website statistics
Opensoaring.comaerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Viktor Bečan – Som
(OPENSOARING, 4. septembra, besedilo Mojca Zupan, foto: arhiv družine Bečan)

Malo korajže že moraš imeti, da si upaš sam spiti kavo na letališču v Lescah, kjer skoraj nikogar ne poznaš. Tipala sem s pogledom, kje bi ujela stik. Pri eni od miz so sedeli moški, ki jim je na čelu pisalo, da so »tapravi,« še posebno, ko sem videla, da eden od njih drži v rokah radijsko postajo. Dovolj je bil le pogled in ne preveč glasno izrečeno ime Som, da je pogovor stekel, kot sem želela. V prisotnih sem zagledala presenečene poglede, nekateri so za menoj mrmrali ime Som, najbrž pa so ga vsi ponovili – vsaj v mislih. Som, ja čudno, zdi se, kot da je bil še včeraj pred hangarjem, z rokami mastnimi od olja in s kakšnim dovtipom na ustih.
 

Viktor Bečan – Som

»Pa kaj, me boste samo gledali, ali mi bo kdo o njem kaj povedal?« vprašam. Nekakšen nemir in začudenje poskrbita, da se je oglasil Vojc, ki je bil Somov mentor pri izpitu za letalskega mehanika. »Prvič sem ga videl, ko je priletel z zmajem, v umazanih kavbojkah, z dolgimi lasmi in v coklah. Bila sva prijatelja in marsikatero sva razdrla,« je prekinil tišino in priklical v spomin dobrodušnega letalskega Bedanca.

Zanimiva zgodba s prehodom za pešce je že skoraj pozabljena, čeprav se je dogajala natančno opoldne, na prehodu v novo tisočletje, ko sta šla Som in Vojc na dva »dečka« žlahtne kapljice in spotoma  opravila še družbeno koristno delo. »Kupila sva belo barvo in vsem Leščanom v veselje naredila nekaj belih črt, tam kjer naj bi bil nov prehod za pešce. Ljudje v modrih uniformah se s tem niso strinjali, komunalni delavci so črte razbarvali, ko pa naju je zasliševala policija, je še inšpektor ugotovil, da je tam prehod nujno potreben in uradno so ga namalali tisti, ki so bili najbolj proti. Veselil se je predvsem Mark, ki je tam vselej prečkal cesto. Ne vem, če mu s tem nismo vzeli nekaj veselja, saj je prepovedano zmeraj slajše,« je povedal Vojc.  


Silvo Orožim – Sivc (levo) in Som

Pri raziskovanju Somovih nekdanjih poti in dejanj sem se oprijela kar Vojca. Odpeljal me je tudi do Šape in pri njem smo dolgo govorili o Somu. Ker se vsega ne sme napisati – samo toliko: s Šapo sta bila letalska nostalgika, saj se sicer ne bi lotila izdelave starodobnika francoskega porekla, ki ni imel krilc za nagib, ampak samo krmilno palico, ki je delovala na višino (gor in dol) in pedale za smerno krmilo. Glavni preizkuševalec je bil Janez Pintar, nekoč prometni pilot na DC-9, sicer pa odličen jadralec in eden najboljših akrobatskih pilotov. Ko je nebeško uš prvič pognal v zrak ni in ni hotela v višino, potem pa je nenadoma skočila v zrak, kot bi jo pičil. Skoraj navpično navzgor. Če Janez ne bi imel akrobatskih izkušenj, bi se uš razmazala na tleh že takrat, a jo je le pripeljal na tla v enem kosu. »Marija …« so takrat nekateri vzdihovali, letalo brez krilc …
Pintar je pogruntal, kaj je bilo narobe in potem je kratek čas brnela po leškem nebu. Žal, Som vsega tega ni doživel in tudi mnogi od radovednih občudovalcev nebeške uši niso vedeli, da je v tem letalu skritega nekaj njegovega dela in ljubezni do letal. Šapa je lanske jeseni vzletel z nebeško zverinico, preveč sunkovito je pritisnil na vzvod za plin, letalo je zasukalo in poletelo je skoraj 90 stopinj prek steze in na koncu, ko je bilo treba pristati, mu je zmanjkalo navdiha, letalo je pristalo pretrdo, velika, vendar krhka pristajalna koleščka so se iz kroga spremenila v osmico, trup letala pa se je prelomil za kabino. Šapa je izstopil nepoškodovan. In ko je ob razbitini že pokadil cigaret za umirjanje, so prileteli gasilci. Lahko so samo še pomagali razbitino naložiti na prikolico. Šapa v delavnici še vedno hrani dele starodobnega letalnika, tu visijo po steni risbe, fotografije, načrti in spomini na Soma …  


V Bovcu

Še kakšno dogodivščino bi mi lahko povedal Edo, ampak tega letečega gospoda ni bilo mogoče najti. Iskala sem ga v English pubu, tam naj bi bil zgodaj zjutraj, pa sem morala tja še dvakrat, a gospod ni imel časa. Dobila pa sem njegovo  telefonsko številko in srečanje je na letališču zopet organiziral Vojc. »Res se je moja letalska pot začela, ko sem spoznal Soma. V njegovi družbi sem se počutil dobro in to tudi izkoristil. Od njega sem se veliko naučil. Če sva se peljala z avtom kam dlje, mi je med potjo recitiral o matematiki, od  sklepnih računih, o navigaciji in o vremenu, temperaturah, kako se preračunava iz ene v drugo fizikalno enoto. Ko sem to obvladal, sva po gostilnah lahko merila »kelnarce«. Zame je bil matematični genij, pa tudi križanko je rešil tako, kot bi že vse vedel na pamet,« je povedal Edo in še dodal: »Še danes jadram in letim v Šentvidu pri Stični, pa vendar so mi tudi Lesce všeč,« je dejal, a med vrsticami sem čutila, da mu je žal, ker Soma tu ni več in ga zato tudi Lesce ne vlečejo več tako, kot nekoč.


Som – ruski oficir

Priznam, premalo vem o Somu, da bi lahko še vlekla njegovo zgodbo, ki je bolj zanimiva, kot si kdo misli. Že ko pogledam fotografijo, v kateri sta s Silvom Orožimom – Sivcem, za krmili letala AN-2, s katerim se je ponesrečil, mi je jasno, da je nenapisanih zgodb še veliko. Nihče najbrž ne ve, kje je Som, srčni pilot, poznavalec letalskih motorjev, letalski učitelj in eden od začetnikov zmajarstva, dobil svoj vzdevek. Preprosto in brez pravega vzroka. Nanj se je prilepil že v osnovni šoli, ko ga je tako poklical sošolec. Najbrž ga je njegova postava spomnila na brkatega soma v podvodnem živalskem svetu. Tako Som kot Bedanec v uvodu članka, v spomin na Viktorja Bečana, pomenita isto. Pripovedujeta, da je bil nekaj posebnega.

Pot do sv. Jurija, ki sva jo s sinom prehodila mnogokrat, vodi mimo hiše z delavnico, kjer je ustvarjal Som. Večkrat sva ga vprašala, kaj meri, brusi, sestavlja, pa pravega odgovora ni bilo, vendar sva mu lahko zmeraj pomagala. Z navidezno robatim a zelo prijaznim glasom je vedno našel pravo besedo: »Dej, tamala, tamle prim,« in nikoli nisem razumela njegovih občutkov in strasti do letenja. Zdaj to vem, čeprav takrat nisem dojela, kaj in zakaj v svoji delavnici nekaj sestavlja za letenje. Ko se je staro in mlado oziralo v nebo nad Tržičem, in je nekdo letel, ropotal in mahal s krili zmaja, je bil to on.


V kabini AN2

Zmajar Maks, Somov prijatelj iz najstniških let, nikoli ne bo pozabil Rome, lokala v Bistrici pri Tržiču, kjer sta po nekaj vrčkih piva opazovala ženske postave in ugotovila, da se za naslov najlepše, s svojimi oblinami lahko potegujeta tudi onadva. Uspelo jima je, saj je Som postal Miss Rome, Maks pa prva spremljevalka.

Z zmajarstvom se je začela pot človeka, ki je nekoč dejal: »Vsako letalno napravo, tudi metlo, moraš spoštovati.« Tako zažagan za letenje, kot je bil Som, ni bil nihče. Nekoč je odpotoval na tekmovanje v Avstralijo, tam je tudi nekaj časa živel in sodeloval z Billom Moyesom, pionirjem zmajarstva.
»V Avstraliji je dajal vtis jamskega človeka in ko sem prišla za njim, so bili vsi razočarani, saj so ob njem srečali gospo (lady), ki po videzu ni spadala poleg,« se spominja Marta. S Somovo ženo sva, prvič po  štirih letih, spregovorili o njem. Solzne oči sva imeli in bila je vesela, da ga nismo pozabili. Poročila sta se leta 1980 in takrat je Som dobil dva zmaja. Tast mu je »dal« za ženo Marto, za poročno darilo pa še 1200 nemških mark, s katerimi je kupil pravega zmaja.

Po očetovih stopinjah hodita tudi sinova. Vik je poklicni pilot, trenutno dela na Češkem,  Matej – pa je padalec in je tudi svetovni prvak v paraskiju. Sinova sta v otroštvu vse proste ure preživljala na letališču.


V barvah Sokoljega gnezda

Za Somovo življenje je bil odločilen stik s Silvom Orožimom, ki je imel letalsko šolo Sokolje gnezdo, v kateri  je začel leteti, najprej ultralahko letalo, kmalu je nadaljeval z jadralnimi letali. To je bilo tudi njegov konjiček, še posebno, ko se je naveličal dela z letalskimi motorji. Kmalu je imel v žepu pilotsko dovoljenje za turistične prevoze potnikov okoli letališča v Lescah. Rad je bil na otoku Unije, tja so se pogosto selila letala iz Sokoljega gnezda. To je bilo njegovo morje, dopust pa – vsak dan …

Torej, za vse zvezde, oblake, mavrice, meglice pod žgočim Soncem ali hladom Lune, ki si jih preletel, ljudi, ki si jih poznal, ti poklanjam delček spomina s črnimi črvički v belih vrsticah slovenske jadralske spletne strani Opensoaring … Tudi zato, ker nevihti nad Trbovljami nisi ubežal …

Mojca Zupan, tamala sestrična
 Zgodbe 2016

Zgodbe 2015

Zgodbe 2014

Zgodbe 2013

Novoletna zgodba v treh dejanjih

Viktor Bečan – Som

Nebo nad Ženavljami

Zgodbe 2011

Zgodbe 2010