website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Nova Zelandija 2016/2017 3. del
(OPENSOARING, 12. januarja 2017, besedilo in fotografije Gregor Petrovič)


Gregor Petrovič Foto Luka Hojnik

Bližam se polovici svojega bivanja na Novi Zelandiji. Poletna ekipa je že popolna, tako da brez težav lahko letimo tudi med tednom. Manjka nam še kakšen dodaten upravljalec vitle, saj sva trenutno samo dva iz vrst poletne ekipe, ki si deliva to opravilo. Do sedaj sem z vitlo opravil že 156 vlekov in ni bilo večjih problemov. Malce bolj zahtevno je, ko imamo močan bočni veter in padalo včasih zanese z letališča prek ograje ali dreves v reko in je potrebno nekaj več časa, da razrešimo nastalo zanko. Ni pa se še zgodilo, da bi se utrgala vrv ali da bi se poškodovalo padalo.

Zdaj si prizadevajo, da bi dobili dodatnega preverjenega vitlista. Čakajo, da se vrnejo inštruktorji za vitlo iz lokalnega kluba, ki so na južnem otoku, v Omarami, v njihovem najbolj znanem centru, kjer poteka prvenstvo Nove Zelandije v jadralnem letenju. Na FB strani je možno slediti temu tekmovanju na New Zealand National Multi-Class Gliding Championships, rezultati pa so na povezavi.

Letališče, na katerem letimo, ima dve stezi. Ena se razteza v smeri sever - jug s smerjo 030 in 210 ter stezo proti zahodu, ki je razdeljena na dva dela, pristaja pa se samo proti zahodu in prav tako tudi vzleta. Razlog za delitev steze proti zahodu je v potoku, ki prečka stezo približno na sredini. Trenutno imamo prek potoka speljana samo dva manjša mostova, da lahko vlečemo jadralna letala do glavne steze sever-jug. V naslednjih mesecih imajo v načrtu nov most, ki bo širok 30 m. S tem bo omogočena uporaba te steze tudi za štart na vitlo v smeri proti zahodu, saj valovi nastajajo ob zahodnem vetru in bo možen dostop do vala naravnost po odklopu od vitle. Predvidena višina vleka bo okrog 600 m in morda še več, odvisno od hitrosti čelnega vetra.


Shema smeri stez na letališču Papawai


Slika letališča iz zraka , slikano v smeri SE


Slika letališča iz zraka , slikano v smeri proti NW

Novi hangar, ki so ga postavili leta 2016, se nahaja precej vstran (približno 1 km) od glavne steze sever-jug. Razlog za to tiči v tem, da leži letališče ob sotočju dveh rek in je nevarnost poplav v deževnih mesecih. Da bi se izognili grožnji, so postavili hangar nad gladino stoletnih voda.

Ob dnevih, ko je pihal močan zahodnik in so bili valovi, smo vzletali v smeri proti zahodu. Za vzlet nismo uporabili vitle ampak vlečno letalo, ki je za ta namen priletelo iz svoje baze na letališču Masterton, ki je približno 20 km severno. Letalo je bilo včasih v lasti kluba in so ga ob nakupu vitle prodali novemu lastniku, ki z veseljem pride opravit vleke v Papawai, kadar je to potrebno. Novi lastnik vlečnega letala ima tudi jadralno letalo ASH25 z motorjem in opravlja lete z njim z letališča v Mastertonu, kjer imajo glavno stezo postavljeno v smeri vzhod zahod, ki je ugodna za vzlet na valove ob močnem zahodniku.


Vlečno letalo pred vleko letal na valove v smeri proti zahodu


Jadralna letala pripravljena na štartu pred vzletom v aerozapregi na valove proti zahodu


Pogled v smeri vzleta proti zahodu. Vidni so že prvi rotorni oblaki valovnega sistema od gorske verige na zahodni strani letališča

Vstop na val ob zahodnem vetru je naravnost skozi rotor. V zapregi za vlečnim letalom zna biti zelo turbolenten in dodobra premeče vlečno in jadralno letalo. Izkušenj z vstopom na val prek rotorja še nisem imel in da ne bi odkrival tople vode, sem se dal poučiti. Učitelj na zadnjem sedežu v DG1000 je bil Andy Parish, ki je del poletne ekipe in poklicno opravlja delo inštruktorja jadralnega letenja v Yorkshire gliding club-u. Z letenjem na valovih ima veliko izkušenj. Na mojo nesrečo ali pa srečo sva imela vleko na val skozi najmočnejši rotor, kar jih je bilo tisti dan. Dodobra naju je premetalo. To je bila moja prva izkušnja v tako močnem rotorju. Seveda nisem pričakoval tako silovitega mikastenja. Na srečo nas je na drugi strani rotorja pričakalo mirno in močno dviganje, v katerem sva odpela nekje na višini 3000 ft in se nato vzpela na valu do višine približno 9000 ft . Višje nisva šla, ker nisva imela opreme za oskrbo s kisikom in tudi zračni prostor je omejen z višino 9500 ft.


Let na valu skupaj z Andy Parish v DG1000. V daljavi je moč opaziti obrise južnega otoka. Pred nama pa se vidi jezero Wairarapa


Andy Parish med jutranjim pregledom letal


Pogled na valovne oblake v smeri proti SE , pred hangarjem

na vrh strani
Jadralski vikend v Koprivnici

Livno 2017 kot New York

Letalski Sinj povezal ljubitelje starih jadralnih letal

GLWF17 nadaljevanje merjenja saharskega peska

Srečanje združenja evropskih pilotk

Silene odpotovala v Makedonijo

GLWF17 odlet iz Portoroža

Jadralski tabor - Sinj 2016

Nova Zelandija 2016/2017 3. del

Odprave 2017

Odprave 2016

Odprave 2015

Odprave 2014

Odprave 2013

Odprave 2012

Odprave 2011

Odprave 2010