website statistics
Opensoaring.comaerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Doživetje pod Mangrtom
(OPENSOARING, 19. avgusta 2013, Uroš Šoštarič)

Poletje je čas, ko se modelarji s svojimi »orhidejami« radi odpravimo na visokogorska pobočja.  Alpsko letenje je pravi izziv, s polno adrenalina. Radi se primerjamo z vami, jadralnimi piloti in tako tudi mi želimo leteti kakšen dan v Alpah. V bližini imamo nekaj odličnih pobočji kot so Gerlitzen, Wollaner Nock, Gaugen v Avstriji in Dolomiti s Passo Pordoi in Seiser Almom, ki jih radi obiščemo na povabilo tamkajšnjih modelarjev. Seveda tudi na sončni strani Alp ne manjka krasnih pobočji, kot so Dovška Baba, Krvavec, pobočja pod Olševo, Smrekovec in Mangrt, ki je najbolj impozanten.

Njegovo pobočje je nad dolino Koritnice na nadmorski višini 1950 m, kjer imajo start jadralni padalci.  Pobočje očara s prelepo kuliso z Jalovcem na čelu in Laško steno. Ti pogledi in globina do doline Koritnice so vabljivi za nas »pobočnjake«, da se preizkusimo tudi tu.

V soboto smo izkoristili lepo vremensko napoved in se odpravili po adrenalin. Razmere so bile izvrstne in padla je odločitev, da vzletim z DG 1000 S ¼, 5 m, 10 kg, domačega izdelovalca Vlada Kobilice iz Bleda. Start in letenje načeloma nista problem, bolj pa je pristanek skozi rotorje na neraven, strm gorski travnik. Po startu (met iz roke) je sledilo enkratno letenje nad Koritnico in ob pobočju Mangrta z dovolj termike. Privoščil sem si lahko zelo dinamično letenje. Pristanek je bil zadnji, a najtežji del celotne zgodbe. Vendar sem ga, s predhodno pripravo, uspešno izpeljal, prihodnjič pa bo, tako upam, še bolje.
Za konec en pravi “juhuhu” iz Mangrta!

 

 
Doživetja 2015

Doživetja 2014

Fotolet 18: Namibija – kontinentalni rekord

Fotolet 17: Zimsko letenje na vetru

Tri fotografije

Doživetje pod Mangrtom

Fotolet 16: 1024 km iz Livna

Fotolet 15: Slovensko-hrvaški trikotnik 500 km

Fotolet 14: FAI 500 km - iz Postojne

Doživetja 2012

Doživetja 2011

Doživetja 2010

Doživetja 2009