website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Uspeh mladincev na DPSJL 2016
(OPENSOARING, 26. julija 2016, besedilo in foto Milan Korbar)


Prvi trije v tekmovanju za pokal LXNav v klubskem razredu

V nedeljo 24. julija 2016 se je s podelitvijo priznanj končalo državno prvenstvo v jadralnem letenju. Izstopajoča značilnost tokratnega prvenstva je uspeh mladih tekmovalcev, ki so zasenčili druge udeležence. Ob uspehu navdušuje predvsem skupinski duh in sodelovanje vseh mladincev. Da je v slogi moč, je že dolgo znano, da pa kljub temu zmaga najboljši, se je pokazalo na tokratnem tekmovanju. Oba celjska Marka, ki sta bila lani prvič na državnem prvenstvu, sta letos, ko se je prijavilo dovolj mladih pilotov, pokazala, da je najboljši prijem za uspeh pristop, kot ga imajo v Aeroklubu Celje. Ta podpira mlade jadralce precej bolj kot v vseh drugih klubih, tako finančno kot moralno. Mlada Celjana sta tako premagala tudi vso člansko konkurenco. In prav to je tisto, kar navdušuje in daje upanje, da bosta mladeniča uspešna tudi v prihodnje.


Najboljši trije v odprtem razredu

Pohvaliti velja prav vse mladince, še posebej pa se je, ob že omenjenih Celjanih, odlikoval tudi Žiga Munda iz LC Maribor, ki je na svoji prvi tekmi pristal na tretjem mestu med mladinci, v pokalnem tekmovanju za klubski razred pa je bil na desetem mestu, tik pred klubskim kolegom Martinom Grošljem. Andrej Spudič iz Novega mesta in Luka Randjelović iz Celja sta si priletela vsak po eno dnevno zmago med mojstri jadralnega letenja v Sloveniji. Aleš Janša iz AK ALC Lesce bi bil še bolje uvrščen (skupaj z Mundo in Knezom), če ne bi drugi tekmovalni dan zavili v prepovedani zračni prostor.


Zmagovalci med mladinci

Tekmovanje je spremljalo precej zahtevno vreme s šibkimi dviganji in nizkimi bazami oblakov. Kljub temu je bil odstotek v celoti opravljenih tekmovalnih nalog visok, razen prvi dan, ko naloge ni uspelo končati nikomur od mladincev in tekmovalcev v klubskem razredu. V odprtem razredu so bili ta dan uspešni le trije tekmovalci.


Najboljši trije za pokal LXNav v odprtem razredu

Posebnost je bila tudi izjemno množična prisotnost medijev iz vse Slovenije. V sredo, 20. julija je bilo na prizorišču veliko snemalcev fotografov in novinarjev, ki so pripravili prispevke za vse pomembnejše slovenske medije. RTV SLO je imela celo prispevek, ki je bil precej daljši od običajnih poročanj s podobnih dogajanj. Vsekakor pa je k prepoznavnosti dogodka in njegovi medijski pokritosti prispevala tudi predstavitev tekmovalne ekipe PP37 Petra Podlunška. Vsi so imeli ob predstavitvi ekipe PP37 možnost spremljati tudi dogajanje onkraj steze, kjer so pristajali jadralni piloti po končani dnevni nalogi.


Spust zastave za konec prvenstva

Na sklepni slovesnosti, ki so se je udeležili vsi tekmovalci in njihovi spremljevalci – pomočniki, sta najboljšim podelila pokale in medalje župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek in Aleš Matuš, predsednik Aerokluba Murska Sobota. AK Murska Sobota je tako uspešno izpeljal še eno tekmovanje, s katerimi si zagotavlja sredstva za svoje delovanje, obenem pa skrbi za širjenje tehniške kulture.

Aleš Matuš: »Vzdušje na letališču me je prevzelo. Vsem se zahvaljujem, da so prišli na 25. državno prvenstvo v jadralnem letenju v tako velikem številu. Čestitam najboljšim, zahvaljujem se tudi sponzorjem ter članom Aerokluba Murska Sobota, ki so tekmovanje izpeljali.«

Odprti razred
1.Aleš Krusič (AK Edvard Rusjan NG) 3322, 2. Nik Šalej (AK Celje) 3127, 3. Toni Šibanc (AK Celje) 3099, 4. Uroš Krašovic (AK Ce) 3053, 5. Luka Žnidaršič (ALK Post) 2981, 6. Damijan Korpič (AK MS) 2481, 7. Gregor Urbančič (AK Pt) 2475, 8. Borut Mlakar (AK Nm) 2402, 9. Albin Luin (AK Lj) 2264, 10. Andrej Vrečer (AK Ce) 2253, 11. Jure Lokovšek (AK Lj) 2096, 12. Robert Šlaus (LC Mb) 1545.

Zmagovalec je povedal: »Tekma mi je minila hitro, tudi zato, ker smo bili v Murski Soboti dobro sprejeti. Vremenske razmere so bile solidne, razen zadnjega dne, ko sem vložili precej energije za zadnje točke za naslov državnega prvaka. Naslova sem si želel, tako da sem se ga tudi zelo razveselil. Prvenstvo mi bo ostalo v spominu kot izjemna tekma, še posebno, ker so v članskem državnem prvenstvu sodelovali tudi mladinci.«

Pokal LXNav OR
1.Martin Stessl (FSC Weiz, A) 3661, 2. Aleš Krusič (ER NG) 3341, 3. Nik Šalej (AK Celje) 3148, 4. Toni Šibanc (AK Celje) 3113, 5. Uroš Krašovic (AK Celje) 3065, 6. Luka Žnidaršič (AK Postojna) 3036, 7. Damijan Korpič (AK M. Sobota) 2491, 8. Gregor Urbančič (AK Ptuj) 2472, 9. Borut Mlakar (AK Nm) 2457, 10. Albin Luin (AK Ljubljana) 2266, 11. Andrej Vrečer (AK Celje) 2246, 12. Jure Lokovšek (AK Ljubljana) 2116, 13. Robert Šlaus (LC Maribor) 1529.

Martin Stessl je povedal: »Hvala za vabilo v Mursko Soboto, bil sem navdušen nad letališčem in organizacijo. Vreme ni bilo tako dobro, kar je bila zame prednost, saj moj slog letenja pride do izraza v takem vremenu. Območje letenja sem že prej poznal in tudi to je pomagalo, da sem zmagal. Kljub temu, da je naš aeroklub blizu, v preteklosti nisem bil pogosto tu. Verjamem, da se bo to zdaj, po zaslugi tega prvenstva, spremenilo in bom pogosto gost pri vas, saj sem spoznal nove kolege.«

Sledila sta mu Aleš Krusič in Nik Šalej.

Klubski razred
1.Jernej Lokovšek (AK Ljubljana) 2612, 2. Jože Verdev (Šaleški AK) 2585, 3. Daniel Kotnik (KAK SG) 2569, 4. Goran Hrustl (Šaleški AK) 2479, 5. Aleš Fink (KAK SG) 2471, 6. Robert Hriberšek (LC Mb) 2459, 7. Janez Stariha (ALC) 2431, 8. Martin Grošelj (LC Mb) 2000, 9. Marijan Medič (AK MS) 1711, 10. Tone Čerin (ALC) 1680, 11. Boštjan Marinčič (DLC Nm) 1410, 12. Robert Prelec (AK MS) 1326, 13. Maks Berčič (AK Lj) 1245, 14. Matjaž Zupan (ALC) 1113, 15. Vito Strasberger (AK Nm) 979.

Jernej Lokovšek: »Tekmovanje je bilo murskosoboško, potrebna je bila vztrajnost, potrpežljivost in čim manj napak. S tekmovanji v Murski Soboti sem imel že v preteklosti dobre izkušnje, tako da sem upal, da jih bom lahko izkoristil.«

Pokal LXnav klubski razred
1.Mark Travner 2914, 2. Mark Polajžar (oba AK Celje) 2908, 3. Jernej Lokovšek (AK Ljubljana) 2728, 4. Jože Verdev, 5. Daniel Kotnik, 6. Goran Hrustl, 7. Robert Hriberšek, 8. Aleš Fink, 9. Janez Stariha, 10. Žiga Munda, 11. Martin Grošelj, 12. Tone Čerin, 13. Marijan Medič, 14. Andrej Spudič, 15. Luka Randjelovič, 16. Boštjan Marinčič, 17. Aleš Janša, 18. Robert Prelec, 19. Alojz Novak, 20. Maks Berčič, 21. Matic Knez, 22. Matjaž Zupan, 23. Vito Strasberger.

Mladinci
1.Mark Travner (AK Celje) 2970, 2. Mark Polajžar (AK Celje) 2906, 3. Žiga Munda (LC Maribor) 2272, 4. Andrej Spudič (AK Nm) 1708, 5. Luka Randjelovič (AK Celje) 1613, 6. Aleš Janša (ALC Lesce) 1515, 7. Matic Knez (AK Celje) 1219.

Mark Travner: »Tekma je bila super, organizacija Aerokluba Murska Sobota je bila na nivoju, vreme je pa tudi sodelovalo. Nisem pričakoval takega uspeha, zato sem zelo zadovoljen, kljub napakam, ki so mi pobrale še kak kilometer in hitrost. Letel sem v paru z Markom Polajžarjem. Zaradi zaostanka na začetku sva morala leteti bolj napadalno. Brez sodelovanja verjetno marsikdaj ne bi prišla do cilja. Vesel sem naslova mladinskega prvaka in upam, da bodo mladinska prvenstva odslej stalnica.«

Mark Polajžar (AK Celje): »Tekmovanje sem vzel zelo resno, to je sicer moje drugo državno prvenstvo, vendar lani na Ptuju ni bilo take konkurence. Tekmovanje v mladinskem razredu je bilo zanimivo. Mladinci smo bili tako visoko uvrščeni, ker smo leteli skupaj in si pomagali. Kljub temu, da mi je zmaga ušla za nekaj točk, sem zadovoljen.«

Tretji med mladinci, Žiga Munda iz LC Maribor


na vrh strani

Drugi tekmovalni dan na DPSJL 2016
(OPENSOARING, Murska Sobota, 20. julija 2016, besedilo Milan Korbar, foto AK Murska Sobota in Milan Korbar)


V pripravljenosti na nov letalski dan

Uradno odprtje državnega prvenstva Republike Slovenije v jadralnem letenju tukaj v Murski Soboti je v soboto pospremilo precej neuporabno vreme, ki se je popoldne spremenilo v dež. Tudi nedelja ni bila kaj dosti boljša, zavladal je optimizem, tako, da so bili tekmovalci pripravljeni v štartni vrsti, ko preizkusni let ni dal ustreznih podatkov o stanju atmosfere, je bil tekmovalni dan odpovedan. Tekmovalci in njihovi spremljevalci so večerno izboljšanje izkoristili za preizkus znamenitega »Nodija«, ki jih je z veseljem »izstreljeval« pod nebo.


Visoko pod nebo, Nodijevo delo!

Prvi tekmovalni dan je bil v ponedeljek. Vreme je bilo malo svojeglavo in se ni oziralo na želje tekmovalcev po čim večjih hitrostih in preleteni razdalji. Večina jih je zato predčasno končala na njivah Goričkega, Gradiščanskega, Porabja in Medjimurja. Za večje presenečenje je pozno po polnoči poskrbel novomeški mladinec Andrej Spudič, ki je preletel največjo razdaljo in tako zmagal v klubskem razredu.


Vreme bo, ali pa tudi ne, to je zdaj vprašanje!

Drugi tekmovalni dan taka jutranja presenečenja niso bila mogoča, saj je bilo vreme tekmovalcem precej bolj naklonjeno, tako, da je večina tekmovalcev v klubskem in odprtem razredu opravila zadano nalogo in se vrnila na Letališče Murska Sobota. Zmagala sta tekmovalca, ki sta najhitreje obletela nalogo, v klubskem razredu je bil to zopet mladinec, kar predstavlja lep izziv za člane za prihodnje tekmovalne dni.

Izidi
Odprti razred

Mesto

Tekmovalec

Aeroklub

Letalo

Hitrost

Razdalja

1.

LZ - Luka Žnidaršič

AK Postojna

Ventus 2cxa 18 m

94,03 km/h

290,38 km

2.

SW - Stessl Martin

FSC Weiz

Ventus 2 cm

91,96 km/h

279,27 km

3.

AS - Aleš Krušič

AK Edvard Rusjan N. Gorica

Ventus 2c/18 m

88,29 km/h

281,20 km

Najhitrejši drugega dneva je bil slovenski reprezentant z obilico mednarodnih izkušenj Luka Žnidaršič, ki je prehitel Avstrijca Martina Stessla in Aleša Krušiča, ki sta mu tesno sledila. V skupnem seštevku je z današnjo zmago prevzel vodstvo Luka Žnidaršič.


V pripravljenosti!

Klubski razred

Mesto

Tekmovalec

Aeroklub

Letalo

Hitrost

Razdalja

1.

CF - Mark Polajžar

AK Celje

DG 300

76,88 km/h

236,08 km

2.

NL - Jernej Lokovšek

AK Ljubljana

Discus CS

73,73 km/h

205,08 km

3.

E1 - Aleš Fink

Koroški aeroklub SG

DG 100 Club

68,22 km/h

185,70 km

V klubskem razredu je drugi tekmovalni zopet zmagal mladinec, tokrat je bil Mark Polajžar iz Aerokluba Celje, ki se razvija v odličnega tekmovalnega pilota. V skupnem seštevku po dveh tekmovalnih dnevih vodi Dani Kotnik iz Koroškega aerokluba.

Mladinci

Mesto

Tekmovalec

Aeroklub

Letalo

Hitrost

Razdalja

1.

CF - Mark Polajžar

AK Celje

DG 300

76.88 km/h

236,08 km

2.

LX - Luka Ranπelović

AK Celje

DG 100

61.90 km/h

176,03 km

3.

DL - Andrej Spudič

AK Novo mesto

DG 300

61.67 km/h

197,90 km

Mladinci so se lepo vklopili v tekmovanje s starejšimi jadralnimi piloti in predstavljajo dobro izhodišče za prihodnost slovenskega tekmovalnega jadralnega letenja.

ZANIMIVOST


Mehanik Dex daje Petru zadnje napotke pred letom

Toniju Šibancu se je v dvosedežnem jadralnem letalu Arcus M pridružil soboški pilot, tekmovalec svetovnega prvenstva Red Bull Air Race Peter Podlunšek, ki je svojo letalsko kariero prav tako začel kot odličen jadralni pilot. Zasedla sta deveto mesto. Glede na nasmeh na Petrovem obrazu po obleteni tekmovalni nalogi pa očitno to ni bil njegov zadnji tekmovalni jadralni let.

Napoved vremena za sredo in četrtek je dobra, zato pričakujejo začetek vzletanja med 11. in 12. uro.

na vrh strani

DP Slovenije v jadralnem letenju okrepljeno z mladinci
(OPENSOARING, 12. julija 2016, Organizator DPSJL 2016)


Organizatorji prvenstva na novinarski konferenci

Murska Sobota – Od 16. do 24. julija bo na letališču, v Rakičanu pri Murski Soboti, ponovno živahno. Tokrat bo potekalo že 25. državno prvenstvo v jadralnem letenju, ki ga že devetič organizira Aeroklub Murska Sobota. Tekmovanje bo potekalo v klubskem in odprtem razredu. Posebnost tekmovanja v letenju z jadralnimi letali nad prekmurskimi ravnicami je prav zagotovo tudi v tem, da bodo poleti potekali v zračnem prostoru štirih držav.Do sedaj se je na prvenstvo prijavilo 39 tekmovalcev, vendar so prijave odprte še do 14. julija. Tekmovanje bo potekalo v klubskem in odprtem razredu. Ti dve kategoriji se ločita po razponu kril. V odprtem razredu lahko letijo jadralna letala z razpetino večjo od 15 metrov in z uporabo zakrilc ter vodnega balasta v krilih. Jadralna letala klubskega razreda pa so omejena z razponom 15 metrov, kjer zakrilca in vodni balast nista dovoljena. V odrtem razredu bo sodelovalo 13 tekmovalcev iz osmih aeroklubov, v klubskem razredu pa 19 tekmovalcev iz devetih aeroklubov. Letošnje prvenstvo bo nekaj posebnega, saj se bodo, istočasno z ostalimi tekmovalci, za naslov mladinskega državnega prvaka, spopadli tudi mladinci, ki so del perspektivne generacije tekmovalcev, ki se kali na mednarodnih tekmovanjih. V mladinskem prvenstvu bo tekmovalo 7 mladincev iz štirih klubov. Na mednarodnem odprtem tekmovanju bo sodeloval tekmovalec iz aerokluba FSC Weiz iz Avstrije. Skupaj bo sodelovalo kar 12 različnih klubov, barve domačega aerokluba pa bodo zastopali trije tekmovalci, in sicer Robert Prelec z letalom DG100 in Marjan Medič z letalom Cirrus v klubskem razredu ter Damijan Korpič z Discusom 2 v odprtem razredu.Leti v obeh kategorijah bodo dolgi tudi več kot 500 kilometrov. Za vleko vseh tekmovalcev bo skrbelo pet vlečnih letal, od tega iz domačega kluba letalo Piper PA-18 in nova pridobitev Eurostar, ki mu ljubitelji letalstva poljudno pravijo pes. Za gledalce bo najbolj zanimiv pričetek tekmovanja, ki bo potekal vsak dan prvenstva okrog enajste ure, ko bodo vsa letala zbrana na stezi in pripravljena za vzlet v aerozapregi. Atraktivni bodo tudi popoldnevi, ko se bodo tekmovalci, ob koncu tekmovalnega dne, vračali iz naloge in z jadralnimi letali preleteli ciljno črto ter pristajali. Sprotni rezultati tekmovanja bodo objavljeni na spletni strani Aerokluba Murska Sobota, ), razglasitev končnih zmagovalcev pa bo potekala v nedeljo, 24. julija, ob deseti uri zjutraj. Dogajanje na in ob tekmovanju lahko spremljate tudi na Facebook strani Aerokluba Murska Sobota.V Aeroklubu Murska Sobota je od sto aktivnih članov, trideset članov jadralne sekcije, ki letijo na petih jadralnih letalih. Klub, ki je v zadnjih desetih letih organiziral že sedem državnih prvenstev, vlaga veliko truda v obnovo obstoječe jadralne flote. Prav tako skrbi za mlado sekcijo in šolanje novih jadralnih pilotov. Šolanje za jadralnega pilota v letalstvu velja, kot najboljši način za začetek letalske kariere, kar dokazuje tudi število njihovih članov, ki so začeli kot jadralni piloti, zdaj pa letijo v vojski ali za letalske družbe po svetu. Članstvo v jadralni sekciji se iz leta v leto povečuje, kar je spodbuda za dobro in uspešno delo tudi v prihodnje.

Dodatne informacije:
KRISTIAN RAVNIČ – kontakt za novinarje (031/671-071)
DUŠAN KORC – upravnik Aerokluba Murska Sobota
DENIS ŠTRBENC – vodja tekmovanja
| © 2016 TV IDEA Produkcija | Pomurski dnevnik: Državno prvenstvo v jadralnem letenju (13. 7. 2016) | [prvih pet minut]

na vrh strani

Državno prvenstvo Slovenije v jadralnem letenju 2016
(OPENSOARING, 7. marca 2016, besedilo Damijan Korpič, fotografije AK MS in Milan Korbar, uredil Milan Korbar)
Po štirih letih bo Aeroklub Murska Sobota julija 2016 ponovno organiziral Državno prvenstvo v jadralnem letenju. V zadnjih dvajsetih letih smo mladinsko ali člansko prvenstvo organizirali kar 9-krat. Pohvalimo se lahko z največjim številom udeležencev na državnem prvenstvu v jadralnem letenju v Sloveniji, prav tako pa ni zanemarljiv podatek, da so tekmovanja v naši organizaciji potekala varno. Na to vsekakor vpliva ravninski del Panonske nižine in izbira datuma tekmovanja, ko so pšenična polja že požeta, ki jih je v tem delu več kot polovica.

Jutranja priprava letal
Na uradni strani Državnega prvenstva v jadralnem letenju 2016, ki bo potekalo od 16. 7. do 24. 7. 2016 v Murski Soboti, je objavljen Bilten številka 1 z uvodnimi informacijami.Na vsa vprašanja, izzive, ki se vam pojavljajo, bomo odgovorili na forumu Opensoaring Tekmovanja/DPSJL-2016 Murska Sobota.Veselimo se vaše udeležbe na državnem prvenstvu.

Aeroklub Murska Sobota
Organizacijski odbor DPSJL-2016

na vrh strani

 Sedmi finale za svetovno jadralno VN FAI 2016

DPSJL - preleti 2016 - preliminarni izidi

RBAR Indianapolis: 11. Peter Podlunšek

Državno prvenstvo v letenju z ULN 2016

Sedmi finale za svetovno jadralno Veliko nagrado FAI

Red Bull Air Race: Hannes Arch, pogresali te bomo!

Tako blizu, a tako daleč …

Peter Podlunšek deseti v Ascotu

WGC Litva – za konec naša četrta

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 31. 7. 2016

Sebastjan in Erazem - prvi dan prva zmaga

Uspeh mladincev na DPSJL 2016

Drugi tekmovalni dan na DPSJL 2016

Red Bull Air Race – Zahtevne razmere v Budimpešti

DP Slovenije v jadralnem letenju okrepljeno z mladinci

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 30. 6. 2016

Uspeh v Niederöblarnu – JA še daleč

Boštjan Pristavec zmagovalec VN Avstrije

Boštjan Pristavec prvi v skupnem seštevku

Borba do konca

Boštjan Pristavec drugi v Avstriji

Velika jadralna nagrada – tudi v Avstriji dežuje

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 31. 5. 2016Tekmovanja 2016

Jamie Oliver komentira GP v Franciji

Peter Podlunšek – 11. na Japonskem

Današnje kvalifikacije odpovedane, Podlunšek bo jutri na dirki poletel prvi!

Peter Podlunšek je novi BMW M Red Bull Air Race

Željkov dnevnik s tekmovanja AA 2016

Peter in oblikovalec Aldo

Dnevna zmaga za Boštjana

Boštjanu še petnajsta točka v Vareseju

Nove točke za LZ in EJ

Tretji tekmovalni dan VN – točke za LZ in BP

Boštjanu dvakrat točke

Peter Podlunšek – osmi na drugi tekmi v sezoni

Peter Podlunšek - drugi kvalifikacijski let v sezoni

Slovenska trojica leti solidno

Boris Žorž zmagal, Luka Žnidaršič pri vrhu

FCC - tretja Polutnik&Ramšak

Slovenski trojček – več kot solidno

Luka by FES znova povsem na vrhu

SLO jadralci na FCC - solidni

Zmaga dvojice Polutnik&Ramšak

Za začetek – drugo in tretje mesto

FCC 2016 v Prievidzi se je začel

Članek v zvezi z nesrečo v Nitri

Po trku v zraku – odpoved tekmovalnega dne

Zabava – nato še sklepno dejanje pokala Pribina

Slovenski dan v Nitri

Nitra in letalna droga

Pokal Pribina - drugi tekmovalni dan

Nik Šalej – na svojem mestu in na vrhu

Začetek v Nitri za pokal Pribina

NOVO - jadralno letenje med športi v SV

Podlunšek s PP37 za Red Bull Air Race - štart

Državno prvenstvo Slovenije v jadralnem letenju 2016

Jadralna velika nagrada 2016 – za začetek slabo vreme

Benalla 2016 – predsvetovno in nacionalno tekmovanje

Tekmovanja 2015

Tekmovanja 2014

Tekmovanja 2013

Tekmovanja 2012

Tekmovanja 2011

Tekmovanja 2010

Tekmovanja 2009