website statistics
Opensoaring.comaerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Novoletna zgodba v treh dejanjih
(OPENSOARING, 31. decembra 2012, pripravil N.S.)

Spomenik na smeteh
Novoletna zgodba 2012 je kratka in nima več nikakršnega širšega družbenega smisla, razen ... Pavel Magister, naš letalski jezikoslovec, ki se prav zdaj bojuje, da bi mediji razumeli razliko med letalnikom in plovilom, pa med jadranjem in drsnim letom, je ugotovil, da so neznanci izpulili obeležje (krak elise DC 6 ) z napisom, in ga vrgli ob rob neke ograje. Ob Letališki cesti v Ljubljani, kjer je stal hangar nekdanjega AK Ljubljana, so ga postavili on in nekaj klubskih prijateljev. Pripadnost klubu, ki ga dejansko ni več in je samo še formalna, saj se pojavlja, denimo, le še ob dosežkih nekaterih jadralcev na OLC in na državnih prvenstvih (Janez Stariha je bil državni prvak v klubskem razredu, Jure Lokovšek je decembra 2012 v Namibiji opravil 1003 km dolg let), a vendar je s tem padel še eden simbolnik pomnikov kluba, ki nikogar več ne zanima in je bil prva žrtev tajkunizacije naše družbe. In kaj naj bi bilo za »razen« in tremi pikami v uvodnem stavku. Če so vsi, ki so prišli do poceni zemljišč ob Letališki cesti, in niso znali postaviti podjetja, ki bi bilo kaj vredno, bi bilo bolje, če bi bila tam še naprej trava.


Človeška ribica
Novoletni trenutki so nekaj posebnega in navadno se nam zdijo veliko lepši, kot so v resnici. Jadralci v Postojni so si prav tako natisnili lep koledar 2013, dejanski in na papirju, kot FIM-team. V njem je dvanajst najboljših fotografij, ki osvetljujejo njihvo delovanje, prepojeno z umetniško žilico različnih fotografov. Prepričan sem, da bo na koledarju z letnico 2014 tudi letalo Aero-3, nekoč najbolj priljubljeno jugoslovansko šolsko letalo, ki ga obnavljata Jaka ml. in njegov oče Franc ali vsem znani Jaka st.. Vsaj že tri leta vlagata vanj vsak svoj prosti trenutek, vsak evro, ki ga lahko pogrešata v realnem življenju.  Na koncu bomo vsi občudovali letalo v SMB barvah z oznako YU, tudi če bo stalo na travi pred starim postojnskim hangarjem, kjer so dobili zatočišče starodobniki in so zato znamenitost Postojne, veliko bolj občutljiva in minljiva, kot Postojnska jama. Razen fantov na letališču  ne bo nihče vedel, koliko dela in ljubezni je bilo vložene v staro letalo, koliko volje je bilo potrebne, da bodo vsa stikala delovala, da bodo so vse žice na svojem mestu, da je letalo v novi preobleki, kot bi čas zavrtel za nekaj desetletij nazaj, da bi letalo nekoč zarohnelo, kot zna. Pomislil sem, da bi morda lahko bila na letalu narisana tudi človeška ribica, simbol Jame, seveda zato, da bi slavno letalo, ki bo delalo reklamo za svoje mesto, prej vzletelo.

Krog nad letališčem
Tudi tretja zgodba se je dogajala v Postojni, in ker v njej nastopajo mladi, ima, kot vsi vemo, svetovne razsežnosti. Govorim o izumiranju jadralcev. Na letališču v Koenigsdorfu smo lahko videli, kako je treba otroke navajati na letališče, jadralci pogosto vzamejo na travnik vso družino in otroci se nevede navajajo na letala in življenje na travniku. Tudi slovenske vikend tekme in državno prvenstvo so potekali v znamenju družin in otrok.  V zadnjih urah leta 2012 pa sta bili deležni kratkega leta z blanikom tudi deklici, obe osnovnošolki. Zanimalo nas je, če jima bo po pristanku zaigral na obrazu nasmeh. Bili sta navdušeni in najbrž  si bosta za vse življenje zpominili postojnsko letališče, let in pilota, ki ju je popeljal nad letališčem. Torej vendarle ni res, da mlade ne bi zanimalo jadralno letenje.

 Zgodbe 2016

Zgodbe 2015

Zgodbe 2014

Zgodbe 2013

Novoletna zgodba v treh dejanjih

Viktor Bečan – Som

Nebo nad Ženavljami

Zgodbe 2011

Zgodbe 2010