website statistics
Opensoaring.com
aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

jlet
soaringspot
lzs-zveza
miha thaler
womensoaring
soaringcroatia

ostale povezave


Ingo Renner - 35.000 ur v jadralnem letalu
(OPENSOARING, 6. marca 2012, besedilo in slike: Milan Petković, prevedel: Andrej Kolar)

Nadobudni mladenič z listom papirja pleza v dedkovo naročje in prosi: »Ingo, Ingo, naredi mi letalo!«
»Bom, kasneje.«
»Ampak, dedi, potrebujem ga zdaj! Zakaj mi ga ne narediš takoj?«
»Zato, ker se zdaj pogovarjamo odrasli in sem ti že povedal, da ti ga bom naredil kasneje,« z nežnim glasom odgovori Ingo in nadaljuje pogovor o teoriji optimalne hitrosti letenja. Brskava po knjigi z opisom tekmovanja na Wasserkuppe leta 1938, na katerem je Wolfgang Späte, s skupino poljskih študentov, prvič praktično prikazal letenje z optimalno hitrostjo preskoka med dviganji in zmagal. Šele veliko kasneje jo je, z obročkom na variometru, utemeljil Paul MacCready,  s pomočjo katerega je postal svetovni prvak leta 1956.

Medtem v Ingovem naročju pristane papirnato letalo. Vzame ga v roke in ga začne spreminjati. »Letalu moraš narediti rep. Brez njega ne more dobro leteti,« razloži mlademu konstruktorju. Zadnji del letala dobi obliko črke W, novo vbočeni del prevzame nalogo smernega stabilizatorja, in ko vzleti z Ingove roke je let mnogo mirnejši kot prej. Verjetno nihče bolje ne razume povezave med teorijo in prakso letenja jadralnih letal kot Ingo.

Njegove dosežke skušam strniti v kratko predstavitev. Štirikrat je bil svetovni prvak (1976 Rayskala, Finska, standardni razred, 1983 Hobbs, ZDA, OR, 1985 Rieti, Italija, OR, 1987 Benalla, Avstralija, OR), poleg tega je bil dvakrat drugi in na trinajstih svetovnih prvenstvih, katerih se je udeležil, nikoli ni bil slabši kot deseti. Devetnajstkrat je bil prvak Avstralije, postavil je več svetovnih rekordov, prejel je Lillienthalovo medaljo in – kar je morda najbolj vredno spoštovanja – v jadralnih letalih je preživel več kot 35.000 ur, med katerimi je naučil jadrati več kot tisoč pilotov z vsega sveta. V njegovih letalskih knjižicah se je v 37.475 letih nabralo kar 1.400.250 kilometrov. Pomislite! Če bi vsak dan, 365 dni v letu, naredil osem enournih letov, bi trajalo dvanajst let, da bi se nakopičilo toliko vzletov in ur letenja, vendar tako ne bi mogel preleteti več kilometrov, kot jih na cesti prevozi  povprečen človek v vsem življenju!

In koliko ur letenja je zbral v motornih letalih? Nič. Nič? Da, nič.

»Verjamem samo v čisto obliko letenja, v letenje brez motorja,« je njegov odgovor na moj začuden pogled.­Tisti, ki so z njim tekmovali, vedo povedati, da je težko najti bolj prijaznega gospoda na letališču ter bolj odločnega pilota v zraku. Začel je kot modelar v rodnem mestu Hude. Pri petnajstih letih je v domačem aeroklubu začel leteti z jadralnimi letali. Leta 1967 se je preselil v Avstralijo in kmalu postal njen državljan. Od leta 1970 do svoje upokojitve pri 65 letih je bil zaposlen kot učitelj jadralnega letenja. Avstralska poletja je preživel v športnem centru Tocumwal, drugi del leta pa je poučeval za nemški jadralni center Oerlinghausen. V povprečni sezoni se je v knjižici nabralo blizu 1000 ur letenja, včasih tudi več.

Inga je najbolje spoznati tako, da postaneš del njegovih vzgojnih prijemov. Na tleh je topel, dostopen in zmeraj pripravljen za resen pogovor, v zraku pa postane mojster obvladovanja živcev, letala in narave. Najbolj izstopajoča pa je vendarle njegova neizmerna ljubezen do letenja. Skoraj vsak dan je na letališču v Tocumwalu. Po njem so poimenovali celo eno izmed ulic v mestu, ker je bil med ustanovitelji letališča in po propadu letalskega centra v Tocumwalu, uspešno vodi svoj Southern Riverina Gliding club.

Med sprehodom po letališču je težko prepoznati večkratnega svetovnega prvaka. Pomaga vleči jadralna letala, vleče vrv, piše kronometražo in popolne začetnike uči osnovnih spretnosti v lesenem dvosedu. Tistim, ki želijo več, se pridruži v modernem dvosedu, da lahko z njimi raziskuje skrivnosti daljših letov in temeljev tekmovalnega letenja. Na začetniška vprašanja, čeprav so mu jih zastavili že tisočkrat, odgovarja z enakim žarom in natančnostjo, kot prvič, v odgovore pa pogosto zavije marsikatero modrost. Sam sem se tja prvič odpravil iz ZDA, sedaj pa se zmeraj znova rad vračam. Izkusil sem dolge lete v njegovi družbi z letalom janus C, kakor tudi učenja temeljev v začetniških letalih kookaburra, bergfalke in IS28. Ni pomembno v katerem letalu sediš, zmeraj lahko občutiš njegovo izjemno znanje. Nepozaben je bil, denimo, najin 500- kilometrski let v paru. Letel sem klubski LS 4, Ingo pa me je spremljal v svojem discusu. Skozi celoten dan se je znanje svetovnega prvaka pretakalo zelo prefinjeno, vse do natančnega večernega pogovora o opravljenem letu in o najinih dobrih in slabih odločitvah.Za hangarjem v Tocumwalu je star šolski avtobus, ki je pogosto služil kot učilnica. Desetletja so v ta avtobus vstopali piloti od povsod. Sedeli so v njem in čakali naslednjega dne, ker je bilo nebo modro in brez oblačka. Toda v enem izmed takih dni, ko se nihče drug ni odločil za letenje, je Ingo obletel avstralski rekord, let dolg 1000 km. Zato pravi: »Da bi bil jadralni pilot, ni potrebno, da je človek nor. Vendar pomaga,« in to začini s svojim značilnim smehom.

Nemogoče je našteti vse nasvete, ki jih je podelil v moji prisotnosti, in ki me motivirajo ob različnih priložnostih. Na primer: »Če se ti na koncu dneva v dviganju pridružijo orli, potem veš, da si nekaj naredil prav in da je ves trud poplačan.«

Pogovor naju zanese tudi k mladim pilotom. Kako jih privabiti na travnike? »Zvleči jih moramo proč od računalnikov in video igric. Simulatorji letenja in vojne igrice ne morejo nadomestiti občutka letenja z jadralnim letalom. Komur to uspe, bo lahko vzgojil pilote, ki nam bodo vsem v ponos.«

In kako naj pomagamo tistim, ki so na letališče že prišli in želijo napredovati? »Najprej je treba zagotoviti, da bodo v športu lahko uživali. Letijo naj zaradi ljubezni do letenja in si pridobijo ogromno izkušenj. Hkrati moramo poskrbeti, da bodo poznali letalo in opremo s katero letijo. In najpomembnejše – zavedati se morajo svojih omejitev ter razumeti vreme v katerem letijo. Tako bodo postali varni in zadovoljni piloti, ki bodo z lahkoto dosegali cilje, ki so si jih zadali.«

Pozno popoldan sediva pred klubskih hangarjem. Gledava ptice in zahod avstralskega sonca. Ingo pripomni: »Veš Milan, vedno sem bil zelo srečen človek. Moje življenje je bilo jadralno letenje. Vedno sem si želel imeti hišo na letališču in učiti druge leteti. Ko sem se pri 65 letih upokojil, sem nehal nositi uro na roki. Sedaj je hangar moj drugi dom in člane kluba učim leteti na povsem amaterski osnovi. Moje sanje so se s tem uresničile.«

 Odprave 2017

Odprave 2016

Odprave 2015

Odprave 2014

Odprave 2013

Modelarski tabor - Livno 2012

Alojz Kelc – jezdec valov

»Psiho« delavnica na pokalu LXN 2012

Ingo Renner - 35.000 ur v jadralnem letalu

Koledar 2012

Zagonetke s hitrostjo

Odprave 2011

Odprave 2010