website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


RBAR Indianapolis: 11. Peter Podlunšek
(OPENSOARING, 3. oktobra 2016, besedilo Milan Korbar, fotografije © 2016 Balazs Gardi, Joerg Mitter in Andreas Langreiter, vsi Red Bull Content Pool, video Red Bull Content Pool)


Pogovor s taktikoma ekipe Boštjanom Dečmanom in Markom Travnerjem. Foto © 2016 Andreas Langreiter/Red Bull Content Pool

Prvi oktobrski konec tedna je na znamenitem dirkališču v Indianapolisu pripadel letalcem. Red Bull Air Race se je odvijal v deževnem vremenu z nekaj vetra, vendar ob zadovoljivih razmerah za zanimivo tekmovanje, ki je postreglo s precej preobrati in nenavadnimi spremembami v razvrstitvi. Kot vedno so tu pravila, ki so zelo stroga in vsako odstopanje prinese dodaten pribitek dveh sekund k dejansko doseženemu času. Ena takšnih nesrečnih okoliščin se je zgodila tudi Podlunšku v izločilnih nastopih štirinajsterice za vstop med osem najboljših.
»Letenje v Indyju je bilo čisti užitek, domov se vračam z odličnim »neto« časom in dobrim občutkom glede svojega letenja, letala ter ekipe, obenem pa precej jezen zaradi banalne napake, ki me je stala dobre uvrstitve,« je povedal slovenski pilot razreda Master svetovnega prvenstva Red Bull Air Race.


Petrova priprava na dirko. Foto © 2016 Balazs Gardi/Red Bull Content Pool

Peter je dirko začel s 13. mesta v kvalifikacijah. To mu je prineslo zahtevnega nasprotnika Matta Hala, ki je letos že dvakrat zmagal in je bil pred tekmovanjem tudi edini, ki bi lahko Nemcu Matthiasu Doldererju preprečil skupno zmago v letošnji seriji. Peter je bil na poti, da tekmeca premaga, vendar je v šesta vrata priletel malenkost prenizko, kar mu je prineslo dodatni dve sekundi in izpad. Brez te napake bi se zagotovo uvrstil naprej kot srečni poraženec.


Peter med letom. Foto © 2016 Joerg Mitter/Red Bull Content Pool

»Nastop je bil dober, neto čas odličen, z njim bi kot "lucky looser" zagotovo prišel v finale, a sta me dve kazenski sekundi pribitka potisnili na 11. mesto. Danes sem res imel šanso, da se uvrstim med »naj« 8. Bil sem resnično jezen. Da imam možnosti za najboljših osem bom dokazal že na naslednji dirki. V prihodnji sezoni bomo poskušali seči še višje. V Indyju je bilo izjemno ozračje, piloti smo bili ponosni, da smo lahko leteli na tem prizorišču. Prišlo je ogromno ljudi in čutilo se je, da mesto diha tudi z letalskim športom. Hangarjev še pospravili nismo, pa so nas že spraševali, ali se bomo tudi vrnili prihodnje leto. Okolica dirkališča je zelena, zato je bilo letenje čisti užitek,« je Peter povedal po nastopu, ki je potrdil napovedi, da bosta letalo in pilot zares hitra šele proti koncu sezone.Z izjemnim letenjem je zmagal Matthias Dolderer, ki je pred zadnjo dirko, ki bo čez dva tedna v Las Vegasu, zbral neulovljivih 24.5 točk prednosti pred drugouvrščenim Mattom Hallom, ki je bil četrti.


Melanie Astles. Foto © 2016 Red Bull Content Pool

Posebna zanimivost je bil tokrat nastop in drugo mesto prve ženske v tekmovanju izzivalcev. Francozinja Melanie Astles, ki je sicer petkratna francoska prvakinja v akrobatskem letenju, je pokazala, da je iz pravega testa. Med izzivalci si je tokrat svojo prvo zmago priletel Luke Czepiela, ki je na to čakal kar precej časa in je bil upravičeno navdušen.

na vrh strani

Red Bull Air Race: Hannes Arch, pogresali te bomo!
(OPENSOARING, 9. septembra 2016, besedilo PP37 - Peter Podlunsek Racing, fotografije © 2016 Samo Vidic in Predrag Vuckovic /Red Bull Content Pool)


Hannes Arch 1967 - 2016. Foto © 2016 Samo Vidic/Red Bull Content Pool

Iz ekipe Peter Podlunšek Racing se oglašamo z žalostno novico - včeraj zvečer je naš prijatelj, sotekmovalec, velik športnik in vzornik Hannes Arch izgubil življenje v helikopterski nesreči na avstrijskem Koroškem.

Hannes je pogosto letel v njemu tako ljubih gorah in najvišje gorske koče oskrboval z življenjskimi dobrinami. Alpinist in pilot je čez vse v življenju ljubil dvoje: gore in letenje, in prav tam se je, s trkom v steno okrog 21. ure včeraj zvečer, začelo njegovo drugačno potovanje. Z njim je bil še 62-letni Nemec, ki jo je skupil s težjimi poškodbami, za Hannesa pa je pomoč ob 4.30 uri danes zjutraj žal prišla prepozno.


Hannes s sotekmovalci. Foto © 2016 Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool

Svet Hannesa Archa danes pozna predvsem po njegovi neverjetni karieri v svetovnem prvenstvu Red Bull Air Race, a avstrijski super športnik je bil mnogo več kot le pilot. V mlajših letih se je uvrščal med vodilne svetovne alpiniste ter plezalce, v zgodovino pa se je zapisal tudi kot eden prvih akrobatskih padalcev ter glava projekta Red Bull X-Alps. Nekaj let je na graški univerzi predaval šport, nato pa leta 2007 kot meteorit pristal v zračnih dirkah. Sezono je začel kot novinec leta, naslednje leto pa že postal svetovni prvak. V letih 2009, 2010 in 2014 je sezono zaključil kot podprvak, lansko leto je v zrak dvignil bronasto odličje, letos pa je bil ponovno eden od glavnih favoritov za zmago.

Hannes Arch je imel posebno energijo, neverjetno voljo in velik smisel za humor. Dobrega prijatelja in neusmiljenega nasprotnika se bo ekipa Peter Podlunšek Racing spominjala z velikim spoštovanjem in toplino v srcu. Za Hannesom bo ostala praznina, ki jo je nemogoče zapolniti in kar težko si predstavljamo, da na naslednji dirki ne bo več hangarja s številko 22, kjer se je okrog Hannesa vedno trlo ljudi.

Naše misli so z njegovo družino, prijatelji, ekipo in njegovim dekletom Miriam.

Ekipa Peter Podlunšek Racing

na vrh strani

Peter Podlunšek deseti v Ascotu
(OPENSOARING, 14. avgusta 2016, fotografije © 2016 Joerg Mitter, Samo Vidic in Predrag Vuckovic /Red Bull Content Pool, Yuichi Nosse)


Peter Podlunšek. Foto © 2016 Joerg Mitter/Red Bull Content Pool

Red Bull Air Race Ascot: Zmagovalec dirke v Ascotu je postal Matt Hall, Dolderer je stopil na drugo in Arch na tretjo stopničko. Peter Podlunšek je, po diskvalifikaciji McLeoda in Kopfsteina zaradi prekoračitve dovoljenega števila vrtljajev (2950), ujel deseto mesto in eno točko


Skupinski portret. Foto © 2016 Yuichi Nosse

»Svoj let lahko ocenim kot uspešen, saj nova točka v prvenstvu pomeni napredek zame in za celotno ekipo Peter Podlunšek Racing. Le nekaj centimetrov mi je zmanjkalo, da bi se uvrstil v polfinale ali krog osmih. Šonka, kot drugouvrščeni na kvalifikacijah, ni bil preprost nasprotnik, sam pa sem se moral za vsako ceno izogniti napaki, ki bi me stala časovnega pribitka. Vem, kje so moje rezerve in na tem bom delal v naslednjih tednih, ko nas 3. in 4. septembra čaka tekmovanje v Lausitzu v Nemčiji. Upam, da bomo do takrat dodali še nekaj posodobitev na letalu. Naši navzdol obrnjeni zavihki kril se obnesejo,« zatrjuje Peter Podlunšek.


Foto © 2016 Joerg Mitter/Red Bull Content Pool

Z dirko v Ascotu se je sezona prevesila v drugo polovico. Peter Podlunšek je že tretjič nastopil nad znamenitim kraljevim hipodromom v idilični angleški pokrajini Berkshire, a s pomembno razliko. V letih 2014 in 2015 je nad edinstvenim prizoriščem, ki zahteva statični start s trave pred veliko tribuno, nastopil kot udeleženec pokala izzivalcev, letos pa se je nad angleško trato vrnil z elitnim razredom master. Statični start? »Kar je atrakcija za gledalce, je velik izziv za pilote.« je večkrat poudaril strokovni komentator in najuspešnejši pilot prvenstva vseh časov Paul Bohnomme. »Steza je zahtevna, ubiranje pravih linij zaradi manjše hitrosti skozi prva vratca pa še toliko bolj pomembno.«


Novi zavihek na levem krilu. Foto © 2016 Joerg Mitter/Red Bull Content Pool

»Peter je uspel sestaviti dve zanimivi liniji: v prvem kvalifikacijskem poskusu dober sklepni del in v drugem hiter začetek. Majhni napaki sta bili preveč direkten vhod v vrata številka 6 in previsoka linija do naslednjih vrat. Taktika je torej sestaviti začetek drugega poskusa in konec prvega. Nekaj časa nam torej še ostaja na progi, ki ga bomo sedaj poskušali ujeti in dohiteti nasprotnike.« je povedal Boštjan Dečman, glavni taktik ekipe Peter Podlunšek Racing.


PP37. Foto © 2016 Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool

»Peter je čudovito letel - no, mogoče bi lahko še malo bolj pritisnil v ovinkih, a nismo smeli tvegati napake. Veselim se že dirke v Lausitzu čez tri tedne, kamor odhajamo tudi z novim okrovom motorja, zaradi česar bi moralo letalo postati še hitrejše,« je ob koncu tekmovanja dejal ameriški tehnik ekipe Dax Wanless.


PP37 v boju za uvrstitev. Foto © 2016 Samo Vidic/Red Bull Content Pool


| © 2016 Peter Podlunšek Racing / PP37 | Peter podlunsek Racing - Red Bull Air Race, Ascot 2016 |

Peter Podlunšek Racing/PP37 TEAM že zdaj vabi na naslednjo tekmo v Nemčijo!

na vrh strani

Red Bull Air Race – Zahtevne razmere v Budimpešti
(OPENSOARING, 17. julija 2016, besedilo Milan Korbar, fotografije Milan Korbar in © 2016 Red Bull Media House GmbH)


PP37 pod Margaretinim mostom zavija v prva vrata

V Budimpešti je bila ta vikend po programu dirka za svetovno prvenstvo Red Bull Air Race. Tekmovanje je predvidevalo sobotne kvalifikacije in nedeljsko tekmovanje po standardnem načinu na izločanje. V petek, 15. julija so s skrajnimi napori, zaradi izrazito vetrovnega vremena, izvedli uradni trening za tekmovalce skupine Masters na progi, ki je imela zaradi varnosti tekmovalcev in obiskovalcev, ena vrata manj od načrtovanih. Močan bočni severozahodni veter s hitrostjo od 14 do preko 20 km/h je preprečil tudi trening in tekmovanje v razredu izzivalcev (challenger).


Improvizirani hangarji na letališču Budaörs

V soboto, 16. julija je že od jutra močno deževalo, za 10. uro je bilo zaradi tega načrtovano neformalno srečanje s tekmovalci namesto predvidenega obhoda športnega letališča Budaörs, s katerega so letala in vso opremo presilili v bližnjo letalsko oporišče madžarske vojske, od koder so tekmovalci leteli v nedeljo na uradni tekmi. Kvalifikacije so bile odpovedane tako, da je bilo v nedeljo z velikimi zamudami izvedeno samo tekmovanje v najvišjem kakovostnem razredu. Veter, dež in slaba vidljivost so povzročali precej preglavic tekmovalcem. Tako je tudi Petra Podlunška odneslo iz idealne smeri leta in je s kazenskimi točkami izpadel v prvem krogu. Iz podobnega razloga sta bila dva tekmovalca, 13. Martin Sonka (češka) in 14. Francois Le Vot (Francija) diskvalificirana.


Zmagovalci tekme na Donavi, © 2016 Red Bull Media House GmbH

Zmagovalec tokratne ga tekmovanja je postal Matthias Dolderer (Nemčija), ki je v tekmovanju osmerice najboljših dosegel najboljši čas in to navkljub, po mnenju tekmovalcev, najbolj turbulentnega ozračja, kar jih pomnijo na dosedanjih tekmovanjih. Zaradi zamud, ki jih je povzročalo vreme, ni bilo mogoče varno izvesti finala četverice. Obveljali so izidi iz tekmovanja osmerice, Dolderer je s časom 58,653 sekunde zmagal pred Avstrijcem Hannesom Archem, ki je dosegel čas 58,942 sekunde in tretjim, Avstralcem Mattom Hallom, ki so se mu ure ustavile pri 59,236 sekundah.


Novi zavihek na desnem krilu

Na tokratnem tekmovanju se je Peter Podlunšek prvič predstavil z novimi, doma skonstruiranimi in izdelanimi krilnimi zavihki, ki so, za razliko od ostalih, obrnjeni navzdol. Videti so zelo lepo, v letalstvu pa velja pravilo, kar je lepo, ponavadi tudi dobro leti. žal so vremenske razmere preprečile, da bi se novost pokazala v polni meri.


Peter Besenyei v petek na letališču Budaörs ob njegovi Extri

Organizatorji tekmovanja so se v zavetju slabega vremena pred predstavniki javnosti oddolžili dolgoletnemu tekmovalcu, »botru RBAR «, Petru Besenyeiju s posebej zanj izdelano foto knjigo njegovih pionirskih dosežkov in prispevka k razvoju tekmovanja. S svojimi predstavami je dal tekmovanju RBAR svetovno slavo in ugled med današnjimi motošporti. Domači zmagovalec Peter, ki se je od tekmovanj poslovil konec leta 2015, se je za darilo zahvali z besedami: »Dejstvo, da sem bil del tekmovanj za Red Bull Air Race, mi je prineslo veliko – tega obdobja ne bom nikoli pozabil. Seveda pa bom v srcu še naprej z Red Bull Air Raceom. Ta šport je zares enkraten tako za pilote kot tudi za gledalce. Tudi v prihodnje bom po svojih močeh pomagal, ker mislim, da gre za velik dogodek z bleščečo prihodnostjo. «


na vrh strani

Peter Podlunšek – 11. na Japonskem
(OPENSOARING, Čiba (Japonska), 5. junija, 2016, Peter Podlunšek Racing PRESS, foto Jože Glažar/Peter Podlunšek Racing, Predrag Vučković/Red Bull Content Pool, Samo Vidic/Red Bull Content Pool in Kristian Ravnič, postavil Milan Korbar)Letalo na vzletni stezi, foto © Jože Glažar/Peter Podlunšek Racing

»Nekje na polovici proge sem začutil sunek vetra v bok in takoj sem vedel, da bo letalo odneslo v steber. S tremi sekundami časovnega pribitka se mi je napredovanje med osem najboljših izmaknilo, sem pa s svojim letenjem, glede na razmere, kljub vsemu zadovoljen. Letalo se po tej dirki vrača domov in ekipa že čaka, da zaviha rokave: zamenjati bo treba okrov motorja, ki ne dopušča vrhunskih dosežkov. Našli smo dobro rešitev, s katero se bomo podali v boj za točke v Budimpešti,« zatrjuje Peter Podlunšek.


Letalo med zračnimi vratci, foto © Predrag Vučković/Red Bull Content Pool

Na plaži Makuhari v Čibi se je zbralo petdeset tisoč gledalcev, ki so prišli na tretjo dirko svetovnega prvenstva Red Bull Air Race, ki je potekala nad morjem in v hitro spremenljivih vremenskih razmerah. Visoki valovi in veter so preprečili trening in kvalifikacije, saj v takšnih razmerah ni mogoče učinkovito popravljati napihljivih stebrov, letenje v premočnem vetru pa je nevarno za tekmovalce in gledalce. Med prvimi je šel v zrak slovenski as s številko 37, a so se upi na uspešnejši nastop in uvrstitev v naslednji krog sesedli tako hitro, kot napihljiv steber.

V napetem finalu je japonski junak Yoshihide "Yoshi" Muroya spravil gledalce na noge, saj je ugnal vse nasprotnike in se prvič povzpel na najvišjo stopničko. Peter Podlunšek je na koncu zasedel solidno 11. mesto. Novi okrov motorja bo ugledal luč sveta v Budimpešti, Dax Wanless, tehnik ekipe Peter Podlunšek Racing, napoveduje novo letalo in novega Petra. »Menim, da je Peter dobro letel in da napreduje iz dirke v dirko," je povedal neprespani tehnik, ki se je v preteklih dneh dan in noč ukvarjal s težavo, zaradi katere motor v vlažnem zraku ne more zadihati s polnimi pljuči.


Letalo v daljavi, foto © Samo Vidic/Red Bull Content Pool

»Težave se v bistvu vlečejo že od Abu Dabija. Žal pa minulo zimo ni bilo možnosti za modifikacijo, saj letala še nismo imeli. K sreči ta čas prihaja zdaj, ko se letalo končno vrača domov. Načrtujemo nov okrov, za katerim je ogromno znanja strokovnjakov z različnih področjih. Če se bo izšlo po načrtih, bomo precej pridobili tudi na času,« je optimističen Peter Podlunšek. Začetki v razredu Master niso lahki, saj lahko traja tudi celo leto, da letalo postane konkurenčno.


Intervju za japonsko televizijo, foto © Kristian Ravnič

Slovenski ljubitelji PP37 bodo 16. in 17. julija zagotovo v Budimpešti. Že zdaj vas vabimo, da se nam pridružite na najljubši tekmi Petra Podlunška.

na vrh strani

Današnje kvalifikacije odpovedane, Podlunšek bo jutri na dirki poletel prvi!
(OPENSOARING, Čiba (Japonska), 4.junija, 2016, Peter Podlunšek Racing PRESS, fotografije Predrag Vučković/Red Bull Content Pool, postavil Milan Korbar)
Na tretji tekmi za svetovno prvenstvo Red Bull Air Race v japonski Čibi, so zaradi slabih vremenskih razmer odpovedali kvalifikacije za jutrišnjo tekmo.

Že med letenjem pilotov Challengerjev danes dopoldne smo bili zaradi močnega vetra priča številnim udarcem v pilone. Veter se je tekom dneva še okrepil in povzročil visoke, kar 2 in pol metrske valove, ki se s splavi, na katerih stojijo piloni, dobesedno igrajo. Kar je spektakel za gledalce, je nočna mora za organizatorja, saj je v takšnih razmerah nemogoče poskrbeti za minimalno varnost pilotov, delavcev na progi in ne nazadnje tudi občinstva.Za jutri je nad tokijskim zalivom k sreči napovedano nekoliko boljše vreme. Dirka se začne ob 13.05 po lokalnem času in si jo v neposrednem prenosu lahko ogledate na Voyu ali na Red Bull TV, odprl pa jo bo prav slovenski as Peter Podlunšek. Njegov nasprotnik v dirki na izpadanje bo Američan Kirby Chambliss.

Tekmovalne dvojice pilotov je za dirko na izpadanje organizator določil na podlagi točk skupne razvrstitve prvenstva.

na vrh strani

Peter Podlunšek je novi BMW M Red Bull Air Race
(OPENSOARING, Čiba (Japonska), 3.junija, 2016, Peter Podlunšek Racing PRESS v sodelovanju z BMW Group Slovenija, postavil Milan Korbar)
O letalskih sposobnostih Petra Podlunška obstaja kup nespornih dokazov, z junijem 2016 pa bodo z vozilom BMW M postavljene na preizkušnjo tudi njegove vozne sposobnosti. Peter se trenutno nahaja v Čibi, kjer bo ta konec tedna na sporedu 3. dirka sezone.

»Črka M pomeni nič manj kot vrhunskost in to je tisto, za kar si prizadevam tudi sam: na tekmovalni progi, med akrobatskim letenjem, v poslu in v vsakdanjem življenju. M kot motivacija torej!.« - Peter Podlunšek, podjetnik in pilot

Peter Podlunšek, prvi slovenski pilot, ki nastopa v svetovnem prvenstvu Red Bull Air Race, je postal še prvi slovenski predstavnik znamke BMW M. Peter, ki je letošnje leto postal del elitnega razreda Master v svetovnem prvenstvu Red Bull Air Race, je naredil naslednji, edini logični korak: vstopil je še v razred premium-športnih lastnikov strojev tudi na cesti.

Elitni razred v zraku in na cestiMož hladne glave in vroče krvi, podjetnik, najuspešnejši slovenski akrobatski pilot, od leta 2014 dalje pa tudi tekmovalni pilot svetovnega prvenstva Red Bull Air Race, je postal prvi slovenski predstavnik BMW M. Peter je na svetovnem prvenstvu Red v zračnih dirkah v razredu Challenger lansko leto zasedel drugo mesto, poleg tega pa je v isti sezoni še trikrat stal na zmagovalnih stopničkah.. Letos mu je z uvrstitvijo v elitni razred Master uspel veliki met - uradno najhitrejši slovenski motošportnik je tako postal del druščine 14-ih najboljših pilotov ter del najvišje kategorije najhitrejše motošportne serije na svetu.
Letošnjo sezono je začel z dvanajstim mestom v Abu Dabiju in izjemnim osmim mestom v Spielbergu, že jutri pa ga čakajo kvalifikacije za dirko nad odprtim morjem v japonski Čibi.


Karkoli letošnje poletje pa Peter ne bo strašil samo ptic na nebu, ampak - s svojim novim superšportnim avtomobilom - tudi na cesti. Slovenski letalski as se je za BMW M znamko odločil prav zaradi dinamičnosti, veselja in inovativnost znamke, ki so lastnosti, s katerimi se opiše tudi sam. Avtomobili BMW M ga spominjajo na letalsko kabino po kvaliteti, varnosti in ekskluzivnosti, ki jih vozila te znamke utelešajo.

BMW MNajmočnejša črka na svetu že od nekdaj na avtomobilih simbolizira športne, vpadljive aerodinamične modele. Avtomobili že od nekdaj združujejo neomejeno vsakodnevno uporabnost, a hkrati z dirkalnimi geni nudijo neomejen užitek v vožnji, športne zmogljivosti in vedno najmodernejšo tehnologijo. V primerjavi s klasičnimi BMW modeli, imajo vozila BMW M bolj aktiven, agilen in dinamičen karakter. Vsi BMW M modeli so navdihnjeni z idejo o združevanju preverjenih visokotehnoloških rešitev iz sveta motošporta z izjemnimi zmogljivostmi na vsaki cestni podlagi.Povezavo med znamko in svojo ekipo pa vidi tudi Podlunšek: »Sodelovanje z znamko BMW M, ki se je odločila, da me podpre kot pilota razreda Master svetovnega prvenstva Red Bull Air Race, jemljem kot veliko čast in še večjo odgovornost. M kot motivacija torej! Gre za znamko, ki je v več kot štirideset letih postala kultna in ima danes skoraj mistično moč. Mislim, da je BMW M ekipi Peter Podlunšek Racing pisan na kožo, saj ima z našim športom in filozofijo veliko skupnega. Črka M BMW vozilu pomeni motošport v najčistejši obliki, sam pa sem predstavnik najhitrejše motošportne serije na svetu. Tako kot inženirji linije M snujejo avtomobile na način, da vanje vdihnejo čim več dirkaške duše, se tudi tehnik naše ekipe s sodelavci loteva našega dirkalnega letala Edge 540 V2. Nizko, natančno in izjemno hitro letenje med piloti na zračni progi v človeku vzbuja podobne občutke, kot jih ima, če izkusi moč popolnega cestnega dirkalnika. Črka M pomeni nič manj kot vrhunskost in to je tisto, za kar si prizadevam tudi sam: na tekmovalni progi, med akrobatskim letenjem, v poslu in v vsakdanjem življenju.«

Nedeljsko tekmo bo prenašal tudi Voyo, na sporedu pa bo ob 13:05 po lokalnem času ali 6:05 ;-) po našem.

na vrh strani

Peter in oblikovalec Aldo
(OPENSOARING, Rimini, 22. maja 2016, Tina Torelli/Peter Podlunšek Racing press, foto in video Jože Glažar/Peter Podlunšek Racing, postavil Milan Korbar)
Oblikovalec Aldo Drudi: »S Petrom je prišla priložnost, da vnesem nekaj svoje barve še v ekstremno aviacijo. Ponosen sem, da sem del ekipe Peter Podlunšek Racing.«

Te dni se je najhitrejši slovenski motorni pilot mudil v Emilii Romanii, kot gost oblikovalca Alda Drudija, ki je javnosti najbolj znan po grafikah na čeladah Valentina Rossija, letos pa je s slovenskim letalskim asom vstopil še v svet zračnih dirk.

Energični Drudi je novinarjem in gostom iz sveta letalskega športa predstavil dva nova projekta studia Drudi Performance: konceptualni motocikel Burasca ter Anvero, najhitrejši gumenjak na svetu s kar 1500 konjskimi močmi. Dnevi na italijanski rivieri so se vrteli okrog ustvarjalnosti, moči in hitrosti, to pa so prav tiste tri kategorije, ki Drudija povezujejo tudi s Podlunškom.

Ker v kariero Master pilota svetovnega prvenstva Red Bull Air Race v kratkem prihaja nov sponzor, ki bo dobil mesto na pilotski čeladi, bo mojster Drudi moral zopet ošiliti svinčnik. Za povrh je obljubil, da se naslednje leto obeta nov pogled na Petrovo letalo Edge 540 V2, za kar ima že nekaj drznih zamisli.Zgodbo o dogajanju v Riminiju, Katoliki in užitkarskih okoliških mestecih, kjer življenje še vedno teče nekoliko počasneje, najbolje pripoveduje video, kako se je v športno kariero pilota iz Murske Sobote vrinil Made in Italy iz italijanske regije, kjer se je rodilo največ dirkačev, pa vam zaupamo mi.

Vse velike zgodbe se zgodijo spontano in z veliko kemije. Kot je Aldo Drudi pred mnogimi leti zaslutil, da bo fantič, ki se je učil voziti motor na cestah, ki smo jih z Drudijem prevozili te dni, nekoč "The Doctor", je vedel, da bo nekoč zagotovo prišla priložnost, da vnese svojo primarno barvo na nebo. Čakal je pravi trenutek in ta je prišel s Petrom Podlunškom, ki je letos vstopil v razred Master.

Človeka s podobnimi življenjskimi afinitetami je povezal Leon Krpič, menedžer ekipe Peter Podlunšek Racing in velik ljubitelj dirk Moto GP. Ko je konec lanskega leta postalo jasno, da je Petru uspel preboj v elitni razred in da bo treba kupiti novo letalo, je Leon sklenil, da bo dirkalnik oblekel najboljši oblikovalec na svetu. Ves svet občuduje Rossijeve čelade, ki jih je vse, brez izjeme, narisal Aldo Drudi, in zakaj ne bi tudi Petrove čelade in poskrbel še za poslikavo letala? Prvi telefonski klic je bil dolg dobro uro, vsi naslednji pa še precej več. Sicer večno razprodani Drudi je priložnost zgrabil z obema rokama, kot da bi samo čakal, kdaj se bo lahko podal v zrak. Pa ne na kakršen koli način - v zrak se je hotel podati v dirkaškem slogu in po možnosti z rdečo barvo.

Začel se je ustvarjalni proces, v prvi fazi katerega je Alda zanimalo vse o Petru in njegovem športu. Da bi lahko napravil dizajn, ki bi Petru dal dodatno energijo in zagon, njegove nasprotnike pa vsaj malo prestrašil, je moral vedeti, kakšen človek je pilot, katera je njegova najljubša barva, kako razmišlja in kako leti. Da bi bilo vse skupaj še bolj fascinantno, se je izkazalo, da je barva, ki pooseblja filozofijo ter zunanji videz znamke Drudi Performance, tudi barva Petra Podlunška. S fluorescentno rdečim projektom je tako veliki Drudi ponesel svoj zaščitni znak med stebre zračnih dirk, Peter pa se je usedel v dirkalnik, ki mu je pisan na kožo. V vsem procesu je Drudi le enkrat popravil skico, Podlunšek pa je le nekaj minut nihal med rumeno in rdečo. Drudi mu je poslal preveč predlogov! Na koncu je zmagala najboljša, najbolj dirkaška in najhitrejša rešitev. Rdeča barva je barva bojevnikov in dirkalnikov, to se ve, rdeč pa je tudi bik.


| 2016 Peter Podlunsek Racing | Peter Podlunšek Racing & Drudi Performance |

»Včasih je fino, da ne veš ničesar o ničemer. Tako lahko prideš na dan s popolnoma svežo idejo, ki bo presenetila vse. Zame je to prvi izlet v ekstremno letalstvo in za priložnost sem neizmerno hvaležen. Žal mi je, da ste me čakali s skicami, a verjetno tudi niste pričakovali, da bi Italijan lahko bil točen,« v šali pove Aldo Drudi, ki na provokacijo, kdaj bo prisedel k Petru v letalo, odgovarja: »Pripravite mi veliko vrečko! Ko sem omenil Valentinu, da vabilo velja za dve osebi, mi je rekel, bo šel z mano ... za moralno podporo.«

To je Aldo Drudi: talent, uživač, šaljivec, dirkač. Na eni od prihodnjih tekem za svetovno prvenstvo Red Bull Air Race se bo Petru Podlunšku pridružil v hangarju.

na vrh strani

Peter Podlunšek – osmi na drugi tekmi v sezoni
(OPENSOARING, 24. aprila 2016, tiskovni PR Petra Podlunška, fotografije Milan Korbar)»Osmo mesto na moji drugi tekmi v razredu master? To je več, kot bi si upal sanjati,« je dejal Peter Podlunšek, pilot razreda master svetovnega prvenstva Red Bull Air Race. Mi pa vemo, da sta svoje opravila psihološki pritisk, sneg in tehnične pasti izjemno zahtevnega tekmovanja v Spielbergu. Zagotovo bo drugače že 4. in 5. junija na tretji dirki v Chibi na Japonskem.Deževne oblake nad najvišje ležečim terenom dirke za svetovno prvenstvo Red Bull Air Race v sezoni, ki so namočili včerajšnje kvalifikacije, je v nedeljo zjutraj razpihal veter. Na stezi, kjer je najtežji izziv pristanek na startno ciljni ravnini dirkališča v Spielbergu, je veter samo prva stopnica zahtevnosti. Če je na prvi dirki v sezoni orkanski puščavski veter odpihnil treninge, je tokrat nad piloti kot giljotina viselo muhasto vreme.

Na sobotnih kvalifikacijah je Podlunšek zabeležil zadnji čas, zato so mu pravila v nedeljskem prvem krogu štirinajstih, ki sta ga odprla Yoshi Muroya in Matthias Dolderer, dodelila zmagovalca sobotnih kvalifikacij Juana Velardeja. Velarde, ki v lanskoletni sezoni, svoji prvi v razredu master, ni zabeležil niti enega samega vidnega dosežka, je pred sezono veliko treniral in si omislil novo letalo - pravzaprav staro, a zagotovo izjemno hitro: Edge 540 V2, ki ga je letel trikratni svetovni prvak Red Bull Air Race Paul Bohnomm.Velarde je v soboto zasluženo zmagal, saj je presegel celo Goulianove odlične lete na prostih treningih in postavil rekord proge v Spielbergu. Na drugo mesto sta se v kvalifikacijah uvrstila Hannes Arch ter lanskoletni zmagovalec Spielberga Matt Hall.V prvem krogu štirinajstih smo na nastop Petra Podlunška, v mrazu in ob naletavanju snežink, morali počakati vse do konca, ko se je na progo podala dvojica Podlunšek - Velarde. Podlunšek je šel na progo prvi in odlično letel, a je dobil dve sekundi časovnega pribitka zaradi neporavnanih kril ob vstopu v 12. vratca. Kazen zagotovo ni bila spodbudna, a je nato Velarde napravil napako v 4. vratcih, ki so včeraj boljše uvrstitve stala našega asa. Velarde je prekoračil dovoljeno obremenitev desetih G-jevm in ga izločili iz tekme. Prekmurski pilot se je tako uvrstil med osem najboljših.»Še nikoli nisem letel v snegu, a presenetljivo nisem čutil kakšnih zračnih tokov. Predvsem pa je bil moj zadnji let miren in koordiniran. Spielberg je zame poseben izziv, kjer moramo piloti pokazati vse svoje znanje. Včerajšnje kvalifikacije so bile prava učna ura, posebno četrta vratca so mi povzročala precej težav. Danes smo s fanti zadevo preštudirali in očitno našli boljši in krajši prehod. Osmo mesto na drugi tekmi v razredu Master? To je več, kot sem upal sanjati,« je po tekmi povedal Podlunšek. Bil je utrujen, a zelo zadovoljen. Z vsem!

V drugem krogu tekmovanja ali v krogu osmih so se pomerile dvojice Mc Leod (kot najhitrejši poraženec) - Hall, Arch - Chambliss, Dolderer - Ivanoff in Podlunšek - Lamb (najhitrejši iz kroga štirinajstih). V finale štirih so se uvrstili Mc Leod, Arch, Dolderer in Lamb. Lansko leto je v Spielbergu prvikrat v karieri na najvišjo stopničko stopil prej večno drugi Matt Hall, tokrat pa je na ta neverjetni dan, skozi snežinke, prvi v cilj pripeljal večno drugi Dolderer. Na drugo stopničko je stopil favorit Arch, tretji je bil še vedno izvrstni Nigel Lamb, ki bo prihodnje leto predal štafeto Miki Brageotu.


| 2016 Info Lxnav | LXNAV eCopilot pomaga Petru - PP37 na Red Bull Air Race. |

na vrh strani

Peter Podlunšek - drugi kvalifikacijski let v sezoni
(OPENSOARING, 23. aprila 2016, tiskovni PR Petra Podlunška, fotografije Milan Korbar)»Najtežja stvar v Spielbergu? Pristanek na dirkalni stezi!« pravi Peter Podlunšek, ki mu je letos uspel preboj v najvišji razred najhitrejše motošportne serije na svetu. Danes popoldne njegov čas ni bil najboljši, je pa zato odlično pristal.Peter Podlunšek, eden od 14-ih pilotov razreda master, se ta vikend v Spielbergu, skupaj s svojo ekipo Peter Podlunšek Racing, bori na svoji drugi dirki letošnje sezone. Slovito avstrijsko dirkališče Spielberg že tretje leto gosti eno od etap svetovnega prvenstva Red Bull Air Race.

Po močni plohi nad znamenitim dirkališčem so piloti začeli kvalifikacije z dvajsetminutno zamudo. Naš letalski as bi seveda želel biti hitrejši, a če ste v prenosu poslušali novega strokovnega komentatorja dirk Paula Bohnomma, nauspešnejšega pilota svetovnega prvenstva Red Bull Air Race vseh časov, veste, kaj si misli o letenju Petra Podlunška: »Menim, da je malenkost boljši let v vsakem krogu odlična novica. Če upoštevamo, da je to šele druga Podlunškova tekma v razredu master, smo lahko zelo zadovoljni.«Tudi lansko leto, ko je Podlunšek še tekmoval v pokalu Challenger, so se nad Spielbergom zbrali temni oblaki in letos ni nič drugače. Seveda dirke ne otežuje le aprilsko vreme; najboljši piloti na svetu se ta vikend soočajo še z eno najtežjih prog v sezoni.

Nekaj dejstev:

1.
Poseben izziv je višinska razlika 65 metrov med najnižje in najvišje ležečimi vratci.

2.
Prva velika past so druga vratca, saj vanje pilot zaradi gozda, pred startnimi vratci, vanje vstopi skoraj na slepo.

3.
V četrtih vratcih ima pilot dve možnosti: tradicionalno vertikalen in horizontalen obrat - prvi je varen, a ne najhitrejši, drugi hiter in precej tvegan.

4.
Iztek iz obrata v sedmih vratcih zahteva veliko natančnost zaradi bližine varnostne linije.

5.
Proga ima dva kroga in 13 vratc. Za tekmovalce je dirkališče nekaj metrov nad zeleno pokrajino lažje razpoznavat kot dirkališče, ki nad lesketajočo se vodo, nad katero se je odvila prva dirka v sezoni v Abu Dhabiju. Pilot zato toliko bolj občuti hitrost.Kvalifikacije so določile startni vrstni red dvojic za nedeljsko tekmo (24.4. 2016) in poskrbele so za nekaj presenečenj. Prvo mesto in najhitrejši čas je postavil Juan Velarde, španski pilot, ki lani ni dosegel nobene vidnejše uvrstitve, je pa veliko treniral in presedlal v Bohnommovo letalo. Prav z Velardejem se bo jutri, v tekmi na izpadanje v prvem krogu štirinajstih (round of 14), pomeril Peter Podlunšek z enakim modelom letala - Edge 540 V2. Velarde je za nekaj desetink sekunde premagal lokalnega heroja Hannesa Archa, ki je lansko tekmo v Spielbergu predčasno končal z varnostnim umikom s proge, letos pa je osvojil tudi nagrado DHL za najhitrejši krog ter lanskoletnega zmagovalca Spielberga Avstralca Matta Halla.Izidi kvalifikacij: 1. Juan Velarde (Špa) 00:55.803, 2. Hannes Arch (A) 00:56.268, 3. Matt Hall (Avstr) 00:56.498, 4. Nigel Lamb (VB) 00:56.803, 5. Matthias Dolderer (Nem) 00:56.921 ... Peter Podlunšek (SLO) 01:01.314

na vrh strani

Podlunšek s PP37 za Red Bull Air Race - štart
(OPENSOARING, 11. marca 2016, pripravila Niko Slana in Milan Korbar, fotografije Edvard Krišto)Dolga je pot do prvih kvalifikacij za nastop v enem najhitrejših športov Red Bull Air Race Master. Peter Podlunšek je kvalifikacije za prvi nastop, ki bo jutri, sklenil s 13. časom. Opazovalci pravijo, da je bil drugi Podlunškov let odličen, medtem ko sta šli v prvem po zlu približno dve sekundi.
Petru Podlunšku je uspelo nabrati ekipo, ki je, z izjemo ameriškega mehanika, povsem slovenska. Ob dejstvu, da je celjska ekipa, ki jo je zbral Toni Šibanc, v rekordnem času obnovila tekmovalno letalo, ki je zdaj 15 kg lažje od tistega, ki so ga prevzeli in zdaj tehta samo 1 kg več od najmanjše dovoljene teže. Tudi to je dosežek.

Peter Podlunšek ima v Sloveniji veliko sledilcev, ki jih zanimajo tekmovanja Red Bull Air Race. Seveda mu vsi želijo kar največ uspeha na jutrišnjem in vseh ostalih tekmovanjih, ki jih boste lahko spremljali na Red Bull TV. Tina Torelli, tudi članica ekipe PP37, pa je pripravila članek o zgodovini tekmovanja z naslovom »Red Bull Air Race: lekcija iz zgodovine«V ospredju je varnost

Faustine Carrera, tiskovna predstavnica FAI, se je oglasila pred prvim od osmih tekmovanj Red Bull Air Race Championship (RBARC), v svojem sporočilu je poudarila, da je FAI eden od partnerjev RBAR. Navsezadnje je FAI poskrbela tudi za medalje za najboljše pilote, iz katerih je razvidna omenjena povezanost. Še posebno se je zadržala na varnostnem vidiku RBARC, ki zahteva od pilotov popolno predanost tekmovanju in disciplino. Prav slednje smo lahko občutili že na treningu v Murski Soboti, seveda pa gre na tekmovanjih še toliko bolj zares. Varnostni »delegat« FAI je letos Ben AF Ruijs, ki poudarja, da ne spada v organizacijski okvir RBARC, pač pa je neodvisen zunanji opazovalec. Čeprav se zaveda, da znajo pri Red Bull AR poskrbeti za varnost, ga vendarle zanimajo vsi postopki pred, med in po tekmovanju. Tekmovanje skuša dojeti s stališča pilotov, zanima ga, kakšne informacije dobijo piloti in ali so tudi pravočasne – vse samo zato, da bi bila zagotovljena varnost.

In tako ne bo samo na prvem tekmovanju v Združenih arabskih emiratih (UAE) ampak tudi na preostalih sedmih tekmovanjih v Spilbergu (A), Chibi (Jap), Budimpešti (Madž), Ascotu (VB), Lausitzringu (Nem) ter v Indianopolisu in Las Vegasu (ZDA).V Dubaju tudi predstavniki LX Nav

Kot lahko vidite iz fotografij, ki nam jih je poslal Edo Krišto, so v Dubaju tudi predstavniki LX Nav. Izvedeli smo, da firma razvija računalniški program prav za to tekmovanje in kot kaže, bodo piloti RBARC morda že v prihodnji sezoni leteli z njihovimi inštrumenti.
| © 2016 Red Bull Air Race | Red Bull Air Race – Nova tekmeca v seriji 2016

na vrh strani

 Sedmi finale za svetovno jadralno VN FAI 2016

DPSJL - preleti 2016 - preliminarni izidi

RBAR Indianapolis: 11. Peter Podlunšek

Državno prvenstvo v letenju z ULN 2016

Sedmi finale za svetovno jadralno Veliko nagrado FAI

Red Bull Air Race: Hannes Arch, pogresali te bomo!

Tako blizu, a tako daleč …

Peter Podlunšek deseti v Ascotu

WGC Litva – za konec naša četrta

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 31. 7. 2016

Sebastjan in Erazem - prvi dan prva zmaga

Uspeh mladincev na DPSJL 2016

Drugi tekmovalni dan na DPSJL 2016

Red Bull Air Race – Zahtevne razmere v Budimpešti

DP Slovenije v jadralnem letenju okrepljeno z mladinci

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 30. 6. 2016

Uspeh v Niederöblarnu – JA še daleč

Boštjan Pristavec zmagovalec VN Avstrije

Boštjan Pristavec prvi v skupnem seštevku

Borba do konca

Boštjan Pristavec drugi v Avstriji

Velika jadralna nagrada – tudi v Avstriji dežuje

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 31. 5. 2016Tekmovanja 2016

Jamie Oliver komentira GP v Franciji

Peter Podlunšek – 11. na Japonskem

Današnje kvalifikacije odpovedane, Podlunšek bo jutri na dirki poletel prvi!

Peter Podlunšek je novi BMW M Red Bull Air Race

Željkov dnevnik s tekmovanja AA 2016

Peter in oblikovalec Aldo

Dnevna zmaga za Boštjana

Boštjanu še petnajsta točka v Vareseju

Nove točke za LZ in EJ

Tretji tekmovalni dan VN – točke za LZ in BP

Boštjanu dvakrat točke

Peter Podlunšek – osmi na drugi tekmi v sezoni

Peter Podlunšek - drugi kvalifikacijski let v sezoni

Slovenska trojica leti solidno

Boris Žorž zmagal, Luka Žnidaršič pri vrhu

FCC - tretja Polutnik&Ramšak

Slovenski trojček – več kot solidno

Luka by FES znova povsem na vrhu

SLO jadralci na FCC - solidni

Zmaga dvojice Polutnik&Ramšak

Za začetek – drugo in tretje mesto

FCC 2016 v Prievidzi se je začel

Članek v zvezi z nesrečo v Nitri

Po trku v zraku – odpoved tekmovalnega dne

Zabava – nato še sklepno dejanje pokala Pribina

Slovenski dan v Nitri

Nitra in letalna droga

Pokal Pribina - drugi tekmovalni dan

Nik Šalej – na svojem mestu in na vrhu

Začetek v Nitri za pokal Pribina

NOVO - jadralno letenje med športi v SV

Podlunšek s PP37 za Red Bull Air Race - štart

Državno prvenstvo Slovenije v jadralnem letenju 2016

Jadralna velika nagrada 2016 – za začetek slabo vreme

Benalla 2016 – predsvetovno in nacionalno tekmovanje

Tekmovanja 2015

Tekmovanja 2014

Tekmovanja 2013

Tekmovanja 2012

Tekmovanja 2011

Tekmovanja 2010

Tekmovanja 2009