website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


GLWF17 nadaljevanje merjenja saharskega peska
(OPENSOARING, 28. junija 2017, besedilo in foto GreenLight WorldFlight)Zaradi današnje ugodne napovedi vetra, smo se odločili za merjenje vsebnosti saharskega peska v ozračju. Letimo iz Slovenije, preko Avstrije, Slovaške s ciljem v Bukarešti na letališču Baneasa. Zaradi dopolnitve z gorivom smo ob 9.30 pristali na letališču Prievidza, zdaj pa let nadaljujemo.
Naš let lahko spremljate na
GreenLightWorldFlight 2017.
na vrh strani

GLWF17 odlet iz Portoroža
(OPENSOARING, 25. marca 2017, besedilo in foto Milan Korbar, video Cebram d.o.o.)


Matevža Lenarčič

Projekt GreenLightWorldFlight se nadaljuje tudi v letošnjem letu. Tudi tokrat je njegov namen merjenje količine puščavskega peska, ki ga vetrovi prinesejo iz Sahare in »črnega ogljika«, ki je posledica gorenja fosilnih goriv. GLWF17 bo na poti po Sredozemlju in Alpah poizkusil pridobiti čimbolj natančne podatke o stanju atmosfere.Nekaj podatkov o projektu GLWF17: Sredozemlje

»Z mislijo »majhno-lahko-zeleno« se projekt osredotoča na ključne rešitve človeštva z občutkom za okolje in ljudi. Sodelavci projekta verjamejo v sposobnost samoregulacije civilizacije, zato želijo s tem projektom pokazati delček poti v prihodnost.

Na prijazen do okolja in energetsko varčen način kažejo, kakšen je svet izpod neba. Z novimi in vrhunskimi tehnologijami na področju letalstva, zaznavanja v zraku, optike, digitalnih zapisov in predvsem z novim načinom razmišljanja bi radi prispevali drobec k spoznanju, da sta kakovost naravnega okolja in kakovost življenja v tesni soodvisnosti.

Prepričani so, da je ravnotežje v okolju na številnih področjih ključno za prihodnost človeštva. Letošnje meritve črnega ogljika bodo nadgradile tiste, ki jih izvajajo že od leta 2012, od tega dvakrat (v letih 2012 in 2016) med poletom okrog sveta.

V projektu bodo poskušali:
a. zbrati znanstveno uporabne in pomembne podatke za ohranitev okolja;
b. pokazati, kako je mogoče energijo uporabiti na najbolj racionalen način;
c. ozavestiti čim širši del domače in tuje javnosti, tudi s pomočjo medijev.«

2017 DeloV petek, 24. marca je bilo na letališču Portorož veselo vzdušje v pričakovanju odleta pilota Matevža Lenarčiča na novo pot. Točno ob 10. uri se je z letalom WT9 Dynamic, polnim raziskovalne opreme, s častnim krogom pred občinstvom odpravil proti Malti, ki je prva vmesna točka na poti.


F-JAKG vozi proti vzletno pristajalni stezi na LJPZ

Na spletni izdaji časnika Delo, ki je eden od pokroviteljev projekta, lahko spremljate pot in vse podrobnosti o projektu. Kadar je letalo v zraku pa ga je moč spremljati tudi pod registracijo F-JAKG na spletnem mestu Flightradar24.com.


Po vzletu

GLWF17: Flight Divača-Portorož, 24.03.2017 objavil CEBRAM na Vimeo.

GLWF17: Take-off, 24.03.2017 objavil CEBRAM na Vimeo.

na vrh strani
Jadralski vikend v Koprivnici

Livno 2017 kot New York

Letalski Sinj povezal ljubitelje starih jadralnih letal

GLWF17 nadaljevanje merjenja saharskega peska

Srečanje združenja evropskih pilotk

Silene odpotovala v Makedonijo

GLWF17 odlet iz Portoroža

Jadralski tabor - Sinj 2016

Nova Zelandija 2016/2017 3. del

Odprave 2017

Odprave 2016

Odprave 2015

Odprave 2014

Odprave 2013

Odprave 2012

Odprave 2011

Odprave 2010