website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Rok Golob 1933-2014
(OPENSOARING, 1. Decembra 2014, besedilo Niko Slana, fotografiji Jaka Jaklič)

Ključne besede
Gospodje ne odhajajte, še preden ste prišli/Mops/Rinček/Knjiga kazni

16. avgusta, ko goduje sv. Rok, se je Rok Golob navadno odpravil k cerkvi sv. Roka v Dravlje. Ni povsem razumljivo, zakaj je vozil prav rdeč BMW. Sv. Rok je bil zavetnik proti kugi in kačjemu piku in zato so se mu priporočale predvsem žanjice (wikipedija).

Če je kdo menil, tako kot sem tudi sam, da je bil Rok, kot upravnik Aerokluba Ljubljana, v najvišji etaži s katere so takrat upravljali z letalskimi navdušenci na ljubljanskem travniku, se moti. Bil je samo člen v takratni zgradbi letalskega športa in slovenskega letalstva na splošno. Bil je natančen človek, ki je imel v malem prstu letalsko papirologijo in je bil zato za vsako oblast, tudi v samostojni Sloveniji, zlata vreden. Iz ljubljanskega kluba so mladi jadralci in motorni piloti hodili v Adrio in v letalski geodetski odsek in kaj vem še kam, Rokova naloga pa je bila, da jim omogoči karseda veliko motornega letenja. V AK Ljubljana je bilo vse urejeno razumljivo. Pri tej nalogi je bila potrebna tudi politična razgledanost. Rok je vedel, kdo je zrel za poklic pilota in temu primerna je bila tudi njegova prijaznost, ko je delil sedeže v letalih. A prava informacija o pravem človeku je do Roka potovala tako, kot v oni basni o repi velikanki. Nekdo je prišepnil ime Nedogu, Nedog Roku in če je imela sreča praznik, se je med kandidate za Adrio vrinil še kdo brez prišepetavanja. Vsi drugi smo uživali v letenju pretežno nad domačim dvoriščem. Tisti, ki so se odmaknili z dvorišča, so se srečali s Knjigo kazni. Rok je imel v slovenskem predosamosvojitvenem obdobju veliko funkcij, brez njega se v športnem letalstvu ni zgodilo prav veliko, po osamosvojitvi pa je bil na ustreznem ministrstvu predsednik izpitne komisije za športno letenje. Krog njegovih prijateljev je bil širok. A skušam se spomniti, kaj in koliko je pripomogel za letalski šport.

Znamenita je njegova Knjiga kazni, ki v resnici ni bila njegova, pač pa je bil Rok samo njen najboljši prijatelj. Že prej sta jo požegnala Kukovec in Bizjan, ampak ta dva letalca je bolj zanimalo napredovanje v Adrijo kot kazni in se s Knjigo nista prav pogosto družila. Rok jo je dvignil na visoko raven. Ko je športno letališče vzel vrag, ker se pač noben svetnik ni potegnil zanj, saj so se vsi preselili na Brnik, ni za ostanki klubske strehe (hangar in delavnica, ki smo ji dejali mučilnica) ostalo nič več – po načelu »apres nous le deluge«. Rok je leta 1981 skoraj za tri leta vskočil za upravnika v AK Postojna, za svojega namestnika pa je postavil Draga Dermoto. To je bilo pestro obdobje AK Postojna. In po tem je še dolgo deloval v izpitnih komisijah za jadralce in športne motorne pilote. Še ne tako davno mi je Boštjan Pristavec zaupal, da so ga postavili na izpraznjeno mesto v izpitni komisiji šele po tem, ko se je iz nje umaknil Rok. Lahko bi dejali, da je prišel na njegovo mesto. To pa seveda pomeni, da je v slovenskem letalskem športu preživel in mu dajal tudi nekaj svojega »šarma« kar nekaj desetletij.

Pojasnilo
Gospodje ne odhajajte, še preden ste prišli – napis na notranji strani hangarja v Polju, ki je bil zbit iz plank/Mops – ženska v Rokovem žargonu/Rinček – Rokova večerna agora, pri kateri nihče, ki je ta dan letel, ni smel manjkati, govoril je celo o letenju in razdelil kazni za tisti dan/Knjiga kazni – zvezek, v katerem so bile vestno zabeležene vse kazni.

O Roku na facebooku

(FB) Daniel Hren - Turobna sobota, z novico da med nami ni več učitelja jadralnega in motornega letenja, ljubitelja male železnice Roka Goloba! Še pred nekaj dnevi sva izmenjala prijateljske besede, da se srečava, a je žal prepozno. Počivaj v miru!

(FB) Borut Dolenc - Roka sem spoznal na lastnem ppl izpitu, kasneje sva bila nekaj let sodelavca, vedel je vse o splošnem letalstvu, vesolju, satelitih, balonarstvu in oboževal je miniaturne železnice. Znal je odlično oceniti ljudi, stanje in okolico in zelo sem cenil njegov intelektualni naboj, ki je bil vedno začinjen s humorjem a hkrati z resnim jasnim sporočilom. S svojo osebnostjo je zapolnjeval prostor kjerkoli se je pojavil in povsod je užival spoštovanje okolice. Počivaj v miru, pogrešali te bomo letalci ...

(FB) Šandor Špacapan - Rok, počivaj v miru.

(FB) Bogdan Ambrožič - Ja res je bil eden zadnjih po ta starem, vzor redoljubja v letalstvu. Meni je dosti pomagal ravno v tem. Glej na nas v večnih loviščih!

(FB) Valter Faganelj - Rok počivaj v miru, ostal nam boš v lepem spominu.

Milan Korbar - Ob komaj prepoznavni fotografiji, ki jo je Milan izbrskal, je zapisal: »Še ena, spet sodniška trupla, kot se je Rok rad izrazil, tokrat v Novem mestu leta 1979. Res je bil vseprisoten, vendar natanko toliko, da se zlepa ni pustil ujeti v objektiv.«

Sodniška trupla v reviji Krila 1979, iz tekmovanja v Novem mestu

Na seminarju za upravnike aeroklubov v Poreču – (z leve) Mirko Bitenc, dolgoletni sekretar ZLOS, Rok Golob, Oto Verbančič, Ana Jaklič, Daniel Nardin, dolgoletni predsednik ZLOS.

Peter Karner - Ta video je nastal, ko je Toni pri Roku Golobu opravljal izpit za jadralnega pilota. Danes je prišla žalostna novica, da Roka ni več. Ostal bo ta zapis in spomin nanj.

 

na vrh strani


Marjan Kikelj (AK Ljubljana) 1959 - 2016

Uroš Jenko, jadralec z Blok

Miha Šorn
Dvakrat sem se srečal z Joem Sutterjem, očetom Boeinga B747

Joseph Sutter – Jože Suhadolc 1921 – 2016

Izročilo Otta Lilienthala je živo

Avgust Potušek 1952 – 2016

Werner Jansen – 70 let dopolnil v Lescah

Edijevih 80 let

V spomin na Ferenca Peperka

France Štrukelj, 23.10. 1948 – 23.4.1983

Franc Klemenčič – legenda slovenskega letalstva

Franek Trefalt 1931-2015

Milan Krivec-Emil 1935-2015

Miklavž Škofič-Maurer, 1962-2015

Albin Novak, pilot, graditelj letal in modelar

Rok Golob 1933-2014

Cvetka Klančnik – Belin (1931 - 1977)

Obletnica – 30 let trikotnikov 500 km v Sloveniji

Ciril Križnar (1934-1968)

100 let Edvarda, Josipa in Ede

Karel Korpar – dve zmagi na DP

Milan Borišek – Kičo (1920–1950)