website statistics
Opensoaring.com
aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Marko Malec
Konstrukcijski biro pri Republiškem odboru LZS, Letov, Libis in njihova letala 1945-1964
(OPENSOARING, 31. marca 2015, besedilo in naslovnica Tomaž Perme)Naslov: Konstrukcijski biro pri Republiškem odboru LZS, Letov, Libis in njihova letala 1945-1964
Besedilo: Marko Malec
Vsebuje 112 strani besedila, slik in risb
Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki, 2014

Ni pogosto, da v slovenščini izide knjiga, ki bi se ukvarjala z našo letalsko zgodovino. Prav tako so redki avtorji, ki se ukvarjajo s to tematiko.
Te dni je s pomočjo Tehniškega muzeja Slovenije izšla dolgo pričakovana knjiga Marka Malca Konstrukcijski biro pri Republiškem odboru LZS, Letov, Libis in njegova letala 1945-1964. Gre za prvo resno knjigo o povojni letalski industriji (če ji tako lahko rečemo) v Sloveniji. Knjiga formata A4 in obsega nekaj čez sto strani je sad dolgoletnega zbiranja podatkov in neštetih sestankov z nekdanjimi strokovnjaki in zanesenjaki, ki so si prizadevali vzpostaviti letalsko industrijo v Sloveniji. V prvi vrsti ne gre pozabiti predvsem nekdanjih članov Konstrukcijskega biroja pri izvršnem odboru LZS, ki so Marka Malca sprejeli medse, ga vabili na redne sestanke in mu pomagali zapisati zgodovino svojega dela.

Knjiga je razdeljena na več poglavij. Na začetku nam avtor prikaže povojni položaj in ozadja, ki so botrovala pobudi in potrebi za vzpostavitev prvih delavnic in Konstrukcijskega biroja, pa vse do političnih in gospodarskih ozadij, ki so krojila usodo, žal, neuresničenim načrtom. V knjigi je omenjeno mnoštvo imen sodelavcev v skrbi, da se nikogar od odgovornih, ki je v tem času sodeloval pri delu v konstrukcijskih birojih ne bi pozabilo, še posebno skrbno pa so predstavljeni posamezni projekti in letalske konstrukcije, ki so nastale z njihovim prizadevanjem in delom. Opisi letal so polni zanimivosti in odsevajo duh časa. Opisom težav, ki so jih imeli pri delu, se zdi, nikoli ne pridemo do konca, hkrati pa tudi ne elanu in vztrajnosti celotne ekipe, ki si je vsemu navkljub nenehno prizadevala nadaljevati svoje delo. Celotna knjiga je bogato opremljena z zanimivimi fotografijami iz doslej neobjavljenih virov. Predvsem so jih prispevali in zbrali nekdanji sodelavci birojev. Knjiga je tako pravo branje za letalske zanesenjake, zgodovinarje, modelarje, maketarje in vse, ki jih zanima naša nekdanja tehnična zgodovina.

Knjiga, ki nam jo je pripravil Marko Malec, s pomočjo nekdanjih sodelavcev v opisanih birojih je prav gotovo tista, ki jo ljubitelj letalstva in naše letalske zgodovine mora prebrati in imeti na svoji knjižni polici in je najpomembnejša knjižna izdaja po prvi in drugi knjigi o letalski zgodovini Slovencev avtorjev Sandija Sitarja, Zorana Jerina in Gustava Ajdiča. »Must have!« bi rekli v angleško govorečem okolju!

Tehnični podatki o knjigi:
Broširana izdaja, fomat A4, 112 strani, črno-beli tisk, tiskano v tehniki digitalnega tiska.
Cena knjige v prosti prodaji je 15 evrov, dobiti pa jo je moč v muzejski prodajalni Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri pri Vrhniki.

Tomaž Perme


Miran Aplinc
Letalstvo v Šaleški dolini

Razni predavatelji
Jadralni dan predavanja za učitelje letenja in ostale

Martina Hribar in Občina Bloke
Naše štrikane strani in Bloški korak

Marko Malec
Konstrukcijski biro pri Republiškem odboru LZS, Letov, Libis in njihova letala 1945-1964

Univ. prof. dr. ing. Anton Kuhelj
Tehnika v vsakdanjem življenu

Tone Polenec
Letalo, polet, letališče

Miroslav Adlešič in Tugomir Tory
Sodobno letalstvo in njegov razvoj

Darinka Kladnik
Zgodovina letalstva na Slovenskem

Boris Žorž
Od jadranja do preleta

Pripravljamo - za slovenski letalski jezik

Zoltan Perišič
Mi, Galebaši

Bert Schmelzer
One year of gliding

Peter Ocker
Hans Jacobs – pionierleben im Flugzeugbau

Marko Malec
Stanko Bloudek in njegova letala

Leo and Ricky Brigliadori
Competing in gliders -
Winning with your mind

Ludvik Starič
Kragulje gnezdo

Miran Ferlan s sodelavci
Tihi šport višin (Silent sport of the Heights)

Dr. Sandi Sitar
Letalstvo in Slovenci

Janez Mataj
Letala nad Prekmurjem 1894-1945

Sandi Škvarč
Alfa Juliet na prelomu polstoletja

Ivan Godec
Milan Borišek

Inž. Aleš Strojnik
Človek je dobil krila

Jaroslav Koser
Teorija letenja

France Primožič
Letalstvo na Gorenjskem in Alpski letalski center Lesce Bled