website statistics
Opensoaring.comaerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Janez Podpadec (DLC Novo mesto)
(OPENSOARING, 29. Novembra 2014, besedilo Niko Slana, foto Milan Korbar)

Dolenjski letalski center Novo mesto je klub s tradicijo in obenem eden najmlajših v Sloveniji. Ti trditvi nikakor ne gresta skupaj, zato je potrebno pojasnilo. DLC Novo mesto je deloval že v Jugoslaviji, a so novomeški letalci staro ime v novi Sloveniji prepustili pozabi. Ko se je skupina podjetnih fantov odcepila od AK Novo mesto, so vzeli staro ime kluba in začeli delovati po svoje. Letošnjo jesen so prvič zaprli premična vrata velikega hangarja in na zimovanje povabili tudi druge slovenske jadralce.

Tadej Marinčič je predsednik DLC Novo mesto, tajnik pa je Janez Podpadec, ki spada v ekipo petih ali šestih izjemno dejavnih jadralcev in motornih pilotov, in je obenem tudi učitelj jadralnega letenja. Nedavno so ustanovili letalsko šolo, a skupaj z AK Posavje in LK Šentvid pri Stični. »Združena letalska šola je smiselna, saj je klubsko sodelovanje za vse cenejše,« zatrjuje Janez. In tako si tudi delijo uporabo blanika L13A. Nov hangar so začeli delati že leta 2008, vsako leto so nekaj dodali, odvisno od denarja, ki je prišel v klub. Izjemno delo je pri uresničitvi postavitve hangarja je naredil Denis Štrbenc in fantje se zavedajo, da brez njegovega znanja še danes ne bi imeli svoje strehe.

Janez Podpadec (54) se je začel z jadralnim letenjem ukvarjati leta 1985, njegov učitelj je bil Rok Golob. Nekaj let je v klubu prenašal mrtvilo z nekaj urami letenja na leto, kar je bilo veliko premalo, da bi napredoval. Leta 1995 je opravil izpit za učitelja jadralnega letenja in od takrat do danes skoraj ni jadralne sezone, da ne bi izpeljali začetniškega tečaja za jadralne pilote. Janez je bil vselej vodja jadralne šole. In ker je bil zaljubljen v jadralno letenje, si je umislil svoje jadralno letalo DG 200 - 15/17, ki ga je našel v Fayencu, v klubu pod Mediteranskimi Alpami, na robu Provanse. Od leta 2008, ko je letalo prišlo v Slovenijo, je do danes preletelo že več kot 600 ur. Janez se vsako leto udeleži vsaj enega ali dveh tekmovanj, tako da ostaja v stiku s tekmovalnim letenjem. Prisega na navigacijski inštrument »zeus«, ki ga dela LX Navigation.

 


Pogovori 2017

Pogovori 2016

Pogovori 2015

Denis Tomasini Kirbiš (LC Maribor)

Toni Šibanc – Flytoni (AK Celje)

Janez Podpadec (DLC Novo mesto)

Postojna blues

Boris Žorž – prvak 2014 v klubskem razredu

Boštjan Rudolf: Medalja z DP - praznik za postojnski klub

Pogovori 2013

Pogovori 2012

Pogovori 2011

Pogovori 2010

Pogovori 2009