website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Pilko je zašel v TMA Upington
(OPENSOARING, 19. Decembra 2015, besedilo in fotografije Boštjan Pristavec)Kako je svoj včerajšnji let (18. decembra iz Bitterwasserja, Namibija) v trikotniku 1257,2 km videl Boštjan? Iz njegovega kratkega komentarja, ki se je glasil: »Pilko je zašel v TMA Upington,» ni bilo mogoče razbrati bistva. Zdaj nam je razkril, da ima vsak let, pa če zgleda še tako preprost, svoje ozadje. Drobna napaka lahko spremeni celoto dneva, pa čeprav ni z njim nič narobe. Takole je bilo:»Let je bil enostavno krasen, izjemna krajina in dober razvoj vremena. Naredil sem tudi nekaj fotografij ... Sicer pa: Ko sem določal nalogo sem imel svoj cilj - popraviti kontinentalni rekord v disciplini cilj povratek, prostega in napovedanega. Trenutni rekord je 1106 km. Zadevo sem postavil tako, da bi ga izboljšal, vendar sem (halo !!!) spregledal, da sem točko postavil v TMA Upington, kamor pa naj ne bi smeli. To sem opazil nekaj minut čez 14. uro, ko sem bil še celo nekaj pred planom in slabih 50 km od točke. Štala ... Ni bilo kaj in zato sem obrnil na 510. kilometru in iz tega nepričakovanega zapleta izvlekel prosti trikotnik 1250 km, kar je še kar sprejemljiva tolažba. Pilko je ime našemu domačemu psu. Ker sem bil brez ideje, kako poimenovati točke, sem si domislil vzraten zapis imena, ker smo pač na južni polobli in kjer se tudi cikloni vrtijo v drugo smer.Danes je nov dan, moj letošnji predzadnji, in poskušal bom še enkrat. Upam, da mi uspe.«Ja, s podatki na OLC si včasih tudi ne moremo pomagati. Boštjan nas je popravil: »Zapis glede mojega leta, da sem pristal prepozno, NE DRŽI . Pristal sem znotraj dneva.
Lp B.«

na vrh strani

Namibija in kibernetski vložek
(OPENSOARING, 20. decembra 2015, fotografije Boštjan Pristavec, besedilo Niko Slana, uredil Milan Korbar)


Priprava za Afriko s tekom

Ker smo računalniški norci in čas dojemamo kibernetsko, si lahko privoščimo časovni izlet do 6. septembra 2016, ko bo v Celju Dan slovenskega jadralnega letenja. Ne se hecat, ker ste tudi bralci pravkar stopili v kibernetski prostor. Za boljšo predstavo: scena, ki jo je pripravil Gagula De Luxe, je prepredena z lasersko osvetlitvijo, s fuzijskimi bliskavicami in podobnim, obiskovalci lahko vstopajo samo z vgrajenim procesorjem LXneskončno.


... s klubskim letenjem

Vsi nestrpno čakamo na priznanja za državno prvenstvo v preletih, a ne v kibernetskih parametrih, pač pa še po onih starih, iz zgodovinskega leta 2015. Laserska eksplozija dizajna ščemi v očesih, eden od jadralcev, ki ga vsi poznamo, stopi na oder v supergah in ponošeni majici in podeli Boštjanu priznanje za 1. mesto v preletih za leto 2015. Ker organizatorji prireditve že nekaj let tekmujejo, kdo bo zmagovalcu hitreje predal priznanje, so se Celjani za ta laskavi naziv še posebno pripravili. In res, še preden je stopil na oder, smo ga gledalci in fotoreporterji Dela, Dnevnika, Večera, Primorskih novic, STA, RTV in fotografskih agencij, že videli, kako je z odra sestopil, z vsemi nagradami vred. Bravo. Tako hitro nagrade ni podelil še nihče.


... z alpskim letenjem

Medtem pa je v avditoriju nastala revolucija. »Ponovite, ponovite, ponovite,« so vzklikali prisotni jadralci, novinarji in fotoreporterji. Želimo, da podeli priznanje starleta in oba brata Prevc naj prideta na oder, Boštjanu za kuliso. Ker firme LXneskončno nihče ne more spraviti v zadrego, nekje izza odra poiščejo mikavno damo, skakalna brata, ki ju jadralno letenje zanima in sta prišla na podelitev na posebno povabilo organizatorja, saj sta prva slovenska orla, sta bila takoj pripravljena, da se postavita ob levem in desnem boku nekoga, ki sicer nima naziva »slovenski orel«, vendarle v enem samem jadralnem letu preživi v zraku sedem, osem ali devet ur in več in ima zato pravico, da ima ob sebi družbo dveh »naj« orlov.


... s tekmovalnim letenjem na svetovnih prvenstvih

Starleta, ki je Boštjanu Pristavcu podelila priznanje, ki ga je prejela iz rok Denisa Štrbenca, predsednika Jadralne komisije pri LZS 2015, je zmagovalca vprašala, če bi želel morda kaj povedati. In ker se ni želel izpostavljati, ga je, kar na svojo pobudo in svojo odgovornost, vprašala, koliko časa preživi v zraku v enem svojem letu? Denimo, v svojem zadnjem letu v sezoni 2015?


... s pogledom na vrh domače Kepe

Vprašanje je bilo natančno, Boštjan je zahteval trenutek, vzel je iz žepa hendi, nekajkrat pritisnil na ekran telefona in odgovoril s kibernetsko natančnostjo: »Sedem ur, 31 minut in 18 sekund.« Starleta, ki se je medtem prelevila v voditeljico dogodka, je bila zadovoljna. Kako dolg pa je bil ta let?
»1146,9 km,« je bil natančen nagrajenec.
»Kaj, 1146 km? A se niste zmotili. To je približno štirikrat iz Ljubljane do Portoroža in nazaj.«

In ker je bila voditeljica, v visokih petkah in minici, na tekočem, kaj se dogaja v avtomobilskem svetu, in ker je svoje voznike poslušala, kako hitra so vozila na cesti, ga je seveda povprašala še po hitrosti. Hitrost jo vselej vzburja.
»Povprečna hitrost je bila 152,5 km/h, sicer pa sem na trenutke pritisnil EB28edition tudi hitreje od 250 km/h.«
Voditeljica se mu je nasmehnila, češ, moji ferariji tudi brenčijo na trenutek tako hitro, ampak sedem ur in pol in 1146 kilometrov saj bi razpadel še bentli.
»Pa je še kaj za povedati o tem vašem letu?« ga je vprašala.
Rekordni let v Afriki

»No, nihče doslej z jadralnim letalom v Afriki ni letel do cilja in nazaj tako daleč in tako hitro,« ji je ponudil za miselno obdelavo.
»Kako, Slovenec, v Afriki in najhitrejši. A niste nekaj zamešali?« ga je vprašala. In ko je Gagula De Luxe ugotovil, da pogovor teče v nekontrolirano smer, je obrnil stikalo za lasersko ojačitev in je v trenutku izpraznil oder, s katerega se je samo še kadilo

Naslednji dan je STA poslala v medije natančno poročilo: Boštjan Pristavec (AK ALC Lesce) je 20. decembra v Namibiji (Bitterwasser) postavil kar štiri rekorde: 2x kontinentalni rekord za Afriko v disciplini: napovedan cilj povratek v razdalji 1123,6 km in nenapovedan (prosti let) cilj povratek v razdalji 1126,34 km, poleg tega pa še 2x državni rekord - prelet na cilj 561,8 km in hitrost v disciplini cilj povratek 150,05 km/h.

na vrh strani
Odprave 2017

Odprave 2016

V letošnji namibijski odpravi vsega po malem

Namibija in kibernetski vložek

Pilko je zašel v TMA Upington

Bahia 2015

Kawa želi višje

MD Ventus pripravil sklepno dejanje Aerozaprege.si

55 let Tribarvnih puščic

Sunseeker Duo prečkanje Alp

Pogled na hitro v Livno in v Sinj

Igralci na velikem odru, Livno 2015

Po kolesarski poti D2

Na tekmovanju v gradnji daljinsko vodenih letal - Design/Build/Fly

Balleka umetnik jadranja in kratkih filmov

Letalogledi v Zagrebu

Dan štajerskih jadralcev - Styrian Gliders Day

Peter Karner

Diamantna višina

V Bloemfontainu sem se dobro počutil

Odprave 2015

Odprave 2014

Odprave 2013

Odprave 2012

Odprave 2011

Odprave 2010