website statistics
Opensoaring.comaerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Jadralno letalo pristalo na Dravi
Večer, 14. avgusta 1958


Dogodek na Brestrniškem jezeru - hidrojadralno letalo med kanuji in jadrnicami

Okrog pol šeste ure popoldne so se včeraj zbrali na obeh bregovih Drave v bližini čolnarne brodarskega društva »Sidro« na Mariborskem jezeru številni Mariborčani, ki so prišli gledat pristajanje hidrojadralnega letala »Jadranka« na Dravi.
Točno ob 17.10 je startalo na letališču v Slivnici motorno letalo, ki je vleklo hidrojadralno letalo »Jadranka«. Le-tega je upravljal  član aerokluba, večletni izkušeni jadralni in motorni pilot Zvonko Šabeder. Motorno letalo je potegnilo »Jadranko« na višino 700 metrov. Kmalu zatem, ko sta letali prileteli na določeno mesto, se je »Jadranka« oddaljila od motornega letala in po 12 minutah pristala na Dravi.
Ko je »junak dneva« tovariš Zvonko prišel na kopno, smo ga povprašali za njegove občutke med poletom in pri pristajanju. Dejal je: »Pristajanje na vodi ni vsakdanje, zato se tudi nisem počutil tako gotovega kot pri običajnem jadranju in pristajanju. Razen tega me je tik pred nameravanim prvim pristankom zmedlo, ker je veter nenadoma spremenil smer. Moral sem pristati v nasprotni smeri rečnega toka. Sicer pa smo s klubskimi tovariši zadovoljni s poskusnim pristankom na vodi. V nedeljo bomo spet pristali na Dravi.«
Hidrojadralno letalo so dobili mariborski letalci pred dvema letoma, kot nagrado za sodelovanje pri snemanju slovenskega filma »Ne čakaj na maj«.

Zvone se je spominjal pristanka
(Opensoaring, N. S.)
Več kot dve desetletji po tem dogodku smo se pogovarjali z inž. Zvonkom Šabedrom. Čeprav se z letenjem ni več ukvarjal, se je dobro spominjal avanture med pristajanjem na Brestrniškem jezeru: »V mariborski aeroklub smo jadralno letalo Jadran dobili, ker ga nihče ni hotel imeti, saj z njim nismo mogli početi prav ničesar. Zato smo bolj za zabavo organizirali pristanek na vodi, ki je bil prvi in edini. Če se ne motim, si nihče več ni želel takega doživetja. Pristanek je bil bolj slab, vem, da sem se dotaknil vode s preveliko hitrostjo, kar odneslo me je v drugi skok in potem sem s trupom krepko zaoral v vodo, pravi slap pa se je zlil čez kabino.«

 

 

na vrh strani


Zgodbe 2015

Zgodbe 2014

Zgodbe 2013

Zgodbe 2012

Zgodbe 2011

Zgodbe 2010

Lojze Makuc

Aeroklub Srebrna krila Idrija, 1976–2009

Janko Leskošek – še zmeraj rad sede v blanika

Viktor Bančič – eden od mnogih iz Libisa

Troje padal nad Pohorjem

Franc Peperko

Nekoč smo leteli v oblakih

Vinko Kabaj
Sopotnica s kosmatim repom

Lilienthalov usodni padec leta 1896

Zvone Žugelj

Pilot kavke

Vine Žakelj

Jadralno letalo pristalo na Dravi