website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Aeroklub Tuzla – ponovo smo tu...
(OPENSOARING, 8. septembra 2016, Aeroklub Tuzla, pripravila Mojca Zupan in Milan Korbar)

Aeroklub Tuzla je osnovan 1947 godine. U sljedećoj, 2017 godini, obilježit ćemo sedamdesetu godišnjicu rada Aerokluba. Mnogo godina, a osjećamo se svakim danom bolje i ljepše .


Tuzlanske jedrilice na LQJL, u kasnim 60-im, Olimpia u prvom planu, te Letov 22 i Čavka malo iza.

U proteklih skoro sedamdeset godina bilo je mnogo lijepih i onih manje lijepih događaja. Aeroklub Tuzla je dugo godina bio veoma dobro organizovan klub, sa više stalno zaposlenih profesionalaca, sa velikim brojem aktivnih članova, modelara, padobranaca, jedriličara i pilota aviona. U radu Aerokluba je zabilježeno mnogo izuzetnih sportskih rezultata u zemlji i inostranstvu. Iz tog vremena se mogu izdvojiti dva takmičenja, 1988 godine u Danskoj, učešće naših pilota na svjetskom prvenstvu u preciznom letenju i učešće naše padobranske RW ekipe na svjetskom prvenstvu u RW skokovima, koje je održano 1985 godine, na Malom Lošinju (Aeroklub Tuzla)Sve je bilo dobro do početka 90-ih prošlog vijeka. Onda su počeli problemi koji su doveli do skoro potpunog uništenja. Bio je rat, svi objekti Aerokluba su bili devastirani, letilice ne upotrebljive, na letilištu LQJL je bila smještena vojna jedinica iz sastava IFOR-a...

Na fotografiji lijevo se može vidjeti naš aerodrom i hangar, u kojem više nije bilo mjesta za naše avione, pista je bila potpuno uništena. Na pisti su bili izgrađene saobraćajnice, stambeni i drugi objekti. Tih devedesetih se nije razmišljalo o letenju, pogotovo ne o sportskom letenju.

Ali, kao što sve prođe, prošlo je i ovo teško vrijeme i neki entuzijasti su ponovo počeli da prave planove i sanjaju svoje snove o letenju.Vrijeme u kojem živimo, ma kakvo to vrijeme bilo, to je naše vrijeme. Sad imamo snove, sad treba da slijedimo svoje snove. Ne želimo da vrijeme prođe pored nas. Htjeli smo da pokažemo da se može napraviti lijepa priča i u teškim vremenima. Odlučili smo da zasučemo rukave.Grupa entuzijasta se prije nekoliko godina okupila oko ideje da ponovo pokrenemo Aeroklub Tuzla. Popisali smo sve sa čime smo raspolagali, kadrove, objekte, letilice. Na osnovu raspoloživih sredstava donijeli smo nekoliko važnih odluka. Pored ostalog, odlučili smo da razvijamo vazduhoplovno jedriličarstvo, a svi kadrovi će dati svoj doprinos razvoju Aerokluba radeći bez naknade. Volonterizam i velika ljubav prema letenju su počeli da donose rezultate.

U isto vrijeme, paralelno, organizovali smo radne akcije, obnavljali letilice, radili na registraciji škole letenja. Na slici iznad se vidi kako je tekla obnova potpuno dotrajalog krova hangara.

U isto vrijeme, paralelno, organizovali smo radne akcije, obnavljali letilice, radili na registraciji škole letenja. Na slici iznad se vidi kako je tekla obnova potpuno dotrajalog krova hangara.

Obnavljali smo ograničitelje piste, kosili travu, izgradili zaštitnu ogradu prema saobraćajnici, na starim temeljiuma počeli smo da zidamo aerodromsku zgradu, odnosno klupski dom.Svaki dan na aerodromu je bio kombinacija rada na uređenju objekata i letilišta i letačkih aktivnosti. Radovalo nas je da se sve češće moglo vidjeti prava letačka aktivnost na sportskom aerodromu.A najvažnije od svega, svake sezone broj mladih pilota je bio veći. To su vrlo vrijedni momci i djevojke. Zajedno sa iskusnijim članovima Aerokluba, rame uz rame, učestvuju u radu Aerokluba.


Kombinovanu ekipu mladih i starijih članova Aerokluba Tuzla moguće je sresti i na takmičenjima.U ovoj godini, nakon nekoliko godina vrijednog rada, imamo nešto i pokazati. Aktivnosti na aerodromu je moguće obavljati u vrlo prijatnom ambijentu. Aerodromska zgrada je postala pravi klupski dom. Sve češće imamo goste na našem aerodromu i to nas raduje. Naši mladi piloti su počeli da polažu letačke dozvole SPL i od ove godine imamo 5 pilota sa dozvolama više nego prije. U sljedećoj godini očekujemo još 10 pilotskih dozvola...

Sad teba da razmišljamo o obnavljanju letačke flote. Već u sljedećoj sezoni ćemo imati manjak letilica. U kratkom periodu će nam trebati dvije prelazne plastične jedrilice, za mlade pilote koji će trebati još trenažnih letova na klupskim jedrilicama. Planiramo kupiti jednu motornu jedrilicu, Dimonu H-36 ili slično. Sve smo to lijepo zasanjali, a da li ćemo to zaista i ostvariti, ostaje da se vidi.U centru grada Tuzla nalaze se Panonska jezera, sa slanom vodom, kao u Jadranskom moru Pannonica. Veliki broj mladih ljudi, nakon završenog školovanja, nalaze prvo zaposlenje u informatičkim firmama koje rade projekte za partnere u gotovo svim razvijenim zemljama svijeta (BIT Centar). Mnogo je interesantnih mjesta za obići, u Tuzli i okolini. Grade se i novi hoteli kao Mellain centar (Hotel Bristol). Svako ko dođe na sportski aerodrom Aerokluba Tuzla i posjeti grad Tuzla, ostat će u sjećanju nekoliko lijepih dana.

na vrh strani

 
Aeroklub Tuzla – ponovo smo tu...

Zgodbe 2016

Zgodbe 2015

Zgodbe 2014

Zgodbe 2013

Zgodbe 2012

Zgodbe 2011

Zgodbe 2010