website statistics
Opensoaring.com
aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

jlet
soaringspot
lzs-zveza
miha thaler
womensoaring

soaringcroatia

ostale povezave


Modelarstvo - Pokal Euro GPS
(OPENSOARING, 22. februarja 2012, Uroš Šoštarič, foto: Thesi Mejstrik, Matej Rozman, Uroš Šoštarič, Klemen Korošec in Uroš Murkovič)

Modelarska aero zaprega se je v zadnjih letih močno razvila in postala priljubljena med modelarji. Že nekaj let organiziramo srečanja zapreg, ki niso tekmovalne narave. Namenjena so druženju modelarjev in razvoju te dejavnosti. V letošnjem letu bomo narediti korak naprej in se udeležili tekmovanja GPS Euro Cup. Z Matejem Rozmanom sva se lani aprila, brez izkušenj, odpravila na prvo tekmo v Nerveso (Italija), vrnila pa sva se polna dobrih vtisov in izkušenj ter seveda z željo po nadaljevanju. Matej se je naslednje tekme v Znojnem (Češka) udeležil sam. Jesenske tekme v Ozzanu (Italija) pa se je udeležila že 4-članska ekipa.

Tekmovanje je zelo podobno tekmi s pravimi jadralnimi letali, a v pomanjšanjem merilu. Leti se s (pol) maketami jadralnih letal, z omejitvijo zgornjega merila 1/3 in s pomočjo GPS tehnologije. Tekmovanje se močno razlikuje od vseh drugih modelarskih tekmovanj, saj ne gre za časovno jadranje in nato točkovno pristajanje, ampak za letenje okoli določenih obratnih točk v obliki trikotnika, v obsegu 2414 m. Tekmovalec ima na voljo pol ure in v tem času mora čim večkrat obleteti omenjeni trikotnik. Tako je pri Pokalu GPS pomembno najti pravilno razmerje med vremenom in taktiziranjem. Na končni dosežek poleg preletenih krogov vpliva tudi povprečna hitrost in na koncu uspešen pristanek v določen pravokotnik, velik približno 10 x 70 m. Število preletenih trikotnikov se giblje med 4 in 10, odvisno od vremenskih razmer.

V enem izmed letov se leti »hitrostni krog - speed round«, v katerem moraš končati en trikotnik z največjo možno povprečno hitrostjo.Ko se odpre start posameznega turnusa, se hitro naredi vrsta za vzlet s pomočjo aero vleke. Tukaj ne moremo mimo kolegov z vlečnimi modeli, ki so večinoma prav tako makete. Vleka gre lahko prek 500 m, a je maksimalna dovoljena štartna višina 500 m nad štartom, hitrost pa pod 120 km/h. Tega pa ni tako preprosto idealno izkoristiti. Tekmovanje je preprosto za izpeljavo, saj se vse beleži prek GPS sistema in ustrezne programske opreme. Takšno tekmovanje je bolj pravično in bolj enakovredno za vse udeležence. S tem se tekmovalec posveti sebi, modelu in skuša čim bolj izrabiti vremenske razmere s pravilno taktiko.

Modeli so opremljeni z GPS sprejemnikom, ki potem prek radijske zveze pošilja koordinate k modelarju na dlančnik s programsko opremo Skynavigator. To je uradno programska oprema in tekmuje se lahko samo z njeno pomočjo. Vsak tekmovalec ima pomočnika, ki je tudi tekmovalec in mu pomaga pri startu, navigaciji med tekmo, taktiki, itn. Slovenski modelarji uporabljamo komponente RC-electronicsa, ki je za letošnjo sezono razvil novi model z ustrezno programsko opremo, tako da dlančniki niso več potrebni, kar pomeni za tekmovalce veliko olajšanje. Z dlančniki nismo bili zadovoljni, saj so nam pogosto odpovedovali.

Zaradi nezadovoljstva z dlančniki so nam pri www.rc-electronics.org/, prisluhnili in ustvarili nov sistem, ki vsebuje nepogrešljiv vario, ki je v novi izpeljavi še bistveno izboljšan, saj dovoljuje tudi priklop kompenzatorja. Tako ne bo ne bo več prihajalo do lažnih signalov termike in centriranje termike bo mnogo natančnejše. S tem bomo pridobili na povprečni hitrosti.

Še nekaj o jadralnih modelih. Kot že povedano je merilo 1/3 zgornja omejitev. Tekmujete lahko še z modeli manjšega merila, večji pa, žal, ne.

Trenutni modeli so makete jadralnega letala Arcus v merilu 1:3, razpetina 6,66 m in Antaresa enakih dimenzij. Poznamo še nekaj modelov, a ta dva prevladujeta. Slovenska ekipa, ki jo sestavljajo: Matej Rozman, Aleš Pučnik, Andrej Jesenik in Uroš Šoštarič je lansko sezono tekmovala z modeli DG 1000s, Ventus 2ax in Discus 2b. Izbira dvoseda ima več prednosti, saj dobite za enako merilo (1:3) večji model, kot če bi vzeli enoseda, in s tem dobite večjo globino kril, večji model in posledično večjo vidljivost ter seveda stabilnejši model.

Tehnologija gradnje modela je enaka kot pri pravih jadralnih letalih. Pri tem niso izvzeti vodni tanki. Arcus, denimo, ima v vsakem krilu prostora za največ 2 litra vode, ki jo lahko izpusti tudi med letom. Teža takega modela doseže približno 18 kg. Modeli imajo moderne profile z debelino med od 8 do 12 %. Pri takih profilih se pojavi problem pri gradnji kril. Le ta so CFK, trupi pa GKFK. Modele po večini izdelujejo češki izdelovalci in so vrhunske kakovosti. Vsak modelar pa potem  po svoji izbiri vgradi še vso opremo.

Brez vlečnih modelov ni tekmovanj. Tu se prav tako pojavljajo makete vlečnih letal  (Bellanca Dechatlon, Piper Super Cub, Swiss Trainer, Pilatus Turbo Porter) v merilu 1:4 do 1:3 in motorji med 80 do 150 ccm pa tudi do 200 ccm.

Organizator in oče Pokala GPS Euro gospod Ueli Nyffenegger iz švicarskega podjetja TUN Modellbau nas je lepo sprejel in nam pomagal pri prvih korakih. Ponudili smo mu organizacijo prvega tovrstnega tekmovanja pri nas, kar je z veseljem sprejel. Tekmovanje bo na Ptuju (Letališče Moškanjci) od 21. in 22. aprila. Pričakujemo modelarje iz Švice, Italije, Češke, Poljske in Nemčije. Zahvala gre AK Ptuj, da nas je sprejel in nam omogoča organizacijo tovrstnega tekmovanja.

Več o samem tekmovanju najdete na: http://www.contest-modellsport.de/html/ ... angle.html. Lahko si ogledate tudi slovensko spletno stran www.aerozaprega.si, kjer so opisana dosedanja tekmovanja ter pravilnik tekmovanja. Vse dodatne informacije dobite na info@aerozaprega.si.


   


Pogovori 2017

Pogovori 2016

Pogovori 2015

Pogovori 2014

Pogovori 2013

Matej Kosaber - državni prvak v 18-metrskem razredu

Avgust Potušek,  Koroški aeroklub Slovenj Gradec

Vesna Jurjec, letala in oblikovanje

Kako postaneš pilot?

Modelarstvo - Pokal Euro GPS

Pogovori 2011

Pogovori 2010

Pogovori 2009