek prispele na mariborsko letališče, od tam pa smo se popeljale po barvitem Pomurju. Z zanimanjem smo si ogledale edini še delujoči Babičev mlin na Muri in preizkušale dobrote čebelarstva Šalamun. V soboto dopoldan so nam predstavnice posameznih držav na kongresu v Biotermah predstavile dosežke iz preteklega obdobja  ter  načrte in cilje za prihodnje leto. Dogovorjeno je bilo, da bo kongres 2014 v Nemčiji,  za lokacijo so si izbrale Ženski otok (Fraueninsel) na jezeru Chiemsee. V popoldanskem času nas je čakalo zanimivo presenečenje -  na ljutomerskem hipodromu so nas pričakali s konji in vsaka udeleženka je  imela priložnost voziti s sulkijem po kasaški stezi. Nato smo si ogledale del treninga akrobatske skupine Red Bull na murskosoboškem letališču in pokušali odlična vina v znameniti Radgonski kleti. Sobotni večer so nam polepšali člani Balonarskega kluba Prlekija s postavitvijo toplozračnega balona na glavnem trgu v Križevcih. Udeleženke smo obisk v sončnem Pomurju končale v nedeljo, s panoramskimi leti nad Mariborom in Mursko Soboto.

Slovenske letalke smo vesele in ponosne, da se družimo in sodelujemo že 25 let in še naprej želimo nadaljevati poslanstvo naših vzornic, ki so bile z vsem srcem predane nebu in so zapisane v zgodovino slovenskega ženskega letalstva. 

Irena Raymond,
predsednica Društva slovenskih letalk


Blog 2014

Kaj nam obeta leto 2014

Skok bratov Rusjan iz gledališča na film

Jadralci pri predsedniku države

Pozdrav iz Namibije

Za letopis 2013 - M. Šoštarič

Za letopis 2013 - B. Žorž

Za konec sezone

Srebrni C

Forum in jezik

Sebastjan Kawa z DG 500 v Lescah

Flytoni

Kongres evropskih pilotk v Sloveniji že tretjič

Drahi slovenski chlapci...

Kaj nam danes pomenijo jadralne značke?

Polemika o licencah - nihče nima rad sprememb

BP - podpis in razmišljanje

Odprto pismo

Konec tedna v Opatiji

Priznanja 2012 iz mraka

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009