website statistics
Opensoaring.comaerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Denis Tomasini Kirbiš (LC Maribor)
(OPENSOARING, 22. decembra 2014, besedilo Niko Slana, foto: Milan Korbar)

»Jadralno letenje je super šport, Zelo sem vesel, da sem ga spoznal in da v njem napredujem,« je ocenil svoj športni izziv na pomembni točki jadralskega zorenja. Denis si bo najbrž dobro zapomnil, da je imel prvo priložnost, da bi naredil izpit za dovoljenje pilota jadralnega letala, ko je bil na mariborskem letališču napovedan južni veter. Upravnik kluba je zato odpovedal člana izpitne komisije iz JACL iz Ljubljane. Grega Bezjak, ki bi moral pomagati pri pripravi za izpitni let, je prav tako lahko samo postopal pred hangarjem, tudi on je prišel zaman, a on je že navajen na podobne dogodke, saj ve, da je v letalstvu, še posebno pri jadralnem letenju, veliko prostega teka. Denis je bil nabrušen, že na zunaj je dajal vtis, kot da bi bil vojaški kadet z West Pointa ali vsaj v spremstvu Todda Scantinija, ameriškega vojaškega atašeja v Sloveniji. S seboj je imel vse, kar potrebuje za izpit, tudi svežo letalsko knjižico, tisto tastaro, saj je nova, ki naj bi jo naredili in založili na JACL, zanje očitno prevelik zalogaj.

Izpitna procedura je bila napovedana ob 10. uri, okoli poldneva se je vetrovna klobasa vendarle nekoliko rahlo dvignila in je dajala slutiti, da je predhodnica »južnega« vetra že v bližini. Pred tem je visela okoli svojega stebra, kot da je veter ne bi zanimal. Skratka, bilo je dovolj časa, za kratko zaslišanje prihodnjega mladega jadralca, ki želi v prihodnosti po stopinjah mladega celjskega jadralca Nika Šaleja ali koga, ki mu je podoben po hitrem napredovanju. Tu Denis, žal, nima velike izbire.

Za jadralno letenje ga je že pred mnogimi leti navdušil oče, tudi sam jadralni pilot, tečaj in prvi let je opravil v drugem letniku gimnazije, zdaj pa je že v prvem letniku na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Svoje temeljno jadralno šolanje je začel in končal še na blaniku L-23, bil je še zadnji, ki mu je to uspelo, takoj za tem pa so blanika v klubu prodali, sam pa je občutil razliko med kovinskim letalom in plastičnim twin astirjem. »Razlike med tema dvema vrstama jadralnih letal so občutne. Twin je veliko bolj prodoren, je hitrejši in krmila so odzivnejša. Blanik je bil malce bolj štorast, ampak za začetniško letenje je bil super. Za nabiranje izkušenj v zraku in za prelete ima twin veliko prednost. Tudi 50-kilometrski prelet sem opravil s twinom,« je Denis jasno naštel prednosti in slabost enega in drugega letala, kot bi stal pred članom izpitne komisije.

Denis se je začel ukvarjati z jadralnim letenjem v skupini sedmih kolegov, zatrjuje pa, da je prvi, ki je prišel do možnosti, da opravi izpit. »Kako je z drugimi ne vem, a se mi zdi, da so že obupali,« je povedal Denis, ki je prve izkušnje nabiral pri Bogdanu Jehartu, sledil je Maksimiljan Berglez, na koncu pa ga je v svoje okrilje vzel jadralni učitelj in tekmovalec Robert Šlaus.

Kaj je še pomembno pri Denisu? Zagotavlja, da ga poklic prometnega ali vojaškega pilota ne zanima in da bo ostal pri jadralnem letenju. Vzdrževanje letal se mu zdi dovolj velik poklicni izziv, še posebno, ker lahko že na svojem matičnem letališču opazuje, kako poteka delo vzdrževalca letal.

 

 


Pogovori 2017

Pogovori 2016

Pogovori 2015

Denis Tomasini Kirbiš (LC Maribor)

Toni Šibanc Flytoni (AK Celje)

Janez Podpadec (DLC Novo mesto)

Postojna blues

Boris Žorž prvak 2014 v klubskem razredu

Boštjan Rudolf: Medalja z DP - praznik za postojnski klub

Pogovori 2013

Pogovori 2012

Pogovori 2011

Pogovori 2010

Pogovori 2009