website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Slovenska trojica leti solidno
(OPENSOARING,19. aprila 2016, besedilo Niko Slana, foto FCC, uredil Milan Korbar)Tekmovanja z veliko tekmovalnimi dnevi, pa čeprav so mnoga kratka, so naporna in zahtevajo od tekmovalcev veliko psihične kondicije. V Prievidzi na FCC je bilo do današnjega dne kar osem tekmovalnih dni in povsem možno je, da jih bodo imeli na koncu deset. To pa je že količina, ko prihaja do tekmovalne zasičenosti in posledično do manj kakovostnega letenja. Seveda je marsikaj odvisno od hmeljske droge, ki skoraj tradicionalno spremlja jadralna tekmovanja, kar pa je razumljivo, saj jadralci potrebujejo sredstvo za sproščanje napetosti. V prednosti so piloti dvosedov, v katerih se pozornost in odgovornost deli na dva tekmovalca, to pa tudi ni zmeraj najboljše. V tem pogledu ima prednost tudi Poljak Sebastian Kawa, ki med tekmovanji nikoli ne pije alkohola (piva)Tokrat je Poljak zabeležil že četrto zaporedno zmago in peto v celoti, po spodrsljaju v drugem tekmovalnem dnevu (0 točk) se je prebil že na 2. mesto v skupnem seštevku. Ker leti njegov rojak Karol Staryszak solidno, ima Kawa bolj malo možnosti za zmago. Toda, leteti bo treba do konca. Celjana sta doslej najdaljšo disciplino, dolgo 526 km, izpeljala izvrstno in pristala na 3. mestu, Luka Žnidaršič pa je bil šesti. Skupno je Luka by FES na 4. mestu, kar je v Prievidzi izvrsten dosežek, Celjana pa sta trenutno za njim tri mesta kar je še zmeraj tekmovalni vrh.Boris Žorž (ALC Lesce) je bil tokrat peti (503 km), v skupnem seštevku je za vodilnim v klubskem razredu samo 100 točk. Čakamo torej, kaj se bo dogajalo v finišu FCC. Možno je vse.

na vrh strani

Boris Žorž zmagal, Luka Žnidaršič pri vrhu
(OPENSOARING,18. aprila 2016, besedilo Niko Slana, foto FCC, uredil Milan Korbar)Boris Žorž je tokrat v klubskem razredu vse svoje karte, ki jih je imel za sedmi tekmovalni dan, dobro razporedil in pustil za seboj vse favorizirane konkurente. S svojim dosežkom se jim je v skupni oceni krepko približal. Ne bomo ugibali, kako bo v finišu tekmovanja, ampak lahko samo držimo pesti. V jadralnem letenju je sreča najbolj izmuzljiva zadeva.Za mešani odprti razred bi Delux by Gagula bi najbrž zapisal svojo mantro: »Kaj reči in komu?« Celjski dvojec je disciplino prejadral po prstih (previdno), začel je izjemno nizko, se dotaknil robu prvega cilindra in tako še drugega, se spustil z vetrom skoraj v središče tretjega AAT kroga in se odplazil proti domu. Tam, natančno na 124. kilometru, sta jadralca podrsala v prepovedano področje in tekmovalna komisija jima je na tistem mestu zabeležila konec tekmovalnega leta. Za poznavalce razmer, ki vedo, da je v letalu sedel jadralec, ki izdeluje navigacijske inštrumente in da oba vesta o jadranju vse in še več, najbrž ni razumljivo, kako se jima je to zgodilo.Naše vprašanje je samo akademsko, tako kot je bilo, za Sebastiana Kawo, na začetku tekmovanja. Poljak je po svojem spodrsljaju »znorel« in od takrat naprej je beležil samo še dnevne zmage, tako da se je v skupni razvrstitvi pretolkel že na tretje mesto. Tako stanovitno kot Kawa leti tudi Luka by FES in se, vzporedno s Kawo, a nekoliko nižje, dviguje v skupni oceni. Razlika med njima je majhna. Tekma postaja zanj zanimiva in tudi točkovno razmerje med njima. Bolj kot se tekmovanje bliža h koncu, bolj zanimivo postaja. Medtem ko nekateri tekmovalci zdaj že iščejo psihoterapevta za glajenje svoje ranjene jadralske duše, pa drugi iščejo terapevte, ki znajo ego nabrusiti za odločilno srečanje pri Filipih.

na vrh strani

FCC - tretja Polutnik&Ramšak
(OPENSOARING,17. aprila 2016, besedilo Niko Slana, foto FCC, uredil Milan Korbar)Šesti tekmovalni dan je bil namenjen samo 15-metrskemu in odprtemu mešanemu razredu. V kratki disciplini (206 km) je zmagal Kawa (392 točk), Celjana Polutnik&Ramšak (323) sta bila tretja, Luka Žnidaršič (309) pa je bil šesti. V skupni razvrstitvi ni sprememb. (Foto FCC - Polutnik&Ramšak)

na vrh strani

Slovenski trojček več kot solidno
(OPENSOARING,16. aprila 2016, besedilo Niko Slana, foto FCC, uredil Milan Korbar)


Zeleno je zeleno!

Slovenski jadralski trojček na FCC napreduje. Boris Žorž se je stegnil do dveh sedmic v dnevni uvrstitvi in tudi skupni uvrstitvi. Dvojica Polutnik&Ramšak je pristala na 3. mestu, Luka by FES pa se je uvrstil na 8. mesto in je tako v skupni razvrstitvi šesti. Njegova celjska kolega sta mesto za njim. Upamo lahko, da sta Celjana prišla na okus in da bosta skušala prenesti vsaj nekaj napadalnosti z lanskoletnega evropskega prvenstva, kjer sta osvojila več dnevnih zmag.


Ljubitelji jadralnega letenja, predvsem pa ljudje, ki jim je pri srcu tekma, najbrž z velikim zanimanjem opazujejo, kako se bo iz svoje napake izvlekel Sebastian Kawa. Danes je, denimo, zmagal in je v skupni razvrstitvi že četrti. Poljski jadralec, ki je že nekajkrat osvojil vse, kar se da osvojiti (razen v odprtem razredu, pa tudi olimpijske medalje še nima, ker jadranje pač ni olimpijski šport), bi lahko zamahnil z roko in se predal. A očitno bo grizel do konca in si na koncu priboril stopničke.Sicer pa se je uradni fotograf danes znova izkazal z umetniško fotografijo. Res, tako v Nitri kot v Prievidzi so na delu izvrstni fotografi. Tudi po tej plati se lahko od njih kaj naučimo. Ne samo po podjetnosti in organizacijskih sposobnostih.

na vrh strani

Luka by FES znova povsem na vrhu
(OPENSOARING,15. aprila 2016, besedilo Niko Slana, foto FCC, uredil Milan Korbar)


Luka in njegov FES pristajata

Ko so Britanci s pomočjo šerp priplezali na vrh Mt. Everesta, so mediji in alpinistična javnost želeli vedeti, kdo od dvojice v navezi je prvi stopil na vrh sveta. Niti Hillary niti šerpa Tensing nista nikoli povedala, kdo je bil tisti prvi. Bil je pač ekipni uspeh. Pri jadralnem letenju takšne dileme ni, razen pri dvosedih. Pilot vselej nosi na plečih svoje odločitve in frustracije, ki se pojavljajo iz dneva v dan.

Včeraj je Žorž, denimo, vodil v skupnem seštevku, danes je s svojim slabšim dosežkom padel precej nižje (11. mesto), Polutnik in Ramšak v dvosedu se, kljub nihanjem, držita na solidni višini, a ju je v skupnem seštevku danes že prehitel Sebastian Kawa, ki je dan pred tem, ob ponesrečenem startu, ostal brez točk. Slovenska dvojica, ki ima velike jadralne ambicije (kar je razveseljivo), je lahko s svojo uvrstitvijo na sredini tekmovanja zadovoljna, seveda pa jima je nekaj zadovoljstva najbrž vzel Kawa, ki zdaj iz ozadja znova šprinta v ospredje, kjer je njegovo mesto. Kawa svojega spodrsljaja ni doživel kot frustracije, pač pa kot neljubi dogodek, ki se pač ne sme več ponoviti.


Nekam znana je tale roka(vica) v zadnji kabini

Izvrstni slovaški fotografi so nam danes (4. tekmovalni dan) postregli s kar tremi zanimivimi fotografijami slovenskih jadralcev. Vidimo lahko, da je bil v dvosedu pilot tokrat Erazem Polutnik, Ramšaku pa je med pristankom celo uspelo pomahati fotografu na tleh. Umetnost letenja v dvosedih je, da si pilota ne očitata slabih odločitev, v kolikor sta sploh bila v položaju, ko jima je bilo že v zraku jasno, da sta se odločila za slabšo pot od enega do drugega termičnega dviganja. Na nedavnem tekmovanju v sosednji Nitri je slovenski pilot v dvosedu letel z različnimi sopiloti, ki so dobili sedež v tekmovalnem utripu po nekih klubskih zaslugah. Tudi v tem primeru pade vsa odgovornost za končni dosežek na pilota, saj poleg ni imel svetovalca, ki bi na glas razmišljal, kakšna naj bo prihodnja poteza in bi s tem pripomogel k boljši odločitvi pilota.Presenetljivo dobro, če lahko uporabimo to besedno obliko, da ne bi bil morda kdo prizadet, leti Luka Žnidaršič (mesta: 4.,2.,22.,4.) in če bo nadaljeval v tem slogu, bo zase in za svoj inovativen pomožni pogon letala (FES) naredil dobro reklamo. Ampak, do konca FCC je še šest tekmovalnih dni. Zgodilo se bo še veliko zanimivega-

na vrh strani

SLO jadralci na FCC - solidni
(OPENSOARING, 13. aprila 2016, besedilo Niko Slana, foto FCC)Tretji tekmovalni dan FCC v Prievidzi slovenski jadralci nismo imeli zmagovalcev discipline, zato pa je Boris Žorž v klubskem razredu, z uvrstitvijo na 2. mesto, prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Slovenski Arcus KEX je s 4. Mestom obdržal visoko raven, v skupnem seštevku pa sta se celjska jadralca Erazem Polutnik in Sebastijan Ramšak uvrstila na trenutno 7. mesto. Samo tri mesta za njima je Luka Žnidaršič, zahvaljujoč zadnji šibkejši uvrstitvi.

Tekmovalci so imeli 3-urno AAT nalogo, bila je konkretno obširna, oboji so imeli na izbiro let med 180 do 460 km. V klubskem razredu je zmagovalec opravil v določenem času 272 km, Žorž pa 277 km, leški jadralec je bil tudi nekoliko hitrejši, a je o zmagovalcu odločilo slabše letalo (libela), s katerim je letel zmagovalec. Klub vsemu oba našteta Žorževa plusa odtehtata za samozavest. V mešanem razredu je zmagovalec uspel prejadrati 368 km, s povprečno hitrostjo 122 km/h, Celjana pa sta preletela 349 km s hitrostjo 118 km/h.Poljak Kawa se počasi znova dviga in tekmovanje je bolj zanimivo prav zaradi njegove napake. Tako je pač ustrojen športni svet, jadralno letenje pa ni nič drugačno. Naš Pavel Magister skuša TV novinarje prepričat, da je jadralno letenje tudi šport in da se prav zdaj odvija zanimivo tekmovanje v Prievidzi.

na vrh strani

Zmaga dvojice Polutnik&Ramšak
(OPENSOARING, 12. aprila 2016, besedilo Niko Slana, foto FCC)Če je kdo morda pomislil, da se lahko na štartu uštejeta samo naša jadralca bilo je v Nitri, je dobil potrdilo, da se je motil. Celo veliki Sebastian Kawa je pred štatrom tako dogo štrikal, da se je zapletel v svoje lastne zanke. Zato pa sta bila tokrat Polutnik&Ramšak neulovljiva. In da bi bil uspeh popoln, se je prvi pilot FES-a uvrstil na tretje mesto. V klubskem razredu je bilo izjemno izenačeno, Boris Žorž pa najbrž še jemlje zalet za svoj veliki »met«.

Spletni kameri

na vrh strani

Za začetek drugo in tretje mesto
(OPENSOARING, 12. aprila 2016, besedilo Niko Slana, foto FCC)
Ne bi bilo lepšega kot zapisati: »Prvi dan FCC sta zmagala Boris Žorž in Sebastian Kawa, seveda vsak v svoji kategoriji v klubskem in mešanem odprtem razredu. A žal je Borisa prehitel pilot, ki je bil v tem »slabotnem« dnevu opravil nalogo precej za njim, a je bil hitrejši. Tekmovalna naloga je bila enaka za obe kategoriji, le da so imeli jadralci v klubskem razredu 30 minut več časa za nalogo. Zdelo se je, da je bila prva naloga FCC samo higienski minimum, torej AAT naloga s 25 km velikimi cilindri, ki so omogočali , da bi tekmovalci končali disciplino že po dobrih 110 km. Seveda se nihče ni odločil za kratko nalogo, a zato mnogi niso prileteli do cilja na termiki, pač pa s pomočjo bencina. Žal sta bila v slednji skupini tudi Polutnik&Ramšak. Med slovenskim FES pilotom Luko Žnidaršičem in zmagovalcem Kawo sta se vrinila dva tekmovalca, tudi paraplegik Poljak Adam Czeladzki. Kljub temu bi lahko dejali, da je bil dan nadpovprečno uspešen.Kako težaven je bil tekmovalni dan pove tudi podatek, da je v klubskem razredu obletelo celotno nalogo samo peščica tekmovalcev od 57 konkurentov. Žorž je zaostal za zmagovalcem za pet točk, a kot se včasih izkaže, je lahko pomembna tudi ena sama točka. Vendarle pa je Žorž začel zelo dobro.


Spletni kameri

Polutnik&Ramšak sta se morala sprijazniti s foto pristankom tik pred ciljem, do takrat pa sta imela povprečno hitrost 115 km/h, kar je precej hitreje od zmagovalca. A umazana podrobnost se skriva v tem, da si v cilju ali poleg njega. Kljub vsemu pa kaže, da slovenski dvosed leti na polno. Obetamo si torej še veliko zanimivih razpletov. Oglejte si let Sebastiana Kawe na SeeYou, zanimivo je, da je ubral precej drugačno taktiko, prek linije se je zapeljal na nasprotni strani kot naši jadralci, od zadnje obratne točke do cilja pa je letel bolj ali manj samo še z drsnim letom.

na vrh strani

FCC 2016 v Prievidzi se je začel
(OPENSOARING, 11. aprila 2016, besedilo in foto Niko Slana)


Boris Žorž (ALC)
Na Slovaškem v Prievidzi se je, z blatom pod stopali in letali na tleh, začel prvi dan velikega jadralskega tekmovanja FCC (Flight Challenge Cup), ki bo trajal vse do 21. aprila. Povedati je treba, da na tekmovanju manjka nekaj slovenskih jadralnih asov, zato pa so se Borisu Žoržu (ALC) letos pridružili še Luka Žnidaršič (AK Postojna) ter Erazem Polutnik in Sebastijan Ramšak (AK Celje) v arcusu.Najdaljši staž v FCC ima Boris Žorž, saj je leta 2012 osvojil 3. mesto, v naslednjih dveh letih pa je pristal na 4. mestu. Zanimiva pa je ekipa Polutnik&Ramšak, ki je že lani dosegala vrhunske izide, a je ob tem padala tudi v negativne ekstreme. Najbrž spada zanju tekmovanje na FCC v okvir priprav za svetovno prvenstvo v Avstraliji. Upamo, da bo Luka Žnidaršič, postojnski FES pilot, tokrat zdržal do konca tekmovanja.

na vrh strani

 Sedmi finale za svetovno jadralno VN FAI 2016

DPSJL - preleti 2016 - preliminarni izidi

RBAR Indianapolis: 11. Peter Podlunšek

Državno prvenstvo v letenju z ULN 2016

Sedmi finale za svetovno jadralno Veliko nagrado FAI

Red Bull Air Race: Hannes Arch, pogresali te bomo!

Tako blizu, a tako daleč

Peter Podlunšek deseti v Ascotu

WGC Litva za konec naša četrta

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 31. 7. 2016

Sebastjan in Erazem - prvi dan prva zmaga

Uspeh mladincev na DPSJL 2016

Drugi tekmovalni dan na DPSJL 2016

Red Bull Air Race Zahtevne razmere v Budimpešti

DP Slovenije v jadralnem letenju okrepljeno z mladinci

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 30. 6. 2016

Uspeh v Niederöblarnu JA še daleč

Boštjan Pristavec zmagovalec VN Avstrije

Boštjan Pristavec prvi v skupnem seštevku

Borba do konca

Boštjan Pristavec drugi v Avstriji

Velika jadralna nagrada tudi v Avstriji dežuje

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 31. 5. 2016Tekmovanja 2016

Jamie Oliver komentira GP v Franciji

Peter Podlunšek 11. na Japonskem

Današnje kvalifikacije odpovedane, Podlunšek bo jutri na dirki poletel prvi!

Peter Podlunšek je novi BMW M Red Bull Air Race

Željkov dnevnik s tekmovanja AA 2016

Peter in oblikovalec Aldo

Dnevna zmaga za Boštjana

Boštjanu še petnajsta točka v Vareseju

Nove točke za LZ in EJ

Tretji tekmovalni dan VN točke za LZ in BP

Boštjanu dvakrat točke

Peter Podlunšek osmi na drugi tekmi v sezoni

Peter Podlunšek - drugi kvalifikacijski let v sezoni

Slovenska trojica leti solidno

Boris Žorž zmagal, Luka Žnidaršič pri vrhu

FCC - tretja Polutnik&Ramšak

Slovenski trojček več kot solidno

Luka by FES znova povsem na vrhu

SLO jadralci na FCC - solidni

Zmaga dvojice Polutnik&Ramšak

Za začetek drugo in tretje mesto

FCC 2016 v Prievidzi se je začel

Članek v zvezi z nesrečo v Nitri

Po trku v zraku odpoved tekmovalnega dne

Zabava nato še sklepno dejanje pokala Pribina

Slovenski dan v Nitri

Nitra in letalna droga

Pokal Pribina - drugi tekmovalni dan

Nik Šalej na svojem mestu in na vrhu

Začetek v Nitri za pokal Pribina

NOVO - jadralno letenje med športi v SV

Podlunšek s PP37 za Red Bull Air Race - štart

Državno prvenstvo Slovenije v jadralnem letenju 2016

Jadralna velika nagrada 2016 za začetek slabo vreme

Benalla 2016 predsvetovno in nacionalno tekmovanje

Tekmovanja 2015

Tekmovanja 2014

Tekmovanja 2013

Tekmovanja 2012

Tekmovanja 2011

Tekmovanja 2010

Tekmovanja 2009